LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

December 31, 2011

RPT KSSR

sekolah dah nak start, pasti semua cikgu cikgi akan mencari rancangan pengajaran tahunan kan? yang untuk tahun-tahun yang lain tak ada masalah sangat, tetapi untuk yang mengajar tahun 1 dan tahun 2 rumit sikit la kan sebab kurikulum baru...

saya dapat benda ni pun dari kawan-kawan satu batch IPG, tak buat sendiri pun sebab malas.. hihihi so rasanya benda yang baik patut dikongsi kan? tak banyak subjek pun ada setakat ini, sebab saya ambil untuk yang saya mengajar je tapi InsyaALLAH akan diusahakan lagi.. =))


Tahun 2



Tahun 1




p/s : kredit to group guru-guru februari PISMP Jan 2007.. =))

update: untuk subjek yang lain boleh donlod kat SINI

 >



>

December 29, 2011

my laptab baru saya

>

>

laptab?? nama baru yang saya bagi.. hehe.. aritu kan laptop rosak tapi ok balik tak semena-mena.. tapi masa tu dah memang beli yang baru pun sebab yang lama tu dah terlampau uzur pun.. kenapa laptab?? sebenarnya MBB belikan saya acer iconia tab.. jangan ingat saya nak menunjuk lak, saja nak review incase ada yang plan nak beli laptop+tablet at the same time... tapi bukan review dari aspek teknikal la.. tak pandai.. =p

camni lah rupenya iconia tab w500
iconia tab w500 ni ideal untuk mereka yang nak laptop dan tablet dalam satu gajet.. nak kata laptop macam tak sesuai sebab lebih kepada netbook..  apa kelebihan dia berbanding netbook yang lain??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 tarra...


screen dia pun bleh rotate jugak 
screen dia boleh cabut. yang boleh menjadikan dia berfungsi macam tablet..  sama je macam galaxy tab dan ipad tu.. touch screen.. kalau selesa boleh terus menaip tanpa guna keyboard dock yang dia bagi tu.. tapi as for me, rasanya lagi syok guna keyboard especially kerja menaip yang panjang2 tu, tapi setakat nak update status fb dan twitter, padan guna keyboard touch screen tu je..

rupe keyboard dan screen bila dipisahkan..
kelebihan dia pada saya mungkin sebab OS yang digunapakai adalah WINDOWS,  so sesuai la untuk buat kerja-kerja menaip termasuk kerja sekolah yang bakal menjelma...ada satu lagi version iconia tab A500 gunapakai android..  tapi macam tak berapa sesuai la nak menjalankan tugas ala2 netbook kan..  setakat menggunakan benda alah ni seminggu dua, puas hati.. sebab senang nak bawak pergi mana2.. kalau rajin je bawa keyboard.. kalau tak, bawak screen tu je dah ok.. 

kelemahannya mungkin daripada segi hard disk la.. sebab korang kena beli memori card.. memang takde hard disk..sy punya pun beli memori card 16GB punya.. nak lagi senang memang kena beli external hard disk la... lagi satu untuk function tablet, kalau nak dibandingkan dengan Ipad dan Galaxy Tab daripada segi ketebalan, surrender awal-awal.. tapi rasanya kalau siapa yang nak value for money boleh pertimbangkan gajet ni.. sebab buleh dapat 2in1.. pejam mata skit je tang tebal tu.. hehehe...
harga dia pun affordable.. RM1699.. yang buleh masuk simcard rasanya tambah rm200 lagi, kalau tak silap la.. ok, sape nak g beli cepat.. =))

December 28, 2011

kedah-penang-perak trip day after

AMARAN! ENTRI PANJANG!!

> Sambungan dari entri sebelumnya, hari kedua kami bertolak ke Perak lepas breakfast di rumah MBB..
tujuan pergi Perak sebenarnya kerana panggilan tugas, sebab kena tandatangan borang opsyen SBPA... seluruh Perak tandatangan pada 20hb.. sambil2 tu bolehla MBB kenal sekolah dan keadaan kat sana..

Sebelum gerak sana kami sempat g Penang dulu... MBB bawak naik feri...=) tapi sempat singgah Padang Kota Lama je.. sebab masa tu pun dah pukul 1.. takut lambat sampai Perak.. almaklumlah, Perak pun area yang dah ujung-ujung selangor dah.. paling best dapat berhenti setiap R&R.. paling lama dekat Bukit Gantang, MBB nak makan ciku.. banyak buah-buahan kat situ.. kagum jap sebab first time sampai.. huhuhu..


Sampai Perak pun dah lambat.. pukul 7 lebih.. Cari hotel dan amik kunci rumah.. kemudian bawa MBB pergi tengok menara condong.. tapi tak ada rezeki dia.. malam tu takde lampu tukar2 kat menara tu.. so kami decide balik je..

Esoknya lepas settle kat sekolah, kami plan nak g Taiping..  pada masa yang sama MBB dapat call dari parents bagitau nenek dia kritikal.. tapi memandangkan dah lewat , kami transit jugak kat Taiping.. kat sana aktiviti kami agak gila kerana menghabiskan duit je.. kami pergi Night Safari Zoo Taiping twice!! malamnya dan keesokkan harinya.. malam sebab nak tgk night safari.. siang nak tengok suasana siangnya.. huhuhu.. kemudian kami sempat naik boat swan.. ala yang kayuh pedal tu.. murah je.. RM10 tuk setengah jam... tapi serius cakap, penat nak gatih benda alah tu.. kami naik pun lebih kurang 10 minit je.. lepas tu bergegas balik ke Kedah..  

tak berkesempatan nk posing kat taman tasik taiping.. cantik!!! T_T
muka penat padahal.. tapi control sebab nak snap pict

Sampai sana, pergi amik mama MBB dan terus ke hospital.. tapi mungkin dah ketentuan, kurang 10 minit waktu melawat, mama MBB panggil kami semua masuk.. dan tak lama lepas tu nenek MBB meninggal...kami tak rush balik sangat sebab MBB cakap nenek dia biasa macamtu.. kritikal dan baik semula seperti sediakala..cuma Alhamdulillah, sempat juga bersama saat2 macam ni.. satu moment yang mmg takkan boleh dilupakan bila melalui pengalaman menyaksikan suasana macam tu depan mata..

Plan asal memang turn 360.. ingatnya nak balik khamis tu.. tapi dah jadi macam ni, memang tak sopan kalau nak balik waktu ada kematian.. so hold dulu..  parents MBB pun suruh tido rumah dorang je.. segan sangat2 campur semua perasaan ada, tapi nak buat macam mana.. alhamdulillah, semua settle lebih kurang tengahari jumaat tu..  cian tengok MBB, penat dia memandangkan dia anak sulung lelaki.. ke hulu ke hilir dia... tapi even penat pun, dia sempat lagi bawak sy g shopping kasut petang tu.. ngeh3.. malam sebelum tu g beli baju kurung sebab memang tak prepare pape.. thanks cyg!!

Esoknya pegi Penang balik, tapi tak puas pun jalan2..  sempat belikan MBB baju n seluar keje je..rush balik sebelum maghrib sebab ada buat makan2 tuk 3 hari.. sudahnya Pesta Penang ke mana, jalan2 ke mana... nak buat camana kan... sabtu pagi pun ada acara cukur rambut baby, tapi kecilan je.. wat pulut kuning je.. dalam pukul 10, gerak balik Kelantan.. paling best, MBB antar sampai sempadan Baling-Grik.. =))

Konklusi?? tak semua yang kita rancang akan berjalan 100% sama seperti yang kita expect, kadang2 jauh tersasar dari rancangan asal sampai luar jangkaan kita.. Apa pun tetap di tangan DIA.. 7hari dengan MBB rasa macam kejap je..  tapi syukur sebab dapat jugak luangkan masa dengan dia.. =))

p/s: minta tolong sedekahkan ALFATIHAH untuk arwah nenek MBB..>

December 27, 2011

kedah-penang-perak trip DAY 1

> Tengok tajuk macam sakan je bunyi berjalan kan.. tapi sebenarnya banyak abis masa atas jalan je.. bukan jalan2 pun.. kemudian banyak yang out of plan.. semua serba tak jadi.. tapi tu la.. manusia mampu merancang je.. yang mementukan, tetap DIA..

Sebenarnya plan nk g sana semata-mata nak g amik MBB, sebab nak g kenduri kawan dekat Pontian.. tapi last2 MBB cakap tak payah la.. nnti makan masa duduk dlm kereta je.. sebab jauh.. so dia ajak jalan2 area Penang dan Kedah.. kebetulan kan sekarang ada Pesta Penang; tu yang rasa macam syok je.. huhu.. so dengan semangat wajanya gerak ke Kedah pagi ahad setelah plan asal pergi ari khamis tu tak jadi.. sampai jugak dengan selamatnya ke Pendang setelah makan buah langsat hampir ke jeti Penang gara2 tak masuk exit Alor Setar.. haha... walaupun nampak mcm tipu, sebenarnya ni first time bawak sendiri keta naik highway.. sblm ni jdik penumpang, memang xalert..2 yg jadi ngokngek.. plus Kelantan tak ada highway, dan jalan nk balik Perak pun.. huhuhu..

Smpai sana MBB bawa balik umah dia.. unsangkarable betul.. ingat nk bawak g hotel terus.. nasib baik baju yg tgh trsarung tu bolehla kira sopan walaupun tk berapa sangat.. segan jugak sebab memang tak bwa apa  buah tangan.. mmg xexpect langsung nk g umah dia.. siap mkn nasik tgh hari lagi.. =p.. kemudian baru g cari hotel.. stay dekat Pendang Lake Resort.. rate hotel start dr 106++.. bilik pun ok.. takdela demand nk bilik yg superb sbb nk main aim adalh untuk benda lain.. asal boleh tido je oklaa..

Lepas tu sempat g shopping mall area kedah dan menara Alor Setar.. syok, tapi gayat!!!.. lift dia transparent oooo.. pe lagi.. sebolehnya memang mengelak tengok bawah.. tengok pintu lif je.. haha...




Kemudian g Kedah Medical Centre.. sebab masa betul2 sampai tadi, kakak MBB masuk labour room..  masa kami g tu, memang dah selamat deliver.. baby boy.. sempatla g menjenguk kat nurseri.. balik dari hospital, g makan char kuey teow, sedap tapi perut sah kenyang masa tu.. boleh tengok jela.. Bila ingt balik, menyesal pulak tak mkn.. T_T

Kemudian baru MBB  hantar balik hotel, siap2 nak tido sebab dah lambat dah, esoknya nak gerak ke Perak.. huhu..  ni baru cerita untuk day 1.. penat nak baca sama macam penat nak karang.. =)... nnti sambung day day yang lain next entri, sy cuba ringkaskan.. penat nak menaip.. =p.. bye2..>

December 22, 2011

Back to Business

>
>
Lama dah tak update.. Sebab xde tenet plus laptop yang bengong.. Aritu masa sebelum balik, beria OS hilang, last2 bila balik rumah kelantan, seminggu lepastu,saje je try, buleh plak bukak dengan jayanya, walaupun masih bengong... Hahaha.. Tapi lepas ni aktiviti mengupdate blog berjalan seperti biasa memandangkan lappy baru dah dapat.. Hehe thanks to MBB! Aktiviti semasa cuti dihabiskan dengan memenuhi undangan perkahwinan kawan.. Ada yang sempat g, tak sempat g, dan sengaja tak g.. Yang sengaja tak g tu bukan sebab ape, tapi xtau jalan n takde geng.. Tahniah pada mereka yang dah selamat kawen, kepada majlis yang tak sempat g tu, mintak maaf banyak-banyak sebb walaupun sengaja, tapi alasan tu kira kukuh kan.. :P.. Banyak juga majlis yang g tu tak amik gambar pun.. Mood bergambar kureng masa tu tapi lepas tu rasa menyesal lak takde kenangan dengan pengantin.. Huhu... Tapi cuti dah nak abis dah... Tinggal lebih kurang seminggu lebih je lagi.. 2hb dh start meeting.. T_T.. Tapi yang bestnya, now i'm in KEDAH! :) apa yang dibuat kat sini nnti citer lain.. Next entry ok, :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa