LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

September 30, 2012

veil dah siap

veil pun dah siap dijahit manik..
cerita pasal veil [DISINI]
sama dapat dengan baju..
cuma baju sampai pagi,
malam tu plak kawan dengan isteri dia datang hantar veil..
tengok outcome dia,
memang puas hati sangat-sangat...
berbaloi rasa menghadap sampai muak veil tu tampal lace dia..
bila jahit manik, lagi la... errr walaupun bukan saya yang jahit... ;p

dari camni dah jadi.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
taraaaa!!!!


saya memang request guna pearl.. nak yang pelbagai saiz.. dan mintak akak tu main warna pearl tu..
yang lain saya serah pada dia nak buat macamana..
asal cantik..



selain pearl; akak tu jahit manik di sekeliling kain bahagian depan muka kain..
yang bahagian keliling tepi lain yang bentuk U tu, saya memang cakap tak payah jahit manik.. cukupla tu kan. nanti mabuk dengan manik je..
yang atas kepala ni pun dah berat gila..


upah akak tu amik 65 inggit..
 memang murah sangat... sebab saya budget rm70 ke atas..
hihihi.. rezeki... =)

>
>

September 29, 2012

JELES ke BANG???

tadi tengah syok2 kursus dapat message kat chat FB..
dari seorang kawan sekolah menengah..
tak ada la rapat sangat..
tapi kawan la..
bila dia tegur dengan ayat yang berbaur kejelesan dan perasaan tak puas hati, tak ada salam tak ada apa, 
pe lagi kan...
terus rasa hot la..
amek kaw.. kena sebijik

klik untuk besarkan gambar
ehhee.. korang faham ke??
sebab perbualan ni dalam dialek kelantan..
tapi tak pior (pure) sangat la..
meh nak explain ngan translate...  ni translate lebih kurang la.. makna akhir tetap sama
D = dia, S = Saya

D :  cikgu la jugak yang sedap semua/segala.....

S:  ape dia


D: dengar kata bajet pendidikan yang paling banyak sekali (underlying meaning: sedap sini merujuk banyak bukan best, dia cakap best tu untuk perli je..)

S: dah pendidikan bukan bagi dekat cikgu pun duit tu, bagi ke atasan juga.. kalau bagi dekat cikgu baru best (sedap sini bermaksud best)

D: tp pm umum aritu cikgu dlm perkhidmtn x smpai spuluh thun leh dpt kenaikan dg44....sdap la..





S: dah tu kijo ckgu lebih 12jam kot.. 
siap bwk blik umh lagi kerja...
camni jela.. aci mu try jd cikgu sebulan tgk senang ke tak, takpun kalau dengki juga lagi, mu berenti jela jd ****.. jadi ckgu

D: tak nak aku, banyak tekanan

S: Dh tahu pun. tak payah nak dengki la..
cikgu-cikgu pun tak pernah (tak rajin = tak pernah) nak dengki dengan kerja lain
sebab tau semua kerja susah, tak de kerja yang senang melainkan tak kerja. ini sikit-sikit dengki dengan cikgu, cuba try jadi cikgu, baru tau camana.. sebab tu aku pun tak kata kerja **** senang
sebab aku pun tak tau camana..



lepas tu terus dia sign out.. 

geram bukan sebab ape.. sebab ini bukan kali pertama dia mempersoalkan benda gini... asal ada je benda

berkaitan walaupun semua kakitangan awam dapat sama, tapi disebabkan PM bagi contoh guru je, 

bajet 2012 pun sama..

ada je yang dia tak puas hati, dengki-dengki.. ape la..

tak ada niat nak memalukan dia pun.. sebab tu saya blurkan nama dia... 

even kerja dia pun sy blurkan.. sebab tau tak semua orang dalam profesion dia macam tu...

yang lepas-lepas, bolehla, saya reply elok-elok, tapi makin melampau plak nampak, 

malas nak layan  orang cenggini.. huh!





>
>

September 28, 2012

Baju Bertandang

baju bertandang dah siap!!!
baju ni buat baju kurung moden je..
simple2 je..
sebab majlis kat Kedah pun simple je..
tak ada pelamin pun.. hukhuk..

dah try pun... 
memang sedap gila pakai..
pandai tailor ni jahit..
tailor ni tailor cina..
anta kat Kedah

bahagian depan baju
jahit haritu request leher ala2 ceongsam..
bahagian lengan
bahagian bawah baju

bahagian belakang

TAPI.....
kain baju ni tak mengikut spesifikasi yang saya nak...
haritu saya request supaya kain chiffon ni bukan dibuat alas kain satin, tapi dijadikan ekor belakang..
nak ala-ala  kain meleret la kononnya.. 
lepas tu, akak tu cakap nak tampal saki baki sulam pada lace pada kaki kain...
last2..
hampehhhh..
salah buat
dan kain tu turn out jadikkkk
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


KOSONG!!!!

mungkin tailor tu buat rushing.. hari tu kan ada cite yang dia cuti berkabung lama..
arghhhh.. tension jugakla...
tapi nak wat cane dah kan..
nasib baikla jahitan dia cantik.. dan dia tak wat bukan-bukan atau pelik-pelik....


terus search imej kat google.. ramai je baju bride yang kain dia kosong.. tapi rasa cam tak best lak..
nasib baik kosong,
maksudnya kalau rajin boleh touch up dan tambah sendiri.. DIY sendiri
KALAU RAJIN... hihihi 
huhuhu, tengokla... kalau rajin, balik kampung nanti kena gi cari lace yang sama.. tambah kat bahagian bawah.. lepas tu kena patch lace lagi.. itupun memerlukan kerajinan yang sangat tinggi... sempat ke?? 
kalau tak, daku pakai camtu jelahhh..
pe pendapat korang??

>
>

bajet 2013 - bonus sebulan setengah

Alhamdulillah!!... dapat juga bonus walaupun cuepacs perjuangkan 2 bulan bonus kan.. tapi memang dah agak.. takkan dapat la 2 bulan... 


sebulan setengah bonus tu dah didahulukan dengan bonus waktu sebelum raya yakni Ogos haritu setengah bulan..
lagi setengah bulan gaji akan dapat Disember dan lagi setengah akan  dapat Januari...
rezeki, bagi sikit pun rezeki, banyak pun rezeki..
bolehla buat duit honeymoon....
tenkiu PM.. =)


>
>

Freaky Friday


Jumaat kali ni tak leh nak joget2 macam garfield kat atas ni..
Jumaat ini hari keje sampai petang.. masih lagi kursus..  yang sangat boringggg... 
sabo jela.. esok dah last day.. huhuhu.. okla kan walaupun kursus sampai sabtu, tapi esok pun sekolah ganti.. untuk cuti raya haritu..
hohohoho.. mood dah kelam kabut, sebab nak settlekan beberapa kad yang masih belum ditampal..
hari sekolah jangan harap la nak buat kan.. memang tak la... 
minggu depan dah nak pos dan balik kampung.. yeay!!!
berkemas pun belum..
banyak barang yang mau di bawa nehhhh..
adoi...


>
>

September 27, 2012

Hand Bouquets

diam tak diam dah bulan 10 rupenya minggu depan..
godek2 web sekocinorlie..


 eh2, pe kaitan bulan 10 dengan sekocinorlie??
haaaa......
sebenarnya...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
HB saya yang ketiga dijangka akan diterima bulan 10 nanti..
yeayy!!!

kredit  both pic: sekocinorlie.blogspot.com

 nampak tak?? 
tak sabar nak tengok hasil kerja PN Norlie yang superb tu.. =)
sebenarnya ni HB ketiga yang saya order dengan Kak Norlie..
satu guna masa bertunang haritu.. 



yang ni order HB yang kedua


untuk gambar yang lebih cantik dan clear boleh refer cerita di [SINI] dan [SINI]

Yang ketiga masih dalam process, details macam kat dalam jadual web tu.. 
Saya minta kak Norlie buatkan HB Brooch..
dia suggestkan buat ala-ala vintage.. =)
ETA bulan Oktober ni

kalau ikutkan HB Brooch ini dah HB ketiga untuk majlis kahwin-kahwin ni.. 
selain daripada yang kat atas ni
ada satu lagi saya tempah;
clay handbouquet


details dekat entri [SINI]

3 Hand Bouquets....macam ape je kan.. sekali tengok macam membazir.. MACAM??
bukan macam oiii, memang dah membazir pun.. huhuhuhu..
tapi tula penangan nafsu.. hehehhe.. tapi saya tak menyesal pun..
dengan kedua-dua orang yang buat HB saya ni.. baik kak Norlie atau Danny..
kedua-dua memang baik dan senang gila nak deal..
sebab tu tanpa ragunya daku menempah-nempah satu demi satu HB dengan mereka.. 

nampaknya  hampir complete set kraf untuk HB,
dari material button, felt, clay dan menunggu hasil brooch pula..
mode tak sabau.. ^___~

>
>

September 26, 2012

Selesema

aiyaaa.. dah start rasa nak sneezing.. hidung pun rasa gatal2.. petanda awal nak demam selesema..
kursus pulak buat dalam bilik beraircond yang sejuk.. keluar2 bilik. badan shock sebab cuaca sangat panas..
nasib la kepala tak sakit..
kurang dah satu derita..
memang kalau tak sihat, rasa tak syok kerja apatah lagi berkursus..
mata asik tengok jam, hp, jam hp...
tak pelah, sakit tu kan penghapus dosa-dosa kecik..
bila sakit ni la baru hargai nikmat sihat.. ^^
kursus masih berbaki 3hari lagi...
chaiyoook!!!!


p/s: selesema adalah ejaan yang betul.. bukan selsema.. =)

>
>

Kursus KSSR Tahun 3 2012



Minggu lepas dah start kursus KSSR tahun 3..
hari ni turn saya pulak..
pergi untuk subjek Dunia Sains dan Teknologi
tahun ni semua kursus kssr dia wat start rabu sampai sabtu..  pagi sampai petang...
reasons mungkin taknak kacau waktu pnp..  sebab hanya ambil 3 hari p&p je.. 
berbanding tahun lepas, 4hari direct hari sekolah bekerja..
ralat sikit je,
sebab pelaksanaan dia atas JPN..
kalau seragam satu Malaysia takpe la.. ini negeri ni je yang buat camtu.. hoho.. ketidakadilan sikit kat situ
tapi dari segi one side, ada advantage juga, sebab kelas pun banyak tertinggal.. asyik kuar kursus je..
cian kat anak murid... tak terkejar silibus nanti..
kadang-kadang tersepit juga,
antara kursus dengan mengajar..
kursus untuk percambahan ilmu
tapi pada masa, budak-budak tertinggal pelajaran sepatutnya mereka belajar..
tapi anggap jela kursus tu untuk kebaikan murid-murid..  lagipun kena korban sesuatu untuk dapat sesuatu yang lain..
baru boleh hadapi dengan senyuman..

SAYA YANG MENURUT PERINTAH..
*angguk2*

>
>

September 25, 2012

Pelamin



pelamin untuk singgahsana big day nanti..
simple je kan..
amik yang memang butik tu punye design je.. 
tak reti nak design2 sendirik..
lagipun memang sedar diri, sebab tau hati jenis tak tetap..
kalau nak design sendiri mau amik masa masa setahun kot,
cepat nau terpengaruh.. nanti asik2 tukar design je..
so, malas nak pening2 kepala, amik je yang ready made.. =)
cuma saya tukar dia punye kerusi dan stage tu.. sebab stage tu kecik bebenar.. ada jugak yang tersadung nanti.. =)
harap2 jadi la macam dalam gambar ni.
>
>

Re: Rusuhan di Lawas

ERRrrrr.. rasanya previous entry is being misunderstood.. 
dah di delete sebab bila baca komen, entri tu jadi macam entri yang menyentuh sentimen kaum..
saya terima dengan hati terbuka teguran itu, walaupun niat saya bukan ke arah itu.. apatah lagi mahu menggugat keamanan dan perpaduan
tapi bab-bab niat ni orang tak nampak kan.. so tak apala.. buang yang keruh, ambil yang jernih..
to err is human.. manusia biasa tak lari dari buat silap..  =)
 saya xnak jadi cam cik yana kedua.. tatotttt

my bad sebab ia dalam bentuk penulisan, bila dibaca, akan ditafsir dengan seribu makna dan pelbagai fahaman masing-masing.. nak-nak lagi tajuk tu pun terlalu sensitif.. 
opps bukan cari glamer apatah lagi kejar hot story.. thats not the point
 terlepas pandang.. campur ngan tak pikir panjang kesannya sebab dah gelabah dan dikelabui dengan rasa bimbang dan risau kt MBB masa entri ditulis.... 

Thousands of apologies for all those who feel offended..  
peace.. =)




>
>

September 24, 2012

Brown Paperbag

dalam entri INI
saya dah story pasal beg untuk doorgift ..
saya guna brown paper bag..
alkisahnya DIY la konon-kononnya kan.. hehehe


last2-last sangkut kat printer tu sebab brown paperbag ni tebal..  kalau yang putih rasanya nipis sikit... 
tapi yang ni memang keras.. dia tak boleh nak rolling kat besi paper fed..
mula-mula jumpa penyelesaian, iaitu kena sumbat kertas secara manual dari belakang printer.. tapi lambat.. nak kena buat satu-satu.. dan ada jugak paperbag yang rosak kalau salah masuk..
atas sebab-sebab diatas + taknak printer rosak,
makanya keputusan telah diambil untuk menyelesaikan saki baki paperbag yang belum diprint dengan cara
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 print atas kertas warna je ..
pastu tampal atas brown paperbag tu..
2x kerja.. tapi lagi kemas berbanding dengan printing
sebab kadang2 comot kena saki baki ink..
sekarang paper ni ada 2 jenis
satu printing direct
macam bawah ni


dan satu lagi cam bawah ni..

ni dah siap letak doorgift pun.. ngam2 kan.. =)
apa nak buat kan..
cempedak dah jadi nangka.. hihihi
pape jela.. dua2 comel.. [perasan] :p

>
>

September 23, 2012

Colourful thumbprint & Guestbook

Minggu lepas, adik-adik saya telah pergi hunting barang2 sambil jalan2...
ada la jugak barang yang dicari untuk majlis kawin saya nanti..
antaranya...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

dorang telah belikan saya 
ini!!



THUMBPRINT!!!


Nak buat ape thumbprint ni????


Memprint cap jari guest2 sekalian yang hadir masa majlis kenduri nanti..
=)
adik2 dah buat keputusan veto, dorang taknak guestbook biasa yang tulis-tulis tu..
tapi dorang nak guestbook CSI..

 
Ini la contoh guestbook CSI... adore gila dengan kaler biru nih.. cantik!

kredit pic: ceketfavor
Disebabkan saya telah mengsubkontrakkan perihal guestbook ni kepada adik saya, 
maka sy memang bg authoriti sepenuhnya kepada dorang untuk settle kan dari A-Z...
saya cuma tanya progress je..
sekarang ni, guestbook ni tak dapat tempah lagi.. sebab order hanya akan dapat dibuka awal oktober nanti..
jadi ke x guestbook ni, sama -sama kita tunggu.... =)

>
>

September 22, 2012

tulis+tampal alamat kad kawin

MALAS, tapi sebab rasa geram + sakit hati,
buat jugak.. siap pun.. tapi bukan semuala.. ni sebahagian yang dah di print alamatnya.. 
ada lagi yang belum print.. tapi tak banyak pun lagi tinggal..
buat kerja dalam keadaan emosi negatif pun ada hikmahnya..
rasanya kalau tak ada perasaan kat atas ni, 
tak siap lagi menulis+menampal ni..



p/s: lelaki ni ego kan.. dah tau salah, tak nak mengaku.. 
      pmpuan kalau merajuk, mestila nak dipujuk kan..  
      kalau tak, tak ngajuk lak kan...gggrrrrr... 




>
>

September 21, 2012

Virus M

bila makin hari, makin dekat..
makin nebesss...
opkos...
tapi kenapakah makin malasss????
kad kawin telah ditulis tetapi hanya 20 keping.. lepas tu stop.. malas dah.. ntah bila nak sambung tulis balik...
hwaaaaaaa...... kenapakah, mengapakah????
minggu ni dah start busy dengan kursus KSSR dan LINUS..
selasa sampai sabtu, kursus sampai petang.. maksudnya memang konfirm takde pape yang boleh diusahakan sebab yang pastinya malam-malam tu mesti dah flat gila babun nya..  tido untuk recharge hari berkursus esoknya... 
virus M, please go away lah..




>
>

September 20, 2012

result HIV test MBB dah dapat


nampak tak? nampak tak?
hehe, result HIV MBB dah dapat.. dalam masa 3hari bekerja je.. minus ari isnin, tak kira la sebab cuti kan.. betul macam misi tu cakap.. minggu lepas buat hari jumaat pagi.. cerita kat ENTRI ni.. tengahari tadi pergi amik lepas PKD Teluk Intan call bagitau dah siap... 


ini sebenarnya borang pejabat agama untuk HIV test kat Klinik Kesihatan dekat Kelantan haritu.. sebab tu tarikh stated 22/08.. guna pakai borang tu sebab kitaorg memang tak ada borang lain dah.. sebab KKD Teluk Intan cakap leh guna, on je la.. abaikan je tarikh stated tu.. hehehe

tapi pelik2 kan prosedur kat KK ni.. even untuk test yang sama.. macam saya, saya tak dapat borang keputusan sampel makmal tu, dapat borang pejabat agama yang kat atas ni je.. 
yang MBB ni dapat semua borang yang diisi haritu.. haihhh.. dia berkeping2, saya dapat sekeping je..
hahaha, takpela, yang penting dah dipermudahkan satu urusan... 

Tadi pun terus pos ke Kedah..
abang kat poslaju cakap, sampai dalam 2hari.. sebab esok Kedah cuti kan,...
harap-harap, borang nikah MBB boleh settle before 5.10 sebab saya nak balik..  ada masa 2minggu lagi...
bolehla hantar borang nikah terus..
selagi tak hantar, selagi tu rasa tak senang duduk...
huhuhu.. moga2 segalanya kan baik-baik saja..
amin...




>
>

Short Trip to Sg Klah Hotsprings

next day.. sebenarnya tak plan nak g mana2 pun.. sebab MBB balik haritu.. mula-mula pagi tu bawak MBB breakfast benda paling faymes kat Teluk Intan ni.  mee rebus Mastan Ghani

bergegau2 gambo..
lepas tu terus heading to Sungkai.. ETS MBB pukul 2.42.. tapi sampai kat sana pukul 12pm.. sighh.. lambat lagi.. so pergi makan dulu.. lepas g makan, baru pukul 12.30.. last2 pusing-pusing, round2, decided pergi ke 
Sg Klah Hotsprings..
tak jauh pun dari pekan Sungkai..
dalam 10min je..


cantik tempat dia.. tenang dalam kehijauan..
tak caye tengok gambar bawah ni..


 banyak pokok2.. redup je..
motif gambar nak tunjuk view belakang, kehijauan alam di felda hotspring.. bukan nak show off MBB..
 dah namanya hotsprings, opkos la kolam air panas dia punye attraction.. kolam terbuka, kolam refleksologi,
private jacuzzi, pun ada kolam mengikut suhu, pilih je yang mana berkenan di hati anda.. =)

tempat merebus telur.. full boiled makan masa 7min je..
ni dekat kolah 42-50 drjah celcius.. nampak tak buih2 timbul disekeliling batu tu?

ada satu sumber tu, suhu dia 100 darjah, betul ke x, tktau sebab tak cucuh tangan pun kat situ.. hehe..
ade binaan bertingkat untuk jalan-jalan,  mini waterfall. kegunaannya? ntahla. tengok orang duk keliling je ..  kredit pic: google.. tak snap pun kawasan ni

 kat sini pun ada waterpark.. dan masa haritu, memang penuh gila...
kalau nak banding kemeriahan sini dengan Lost World Tambun, sini berganda2 jauh lebih meriah dan ramai pengunjung..

mountain spring pool - lalu je sini.. tengok2 je.. ramai sangat orang.. pun lupa nak snap.. cilok pic kat gugle
 

therapeutic park
hotsprings pool

kami cuma masuk dua kolam je, satu yang 30 darjah lebih, satu lagi yang 42-50 darjah celsius..
tapi saya tak tahan yang kolam kedua tu.. surrender.. MBB je yang tahan..


ni kolam yang suhu 42-50 darjah celsius
 

entrance fee.. RM12 per person..
satu getaway yang agak menarik.. nak lagi syok, duduk dekat felda residence.. =)

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa