LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label breastpump. Show all posts
Showing posts with label breastpump. Show all posts

November 16, 2013

hasil pumping


hasil pumping pukul 4 pg td.. 
sebelah kanan dapat dlm 3.5 oz
sebelah kiri dapat dlm 6 oz..
kira dah lumayan sangat dah ni kalau dpat banyak ni.. 
rezeki Ayra.. alhamdulillah


>
>

November 5, 2013

Breastpump Elektrik Spectra M1

Haritu pernah sy listkan breastpump elektrik yang menjadi idaman/wishlist kan.. klik SINI untuk entry tersebut.. Saya dah ada manual breastpump Avent, tapi nampaknya sy memang jenis malas nak guna manual pump, dan MBB pun setuju nak belikan pam letrik samaada Medela ataupun Avent.. 
tapi saya lak teragak2 sebab sangat pricy harga dua2.. jiwa memang sangat berkenan dengan Medela, gila tak berkenan kan.. idaman sume mommies kot..
sebab ada sume ciri2 yang saya nak, built in battery, handsfree, double pump... 
but at the same time, masih berkira2 lagi.. boleh lak dalam brbelah bahagi tu tiba2, terpandang satu brand yang juga ada dalam wish list dah keluarkan satu model baru yang kompak, buleh guna double pump, with built in battery.. bunyi pun senyap kalau nak dibandingkan dengan Freestyle.. boleh try search video kat youtube kalau tak caye.

So introducing Spectra M1 yang dah pun jadi hak milik saya.. yay!!!



Spectra M1, ringan. tak bulky macam model Spectra yang lain..


Ni la hasil belian haritu.. lumayan.. 
pic pam dalam kotak.. luar kotak tak amik-amik lagi.. malas.. hahaha..
saya amik package,
ada pam, extra breastshield set, autumnz posh cooler bag, 10pcs autumz storage bottle, 3pcs ice packs, free 5pcs autumz storage bags.. for the price RM560.. kalau untuk pam (untuk double pump) sahaja RM470..
berbaloi2 kan.. 
yang bestnya, saya dapat beli autumz breastmilk storage bags tu dapat RM20 untuk 3boxes.. sedangkan market price untuk satu boxes RM12.90.. murah gila..

Setakat guna ni, hasilnya sama macam guna pam manual.. sekali pam mampu dapat average 7oz. tapi kalau time lumayan, mampu dapat 10oz sekali pam.. hehe, kalau sehari tu, mampu la dapat dalam 21oz kalau time rajin, sebab 3sesi pumping.. tapi majoritinye buat 2sesi je..so dapat la 14oz sehari.. malas.. tak berapa rajin nak pam lagi even dah ada pam letrik.. wakkakaka... tapi bolehla wat stok pelan-pelan..
 Ayra kalau siang2 hari memang kuat menyusu.. kadang-kadang sampai sejam sekali dia menyusu; tu yang menyebabkan alahai, penatnya nak mengepam.. padahal bukan susah pun.. mengada je lebey..
 plus memang saya ni bukan jenis yang susunya meriah kot.. 
so, kena tingkatkan lagi konsep demand n supply pasni.. :)

Yang ketara guna pump letrik ni adalah jimat masa.. kalau masa guna manual dulu, kena spend atleast setengah jam baru siap2 dua2 breast, sekarang 15min, dah setel.. tangan pun tak lenguh.. hihihi..
function bateri ni memang sangat2 berguna.. especially yang built in.. sebabnya senang nak pam kat mana2 je.. tak payah susah payah nak cari plug atau duduk je dekat2 plug.. boleh je pam kat mana2 yang kita suka.. 

So, sape2 yang masih mencari2 breastpump, bolehla pertimbangkan Spectra M1 ni.. 
Lepas ni ingat nak beli handsfree bustier lak.. buleh buat cam Medela lak.. :)




>
>

August 22, 2013

Breastpump Manual

Sebelum ni saya dah citer pasal breastpump pilihan hati dalam entri INI.. sy jugak bercadang nak beli pam manual sebagai contigency plan.. yela, pam manual senang dan handy nak bawak ke mana-mana kan..  xde plug point pun still masih buleh guna.. Hasrat nak memiliki UniMom Mezzo tak tercapai sebab sy jumpa breastpump manual yang memang terkenal dengan better review dengan harga berbaloi2.. hehehe...

Presenting my manual breastpump


Phillips Avent Manual Breastpump..
Model SCF310/20

Kandungan dalam kotak macam kat dalam pic..
ada spare parts sekali untuk valve, diaphragm..


Tadi dah godek2 bukak dan try pasang balik.. easy to assemble.. 
try guna je belum... ngeh3... yang tu kena tunggu baby keluar dulu la kan...

Price? sangat murah.. RM120 je.. plus postage RM5 total up RM125.. 
kenapa murah sangat??? sebab retail price dalam RM150-200 
huhu, ntahla, tak reti nak menjawabnya.. 
Packaging dia ada chinese character.. mungkin untuk pasaran China la kot..
 tapi seller cakap 100% authentic original..
dan made in England..
mungkin sebab beli kat Lelong.Com.My kot
kat situ memang banyak barang yang harganya way too cheap than retail price.. :)


xkisahla kan.. untuk pasaran mana pun.. yang penting hasil mesti tiptop dan berfungsi dengan baik..
InsyaALLAH.. harap2 lumayan la nanti hasilnya.. :))
sekarang ni kerja membaca review pasal breastpump letrik pulak...
ingat nak beli lepas bersalin nanti..
mau cari yang affordable price + hospital grade pump
 sebab nak guna untuk buat stok kan..
so, motor dia kena tahan lasak.. xbuleh yang manja2..
kalau mahal, famous brand tapi motor dia tak tahan tak boleh juga..
dah ada few brands dalam kepala.. kali ni dah tak sama choice dengan entri lepas..
nanti dah konfirm dan beli, sy share ehhhh...

sebenarnya ada dua package yang sampai harini... satu lagi ape? next entri okey.. :)

>
>

June 17, 2013

is surveying

Keja waktu lapang sekarang ni adalah survey barang2 untuk keperluan breastfeed baby yang soon akan keluar 3bulan lagi.. InsyaALLAH.. memang berhajat nak fully breastfeed sampai baby umur 2tahun.. semoga diizinkan oleh ALLAH.. amin.. 

Misi pertama: survey breastpump dan buat perbandingan.. dr segi harga, function dan praktikaliti setiap satu..  dah aim certain brands yang berkenan di hati.. antaranya:

1. Medela Freestyle


harganya amatlah wow! tapi hati dah berkenan dengan function handsfree + dual breastpump+ electric/battery operated(rechargeable)...
sebab certain breastpump lain, x banyak yang boleh handsfree dan yang boleh support battery ni mostly guna bateri AA..  for sure la kuat makan bateri.. huhuhu..  setakat ni jumpa yang paling murah pun rm1399.. tapi tu pun nak kena check balik warranti Malaysia ke luarnegara.. sebab nanti kalau rosak, payah juga.. ada satu kedai lagi, kawan penah beli.. rm1450.. so rasanya kalau beli brand ni.. mungkin amik kedai sama dengan kawan tu la kot..

yang brand kat bawah ni function lebih kurang je.. tapi mendapat perhatian sebab ianya dual breastpump, guna elektrik dan harganya way cheaper than Medela FS.. hehehe.. sebab tu masuk dalam list..

2.  Medela Swing Maxi 


3. Autumnz Ultimate


4. Spectra Dew 350

keputusannya?? tepuk dada tanya poket.. hihihi... nantila kita tgk yang mana akhirnya berjaya dirembat ye..

tapi nanti ingat nak beli yang manual pump.. sebagai pelan kontigensi 
berkenan dengan brand Unimom Mezzo


sebab bila buat homework, ramai yang puas hati dengan brand ni..

my sis in-law pun ada offer manual pump jenama avent.. yang dia punya.. sebab buat masa sekarang ni dia belum berhasrat nak tambah baby lagi.. tapi rasa tak syok pulak nak pinjam2 kan.. hehehe.. sebab bukan hak milik kekal..

Untuk part penyimpanan, pun dah pelan2 kayuh survey on9 shop yang jual icepack, cooler bag, storage bottle/storage bags, warmer dan sterilizer.. dan juga untuk keperluan mummy pun kena cari jugak, macam nursing bra, breast pad, nursing cover dan juga nursing pillow... 

Part feeding.. setakat ni alhamdulillah.. my SIL dah perturunkan botol-botol susu anak dia kepada kami.. jenama Avent.. banyak pulak tu.. dalam 20 botol lebih.. kebanyakannya yang 4oz.. okla kan.. barang free..  nak beli sendiri, erkkk, harganya buleh tahan jugak... cuma lepas ni kena beli dia punya teats.. sebab banyak botol yang takde teats.. Selain daripada tu, ada jugak kami beli botol2 tambahan untuk saiz 9 dan 11oz... tapi brand Pureen jela.. tengah aim nak beli botol susu jenama Tommee Tippee sebab comel sangat!!


geram sebab comel sangat design dia.. .  

wahhhhh.... banyak barang2 belum dibeli nehhh.  belum campur barang-barang keperluan lain.. tak pela.. pelan-pelan kayuh.. semoga diluaskan rezeki kami sekeluarga.. aminnn

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa