LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

March 20, 2013

2nd Checkup

Okey, second checkup ada bad news dan gud news oso.. gud news nya sebab hb naik.. :) dah jadi 11.1.. walaupun naik 0.2 je, dan lepas paras normal sikittt je, tapi okey la kan...satu pencapaian besar sebabnya memang sepanjang tempoh sebulan ni langsung tak consume seafood + 2minggu lately ni, asik makan lepas tu muntah je memanjang..  


So okey jugak la consume Sangobion. sebab dia takde bau macam folic acid yang klinik bagi mahupun macam iberet folic kan.. so misi cakap teruskan pengambilan pil ni..

Bad news nya pulak, berat turun.. -1.5kg tuu... dah jadi 54.8..  sebelum ni 56.3.. mana tak turunnya kalau dah makan, tapi lepas tu muntah.. tapi yang nasib baiknya sebab even lepas muntah, masih boleh makan, cuma kitaran tu akan berulang la.. selagi makan, selagi tu akan muntah.. nasibla setakat ni misi yang jumpa tu sume baik2..tak ada nak marah.. lucky me la kan. :)

Kemudian, hari ni kan, kelas full, dari 7.45  sampai 1.05.. rehat cuma dari 10.45-11.05 je..  hari yang penuh dengan kelas = stress.. nak2 hari ni buat saringan LINUS.. makanya tekanan darah pun agak tinggi sikit.. sikit je.. xbanyak pun..

Lepas tu, harini pulak lupa nak bawak air masak kat sekolah. makanya dengan tanpa berfikir panjang, daku terus mengorder air dekat kantin sekolah yang sangat manis ituuu... bayangkan.. segelas air anggur dia, saya boleh jadikan 2 gelas yang sama untuk neutralkan rasa manis tu.. bayangkan betapa manisnya.. makanya, bacaan gula pun tinggi.. ditambah lagi dengan langsung tak consume air masak hari ni.. so memang terkena double la.. hari checkup boleh pergi minum manis2 dan boleh tak minum air masak langsung.. 

Sudahnya, kena jumpa doc.. tapi doc tu rilek2 je.. dia cakap pembawakan budak je ni.. dia bagi ubat tahan muntah.. nak bagi makanan masuk jugak dan berat naik.. dan nak tengok progress dalam masa 2 minggu lagi.. yakni 2/4/13.. oh maiiii.. adakah bermaksud rutin checkup sudah berubah dari sebulan sekali kepada 2minggu sekali??? oh tidak!!!


Nak buat cmana, hari Selasa memang tak boleh nak tolong la... rasa tak boleh bernafas langsung.. jadual pack betul.. tadi pun pergi hantar budak ke bengkel bahasa inggeris dulu baru boleh gi checkup.. mintak dengan nurse tukar tarikh checkup buat selain hari Selasa pun tak dapat.. Sebab sudah ditentukan kawasan tmpat tinggal tu checkupnya hari sekian-sekian.. dan area perumahan saya ni memang checkup hari Selasa.. huhuhu.. kalau Selasa memang alamatnya boleh jamin la xberapa nak cantik la resultnya...  melainkan kalau pergi checkup pagi.. tapi kesian pulak budak2.. tak belajar pulak diorang, sebab bila gi pagi, terpaksa tinggal paling sikit pun 2 kelas..  dilema betul la.. tapi nak try jugak tengok beza gi checkup pagi dan petang.. mempengaruhi ke tak sebenarnya jadual yang penuh itu.. berasas ke tak inferens yang dibuat tadi.. hahahha

tapi yang paling penting, memang boikot air kantin sekolah.. tak pasal2 karang kena diabetes masa mengandung.. xmau! xmau! maka dengan ini secara rasminya, air yang boleh diminum cuma air masak sahaja.. sehingga keadaan bertambah baik.. errr sesekali teringin tu bolehla kot.. ngeeeeee... :p


>
>

March 18, 2013

2nd trimester :)

entering the second trimester already..  :)


 harap2 berlalu la segala sickness2 ni.. amin..


p/s: planning nak g scan baby.. tapi xtau bila.. huhu

>
>

March 15, 2013

jadi pelupa, normal ke??

lately dah jadi forgetful.. normalkah untuk bakal mommy?? setakat ni dah banyak kejadian yang melibatkan lupa ni.. tapi yang ingatnya hanya tiga je.. huhuhu, tengok, nak recall kejadian lupa tu pun tak boleh..  

kisah pertama bila sy  terlupa nak kunci pintu depan bila balik dari kerja.. memang sangat bahaya untuk orang yang stay sorang2 macam saya.. tapi nasib baikla.. sepanjang hari yang tak kunci langsung pintu rumah tu, lgsung tak jadi pape..

kemudian, termiss place ke terhilangkan taktau mana satu antara dua ni, mouse pemberian MBB yang baru digunakan 5 hari.. sebab MBB bagi masa hari sabtu lepas..  last penampakan mouse tersebut adalah semasa di sekolah masa hari rabu.. bila balik, dah tak nampak rupa, tak tau kat mana letak kalau misplace, dan tak tau terjatuhkan kat mana kalau terhilangkannya.. dah search merata2, dalam kereta, kat meja di bilik guru dan even kat sepanjang jalan dari bilik guru ke parking kereta.. namun, hampa.. :(.. tak jumpa sampai sekarang.. mengadu kat MBB, nasib baik dia melayan je.. nanti dia belikan yang baru katanya.. :)


ingatkan berakhir kat situ je.. kejadian yang baru berlaku tadi, panas lagi ni, masa balik dari sekolah tengahari tadi boleh terlupa dan tinggalkan kunci rumah dekat mangga di luar pintu.. nasib baik tadi tergerak nak check luar pintu sebab ada bunyi cam ada orang bagi salam.. padahal rumah sebelah.. intai2 tengok kunci dekat mangga.. nasib baik la kawasan kejiranan ni boleh dikatakan selamat, rasanya kalau duduk kawasan lain, memang dah kena sebat kot kunci tu..

bahaya betul kan... tapi nak wat camana, memang kecuaian sendiri.. tapi seriously, sy memang lupa.. bukan buat2..  hukhukhuk



>
>

holaaaaa....

Holaaa.. lama tak menulis kat sini.. sampai bukak dan jalan-jalan blog, ada B2B yang dah selamat kahwin pun dan ada yang tengah menghitung hari yang dah tak berapa lama dah.. masih lagi penyakit malas campur dengan sickness yang tak abis-abis lagi ni.. harap2 berakhir di 1st trimester je.. tak larat dah asyik tido je.. minggu ni dah hujung-hujung dah dan menghampiri 13weeks, dah nak masuk second trimester.. :)  kadang-kadang kesian dengan baby, sebab tak lalu makan, menyebabkan dia pun tak dapat makanan yang sepatutnya.. belum campur dengan muntah-muntah lagi kalau makan makanan yang dia tak berkenan.. hope baby baik2 saje kat dalam ni sampai kuar tengok dunia.. ^__^

Perkembangan terkini, tak banyak pun, cuma sekarang MBB balik selang 2minggu.. :) kebetulan tiket air asia murah, bolehla melepas rindu.. nak jalan2 tu tak ada la.. sebab dia balik pun dah jumaat malam sabtu.. tinggal sabtu jela boleh ronda-ronda.. ahad dia dah nak fly balik sana.. sehari pun cukup la.. boleh mengatur dia supaya cari  apa yang diidamkan.. hehehe.. tapi minggu lepas dia balik, duduk kat rumah je..sebab dia jatuh sakit, demam panas + sakit perut.. so seharian jugak la nursing dia dalam bilik.. lap badan dan dahi dengan air asam jawa, sapu minyak, etc.. nasib baik jugak petang tu dah turun suhu badan. so dia ajak cari pisang goreng.. takut bini dia ni tak dapat apa yang diidamkan.. sebab dah lama nak makan, tapi masa dia balik 2minggu sebelum tu, tak sempat nak cari..


Gigih dia dalam demam-demam camtu bawak gi cari.. sebenarnya kalau tak dapat minggu tu pun tak pe.. sebab sy jenis yang mengidam bukan nak tang-tang tu jugak.. jenis yang boleh bersabar.. tak kisah dapat makan bila, asalkan dapat makan je.. pelik kan??? tapi tulah hakikatnya.. mungkin sebab faham, MBB jauh.. tak dapat nak tunaikan semua pada time yang saya nak. kalau tak, jenuh jugak la dia nak melayannya..

Waktu hantar dia balik kat airport tu pun, dia masih demam + perut xok.. tapi tak ada pilihan.. terpaksa balik juga.. kalau tak memang tak ada sapa nak amik masa kat airport KK, dan dia kena extend cuti bukan sehari dua, tapi 5hari... memangla mc boleh cari, tapi pikir-pikir, kesian murid tahun 6 yang nak exam UPSR.. 5hari xbelajar tu memang satu kerugian besar.. melepaskan MBB dalam keadaan sakit2 camtu memang sangat-sangat berat hati.. tapi tula namanya pengorbanan.. smlm dapat bbm, MBB cakap sakit baru reda.. alhamdulillah.. senang sikit hati mendengarnya..

Minggu depan dah start cuti sekolah.. plan cuti sekolah?? null.. rasanya nak berehat je kat rumah.. malas nak gi jalan mana2.. hahaha..sebab cepat penat sekarang kalau jalan ngan berdiri lama2.. so keseronokan window shopping dah ditarik, kalau masuk sekarang ni cuma grab benda yang nak, kemudian terus bayar, dah takde dah nak round satu2 rak, tengok satu2 barang.. huhuhu.. nak pergi cari baju kurung baru pun malas.. see.. sampai tahap tu.. bukan tak muat dah baju kurung tu.. muat sangat2 lagi.. cuma tang kainnya dah xselesa sangat2 nak pakai especially bahagian perut.. sebab bahagian tu memang buat fit2.. so sekarang bila dah membuncit, memang rasa sekak je area tu.. kalau zip je, memang boleh tapi rasa macam pakai baju tak sudah.. hahaha

oh ye, sekolah saya dapat tawaran baru guru besar tu (bai'ah).. refer SINI. baru tahu isnin lepas.. alhamdulillah.. ada rezeki kami.. bolehla buat perbelanjaan untuk orang baru.. tunggu duit jela masuk pasni.. :) lepas tu ada pulak berita pasal KGT 2x tahun ni plak kan.. memang betul2 diluaskan rezeki.. nak-nak lepas kawin dan bertiga ni.. :) 

19/3 ni second checkup.. harap2 hb naikla.. 




>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa