LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

December 31, 2012

31 Disember

31 Disember 2012 
last day untuk tahun 2012..
dan last day untuk kami...
MBB balik ke lubuk rezeki..
saya pun balik ke lubuk rezeki..  
bermulalah kehidupan long distance relationship kami...T__T

jln2 jelajah shopping malls kat penang dari pg sampai mlam semalam..  spending  masa2 trkhir bersma
Tadi sayu je masa gi hantar MBB kat Penang Airport..
ramai yang cakap saya akan nangis, tapi saya tak nangis pun...
sebab dah target taknak nangis.. so camana2 pun kuatkan hati taknak nangis..
degil betul kan..
tapi sekarang duduk rumah ni sorang2, dah start rindu kat MBB.. hukhukhuk..
rasa terbayang2 je kelibat MBB dlm rumah ni..
sedehhh...
sabo ye.. 23 Januari nanti bleh jumpa.. yeay!!! 
semoga cepatla waktu berjalan.. :)
>
>

December 29, 2012

5th review: Resepsi

Pengantin basi baru terkedek-kedek nak review majlis beliau.. ;p

Tarikh : 13.11.12
Tempat : Home Sweet Home

Hari kejadian.. tak banyak nak review pun.. sebab banyak detail dah diexpose sebelum ni kan.. cuma ada few things yang berlaku masa majlis.. so nak share, yang baik jadikan teladan, yang tak berapa menjadi tu jadikan pengajaran ye bakal2 b2b..
Teaser Baju Resepsi :  SINI
HB : SINI
Makeup, Veil and Accesories : Awie Bridal

MBB sampai dalam pukul 11.30 camtu.. memang awal sebab lepas tu family dia nak balik Kedah pulak kan. punyela bride malas, sambut groom betul2 depan tangga je.. :p

Ketibaan pengantin lelaki
First thing yang spoil adalah baju pengantin lelaki.. sebab MBB tak try dulu sebelum tu, jadi hanya pada hari kejadian dia perasan yang baju tu sebenarnya singkat bahagian lengan.. huhuhu.. dahla masa amik baju haritu, butik sampai bagi 3 helai suruh pilih sendiri mana yang lebih matching dengan dress saya tu..  sebab kaler kuning dia susah sikit nak matching.. last2 amik baju lelaki kaler grey.. matching dengan beading baju perempuan.. tapi tula, gara2 tak fitting dulu, dah jadi  pelik.. tergantung je.. huhuhu

Khemah scallop kuning+biru macam direquest.. khemah memang cantik sebab memang dia bagi yang baru.. 1st time guna..  so memang putih bersih la..  shining dia punye putihnya tu memang menyakitkan mata.. :p


Flow majlis macam biasa, sambut pengantin lelaki, pergi dekat pelamin, bacaan doa, camwhore amik gambar dan makan.. :)... Oh ye, saya tak buat acara menepung tawar.. pelamin just untuk bergambar je.. no kompang, no karaoke, no dj.. no no no... hehehe..

love the attires, the HB.. sume la.. :P

Saya pernah mention suruh bakal2 b2b pakai korset kan.. untuk resepsi ni sy tak pakai korset n see the difference between pakai korset dengan tak.. bandingkan dengan pic masa akad nikah [SINI]... postur dan baju nampak lebih cantik terletak kan??



the colour fits us very well kan.. :)
rombongan lelaki serbu makanan dulu
Secondly, tak puashati tang orang yang incharge bab makanan pengantin.. sebab dia pergi letak dekat bahagian tepi meja U tu.. bukan dekat tengah.. so jadinya, kami bagi laluan kepada rombongan lelaki makan dulu, lepas settle dorang makan, baru la arrange balik kedudukan makanan pengantin.. kami je kot yang jadi pengantin makan lepas dah settle rombongan makan.. hahaha



sudahnya MBB lipatkan je lengan dia, takla nampak sangat kan..
with baby irfan yang comel
Habis first round amik gambar, kami turun pergi melayan tetamu dekat khemah-khemah.. sementara nak tunggu dorang setting balik meja makan beradap.. bab layan tetamu ni penting ye, jangan syok sendiri duduk dekat pelamin je.. kena rajin turun jumpa tetamu.. walaupun tak kenal, atleast kena bertemu mata, kata orang... macam kami haritu, penat sebab berulang alik naik rumah turun ke khemah.. kadang2 ada juga tetamu kita yang jenis malas nak masuk ke rumah.. so, bila buat camtu, nampakla yang kita menghargai kedatangan dorang, walaupun sebenarnya serius cakap, saya tak kenal pun.. 

some fellow friends from IPG.. 
Cuma bila pikir-pikir, orang datang kenduri ni biasanya misinya ada dua je.. satu; makan nasi kenduri, kedua; tengok@ambil gambar pengantin. so, kalau boleh janganla duduk tunggu di pelamin je, rajin2kan round sekeliling, tapi jangan pula sampai orang nak amik gambar dengan pengantin, pengantin pulak tak tau kemana.. kena pandai manage time la, bila nak turun, bila nak jalan2 round... 


Macam saya haritu pun, awal2 lagi dah inform my OP, yang saya taknak crazily amik pic dengan photog,  posing2 bagai nak rak berdua di pelamin, sampai orang yang nak amik gambar dengan pengantin terpaksa tunggu... saya taknak macam tu, saya nak layan tetamu yang datang, yang nak amik gambar dengan saya, so, bila takde yang tetamu yang nak bergambar barula kami amik pic dengan OP.. kalau masa tengah bergambar ada yang nak amik gambar, kami stop, beri laluan dulu pada dorang.. dan sebabkan that part, saya hepi sangat2.. sebab saya dapat layan mereka2 the best i can.. my OP, Ja Ismail pun sangat2 understanding.. sangat senang bekerja dengan beliau.. 

Untuk kasut, saya prepare dua.. satu heel sy pakai dekat pelamin, satu lagi flat, saya pakai untuk jalan2 layan tetamu..  teaser kasut [SINI], yang flat sama macam dalam pic kat atas.... sangat membantu kaki, so b2b sila prepare flat ok, kalau anda taknak sakit kaki.. ;)

Dalam pukul 4.00 agak-agak tetamu dah surut, kami pergi outdoor.. lepas tu singgah makan kat kedai.. hahaha, dengan bride attire selamba derk je duduk order n makan.. tercengang2 orang kedai nasi ayam metro tuhh.. hihihi.. lepas tu balik, pukul 9 hanyut ke dunia lain.. plan nak potong kek, buka hadiah semua ke laut.. pengantin penat.. hahhahaa.. 

Esoknya, camwhore sepuas hati.. sebab ada 2 helai baju lagi yang tak pakai.. satu baju gaun putih dan satu lagi songket.. sengaja tak pakai sebab taknak tukar2 baju masa hari majlis.. buang masa + cerewet la nak tukar2.. tak amik karang rugi.. so penyelesaiannya, kami pakai untuk bergambar sendiri2 syok je.. okla kan.. saya paling suka baju songket ni.. kaler dia sangat cantik.. tapi sayang, kalau nak pakai masa majlis tu boleh tapi kena tahan panas...


the biggest disaster, kek kawin.. dushhhh..  nanti story lain ehh..



lepas tu sesi buka hadiah.. sesi yang paling best!!.. banyak juga dapat brg yang dlm wishlist..hadiah pling tak terjgka pun ada.. jeng2.. yang tu entri lain ehh..
rasanya tu jela yang nak direviewkan..
next, saya review majlis bertandang lak ehh..
thanks sebab baca.. :)


>
>

December 18, 2012

Jalan-jalan Seremban

Yuhuuu... baru balik ke Kedah semalam, travelling lagiii... kali ni dari Perak ke KL utntuk hadiri kenduri kawin kemudian heading ke Seremban, pergi umah sis in law.. sebenarnya lebih kepada nak fetch parents in law yang menghadiri kenduri tu, tapi alang2, lajak ke n9 terus..

Ahad tu, bayangkan betapa sempoinya saya, pergi kenduri pun pakai jeans n kemeja, jarang dibuat orang.. Ni semua gara-gara MBB, bukan dia nak update pape tentatif kat saya pun.. so sy wat assumption sendiri, kenduri ahad, last2 rupanya lepas amik PIL, terus gerak ke dewan kenduri.. malu pun ada tapi dah sampai sana, nak buat camne, tebalkan muka jela kan... rasa geram pun ada sebab pagi tu saya dah siap iron baju kurung dan hangerkan depan dia.. atleast dia tanyala kan kenapa tak pakai terus je baju tu.. ishhhh.. sabo jela..

Kat N9, tu takde pergi mana sangat pun, boleh dikatakan setakat kenal2 tempat orang..  buat cap jari kaki sbg tanda dah pernah sampai ke Seremban.. biasa sampai takat Nilai je kan..  :)  malam tu round2 shopping mall area seremban je.. capek, rasa nak balik tido je.. huhuhu.. esoknya gerak ke Port Dickson.. tapi wrong timing sungguh.. jalan jammed sebab ada istiadat tamat latihan perdana tentera dengan polis.. so tak dapatla nak bercanda ria dekat tepi pantai.. Teluk Kemang pun ada karnival pantai ke ape, pun jammed.. so last2 tengok dari dalam tingkap keta jela.. gambo pun memang null.. malas nak snap... berenti makan dulu kat Cowboy Place PD.. sebab tgk ramai yang berenti kat sini..

satu-satunya menu kat sini..
plan mula2 nak tido kat PD, tapi survey 2-3 hotel, sume full house, tak jadila.. lepas tu terus gerak ke rumah sedara PIL kat Lukut, lepas tu terus balik Seremban..

2hari bertapa di Seremban, Isnin gerak balik Kedah.. n Khamis ni gerak balik Kelantan pula.. weeee... tapi at the same time, penatnyaaa.... ah, jangan nak merungutla... taknak penat, cari orang sekampung ye kawan2.. :p.. cuti pun bebaki seminggu lebih je lagi... mari hargai cuti yukk...

p/s: harini hari gaji+bonus orang gomen.. setelah sekian lama menunggu kan....yeays!!! walaupun kaya untuk 7 jam je(maksudnya daripada pukul 12am semalam sehingga 7am, setelah membayar itu dan ini, mood shopping masih ada... jommmm...

>
>

December 14, 2012

4th Review: Akad Nikah



AMARAN, ENTRI BERGAMBAR!!!
post ni banyak gambar2, sila jangan muntah ye kawan2.. :p
Okey, sebelum hilang ingatan apa yang berlaku pada hari kejadian, rajinkan diri jugak buat review.. 
ni pun dah lupa sikit apa yang berlaku... yang ingat jela saya review ye.. :p

****************************************************************************
Majlis akad nikah kami adalah pada 12.11.12.. bertempat di rumahku syurgaku..
Dijadual berlangsung pada pukul 3 tapi akhirnya drag sikit lepas Asar atas permintaan family MBB..
dalam pukul 4.30 camtu MBB sampai..
and guess what, segala pelan kedudukan pengantin yang pernah sy mention kat [SINI]
ke laut  semua.. huhuhu..
sebabnya sebelum ketibaan MBB dan tok imam, 
memang kami dah setting siap2 kedudukan bantal dan semua la..
last2, bila tok imam datang, saya dan adik2 pulak duk dlm bilik, 
dorang buat pala sendiri.. duduk ikut suka hati.. siap ubah kedudukan lagi..
daripada tengah-tengah dah jadi ke depan..
adoiiiiii.. tapi dah macam tu, takkan nak suruh dorang bangun dan atur semula kan...
layankan jela.. silapnya sebab masa tu kelam kabut, lupa nak suh adik sorang stay kat luar...

see, dorang duduk betul2 dekat tepi pintu..
 tapi yang syok, sebab still boleh adjust kedudukan saya duduk..  walaupun pelan asal dah di ubah.
sebelum tu dah susun bantal banyak2 betul2 belakang MBB..
saya buat kedudukan bride belakang groom..

pengapit saya a.ka adik2 sendiri..
muke cuak semasa dengar khutbah nikah

sesi akad nikah
 MBB lafaz nikah sebanyak dua kali baru sah.. yang first tak jadi sebab dia lambat sahut lepas imam habis baca., so kena wat sekali lagi..

masa ni tak sah, sebab tu semua senyum je

Flow lepas tu cam biasa, bacaan doa, taklik dan sesi sarung cincin, cium2 (hehehe..) dan penyerahan mas kawin.. :) 

akhirnya kami sah suami isteri.. ^__^
Kalau korang nak tau, saya tak rasa nervous gila2 pun.. rasa nervous tu datang bila dengar MBB lafazkan akad dan orang cakap sah je... hehe, memang saya happy2 je dari awal majlis.. lepas tu pun memang takde nangis2 pun.. sebab memang saya dah set, taknak ada adegan sedih2.. sebab saya ni kalau nangis memang tahap buruk gila2.. siap ngan sound effect, mula-mula risau jugak, takut ma nangis, kalau dia nangis konpom  saya nangis, saya bukan buleh tgk orang nangis2 ni.. tapi syukur Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan..

bacaan taklik
jumpa dan salam semua family, nampak kain meleret disitu..
sesi sarung cincin

   

HB, nanti saya review lain..

 


masa part nak cium dahi ni ada kelakar sikit, sebabkan butik tu pakaikan aksesori rantai kat kepala dan batu dia betul2 jatuh dekat dahi... so jenuh nak adjust supaya MBB buleh cium jugak.. 

penyerahan mas kawin
yeay!! kita dah kawin.. aganya tu kot yang kami sembangkan.. hehe
with ma & abah (mine), dan mama & abah (MBB)

my family... adik laki mmg selalu MIA
in -laws, family MBB
sesi last saya kira, kami rasmikan guestbook CSI kami.. entri pasal Guestbook CSI [SINI
pengantin harusla be the first kan.. mencemar duli.. haha
hasil guestbook ni nanti saya review lain ye.. entri ni pun dah panjang bebenor.. 
muntah ijau korang nak baca lagi.. :p

nak cap jari pun nak bini tolong hulurkan jugak.. huhuhu
my turn..  :)
selesai majlis..  habit buruk bila pakai baju kurung, mesti nak singsing tangan.. tapi pepun, saya suka baju akad nikah ni.. sebab dia cantik terletak..

Attires untuk majlis akad nikah ni kalau nak tgk yang full pic mmg takde.. semua kat atas ni gambar unofficial.. sebab tu kalau tgk, ada je gambar senget, orang interframe sume.. haha... tapi secara ringkasnya adalah seperti berikut

Pakaian Pengantin Perempuan
  • Baju : Kurung Moden - Lace - 2meter  
                                            - Satin - 2meter
  • Kain : Flowy - Chiffon - 3meter
                              - Satin - 2 meter

          Entri pasal baju akad nikah [SINI]
  • Veil - kalau korang perasan, yang saya pakai tu bukan veil sebenarnya.. tu selendang panjang/shawl.. saya pernah cerita pasal veil shasmeen yang colour mismatch tu [SINI] dengan baju nikah yang putih bersih.. so tak pakai yang tu.. shawl ni sebenarnya nak dijadikan tudung (sebab sy taknak pakai tudung awning), tapi last minit, org butik tu jadikan shawl tu sebagai veil pulak.. tapi outcome dia nice jugak  kan??
nampak tak yang ia sebenarnya adalah shawl??                                                     
  • Tudung - sebenarnya ada konflik juga nak pakai tudung apa seminggu dua sebelum majlis sebab rasa semua tak matching ngan baju, last2 saya nekad, bawak inner neck dan selendang putih bersih yang ada manik2 halus bahagian depan dan belakang ke butik.. masa kat butik tu redha je la, masa dorang nak pakaikan tudung tu, dorang tengok tudung saya bawa cam biasa2 je.. hahaha  kemudian dorang suruh saya pakai inner neck sahaja, shawl yang sepatutnya dijadikan tudung dijadikan veil.. kemudian orang butik tu lapiskan inner neck tu dengan satu lapisan anak tudung lace.. macam dalam pic kat bawah ni.. cuma yang tak syok bila pakai inner neck ni, anak rambut bahagian tepi tu asyik terkeluar je.. huhu.. tapi overallnya saya suka dengan gaya yang dorang buat ni.. :)                                                                      
                           



  • Aksesori - bab aksesori memang tak boleh nak blah.. ada rantai leher, rantai kat kepala dan subang   aksesori dorang bagi mak aihhh, macam nak masuk miss universe..  berat gilooo... rantai leher tu rasa cam nak patah leher pakai... yang  subang tu saya buang.. buang masa dlm keta, gila ko nak buang depan2 dorang..mau kena bebel tang2 tu jugak.. hahhaa.. nak pakai camne, macam orang tak berapa betul je pakai subang kat luar tudung.. huhuhu                                                                       
  • Pakaian Pengantin Lelaki
    • Baju : Melayu Cekak Musang - Satin 4.5 meter
    • Songkok 
    • Sampin Songket Terengganu
    • Aksesori : Brooch

    Kesemua persalinan MBB ni dia yang settlekan, except for sampin yang kami beli masa bulan 3 haritu dan dijadikan hantaran pertunangan [SINI] dan juga brooch je [SINI] yang melibatkan saya.. yang lain, pasal baju, dia settle semua.. so saya tak boleh nak bagi detail sangat..

     ****************************************************************************
    Secara keseluruhan saya memang berpuas hati dengan majlis akad nikah.. the flow, attires, food, sume la... walaupun ada part yang di plan mmg hancuss, saya redhakan je.. nak sempurna 100% memang tak dapat la kan.. sementelah, saya family kecik.. takde kakitangan nak dikerah sangat.. saya let go je.. takde nak ralat2 sangat eh.. yang penting happy.. kan.. 
    tu je kot yang nak direview untuk akad nikah, rasanya takde yang tertinggal dah..
    tunggu review untuk resepsi pulak ehh..
    tenkiu 4 reading.. muahh2.. :)

    p/s: b2b 2013, jangan lupa pakai korset time majlis korang nanti, even pakai baju kurung je pun.. benda yang penting tu, boleh bagi effect besar dlm gambar mahupun postur korang.. 

    >
    >

    December 11, 2012

    RIP

    Bukan satu, tapi 5 sekali yang pergi..
    bukan orang, tapi kucing..
    utk yang tak tau lagi.. sy sebenarnya pencinta kucing..
    kat rumah pun ada berbelas-belas ekor..
    peneman ma ngan abah..
    memandangkan hanya tinggal ma, abah dan adik lelaki seorang je kat rumah..
    kami bertiga jauh di perantauan.. maka kucing2 ni la penghibur ma n abah dan kami juga apabila balik ke kampung..
    sungguhpun saya jarang berada di rumah,
    tapi saya tetap ada kucing saya sendiri dan kucing2 yang lain pun manja dengan saya

    tapi minggu ni memang rasa kehilangan sangat2..
    sebab sekali lima ekor daripada mereka mati.. T___T..
    Onyou, Ibok, Eki, Kibu dan juga Tabby
    masa 2 minggu lepas sy balik, saya baru bawa 3 beradik, Eki, Kibu, dan Tabby ke klinik veterinar
    disebabkan demam+selesema..
    masa nak tinggal balik Kedah tu, semuanya dah hampir sihat dan ok dah..

    Start dengan Onyou dulu yang mati..
    kucing yang paling tua dan paling lama kami bela.. 
    hampir 10 tahun rasanya juga usia dia..
    memang kebelakangan ni dia dah nampak tak larat, badan pun dah kurus kering..
    masa balik haritu pun, dah jadi macam manusia yang nyanyuk, punggung pun berair je..
    jumaat  pagi lepas ma cite, dia dah tak boleh bangun.. makan pun dah kurang..
    tengahari tu balik2 ma tengok, dia dah digilis kereta.. 
    tragik sangat2 sebab setakat yang kami kenal, Onyou tu memang tak pernah pergi jauh dari rumah.. apatah lagi nak main2 tepi jalan
    orang luar yang dia tak kenal pun kalau datang rumah, dia akan larikan diri kalau cuba nak sentuh dia..
    betulla kata orang2 tua, kucing ni kalau nak mati, dia akan larikan diri.. sebab dia taknak tuan dia tengok kematian dia.. mungkin masa tengah larikan diri, dalam keadaan yang tak berdaya tu la dia kena langgar..
    (sedih gila bila bayangkan keadaan dia masa tu)..

    hari berikutnya, giliran Ibok dan Eki pula..
    start dengan monyok, taknak makan, lepas tu terus mati..
    simptom2 lain taktau la pulak.. sebab tak tengok dengan sendiri..

    Eki yang kaler itam
    Ibok si gemuk kesayangan abah
    next, semalam turn Kibu pergi... kucing adik yang no 2..
    pun penyakit yang sama


    hari ni, turn kucing saya, Tabby pulak yang mati..
    paling terkesan sebab masa sebelum balik Kedah haritu, Tabby ngajuk dengan sy..
    gara-gara dia nak ikut, konon2 nak hantar saya naik kereta la, tapi saya tak bagi, tak marah pun.. tapi terus dia paling dan balik rumah..
    masa saya cari dia semula nak cium2 tu dia buat dek je.. tak layan pun..
    so bila dia dah takde, teringat balik yang dia terasa dengan saya tu..
    saya tinggal dia dengan keadaan dia camtu.. 
    rasa bersalah sangat2..
    alaahhh, kucing je pun.. lebih2 je...
    memang kucing je pun, 
    tapi seriously, haiwan pun sebenarnya ada perasaan macam manusia,
    tau merajuk, tau marah dan semua perasaan la..
    except dia tak boleh nak cakap je..
    sape2 yang bela kucing mesti tau dan agree..

    tabby sayang
    sedih sangat2 sebab berturut2 yang mati..
    ma ngan abah lagila kan..
    dorang yang tengok, dan tanam..
    dan mostly memang dorang yang duduk dan bagi makan kucing2 tu..
    betapa sayangnya sampai apa yang kami makan, maka itulah juga yang mereka-mereka juga makan.. ditatang lebih daripada minyak yang penuh..
    selain nasik, makanan kucing pun berkilo2 seminggu..

    sekarang ni pun ada dua ekor lagi yang tengah sakit..
    kenapa tak bawa gi klinik??
    sebab saya tak ada kat sana.. ma n abah memang susah nak bawa..
    kalau la saya boleh fly je, memang sekarang jugak saya terbang..
    harapnya dorang baik2 aje kat sana kan..
    maafkan segala yang terkurang yang kami bagi dan sediakan semasa korang masih hidup..
    we love u very much..  sampai la saat entri ni ditulis dan sampai bila2...
    T_T
    curik yang adik punya, kata-kata untuk menenangkan hati kami.
    * terpaksa stop hampir setengah jam masa tengah halfway tulis entry ni tadi.. nanges sampai terisak2.. huhuhu. sampai MBB pun pelik tetiba nanges.. nasib baikla sekarang dah ada yang tenangkan.. hehehe..  sedehhh..

    >
    >
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Ayra Arissa