LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label my working life. Show all posts
Showing posts with label my working life. Show all posts

October 21, 2014

Takwim Persekolahan 2015


Tahun ni awal sikit kuar takwim... senang nak planning perancangan holiday ke ape kan.. baru ye macam ni.. hihihi... so sape yang memerlukan bolehla amik sebagai rujukan.. :)


PERINCIAN TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2015


KUMPULAN A :
Sekolah-sekolah di Negeri Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu


PENGGAL
MULA PERSEKOLAHAN
AKHIR PERSEKOLAHAN
JUMLAH
MINGGU





1
04.01.2015
31.01.2015

10
01.02.2015
28.02.2015
01.03.2015
12.03.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1
13.03.2015
21.03.2015
22.03.2015
31.03.2015

10
01.04.2015
30.04.2015
01.05.2015
28.05.2015
CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2
29.05.2015
13.06.2015







2
14.06.2015
30.06.2015


14
01.07.2015
01.08.2015
31.07.2015
31.08.2015
01.09.2015
17.09.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1
18.09.2015
26.09.2015
27.09.2015
30.09.2015

8
01.10.2015
31.10.2015
01.11.2015
19.11.2015
* HARI GANTI

15.11.2015
19.11.2015
CUTI AKHIR TAHUN
6
20.11.2015
02.01.2016


52



Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am                                                    205
* Hari Ganti adalah hari persekolahan bagi menggantikan Cuti Berganti sempena hari perayaan utama.



PERINCIAN TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2015

KUMPULAN B : Sekolah-sekolah di Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya


PENGGAL
MULA PERSEKOLAHAN
AKHIR PERSEKOLAHAN
JUMLAH
MINGGU





1
05.01.2015
31.01.2015

10
01.02.2015
28.02.2015
01.03.2015
13.03.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1
14.03.2015
22.03.2015
23.03.2015
31.03.2015

10
01.04.2015
30.04.2015
01.05.2015
29.05.2015
CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2
30.05.2015
14.06.2015







2
15.06.2015
30.06.2015


14
01.07.2015
01.08.2015
31.07.2015
31.08.2015
01.09.2015
18.09.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1
19.09.2015
27.09.2015
28.09.2015
30.09.2015

8
01.10.2015
31.10.2015
01.11.2015
20.11.2015
* HARI GANTI

16.11.2015
20.11.2015
CUTI AKHIR TAHUN
6
21.11.2015
03.01.2016

52


Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am                                                   205

* Hari Ganti adalah hari persekolahan bagi menggantikan Cuti Berganti sempena hari perayaan utama.


September 13, 2014

#UPSR

"saya sebolehnya tidak mahu komen tentang Bocor.Biarlah pihak berwajib menyiasat dan mencari pelakunya untuk diadili. Tetapi ramai pihak menuding jari.Tunggulah dulu siasatan dibuat.Tak perlu jadi hakim tak bertauliah. Kalaupun ada berita pelakunya sudah ditangkap...belum dibuktikan dia bersalah. Bukan sahaja emosi murid terganggu...emosi guru siapa yang mahu peduli.kelas tambahan perlu dibuat semula..pengurusan murid upsr perlu dibuat.Pengawas peperiksaan yang semuanya guru perlu hadir semula.Ketua pengawas peperiksaan perlu beratur di bilik kebal seawal 6 pagi.Guru matapelajaran perlu urus semula kelas.Penyelaras UPSR(guru) perlu setup semula dewan,slip,Setiausaha peperiksaan(guru) terpaksa pening sekali lagi..murid yang tak mengambil peperiksaan perlu diurus supaya sekolah terkawal..lawatan murid terpaksa dibuat semula..solat hajat,bacaan yaasin...air yasin...pensil murid,kehadiran murid....

Jika keputusan teruk...guru akan dibantai habis habisan oleh semua pihak.Jika keputusan baik..guru tuisyen akan dijulang dan dikalung bunga malai...

guru tidak tahu soalan itu bocor atau tidak sehingga peperiksaan tamat.Guru akan berusaha pastikan murid berjaya sebab itu KPI yang diletakkan.

Siapa yang boleh akses soalan?kes bocor berlaku setiap tahun tapi apa pendekatan yang diambil?
Guru selaku penggubal soalan pun tak pasti soalannya naik atau tidak..

Jika guru yang membocorkan soalan, warga guru mengecam sekeras kerasnya tindakan tidak beretika ini.Umum perlu faham yang menaip soalan bukan guru,yang mencetak soalan bukan guru,yang menghantar soalan juga bukan guru malah yang mengepilnya pun bukan guru. Yang menjadi punching bag----->ya itu guru.."


P/s: copy paste dr FB cikgu zahran

August 31, 2013

another 9 days to go...

Salam Merdeka.. cuti hari ni dimanfaatkan dengan menyelesaikan saki baki tugas sebelum maternity leave bermula minggu depan... hari khamis haritu dah siapkan Sasaran Kerja Tahunan..  kena buat awal2 sebab SKT tu kena submit end of OKT/ early NOV..  xkan mau ke Perak semata-mata nak serahkan SKT nanti ye dok???
harini mengadap benda alah SKPM ni pulak..
settlekan bab HEM.. nasib baik sikit je..


sape nak buat kerja kita oii... kalau datang cikgu ganti pun, belum tentu dia boleh buat benda ni..
sebab benda ni lebih kepada pentadbiran sikit.. bukan kerja2 dalam kelas..
so mau tak mau, buat siap2..
tak sedap nak cuti kalau tinggal macam tu je.. lepas tu bebankan orang lain lak..
ohhh, tak nak.. tak nak...
so jomla kita study benda ni dulu.. n lengkapkan skor n instrumen dia..
lepas tu baru berehat2..

tadi pun dah settle process last batch napkin, baby bib dengan blanket yang jemur haritu..
baru berkesempatan....


almaklumlah.. bizi yang amat..
minggu lepas straight kursus petang 2 hari..
minggu ni pun... aihhh.. seb baik dah nak cuti..
kalo x terberanak kat tempat kursus je.. :p



p/s: another 9 days left.. sebelum admit ward.. can't wait.. tapi nervousssss.....

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa