LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

October 4, 2015

Sabun marine essence

OMG OMG!! 

KETIAK HITAM! ::::: BELAKANG LEHER HITAM!::: SURNBURN! :::: JERAWAT! :::: JERAGAT! ::::: ECZEMA! ::::: PARUT TAK HILANG! :::: GATAL2!:::: KULIT KERING! :::: BADAN BERBAU! ::::

Ada masalah kulit ke?
NAK kulit cantik secara SEMULAJADI?
JOM cuba Produk Marine Essence!
Dengan khasiat GARAM BULUH.
Set mandian setaraf SPA! 
WANGI amat amat amat!

--------------------------------------------
Sekotak ada 3 bar
TAHAN SEHINGGA 3 BULAN!
Boleh digunakan sebagai pencuci muka sampailah ke tapak kaki.. Potong kecil2 dan memang super duper jimat! 

RM 120 SEKOTAK
RM 100 untuk 3 KOTAK KE ATAS.

WHATSAPP/sms/call : 0169229796




June 27, 2015

Cara Aqid


Cara Aqid untuk tdo.. Hisap jari.. Dulu2 ingatkan dia lapar, tp bila offer breast dia xnk.. Lama2 br perasan dan tau cara dia tuk self soothe dan layan untuk tdo.. Comel betul dgn bunyi yg sampai luar bilik boleh dgr.. Hahaha..

June 26, 2015

Mini Canvas RM10


Mini canvas 8x8 dari photobook malaysia.. Hrga cuma rm10 beli kat groupon.. Add shipping 10.60 je.. Haha, shipping lg mahal dr canvas ni.. Sbb guna gdex kot? 3hari je siap.. Cantik kan?



>
>

June 25, 2015

Short vacation Malacca-Port Dickson

Our first holiday berempat.. Though aqid xsampai 2bln pun lg.. Err sbnrnya 2-3 hr je lg nk msuk 2bln.. Pilih melaka sbb bnyak point of interest kat sini yg sesuai ngan Ayra.. Dh jd mak-mak ni mmg la, destinasi pilihan pun kna pilih yg sesuai ngan kegemaran anak2.. Kami gi 8-10 jun je.. Gi pun mmg sekadar release stress, xde jadual yg ketat dan fix.. Kawan2 pun xcontact sbb fhm2 la anak brdua ni ragamnya camana.. Xboleh nk expect nk kuar pukul 9 mmg tentu kul 9 kuar.. Nan hadoo nye... Blum lagi klau dh smpai waktu tdo n meragamnya.. Lgipun wktu cti ni ramai juga mmber kluar kawasan jga.. So xpela, next time bleh set lain tuk jumpa..

Sampai dekat Seri Malaysia Ayer Keroh pun dh lewat, dlm pukul 3-4 ptg camtu.. Kami gerak dari Kedah pukul 8.30 pg.. Tp klau dh asyik brenti camtu la.. Singgah mkn pun dah kat jejantas ayer keroh tu.. Kat OB restoran.. Sedap.. Mmg recommended kedai ni. Sttle check in sume, bawak ayra mandi kolam.. Seronok bukn mainla dia..


Mlm pun sbb penat, mkn dekat restoran hotel je, tp MBB xsmpat mkn habis pun.. Sebab Aqid dan Ayra berduet buat perangai.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

9jun, Selasa: bersiap tp turun dr hotel kul 9pg jgk.. Haha.. Bg settle breakfast n Ayra main kolam dulu seround..


Destinasi prtama adalah ke Zoo Melaka.. Dah start panas pun waktu ni..


Naik tram je.. Xlarat nk jalan oiii.. Lgipun ayra dh nk tdo time ni.. Penat nk mndukungnya klau dia dh lembikkan satu badan dia.. Panas pun sama.. Tp zoo ni xfriendly dgn tram ride la.. Sbb jauh sgt kwsn binatang dgn tram path.. Klau binatang yang besar okla nmpk tp klau yang cinonet tu alahai.. Mmg sgt ssh budak2 nk tgk.. Lepas ride, trus keluar jalan2 kt kedai2 kecik depan zoo tu.. Smpatla beli fridge magnet dan tshirt yg bleh tulis nama kat Ayra.. Mula2 ingtkn sticker ke ape, sekali guna marker..


Bolehla jadikan kenangan kan..  Lepastu kami pusing2, nampak mydin pulak.. Nyinggah jap tgk pe yg best.. Haha mcm xde mydin kt tmpt lain kn.. Tp smpatla beli bju raya Aqid kt sini.. Bju raya monmy, daddy n Ayra dh settle.. Sblm tu nk sggh planetarium tp rasa cam nnt mesti ayra boring so cancel n head off ke The Shore Oceanarium..

Nak sampai ke the shore tu Ayra pulak tdo.. Adehhh, dh sampai, decide xpyh masukla sbb klau dia jaga kompom dia ngamuknya sbb xckp tido.. Amik kptsn pusing2 bandar melaka sementara anak2 tido.. Makan pun kfc drivethru je, kemain nk bg ank tdo cukup.. 

Next destination, taman buaya.. Xrecommended sgt sbb byr dh bnyak, dlm tu klau nk masuk pape, pun kna byr lagi. Huhu.. Parking pun kna byr, klau ioll tahu, ioll g parking kt mcd je.. Huhu..




Next, Bird Park.. Tmpat plg besrt dan mmg sgt worth money.. Bird kt sini friendly n kdg2 trlbih nakal pun ada sampai curi mknn kita.. Kat sini ada topwalk, sy yg gayat pun rasa best je kat atas sana nun.. Ayra? Mmg syok sgtla dia...

Sepanjang vacay ni mmg selesa berbabywear je.. Xpyh susah nk bwk stroller.. Wrap kan je Aqid, lena dia tdo dlm tu...






Next, taman rama-rama.. Ok jgk tmpat ni, tp sbb kmi smpai dh 4.30 ptg, tmpt ni ttp kul 5.30 ptg, so a bit rushing jgkla.. Ada buaya, emu, ular, arnab dll lg.. Bkn rama2 je dlm ni





Syok tgk ayra seronok.. Ank happy mak bapak pun lgila happy.. Ayra punya kuat jalan sampai jlan pun dah kengkang- kengkang.. Haha malam tu zZzZZzz dgn lenanya sorang-sorg


Ni yg untung kalo menginap seri malaysia sebab tmpat2 yg kat dlm card ni mmg kita akn dapat diskaun.. Jimattt..

10 Jun, rabu: hari last di melaka.. Pgi rutin macam biasa, bfast dan bwk ayra mandi kolam dulu.. 

Balik ni decide xnk lalu highway, so guna jln2 kampung, memang lmbat tapi syok.. Tmpat first, pitstop kt PD.. G rumah terbalik dia..




Second dekat ostrich farm.. Masa ni dah 12tghri.. Mmg pnas, tp layankn jela Ayra tu..



Keldai ni budak2 bleh naik..

Ni lawan ostrich lari

Kt sini pun okla.. Tp hujung2 tu ayra dh ngntuk jd dia xexcited sgtla tgk arnab n petting pet lain tu.. 

Jauh jga prjalanan balik kami haritu.. Sebab pusing ke sepang- morib-klang-ijok-kuala selangor-sabak bernam-bagan datoh... Pukul 8.30 mlm br sampai rumah weiii.. Tp best, pusing2 kenal tempat org walaupun xberenti menyinggah pun.. Btulla tu kan, jauh perjalanan luas pemandangan.. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰






























June 24, 2015

Alkisah second delivery..

Jumaat, 10hb april: hari last kerja.. Balik kg hari yg sama jgk sebab dah buat app dengan doktor 12hb tuk induce.. Kenapa nak induce sedangkan tak ada pape masalah? Sebab sy nak MBB ada kat sisi waktu delivery. Perak-Kelantan dlm 6jam lebih dengan jalan corner gaung kiri knan yang mana sgt bhaya tuk drive dalam keadaan kelam kabut.. Itu pun klau dpt seru nk beranak siang hari, tp klau dpt seru malam lagila bahaya kan.. Pada masa yg sama gerun fikir nk beranak induce, walaupun ayra dulu doc masukkn pitocin jugak tuk cepatkan bukaan.. Jadi akternatif yang ada cuma pujuk baby supaya keluar on 12/4..
Malam tu memang kerap sangat buang air kecil.. Dlm pukul 3pg, mula rasa senak perut.. 

Sabtu, 11hb April: senak perut mula bertukar kepada rasa macam senggugut.. Masa tu mmg dah tau yang rasa sakit tu contraction.. Plan nak g terengganu cancel sbb takut pape jadi masa otw.. Sempat lgi tu plan nk g trg.. Hahaha..sbbnya xfikir pun akn beranak on date of appointment sekali lg.. Tu yg galak nk brjln.. Tp masa tu xmonitor pun contraction berapa jarak masa dia.. Tp sbb pasti yg bkn setiap 5 minit tu yg berthn lagi tu.. Bila bagitau MBB dia ajak g hpspital, tp sy yang taknak.. Sebab xmau terperuk kat hospital lama macam ayra haritu..
Petang tu ngajak MBB g pekan Kuala Krai, cari pad herba incase klau bersalin malam tu.. Balik tu sempat nyinggah pasar malam.. Gigih sangat ioll jalan dalam tahan contraction.. Bila cntraction dtg, berenti jalan jap, lpas dh reda baru sambung lg.. 
Mlm dlm pukul 8 check tengok dah ada cebisan darah so terus ajak MBB gi KBMC.. Yang kelakarnya, dua kali beranak, dua-dua prjalanan ke hospital ada roadblock.. Dlm pukul 10, daftar dan terus masuk labour room.. Psg ctg n check ve, baru 2cm dan admit ward dulu.. Masa tu sempat lg misi bagi nasihat, kalau sakit terus datang lainkali sebab ni dah second pregnancy, proses delivery memang dah cepat xmcm first.. Tp sy senyum jela. Sebab sy yakin yang memang xakan bersalin mlm ni, just trust your body.. Masuk wad, agak kecewa sikitla sbb bilik pakej tu sempit, masa ayra dulu trpksa upgrade sbb bilik xada yang kosong tp sbab sakit, xsempat nk pikur tuk upgrade, esokbya mnyesal.. Haha.. Mlm tu around 12.30am, request ubat tahan sakit sbab memang tak boleh tdo.. Tp ubat tu mcm xbagi effect pun.. Sakit berkurang sikit sangat n xtahan sampai 5-6 jam pun.. 

Ahad, 12hb April: By 3pm, dh kawad satu bilik sampaila ke pagi.. 6.30 pg bukaan baru 3cm.. Aduii semalaman pun baru naik 1cm.. Sakitnye tu mcm dh 5-6cm lak tu..
Pagi tu breakfast dan layan contraction yang sangat kuat.. sampaila pukul 9.30 camtu misi dtg check ve.. Siap tnya sakit ke x sbb xde pggil dorg pun.. Baru 4cm oii ingtkn dah 7-8 haha.. Masukla labour room dgn MBB.. Pasang ctg dan branula.. 



Tgk time masa tu ngam-ngam kul 10.30pg.. Time contraction dtg, mmg xtau nk tafsir mcm mana.. Mmg sangat sangat sangat sakit.. Sampai tgk bacaan mesin ctg pun nurse naik plik dan ingat mesin tu rosak.. Masa bukaan 5cm, mintak ubat tahan sakit lg tp mcm smlm xrasa ubat tu berguna pun.. Tahan jela kan, masa dalam 7cm camtu, air ketuban pecah dengan sendirinya.. Sampai bkaan dah 8 ke 9 cm xingat mmg dah xtahan, suh MBB panggil nurse dan doktor.. Doktor n nurse masuk, duduk dan amik tmpt masing2.. Masa ni mmg rasa mcm dlm drama..mcam robot pulak tgk msg2 amik tmpat.. Hihi.. Alhamdulillah 2x push, selamatla melahirkan Aqid Aryan Muhamad Syafik pada jam 1228 dengan pengalaman yang sgt berbeza dengan kelahiran Ayra Arissa.. 


Kalau nak buat perbandingan, Ayra dulu sebelum nk bersalin tu mmg masuk pitocin dan ketuban dipecahkn, sakit pun bearable sebab dia bertambah sikit demi sikit.. Tapi aqid, sakitnya memang terus datang kuat walaupun tempoh dlm labour room cuma 2jam je bnding dengan ayra 7jam.. Beranakkan Ayra mmg kna episiotomy tapi Aqid, dapat 1st degree tear.. Hihi... 2 pengalaman yg totally xsama kn.. 

Apapun Alhamdulillah dua2 selamat. Aqid pun sihat dan makin hari makin bambam.. 

2bln dah pkai bju 6-12 months nak oiii..,

April 15, 2015

The little pie




Alhamdulillah.. Selamat melahirkan Aqid Aryan bin Muhamad Syafik pada ahad 12/4/15... Tepat2 on 38w pregnancy sama mcm ayra dulu.. Hihi..  Klau ada kesempatan, kita story mory kisah bersalin plak ye.. 

April 8, 2015

37w update

tinggal 2 hari je lagi kerja sebelum mula cotiiiiiiiii..
yiiieehaaaaa.
xlarat da nak bawak perut..
this time amik cti 3 bulan..
memikirkan sebab nak handle 2 orang sekali..
plus puasa pun dah dekat kan..
nerves x nak beranak?
ahaaa, i have no answer for that question actually..

pic scan kat bawah ni sebenarnya masa 34w.. biasala peram memeram skrg dah jadi habit..
seyes mood ke laut nak update blog...










next update??
mungkin selepas bersalin nanti.. hihihi
take a good care ye friends
doakan saya supaya dipermudahkan...

>
>

February 21, 2015

scan 3d second baby

Hampir 2 bulan memencilkan diri... haha.. mood blogging ke laut uolls..
last post sal gender baby kan... 
memang betul tekaan anda semua..
kali ni insyaALLAH, adik Ayra, boboiboi lak..
Alhamdulillah...

Kali first scan 3d memang dah nampak, yang kat bawah ni dah 3rd scan dah.. 
tu yang jelas je bebird dia. hahahha...
kali ni checkup kat swasta je.. tp banyak drama betul kali ni.. citer lain kali la yer.. hihihi







amacam? sama x ngan Ayra??
hihihi....



>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa