LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label set bersalin. Show all posts
Showing posts with label set bersalin. Show all posts

August 23, 2013

set bersalin luaran


satu parcel lagi yang saya war-warkan dalam previous entry sebenarnya adalah

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




set bersalin je.. tapi ni bukan full set pun..
set bersalin luaran Sari Ayu Martha Tilaar..
yang ni sebenarnya set untuk pakai luaran.. takde yang makan-makan.. 
pil ke jamu ke takde..
yang ada cuma Param, Krim Tapel, Pilis dan Minyak Telon..
sume dah ready made.. tinggal pakai je.. tak payah nak bancuh2 ke ape ke dulu..
Macam nampak pada kotak tu, dapat percuma kain bengkung sekali..
harga pun dah ada state kat situ kan..
murah je, RM 46.00

kenapa tak amik full set/pakej bersalin??
sebabnya nak monitor keadaan baby dulu..
almaklumla, jamu ke pil2 yang kita makan akan mempengaruhi susu badan kan...
kadang2 pil tu leh sebabkan/menambahkan lagi kuning baby..
rugila kalau beli mahal2 tapi tak dapat makan...
MIL pun cakap dan advise, beli set yang makan2 tu lepas baby dah stabil..
dia dulu lepas sebulan baru start makan jamu2 tu sume..
sebagai anak menantu yang baeekkkk, sy menurut perintah.. :))
pun dah ada few set bersalin yang berkenan di hati..
tunggu time nak order je..
frens, beli set bersalin ape? atau ada any suggestion untuk set bersalin dalaman yang bagus?
share la.. :))




>
>

June 17, 2013

is surveying

Keja waktu lapang sekarang ni adalah survey barang2 untuk keperluan breastfeed baby yang soon akan keluar 3bulan lagi.. InsyaALLAH.. memang berhajat nak fully breastfeed sampai baby umur 2tahun.. semoga diizinkan oleh ALLAH.. amin.. 

Misi pertama: survey breastpump dan buat perbandingan.. dr segi harga, function dan praktikaliti setiap satu..  dah aim certain brands yang berkenan di hati.. antaranya:

1. Medela Freestyle


harganya amatlah wow! tapi hati dah berkenan dengan function handsfree + dual breastpump+ electric/battery operated(rechargeable)...
sebab certain breastpump lain, x banyak yang boleh handsfree dan yang boleh support battery ni mostly guna bateri AA..  for sure la kuat makan bateri.. huhuhu..  setakat ni jumpa yang paling murah pun rm1399.. tapi tu pun nak kena check balik warranti Malaysia ke luarnegara.. sebab nanti kalau rosak, payah juga.. ada satu kedai lagi, kawan penah beli.. rm1450.. so rasanya kalau beli brand ni.. mungkin amik kedai sama dengan kawan tu la kot..

yang brand kat bawah ni function lebih kurang je.. tapi mendapat perhatian sebab ianya dual breastpump, guna elektrik dan harganya way cheaper than Medela FS.. hehehe.. sebab tu masuk dalam list..

2.  Medela Swing Maxi 


3. Autumnz Ultimate


4. Spectra Dew 350

keputusannya?? tepuk dada tanya poket.. hihihi... nantila kita tgk yang mana akhirnya berjaya dirembat ye..

tapi nanti ingat nak beli yang manual pump.. sebagai pelan kontigensi 
berkenan dengan brand Unimom Mezzo


sebab bila buat homework, ramai yang puas hati dengan brand ni..

my sis in-law pun ada offer manual pump jenama avent.. yang dia punya.. sebab buat masa sekarang ni dia belum berhasrat nak tambah baby lagi.. tapi rasa tak syok pulak nak pinjam2 kan.. hehehe.. sebab bukan hak milik kekal..

Untuk part penyimpanan, pun dah pelan2 kayuh survey on9 shop yang jual icepack, cooler bag, storage bottle/storage bags, warmer dan sterilizer.. dan juga untuk keperluan mummy pun kena cari jugak, macam nursing bra, breast pad, nursing cover dan juga nursing pillow... 

Part feeding.. setakat ni alhamdulillah.. my SIL dah perturunkan botol-botol susu anak dia kepada kami.. jenama Avent.. banyak pulak tu.. dalam 20 botol lebih.. kebanyakannya yang 4oz.. okla kan.. barang free..  nak beli sendiri, erkkk, harganya buleh tahan jugak... cuma lepas ni kena beli dia punya teats.. sebab banyak botol yang takde teats.. Selain daripada tu, ada jugak kami beli botol2 tambahan untuk saiz 9 dan 11oz... tapi brand Pureen jela.. tengah aim nak beli botol susu jenama Tommee Tippee sebab comel sangat!!


geram sebab comel sangat design dia.. .  

wahhhhh.... banyak barang2 belum dibeli nehhh.  belum campur barang-barang keperluan lain.. tak pela.. pelan-pelan kayuh.. semoga diluaskan rezeki kami sekeluarga.. aminnn

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa