LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label milestone. Show all posts
Showing posts with label milestone. Show all posts

October 10, 2014

Kisah 3 malam berturut


Dah 3 mlm berturut2 Ayra bangun pukul 2-3 pgi.. Sebabnya LAPAR.. Ish2.. Mommy dan daddy dia ni xbgi mkn ke.. Huhu.. Sebenarnya dia tido awal sebab tu xsempat mkn malam.. Tu yg bgn awal pagi mintak makanan.. Bagi makan roti sekeping setengah dan minum air, lepas tu ajak main.. Daddy n mommy ngantuk bukan dia hirau., haha.. Tengokla gmbar kat atas ni.. Manja2 dengan daddy ajak daddy main.. Hihi

September 30, 2014

Ayra day385

 

Eksyen anak dara ni pkai spek 2hengget.. Haha.. Sebenarnya nk pau duit daddy dia je.. Lepas tu nan hado dia nak pkai.. Dicampak-campaknya.. Hhaha.. Bgus pun dia xpkai.. Bkn elok sgt pun tuk mata baby kan.. Hihihi

September 11, 2014

Ayra 1st birthday celebration



 
Semangat mommy dan daddy g beli kek kat Manjung nuu haaa.. Sebb Baskin Robbin ada kat sana je.. Mommy yg gedik nak kek aiskrim.. Muahahaha.. 

Berdesup ke sana lepas bawak Ayra ke klinik cucuk MMR.. Sampai 3 misi sekli pegang dak kecik ni.. Kuat tul melawan.. Berat pun naik 200g je.. Dah duk kat border line.. Sikit lagi nk masuk garisan kuning.. 2 bln lgi lak checkup nk monitor dia nye berat.. Alahai.. Memmg dia kurang mkn nasi pun sebelum ni.. Baru 2-3minggu ni yang start nk mkn nasi balik... Tu yg rasanya penyebabnya naik sikit berat tu.. Harap2 naik banyakla berat dia bln 11 nnti..

Sampai manjung pun dah dekat pukul 5 dah, siap tawaf lagi tu mall.. Ayra dapat kasut mmg nak jalan saje dia.. Okla sbb mall pun xramai org, lengang je.. Bg la dia jln puas2 walaupun berpimpin.. Walaupun kadang2 siap merangkak.. Hahaha... Penyudahnya, sebab penat sgt jalan, Ayra tido otw balik, so xdapatla celebrate hari 9/9 tu.. Nasib pun baik, kek xmencair..


Esoknya, 10/9 baru celebrate.. Lepas balik sekolah, baru potong kek.. Kecik2 je.. Sambut bertiga je.. Jadilaa.. Kita sambut kat umah tokma lak ye ayra.. Baru best sikit.. :)





September 9, 2014

Happy Birthday Ayra!!!

Harini 9/9 genap Ayra setahun.. Kejap je rasa masa berlalu.. Dah besar dah anak mommy sorg ni.. Dah pandai jalan dah pun.. Makin banyak keletah dan akal.. Hihihi.. Happy Birthday little precious one.. Mommy n daddy loves u very-very much.. Mommy n daddy harap Ayra akan jadi insan yg berjaya dunia dan akhirat, jadi anak yang solehah dan berguna.. InsyaALLAH.. 



p/s: don't grow up too fast dear.. Mommy xpuas lagi melayan awak.. Hihihi..

September 4, 2014

Ayra ada fish

Ayra memang suka dengan binatang.. Especially kucing, ayam dan ikan.. Mmg seronok sakan la klau nmpak depan mata.. Since memg nak bela ayam mmg xdapat la, kucing pun sebb risau bulu dia, daddy Ayra belikan la akuarium dan fish sekali.. Hari2, memang bangun pagi dan blik sekolah, mesti tengok fish dulu.. Kalau sebut fish je, mesti dia tuding ke akuarium.. Hehe.. Pandai...

 

June 19, 2014

Ayra Day284

Ayra Arissa Day284..


 gigi dah ada 2 batang.. dah panjang dah pun.. 
kat atas ni gambar lama.. mummy malas lak nak snap latest pic..
memang dah ketara pun nampak giginya, nganga sikit je pun nampak
mummy noticed gigi ni start ada since 16/5..
masa hari guru..
so kira cam hadiah hari guru la kat mummy.. hehehe..

sekarang dah pandai merangkak..
memanjat pun dah, berdiri2 lepas2 tangan konon2 dah stabil la tu... tapi sebenarnya xlepas lagi pun..
masih 'belajar2" orang2 tua kata..


Hobi saya mengemas ok!.. hahaa
kesukaan sekarang ni, main air dan gigit ais..
kalau nampak ais, berjoget2 dia kat atas walker tu,
kalau xbagi, memang mengamuk2...
sabo jela...

Sekarang ni pun memang manja ngat ngan mummy.. 
bila dah start kenal orang ni.. memang tak mau la dengan sebarang orang..
nampak je orang yang dia xkenal, jadi beruang koala yang comel tu trus..
kejap pegang leher dan tudung mummy...
kadang-kadang dengan daddy pun xnak..
masa tu mmg mummy tak boleh nak wat apela.. duduk jela dengan Ayra
lagi dia kalut, kalau nampak mummy pakai tudung... takut tinggal dia.. hahahaha..

Kebelakangan ni pun, Ayra dah kurang makan nasi.. 
sbb dia suka makan benda2 yang dia boleh pegang.. 
dan lagi satu dia xsuka benda-benda yang lembik..
nanti dia buat muka cam geli..
so mummy kena rajin perah otak pk nak bagi makan ape kat dia..
kadang2 pening juga nak bagi makan ape..
tapi yang pasti, Ayra sangat sukakan cheese dan pasta..
selera western gamaknya.. asalkan dia mau makan.. western pun western la

Selalu bila tengok balik gmabar-gambar lama Ayra dan video2 dia yang lepas, 
terasa macam cepatnya masa berlalu.. 
dah besar panjang dah anak mummy ni.. 
semoga membesar dengan sihat dan jadi anak yang baik dan solehah.. aminnnn









>
>

April 12, 2014

Training cup & Trainer Bottle untuk Ayra


Sebenarnya mummy beli training cup je untuk Ayra..
yer.. cup tu je.. sebab bersinar mata nengok harga barang2 ni.. hahahaa
tapi rezeki Ayra, kawan sekerja, hadiahkan yang lain tu kat Ayra..  
mummy lompat bintang la..

Beli dah lama, masa Ayra nak masuk 6 bln haritu lagi..
Reason beli: sebab nak train dia minum dari sippy cup.. 
SEBABNYA saya dah gitau korang ke belum eh, yang Ayra sebenarnya langsung tak pakai botol susu selama ni masa duduk dengan pengasuh dia..
botol-botol susu NUK yang beli sebelum ni rupanya berguna hanya untuk lebih kurang 2minggu je.. 
lepas tu, pengasuh dia suap Ayra dengan susu guna sudu je.. kadang2 guna picagari..
jimat duit mummy tak payah tukar ganti botol susu.. muahahaha..
tapi memang gigih la IBU (pengasuh Ayra) suapkan susu kat dia.. hihihi

Tengok function training cup ni menarik tu yang kental gi beli tu..
sebab kita boleh laras dia punya bukaan air yang keluar..
so bolehla kurangkan kebarangkalian nak tersedak tu kan


Selain dari tu, ada jugak train dia guna MAM trainer bottle ni


dia punya puting cam pic kat bawah ni
lembut sangat, dia punya bukaan pun tak sama cam puting biasa..

so mau la Ayra menghisap, tapi dengan syarat bukan susu dalam botol ni.. Anti sungguh dia dengan botol susu.. adehhhh..
tapi setakat ni kalau air masak, laju benar dia.. suka sangat..
selain dari bantuan alat di atas ni, saya pun ajar Ayra untuk minum dalam cawan..
alhamdulillah.. Ayra dah pandai minum dari cawan dengan bantuan.. :)
oklatu kan.. :)





>
>

March 6, 2014

Petang dengan Ayra

Ayra Arissa day178
Bila petang, lepas mandi n sementara nak tunggu dak kecik ni tido, melayan ragam dan kerenah dia je la... dari kecik lagi memang cukup pandai buat muka dan pose depan kamera.. ishhhh geram sungguhhhh..
sekarang ni pesen suka jelirkan lidah.. 
errrkkk sebenarnya mummy dia yang tunjukkan.. tapi Ayra ni cepat meniru.. 
laju je dia bleh wat pastu.. cuma tak bleh gerak kiri kanan dan atas bawah je.. 
so sekarang ni pantang hala kamera, nak terjelir jela lidah dia tu..
pastu wat muka duckface dia tu..

ayra arissa day 179
Dah nak masuk 6 bulan dah anak dara ni.. setakat ni dah pandai berguling/rollover  dan angkat tangan macam posisi pumping perempuan dah.. 
dan paling latest pagi tadi dah nampak dia angkat punggung dan cam menonggeng dan melutut..
 kalau dia tangan dan badan confirm buleh merangkak.. ahaha, ni separuh2 baru..
xpela..slow2 ye.. mummy xpuas lagi nak main ngan Ayra.. nanti kalau dah pandai merangkak nanti, Ayra mesti asyik lari je dari mummy kan.. hihihi




>
>

February 25, 2014

Ayra Sakit Mata


Balik petang semalam, dah start bertaik mata dia..
banyak gila.. kemudian merah2 dalam mata kat bahagian urat..
memang dah terdetik, sakit mata ni...
lama2 makin bengkak.. sah sakit mata..

So mummy dengan pantas n tuntasnya titikkan susu badan dalam mata Ayra..
tu petua orang dulu2 tu..
ngelat juga budak tu..
marah sebab tak selesa kot ada air dalam mata..
tapi kesian juga tengok dia garu2..
sakit mata kan akan rasa gatal kat mata tu..
nasib baikla malam tu  Ayra takde merengek ke ape..

Pagi tadi bawa gi klinik.. risau jugak kot2 ada penyakit lain 
walaupun saya memang 100% sure konjuntivitis..
MA pun cakap sakit mata.. 
so dapatla eye mo free.. huhuhu
tapi tak letak pun..

Tengok lepas balik sekolah tadi, alhamdulillah...
dah tak merah dalam mata, bengkak pun dah surut..
taik mata pun dah tak ada..
tinggal merah sikit bahagian luar mata kat kulit je..

So, sape-sape yang baby kena sakit mata, titikkan aje susu ibu/badan.. 
berkesan sangat2.. :)

budak bulat ni dah tido dah pukul 7.30ptg tadi.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa