LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

May 21, 2013

5 bln preggy boleh minum air kelapa x?


sedap kan?
hmmm.. terliur lama dah nk minum tapi tahankan je.. sebab ramai yg gtau air kelapa ni tajam untuk 1st trimester.. tapi digalakkan sangat2 minum bila masuk 3rd trimester... sebab boleh bersihkan kulit baby dan air ketuban..
errrkk, camana dengan nasib yang pregnant 2nd trimester ni??
selamat x kalau minum air kelapa ni??
tadi masa google, ada juga yang ckap start 5 bln ke atas dah boleh minum..
huhuhu, esok kat sekolah dorang nak kenduri air kelapa..
sedapnyaaaa.. takkan nak tengok saje.. hukhukhuk..


p/s: arini dah minum air gula.. nasib baik semua berjalan dengan lancar.. sekali teguk je.. sampai misi tu pun tak caye cepat sangat minum, siap pergi jenguk dalam gelas lagi.. tapi dengan berjayanya melebamkan kedua2 belah lengan..  sebab kena cucuk lagi.. yang lepas pun tak ilang lagi lebamnya.. huhuhu.. sabo jela

>
>

May 20, 2013

nak beranak kat mana??

Is surveying the hospital for the delivery.. walaupun masih terlalu awal, tapi sudah pening2 lalat memikirkan mana la nak bersalin nanti.. kalau pikirkan nak jimat (kepala otak ni asik pikir nak jimat je.. huhuhu) mestilah Govt Hosp option terbaik.. tapi MBB prefer private.. sebab buleh pilih doc katanya.. semestinya sebab dia nak doktor perempuan yang handle the delivery.. 
tapiiiii.. 

Masalah utama nak bersalin kat private ni kalau nak bersalin kat hometown kat Kelantan ni adalah jarak dari rumah ke hospital2 tersebut agak time consuming.. almaklumla.. semua yang private2 ni lokasi dia sume kat Kota Bharu.. dalam sejam lebih perjalanan dari rumah parents.. bukanla nak minta benda2 tak elok jadi (nauzubillah).. tapi kena pikirkan juga risiko2 yang mungkin berlaku...  takut jadi cam isteri member sekerja, baby dah berak dalam kantung, so terpaksa caesar.. puncanya MUNGKIN bukan disebabkan perjalanan nak ke hspital tu jauh, tapi harus juga dipertimbangkan faktor tu jugak..

Satu lagi opt, adalah bersalin kat Kedah, MBB's hometown..  kmudian barula berpantang kat rumah hometown.. jarak dari rumah ke nearest private hosp is around 20-25minutes.. which is nearer.. tapi... nak bersalin kat sana memang terpaksa menyusahkan my PIL.. seriously, sy tak ada masalah dengan dorang, tapi saya xsuka dengan perasaan yang saya ni menyusahkan dorang walaupun dorang sebenarnya tak kisah dan tak pikir macam tu pun.. lain hokey menyusahkan mak sendiri dengan mak mertua.. hehe, rasa bersalah tu kurang sikit kalau menyusahkan mak kite sendirik..  sementelah mak mertua tu masih lagi bekerja... dannn sy punya due date pula bukannya dalam cuti sekolah... kalau cuti sekolah tak jadi masalah sebab MBB ada.. hukhukhuk..

Aiyyaaa.. keputusannya?? ngakk ada lagi.. ingat cuti ni nak gi survey rate dgn package bersalin.. kemudian kena buat perbincangan serius dengan MBB.. katne nak bersalin, nak amik cuti start bape haribulan dan bila dia mau hantar bini tercinta ni balik untuk bersalin..  selalu main2 je bincang..  jangan last2 nanti dia suruh beranak je kat Perak ni.. ohhh, tidakkkkk!!!!

macam tertarik je ngan pakej kat KBMC ni.. siap ada package untuk guru lagi.. tapi tak pulak tunjuk lam brochure ni..

p/s: dinner awal malam ni sebab kena start pose dari 10.00 pm sampai 10.00am esok.. kena amik darah dan minum air gula..lebam amik darah haritu pun tak ilang lagi, dah nak kena amik darah lagi.. sabo jela.. erkkkk.. semoga sumenya selamat berjalan dengan lancar.. 


>
>

May 16, 2013

hepi teacher's day


SELAMAT HARI GURU
buat diri sendiri (hekhekhek)
my dearest husband MBB
my parents in law
guru-guru di SKC
SMKKK
IPGKDRI
SKSP
dan juga para bloggers yang bergelar guru..

>
>

checkup 15/5

Gained 2kg's in a month!!! hahaha, siap misi tu tulis dalam red ink lagi.. nasib baik dia xckp pe.. tp sampai 2x naik timbang, dia tak caye n ingat penimbang tu silap.. hihihi..  HB masih lagi below 11.. kali ni 10.4.. naik 0.2 dari last checkup.. doktor suruh makan ubat dulu baru makan makanan.. kena try macam tu pulak pasni.. huhuhu.. dah taktau nak wat cane dah nak naikkan hb tu.. 

Doc suruh datang lagi 2minggu lagi untuk check darah..  tapi disebabkan 2minggu lagi tu cuti, maka dia ckp, kalau ada kat Kedah, gi KKIA kat Kedah dan kalau kat Kelantan, gi yang Kelantan.. uhuuuu.. disebabkan doktor dah ckp gitu, maka ada 3 next appointment.. 21/5 untuk minum air gula, 29/5 untuk check darah dengan 12/6 checkup rutin .. sabo jelakan diri, semuanya sebab baby.. 

Semalam jugak, doc scan Little 'S'.. :))) doc cakap perkembangan baby baik.. alhamdulillah... walaupun mummy ni makan ikut suka je.. lepas ni mummy tak buat dah ye baby.. perasaan masa tengok USG tu memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata lah.. SubhanALLAH.. besar sungguh kekuasaan ALLAH. dapat tengok satu lagi nyawa membesar dalam diri sendiri.. rasa berbaur-baur.. sume ada.. doc jugak tunjuk kepala, tulang belakang, dan jantung baby.. gambar scan? hihihi malas pulak nak scan.. nanti kalau rajin saya upload dalam blog.. tapi semalam little S duduk satu position je.. Doc pun cakap xnampak sangat baby selain kepala dia.. jantina?? lagila tak nampak.. doc suggest gi swasta untuk better scan.. sebab dia bgtau mesin tu jela yang ada pun kat situ.. memang tak boleh buat ape.. hihihi, need no further explanation la kan..  faham2 sendirik..

Sebelum masuk jumpa doc tu, misi check perut dulu.. first time dia ukur2 ngan tali tape sume.. kemudian dapat guna alat Doppler tu, yang dapat dengar heartbeart baby.. sebenarnya misi tu tak perasan yang ada app scan.. tu yang dia check perut dulu tu.. patutnya terus jumpa doc je.. tapi lucky me la.. dapat merasa dua2 dalam satu checkup.. misi cakap heartbeat baby masih slow sebab baru 21minggu. tapi dah ada.. me pun tak dengar.. tapi macam biasa la.. baby kalau ada orang lain, terus jadi baik je.. tak gerak2.. duk diam2 je..  lepas tu baru jumpa Doc.. lepas jumpa doc,  amik ubat dan terus pecut ke sekolah.. 
alat doppler tu

Sekarang misi menaikkan HB... cam dengar2 kalau tak naik jugak, nak kena tambah ubat ke ape doc tu ckap dengan misi.. jom2.. chaiyokkkk!!!

>
>

May 9, 2013

almost a month...

Hampir sebulan tak menulis.. setakat bukak blog, dan baca update dari kawan-kawan.. dan sekali sekala tinggalkan komen.. entri korang sy baca tau.. walaupun xde jejak.. :) Lately busy.. haha, busyla sangat kan.. sebenarnya busy berulang alik dari Perak-Kedah bila weekends.. MBB balik straight dah 3minggu... minggu ni je tak balik... hari weekdays pulak, memang dah penat dengan kerja, so mood nak mengarang tu ke laut..  sementelah, rasanya tak de ape benda yang penting sangat nak share pun.. hihihi..   

Oh ye, cerita pasal PRU13, sy takde cap dakwat kekal kat jari sy. sebab sy jadik petugas SPR.. first time mengundi, first time tu jugakla guna undi pos dan first time tu jugak la jadik petugas SPR.. susah sebenarnya jadik petugas ni.. kalau tukang jolok tu, asyik berdiri je.. kalau yang lagi tiga orang tu duduk sampai kebas punggung dan kaki.. nak2 yang berbadan dua, aduh, terus sakit2 satu badan.. belum lagi time pengiraan undi, itu pun orang kata petugas SPR ni tak telus walhal undi dikira di tempat pembuangan undi di depan ejen2 parti politik yang bertanding okey.. bukan main kira2 syok2 antara petugas jew.. huhuhu.. dah2, benda dah basi pun kan..

Minggu ni dah masuk 20weeks pregnancy.. baby Little "S" sangatla aktif cuma bila ada daddy dia, dia senyap je.. takut ye.. ke pemalu orangnya... biasa dengar suara mummy je.. tetiba ada suara laki.. :p kalau tak asyik berjoget je.. nak2 bila masuk makanan.. baby bump?? rasa cam dah ada, tapi kecik je.. hehehe kalau pakai tshirt baru nampak.. kalau pakai baju kurung, masih nampak slim melim lagi i... ;p.. minggu depan 15/5 next appointment untuk scan baby kat KKIA.. nak g scan sendiri entah bila la.. dah lama plan, tapi asyik tak berkesempatan je... nampak gayanya dalam cuti sekolah bulan 6 jugak la..  xsabarnya nak tengok baby.. :))

I got this;


dan sour strips yang jual kat Famous Amos tu as my birthday present.. yippie!!!
dah dapat lama, tapi baru terhegeh2 nak share..  malas nak snap pic, google sajo.. 

Sekarang ni pun in process letting go my Viva tu.. sedihhhh.. tapi have to..  xconvenient untuk jalan jauh yang kerap.. lagipun sudah angkat sama itu City.. tak mampu nak bayar dua2 sekali.. total kereta kami ada sekarang ni 3 bijik semua sekali.. sedangkan orangnya berdua saja.. dan tiga2 nya kereta first hand.. so memang harus kena korbankan salah satunya la.. lagipun kan pengorbanan tu memang tak dapat dipisahkan dalam hidup kita... chill out je la.. dah dapat pengganti pun...

p/s: seronoknya kalau buleh pegi Mom n Baby Expo kat Midvalley tu.. hukhukhuk.. nak beli barang baby.. tapi MBB tak balik, takde sape nak bawak.. 


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa