LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

June 27, 2011

PPGB punye cerita lagi.

           Yeay!! dah kena pantau dengan JPN berkaitan dengan Program Pembangunan Guru Baharu (PPGB).. alhamdulillah, semua ok dan berjalan lancar... =))


sebenarnya dah boleh agak dia akan datang dalam entri sebelum ni kan. Pegawai yang datang tu pegawai yang sama masa kursus kat Pangkor hari tu.. dia pun ok, baik dan pada masa sama tegas.. banyak juga input yang dapat daripada dia.. tadi pun, dia check file PPGB tengok lengkap ke tak.. pastu tanya kajian tindakan dah buat ke belum, terangkan planning kajian tindakan, prosedur dan tools yang akan diguna.. huhuhu, tetiba rasa macam buat seminar pembentangan kajian tindakan IPG lak tadi.. kemudian dia check buku rekod.. tadi pun ada juga yang tak ada dan kena buat penambahbaikan, macam dalam buku rekod tak ada  tulis markah TOV murid, surat pelantikan mentor pun tak ada.. tapi rasanya tu jela yang dia tegur..  yang lain dia cakap semua ok.. alhamdulillah... tapi menjelma satu perasaan takut lepas dengar pegawai JPN bercakap, sebab rupanya mereka memang letak harapan yang tinggi pada lepasan IPG untuk bawa satu transformasi dan ledakan perubahan yang bawa kepada suatu peningkatan akademik murid dan dunia pendidikan.. besar amanah yang sebenarnya dipikul.. seram sejuk, takut tak dapat nak berikan selaras seperti yang diimpikan pihak atasan... takutttt...

June 26, 2011

seronok!!

Semasa entri ni ditulis MBB dah masuk ke hutan, menjalankan tugas mendidik anak bangsa....biala orang nak kata saya apa pun tapi weekend ni memang sangat seronok sebab baru teringat satu lagi cara berhubung dengan MBB.. hehe, boleh pulak terlupa yang kami boleh video chat,... ngeh3.. sekarang walaupun jauh, kami tetap dapat tengok antara satu sama lain.. saya boleh tengok dia, dia leh tengok saya.. suke2... sebelum ni mungkin disebabkan laptop tua ni tak mempunyai webcam, jadi menyebabkan saya terlepas pandang... walaupun sebenarnya saya boleh tengok MBB sebab dia baru beli laptop tahun lepas... tapi lepas ni, siapla,, walaupun, dia tak dapat tengok saya, janji saya buleh tengok dia kira ok la tu kan.. hihihihi.. sekarang adik ada dekat rumah, so boleh pinjam laptop dia untuk video call...  nak harapkan laptop saya yang berusia  5 tahun lebih tu tak adala.. hahaha, nak tunggu berganti pun entah bila.. tak penting pun setakat ni walaupun berkeinginan mau beli laptop dan hp baru.. tapi bila fikir-fikir yang sedia ada pun boleh pakai lagi, sayangla nak labur duit tuk beli(bukan kedekut, hihihi)..
kami vc juga google talk, biasa-biasa guna ym, tapi kelakarnya tak reti nak guna gtalk tu.haha, tapi bukan buta IT ok.. bila tekan asik kuar voice call aje, bila tanya adik, baru tau yang kena download plugin khas untuk video call... hahhaha, dan untuk vc, memang kena masuk gmail dulu... kualiti visual, gtalk lagi cantik daripada vc kat ym, sebab tak pecah-pecah... tapi sayangnya, kat gtalk laptop selalu hang.. so last-last kami decide guna ym je.. atleast kami dah jumpa cara baru nak lepaskan rindu.. ^_^  mood sekarang tentulah, hati berbunga-bunga... =))
MBB sebelum masuk ke sekolah
inila kenderaan untuk masuk ke Long Sukang..

godaan = digoda & tergoda....

time-time sempit la kan selalu kena godaan, syaitan ataupun hawa nafsu..
huhuhu, saya memang PANTANG kalau bab shopping!!!
adatla perempuan dan shopping tak dapat dipisahkan..
hihiihi, sebab tu even sempit macamana pun mesti nak juga beli satu barang.. hehe, tabiat buruk betul dari tak berelaun, sampai berelaun, dan bergaji sekarang ni...
bulan ni kira agak sempit juga la sebab baru beli peti ais... susah juga rupanya hidup tak ada peti sejuk... bukan nak demand apa, tapi memikirkan bulan RAMADHAN yang bakal menjelma, so bila tanya MBB dia cakap beli je... so beli la... tak sempat nak menyimpan pun bulan ni.. oh, adakah saya boros.. mungkin juga...
tapi dalam masa sama, sempat lagi rembat kasut Rorine.. kasut yang simple je.. plain.. no bling-bling, riben2 semua.. hihi, tapi tak adala mahal sangat.. sebab dia buat sale masa tu..
nampak tak cantik, tapi saya sangat puas hati.. =)
beli pun sebab nak g interview, kasut yang ada tak sesuai.. sebab flat.. sebab kalau ikut etika sepatutnya mesti kurangnya tinggi 1 inch kan... tu pun dalam dilema sebab kalau ikutkan hati jatuh hati dengan kasut peep toe, tapi risau jugak kalau beli karang tak dapat pakai masa temuduga.. sebab MBB warning awal-awal kasut tu tak boleh pakai time interview.. masa pergi kursus guru penolong tu , orang JPN tu tegur dan marah hanya bila kasut tu terbuka dekat belakang je.. so apa yang kekeliruan kat sini, kasut bertutup tu means kasut yang depan sahaja tertutup atau semua sekali??
nak selamat, beli jela yang bertutup semua....
berbalik kepada tajuk asal. masih berkisarkan kasut.. ngeee.. hehe, sebenarnya tergoda dengan satu online shop ni.. dia jual kasut.. cantik-cantik semua... rasa macam mahu beli je semua.. huhuhuhu, nanti rasa nak rembat jugak.. dah ada banyak ni yang berkenan.. =p.. tak caya bukak facebook, cari Her Hauz.. yang nak kahwin dan nak kasut lain dari lain pun boleh try survey kat sini.. ada paten-paten kasut yang boleh jadikan kasut untuk majlis bahagia tu... tapi kat sini kasut dia agak tinggi-tinggi.. tapi rasanya apa salahnya kan sesekali... =)...

yang ni buat rambang mata.. tolong-tolong..

berkenan kasut putih ade riben tu... cantik kan..


p/s: taktau kenapa gambar bila upload jadi belang-belang.. ke sebab speed internet?

June 23, 2011

Kurus??

yeay, berat dah turun 3.7 kg... tadi pergi timbang, 


sebelum ni masa duduk dekat rumah pernah mencecah 60kg.. sampai rasa fobia nak timbang walaupun saya jenis yang tak kisah berat naik... kalau risau, risau time tu jela, lepas haadap makanan, lupa segala-galanya..hihihi, sebelumni, petanda untuk tahu berat naik atau turun senang je, kalau ada satu seluar jeans tu rasa cam ketat je, fahamla berat naik, kalau longgar, ngeh3, berat turunla tu... tapi sejak duduk sini, jarang pergi berjalan dan kuar. so penanda aras tu jarang diguna...

semalam masa pergi ukur baju dekat tukang jahit, suruh dia amik ukuran badan sekali lagi sebab baju sebelum ni buat besar sikit, nak kecilkan sikit.. akak tu terkejut sebab dia kata badan mengecut especially pinggang dan lingkar dada... so masa kuar hari ini pergi timbang dan tengok catatan berat menunjukkan 56.3.. yes!! pernah berhasrat nak diet tapi selalu tak kesampaian dek godaan makanan depan mata... =p, tapi syukur, dalam tak diet, berat turun... mungkin sebab duduk sini, jarang makan nasik, kalau jumpa pun, 3 hari sekali, banyak makan buah-buah je... satu sebab adalah malas nak masak, sebab kedua tak lalu nak makan.. hehehe, ada jugak hikmahnya kan...


harapnya dapat capai target berat idaman iaitu 50 kg.. sesuai kot ngan tinggi 160cm, ideal tak ideal pun nak 50kg jugak... =)) nak jadik macam ni dulu-dulu balik, muka lonjong, bukan muka bulat... =p


muka hampir berdagu dua... ni semua salah MBB bagi makan banyak2
mahu kembali ke zaman ini.. hehehe, 

June 22, 2011

gara-gara G

gara-gara G la sekarang ni tengah menderita...
sakit-sakit seluruh badan... aduhhh...
semua gara-gara kelas pj tahun 1,2 dan 3 tadi...
sebab mengajar Gimnastik asas,


belajar pasal sokongan badan,
buat sokongan hadapan, belakang, sisi dan juga sokongan 'v'
sekarang memang amat terasa kesannya..badan dah keras macam kayu, nak lentur-lentur memang susah, lagi-lagi pergerakan gimnastik walaupun asas memang perlukan kelenturan dan kekuatan otot tangan, dan kaki untuk menahan berat badan semasa sesuatu anggota diangkat.....
 dah lama tak buat regangan otot dan juga tak melakukan aktiviti fizikal dan kecergasan, itu yang jadi sakit-sakit.. huhuhuhu..
sebab sekarang mengaja PJ, hanya arahkan budak buat dan pantau pergerakan mereka, kalau adapun, masa pemanasan, turut ikut sekali lari dengan diorang..  bukannya main macam masa kat maktab.. kalau main sama nanti cikgunya yang lebih-lebih.. =p
sekarang ni sangat best kalau dapat tukang urut yang boleh urut seluruh badan yang rasa tegang sangat-sangat ni.. 
nasib baik esok tak ada kelas pj, jumaat nanti pulak, bergimnastik kembali... harap-harap badan bolehla fleksibel sikit, dah tak terkejut macam hari ini.. =p

p/s: tak dapat nak upload gambarla malam ni.. knapa erk??



serangan bermula.. jeng..jeng..jeng

PPD Perak Tengah dah kena serang...
PPD H. Perak taktau bila akan kena...
huhuhu, kena prepare ni..


sekarang skuad2 PPD turun untuk memantau PPGB...
tengok folder, kajian tindakan dah buat ke belum dan juga samaada dah diobserve oleh mentor atau tidak...
folder kira setakat  fasa orientasi ni beres la...
bab pementoran, belum start apa-apa.. cuak jugak ni..
kajian tindakan pun belum...
observe pun belum...
lama-lama fikir, takut lak kena bambu nanti... aiyyyaa...
harap-harap janganla PPDHP turun sampai khamis depan..
SPP tak prepare pape lagi, print notes je baru...
tak ada mood nak buat dan fikir pasal PPGB.. seriously... walaupun tahu benda tu penting untuk pengesahan dalam jawatan...
kalau kena pantau dan kena marah, takpela, dah memang salah saya sebab tak buat kerja...
saya akan hadapinya dengan senyuman... =)

June 21, 2011

kan dah kena.....

IS officially
achhhuuuummmmmm..... achummmmmm....
wawawawawa... yeye dah kena selesema, yeye...
sebenarnya bukan dah tak betul, tapi saja perli diri sendiri sebab makan ubat yang tak betul dan tak berusaha cari ubat yang betul dengan penyakitnya...
sekarang dah officially dah demam selsema
nothing much i can say except "padan muka"

bidan terjun tapi suke!!


ini bukan kes bidan terpaksa bidankan orang nak bersalin.. no..no.no..
tapi kes bidan terjun..
penat sebab terpaksa berkejar ke PPD yang jauhnya hampir 50km daripada rumah... gara-gara terpaksa menghadiri Kursus Bahasa Inggeris untuk tahun 6, bukan kursus pun, sebenarnya taklimat tapi pendekatan nya adalah lebih kepada kursus.. hohoho, bidan terjun untuk ganti guru BI tahun 6 yang terpaksa ke kursus lain.. ingatkan taklimat biasa-biasa je, alih-alih, bila sampai, ada 3 orang inggeris dalam bilik tu.. huhuhu, berdebar jugak memandangkan memang tak khatam dan tak tahu perjalanan matapelajaran untuk tahun 6.. sampai-sampai terus duduk sebelah sorang cikgu indian.. sebab tengok cikgu melayu masing-masing tandakan tempat aje.. cikgu indian tu pon baik.. kemudian ada sorang cikgu melayu lagi, pun ok..

Perjalanan kursus ok, sangat ok sebab banyak input macamana nak ajar BI kepada murid especially present progressive, past tense dan past participle. setakat yang dia tunjuk memang senang budak nak faham apa yang diajar, prinsip pngajaran yang ditekankan adalah

1. rapid develop thinking and speaking skills
2. learn to think in target language yet to eliminate translation
3.both party ask question and tell - in drilling mode
4. error is corrected on time

mereka memang menekankan kalau murid buat silap, terus betulkan kesalahan yang dilakukan... dan paling utama memang tak nak ada sesi BM dalam pengajaran BI, no translation.. secara keseluruhan, memang sangat bermanfaat taklimat ni.. Mr Ray, Katie dan Brenda memang pandai tarik perhatian dan buat kursus tu menarik.. gelak aje memanjang.... jadi bidan terjun pun takpela kan asal dapat ilmu bermanfaat.. =)

June 20, 2011

Demammm

ohh, 
sekarang diserang demam pulak, demam SPP dan juga demam real yang hampir menunjukkan diri..
dah ada tanda-tanda nak kena demam seme2(selsema) bak kata MBB..


demam SPP memang ubatnya kena baca buku jela dan keep up to date dengan news dan issue dalam pendidikan, tapi secara jujurnya mengaku siap-siap, saya malas...
adoi, nak title DG41, tapi malas nak study, camana tu... =p
hahaha, takpun, memang saya ni jenis last minute person..
dari zaman study lagi, everything, assignment, study exam mesti kerja gila last minit,
insaf pun kejap je, semester tu je, naik semester depan, buat lagi.. hehehehe, sebab tu kagum gila dengan mereka-mereka yang rajin+ulat buku..
sebab tak mampu jadi macam mereka.. T_T
apa pun saya bersyukur dengan apa yang dikurniakan ALLAH kepada saya setakat ini..
Alhamdulillah...
pasal demam satu lagi tu, ubatnya memang makan ubat jela...
tapi ubat tak ada.. macam mana ni??
ada ubat sakit kepala je... makan jela..
kemudian buleh buat eksperimen, tajuknya ubat sakit kepala berkesan tak untuk mencegah selsema..
hihihi.. inila kerja orang yang ada kerja tapi malas nak buat kerja.. =p
ubat yang bakal dimakan sekejap lagi. nantikan hasilnya..

rambut gugur-any idea?

Dalam buku selalu cakap kalau rambut gugur dalam 100 helai sehari adalah normal.
tapi kadang-kadang terpikir, normal ke kadar keguguran yang dialami? sebab tu kadang-kadang rasa malas+takut tengok bilangan rambut yang melekat setiap kali sikat rambut... 



pernah ada yang suggest suruh lumur minyak kelapa atau kelapa dara, tapi bukan ke minyak kelapa tu akan melebatkan rambut... lebatkan rambut taknak la.. sebab memang tak suka kalau rambut lebat, nanti tebal dan panas... lagipun setakat ni, rambut tu gugur dan tak ada bawak simptom bahaya kebotakan lagi.. masalah rambut tu gugur aje, bukan nipis atau botak...hehehe, 
cuma setakat ni benci tengok bilangan yang gugur tu jela, setiap kali sikat lak tu.... sebab tu bilik penuh dengan rambut, sebab senang sangat luruh.. mungkin ada kaitan dengan kelumumur atau pun jenis syampu yang digunakan kot? bila tengok antara punca-punca keguguran rambut dekat rambut.com.my, faktornya adalah

1. Melahirkan anak   - paling mustahil

2. Penyakit tiroid - tak kot...
3. Demam, jangkitan dan selesema yang serius - yang ni pun tak
4. Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan -paling berkemungkinan.. sebab  memang tak makan ikan, so  sumber protein dah tak ada kat situ..
5. Ubat-ubatan - ada kemungkinan jugak.. 
6. Rawatan kanser- tak ada 
hihihi, setakat yang dikenlpasti adalah faktor pemakanan dan ubat-ubatan, pasni kena see through balik ubat yang diambil dan kena cari sumebr protein lain untuk ganti dan cukupkan pengambilan protein..setakat ni cuba try pakai vitamin, harap-harap membantu..

June 19, 2011

confuse:: mana dapat duit untuk kahwin eh?


oh, entry pagi-pagi ini bukan entri jeles, jauh sekali.. nauzubillah dijauhkan perasaan itu.. 
cuma kadang-kadang  i wonder dan terfikir sejenak bila tengok kawan dan junior yang melangsungkan perkahwinan awal-awal... 

macamana diorang kumpul duit untuk kahwin, banyaknya duit diorang dapat buat majlis kahwin 
sedangkan kami masih terkial-kial kumpul duit.. T_T
maklumla sekarang kalau tak ada paling koman 12K, bak kata seorang kawan yang bakal berkahwin, memang tak boleh nak kahwin...


hehe, tapi apa pun semuanya berbalik pada seru dan jodoh, dah tertulis rezeki diorang dapat kahwin awal kan...
haha, pesanan kepada diri sendiri jugak, pasni jangan boros dah
no online shopping, and say no bags, shoes and alll la senang cite.. T_T...
nak start saving... mau kawen cepat2 juga.. ngeh3...

June 18, 2011

-Kursus+Reunion-

Pernah sampai Pulau Pangkor? dulu memang adalah jugak keinginan nak menjejakkan kaki ke sana sebab pantang dengar nama pulau, memang rasa nak pergi.. hehehehe, kesempatan tu dapat bila kena pergi Kursus Peningkatan Profesionalisme Guru Penolong kat Hotel Bayview Pangkor.. dari 14-16 Jun..

kontroversi nya kursus ni sebab tak ada makluman awal daripada PPD, aiyaaa.... tahu pun sebab Fara yang dapat call daripada PPD, bila dia pergi ambil surat, pegawai kat sana suruh tengokkan sekali kalau-kalau ada nama kawan yang dapat sama, rupanya ramai yang dapat... so call kerani mintak tolong dia checkkan dekat PPD, sebab kursus ni wajib, kalau tak datang nanti kena pergi ambilan seterusnya, nak pergi macam tu aje tak boleh jugak sebab tak ada makluman sekurang-kurangnya bila kerani call, ada la jugak proof kan..

so, kami pergi sama-sama dua buah kereta, bertolak pada pagi selasa dengan berkumpul dekat Teluk Intan. amik masa sejam setengah jugak ke Lumut.. haha, macam biasa, pergi main redah, ikut signboard je... =)) 
nasib baik sampai jugak , tapi sesat kejap dekat nak cari Sekolah Convent yang disyorkan oleh cikgu-cikgu untuk parking kereta.. bukan apa, sekolah dah nampak, tapi tak jumpa lorong nak masuk je.. hihihi
lepas parking, beli tiket feri pun ada kelakar jugak sebab taktau nak pergi beli kaunter mana, last-last ada ada sorang abang tu cakap mana-mana pun boleh, sebab akan naik feri yang sama je.. hihihi, nampak sangat tak penah datang...

atas feri..

lepas tu naik teksi sampai hotel, yang best sebab bilik tak ditetapkan so boleh duk dengan geng.. ngeh3.. sebab kami berenam, ngam-ngam dengan bilik diperuntukkan 3 orang satu bilik. kursus macam biasa, ulangan balik teori-teori belajar kat IPG dulu je, tapi petang kami bebas.. yeay...

masa sesi bergambar ramai-ramai


petang tu kami on the spot naik bot round pulau.. sepatutnya sekali dengan snorkeling, tapi kami datang dengan baju kurung, so naik bot jela...tapi untuk mereka yang pernah snorkelling, pulau ni bukan syurga sangat la. sebab tak ada coral cantik-cantik, ikan pun tak banyak spesies sangat.. kawasan snorkelling pun sempit je.. tapi kalau nak pengalaman tu bolehla try.. best part bila abang tu bawak bot laju-laju... kami jugak bodek-bodek dia singgah satu pulau yang katanya digunakan oleh Senario dalam cite Beachboys tu..


bagi ikan makan

batu membentuk seakan penyu dan buaya

pulau senario
esoknya petang, orang lain sibuk nak g naik bot dengan snorkelling tapi kami pilih round island by van plak.. banyak juga tempat dia bawak, dalam 5 tempat... kilang satay, tokong fu lin kong, batu bersurat, galeri dah tutup masa tu so tak sempat nak tengok, dan juga kota belanda... abang yang bawak tu pun, sporting.. 


sempat juga jumpa Mira, kawan IPG dulu, sebab dia memang asal Pangkor.. so kira dia la jadi tourist guide kami.. kat sana harga bilis pun lain antara orang asal pangkor dengan bukan orang sana.. banyak juga lari harga.. ada yang kawan kirimkan bilis tu, harga satu kilo, RM8.50 dapat harga RM5 sebab minta tolong dia belikan.. petang tu jugak sempat la shopping sikit-sikit.. tak banyak pun, beli 2 kain pario dan kemeja tuk MBB... harga murah jugak... boleh tawar menawar...


tokong fu lin kong

kota belanda

balik tu ada lagi yang shopping, sampai sepatutnya naik feri pukul 3 dah jadi terpaksa naik pukul 4 punya.. tambah lagi orang ramai.. tapi sememangnya sangat seronok pergi kursus ni, boleh jumpa kawan dan spend time sama-sama.. paling tak tahan nak mengangkut beg dari jeti lumut ke tempat parking kat SK ACS tu.. rasa jauh gila padahal beg yang berat.. hihihi, baliknya sesat lagi, sebab jalan yang datang aritu tak boleh belok kanan, so pergi straight je menghala ke sitiawan, bila berhenti tanya orang, memang tu satu-satunya jalan ke Manjung, sepatutnya tadi kena pergi depan sikit je dan u-turn.. masa tengah-tengah sesat tu la dapat khabar gembira dapat interview SPP sama-sama... so walaupun sesat, tetap balik dengan senyuman...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa