LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

November 23, 2012

1st review : inai

Sebenarnya tak tahu nak start review things about my wedding ni macammana, day by day ke, atau things by things..  pikir punye pikir, last2 decide review sesatu benda la.. since sebenarnya banyak yang dah saya review sebelum majlis lagi kan? yang dah direview sebelum ni, saya hanya akan tunjuk hasil je, aci x?
 yang day by day tu akan direview jugak, jangan risau.. sebab banyak benda sangat berlaku 2-3 hari kejadian.. nanti sy share lain eh..

sebab inai ni jadi first review adalah kerana inai la first thing yang saya buat untuk my wedding!
saya balik hari khamis, masa tengah drive dalam perjalanan balik ke kelantan, dalam pukul 6 petang boleh tetiba request kat ma, mintak tolong buat inai, 
nak pakai malam tu jugak.. hahhaa.
so sampai2, berenti lelah jap, mandi sume, terus hulur tangan kat ma, pakaikan inai daun...


esoknya tengok hasil, tak merah pun.. oren je..
tapi saya dah buat back up plan..
sebab tau tak sume inai daun ni akan menghasilkan kaler merah..
so jumaat malam sabtu esoknya guna inai mekah jenama Rani ni


malam ahadnya topup balik dengan inai daun.. kena rajin kalau nak inai tahan lama..
tu untuk jari...
yang ukiran tangan pulak??

ingat lagi yang saya cakap nak buat ukiran inai ala2 irma hasmie? check SINI
jumaat malam sabtu tu terus mintak tolong adik lukiskan..
sebabkan amatur, so dia draft dulu dengan magic pen.. hahaha
lantakla asal jadi..


hasilnya???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Photo: B4 dia jd puan!

ada la jugak iras2 inai irma kan?? hihihihi
saya tak buat kat tapak tangan pun.. semua kat jari je..
inai yang diguna untuk ukiran ni beli kat kedai india..
jenama Beauty.. memang khas untuk mahendi..
inai mahendi ni tak tahan lama pun, mungkin sebab buat sendiri kot.. 
rasanya kalau buat kat kedai tahan dlm masa seminggu...
 so kalau nak buat sendiri, buat la 1-2 hari sebelum majlis..
macam saya untuk majlis bertandang, kena topup lain..


>
>

November 22, 2012

majlis bertandang 17.11.12



upload gambar sekeping masa resepsi sebelah MBB tempoh hari..
masa ni dah petang sangat dah ni..
lipstick pun dah ilang..
mood nak update blog ke laut.. 
bizi2... bizi la sangat kan..
pepun, jom kita g tengok twilight breaking down part 2 petang ni..
keep reading n commenting yea..
bye2.. =)


>
>

November 21, 2012

teaser resepsi



sneak peak resepsi belah saya, 13.11.12..
nnti sy review ekk.. daaa.. =)

>
>

November 16, 2012

jemputan ke majlis bertandang

am currently at Kedah..
esok, 17.11.12 majlis bertandang pula..
MBB ajak balik semalam (15.11.12) sebab banyak lagi tak settle..
harini dijangka rombongan sebelah saya akan sampai..
dear friends yang duk dekat2 area ni boleh la datang ke majlis kecil kami..
saya dengan rendah hati menjemput kalian.. :)
jemput dtg ye..



>
>

November 15, 2012

Teaser Akad Nikah


Official Photographer: Ja Ismail
Makeup: Awie Bridal
Pelamin: Awie Bridal
Attire & HB: Sendiri punya.. :)

p/s: gambar dicilok dari FB my OP.. malas lagi nak transfer gambar.. hehehehhe.. nntikan full review.. tungguuuuu...


>
>

November 12, 2012

Alhamdulillah, officially married.. :)

yesss!!!! he is mine!!
muahaaaha. amboihhh gelak jahat..
ni schedule post.. takde sempatnya nak berbelog bagaii.. berfb mungkin sempat.. teheeee...
kalau takde aral, waktu post ni direleasekan, saya telah selamat bergelar Puan Shizan aka Mrs Syafik.. ehekkk, walaupun tak suka dengan gelaran puan, tapi sebab kan dengan gelaran puan la, saya bergelar isteri, maka redhoo.. ehehhe, nanti saya story mory balik details kejadian ni bila dah tak bz..
MBB, sila jaga saya dengan leklok.. jangan buli2 saya.. 
hopefully u will accept me 4 what i am & do correct me if i'm wrong...
fyi, saya ada banyak bad habits tau.. :p

sape2 lapang, jemput datang kenduri esok..
even tak de kad pun, kalau kenal rumah, dtg je...
till then, take care dear readers..
bubye.. =)


>
>

November 10, 2012

selamat pengantin baru

Selamat Pengantin Baru diucapkan kepada
cik Nn
ada yang tak tertag ke??
ampunnn.. terlepas pandang... selamat pengantin baru juga kepada yang tak termention..


semoga kalian dilimpahi berkat Illahi
dan berbahagia hingga ke Jannah..
aminn...

p/s: ada sehari je lagi sebelum diijabkabulkan.. mood.. dup dap, dup dap.. doakan segalanya berjalan dengan lancar ye kwn2.. :)

>
>

November 9, 2012

URGENT!! external hard disk corrupt

*sticky post* 
scroll ke bawah untuk latest entry


Salah satu partition dalam external hard disk ku corrupt pulak.. adehhhh.. 

sebijik camni, MBB yang bg sempena birthday 3thn lepas
HABIS suma data-data, kerja sekolah tak dapat diselamatkan.. dah recover pun jadi 0 byte.. sedeh!!!!
 yang corrupt tu partition yang saya jadikan my document.. dua lagi partition saya jadikan untuk simpan gambar dan lagu..
nasib baik juga yang bahagian lagu n gambar tak corrupt
kalau tak, lagi nangesss..

the best part, gambar-gambar semua tentang prep kahwin dapat direcover dan diselamatkan.. walaupun letak dalam my document.. pelik bin ajaib.. tetiba terpikir adakah sebagai balasan sebab masa buat recovery tu saya hanya berharap kalau yang lain tak dapat diselamatkan pun, biarla yang tu dapat diselamatkan.. sobsobsob..

yang lain except folder kahwin sume jadi 0 byte, yang ada cuma tajuk je. bila bukak memang takde pape..
ada yang tau camana nak selamatkan file2 tu? especially words document... 
really need helps..  T_____T


>
>

November 8, 2012

mula bercuti


assalamualaikum, waktu korang baca entri ni, saya akan dalam perjalanan balik ke rumah kot.
harini ke sekolah dulu, dan tepat 1.05 minit bergerak memulakan perjalanan..
sebab apply cuti esok, walaupun esok masih lagi bersekolah dan hari terakhir persekolahan.. :p
lepas ni, entri akan auto publish, tapi segala comment2 anda, saya baca dan akan reply kalau berkesempatan..
jangan risau, so don't hesitate to leave a comment..
blog2 korang, kalau sempat saya akan jejak dan  komen, kalau tak komen pun, saya tetap baca tau... cuma kadang2, apa yang saya nak komen tu dah dikomen oleh orang lain.. 
kalau tak sempat blogwalking pun, insyaALLAH, akan berblogwalking lepas usai majlis kami nanti.. 
till then, take care friends
doakan saya, MBB dan majlis kami..
assalamualaikum


>
>

November 6, 2012

CSI Guestbook in Frame

Versi soft copy CSI guestbook ni dah direveal dlm entry ni [SINI]
sekarang dah siap berbingkai dah guestbook ni..
err, maksudnya, kita dapat yang sekali dengan bingkai,
bukan kita yang kena bingkaikan..
guestbook ni ambil secara pick up.. 
adik yang ketiga ambilkan sebab dia mmg kat area Selangor.. dekatla ngan KL kan..
nak pos boleh, tapi takut patah, retak dsb...
so taknak amik risiko..
sori dik, susahkan.. hahaha, kecian dia, bawak benda alah yang beso ni naik LRT..
terharu.. T____T
so introducing
my CSI guestbook
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


FOC frame yang kat tepi tu.. 
yang ni frame yang dekat IKEA tu kan??
akhirnya dapat juga.. hehehehe, 
nak wat camno.. sini takdok IKEA..
keciannn kan... melopong + nak meleleh2 air liur tengok barang2 kat IKEA yang comel dan unik tu haa.. 
harap2, tetamu-tetamu nanti jangan segan2 tinggal cap jari..
jangan bagi cap jari kaki sudehhh..
:p

>
>

November 5, 2012

monday blues

dilema orang perempuan; baju banyak tergantung tapi sentiasa rasa tak ada baju nak dipakai.. 
pagi-pagi nak pergi keje konfirm 5-15 minit duk depan rak baju.. sesi pilih dan mereject baju untuk dipakai
pada pandangan mata yang banyak tu macam 2-3 helai  je yang ada... 
huhuhu.. lepas tu rasa macam asyik dok ulang pakai yang sama je biarpun realiti nya tak pun..
anda setuju??


jom pegi keje..
have a blessed monday everyone..
=)

>
>

November 4, 2012

Full View HB vintage

HB ala vintage currently in my hand!! delivered tengah hari jumaat lepas.. abang nationwide tu hantar sampai rumah, even buat alamat sekolah.. sebab jumaat tu cuti... :) nasib baik tergerak hati nak angkat call, biasanya saya tak angkat no yang tak kuar nama.. big thanks to kak norlie sebab fulfill my request to get this HB posted within this week juga.. (sy request masa tu hari rabu) sebab sy dah mula cuak kalau HB ni diposkan minggu ni (esok n onwards) ..u know courier service ni service dia macam mana kan.. kejap okey kejap tak..depends pada nasib la..


sneak peak Hb ni kat [SINI]
details yang lain dah mention sebelum ni, xmo buat ulang taip daaa.. buat syok sdr je..
so, jom cuci-cuci mata

brooch 'love' yang limited edition, kata kak norlie
pandangan atas
i love the handle!!! pun ada lace yang sangat panjang.. =)

dalam FB SekociNorlie ada banyak lagi pic HB ni


pada yang berminat nak tempah HB dengan kak Norlie, cepat2 sebab takut slot tempahan tutup sebelum majlis anda..  beliau memang sangat laku sekarang...
tempah awal takpe.. saya pun tempah bulan 6 lagi HB ni.. 
banyak variasi  material HB daripada felt, butang hinggalah ke brooch yang boleh anda request..

I guess this is my few last entries before getting married..mungkin juga lepas kawin, will be in silence 4 a while.. aha, who knows kan? sebab taktau camana keadaannya lagi.. takut always on the go je, travelling back n forth.. but i'll keep writing if there's spare time..  that's the promise untuk sepanjang bulan 11-12.. lagipun, there's only few things more to review.. yang lain saya rasa saya dah buat revealation.. so no need to review lagi maaa..  

Itu pun adalah menjadi satu sebab kenapa saya terus reveal kebanyakan perkara dalam majlis saya.. kalau ada yang wonder kenapa terus dedahkan semua kan.. tak tunggu selepas semua selesai kan.. sebab i really can't guarantee.. sy akan rajin mengupdate and to review the whole things.. i guess the mood, the writings, the passion wouldn't be the same.. :p.. so kalau tercari-cari something about my wedding, the ideas, bla bla bla, rajin-rajin la selak entri lama2, takpun jenguk je bawah label The Journey, sume ada kat situ.. hahaha, bajet fames!

But 4 sure masuk next year, kalau berada di Perak Aman Jaya ni, konfirm menulis.. ceh!! ingat dah say bye2 to blogging... hahahha, no la.. we will become long distance relationship hubby n wifey, dan saya pulak memang menyewa sorang2 since last year lagi.. so bila bosan, blog menjadi mangsa saya menggila, melepas gian bercakap..

tapi wonder jugak, nak blog pasal apa??
till then, daaaa.. jumpa lagi in next entry, kalau berkesempatan..
take care friends.. =)

>
>

November 3, 2012

in progress.. packing doorgift

cuti hariraya aidiladha, atau lebih tepat hariraya tu sendiri dimanfaatkan dengan membungkus doorgift


terbahagi kepada 4 stesen..
stesen 1; achik n abah mengeluarkan tupperware dan letak penutup
my station; sesi tampal-menampal tag pada tupperware..
stesen 3: angah setting paperbag dan  adik lelaki buka bekas telur
stesen 4: ma masukkan tupperware, gula-gula dan bekas telur dalam paperbag
tak banyak pun.. dlam 400pcs je.. sebab nak settlekan yang ada tupperware dulu
lepas siap, sakit belakang.. kemudian masing2 terlentang, tido kepenatan..
 hohoho horlicks sungguh..


bila semua bangun petang tu.. sambung balik kerja..
kali ni bukak bekas telur yang berbaki 800++
bukak je, telurnya nanti 2hari sebelum majlis baru boleh masukkan..



Sebagai upah, bawak awok2 yang terlibat makan Kepsi.. kepsi je yang den mampu.. hahahha..

Esoknya, saya tiga beradik perempuan telah mendeco dan meletak barang hantaran dalam akuarium hijau putih saya tu..
pic mana???
nanti lepas usai majlis, saya review okehh??


si tabby pun menyibuk jugak.. muke tak puas hati takdek orang layan dia..


>
>

November 2, 2012

checklist 10days more!!


A. Dokument/Borang2
1.      Kursus Kahwin - DONE!
     2.   HIV –  Him - DONE!
              -  Mine -DONE!
3. Prosedur kahwin: 
           borang : me - DONE!
                        him - DONE!
                Saksi: abah urus DONE!
                Jurunikah: abah urus DONE!
      4.      Kad Jemputan – DONE!
      5.      Setem - DONE!
      6.      Bunting - DONE!
      7.      Guest list: akad - 70 orang - DONE!
                           sanding - 2000 - DONE!

B. Akad Nikah
1. Makan - ma urus DONE!
2. Mini pelamin - jimat, guna ala bantal nikah je.. - DONE!
3. Kanopi + Kerusi + meja *deposit DONE!, bal RM250
                                             scallop - Kuning + Biru 
4.  Hiasan Bilik Pengantin - DONE!
5. Baju Nikah
     5.1 Baju L- pengantin lelaki settlekanDONE!
     5.2 Baju P- tempah jahit DONE!
6. Veil  n Tudung - DONE! (veil yang mismatch color tu stkt ni plan 
                                            amk dgn bridal je..mls nak  pening2 kepala)
7. Sampin - DONE!
8. Kasut - DONE!
9. Bunga Tangan - DONE!
10. Bantal Nikah DONE!
11. Make Up DONE!
     12. OP - *deposit DONE! bal RM350
     13. Inai - sendirik je – DONE!
     14. Kerongsang Songkok - DONE!

 C. Hantaran
 1. Pihak lelaki kepada perempuan - xamik tahu.. serah 100%
 2. Pihak perempuan kepada lelaki
          2.1 Cincin - DONE!
            2.2 Baju+seluar - DONE!
            2.3 HP - DONE!
            2.4 Perfume - DONE!
            2.5 Pulut - PENDING
            2.6  Coklat- PENDING (sblm ni plan kuih akok, tukar saat akhir) 
            2.7 Cake in jar - angah sponsorDONE!
            2.8 Buku - DONE!
            2.9 Pen- DONE!
           2.10 Dulang - sewa/pinjam -DONE!
           2.11 Gubahan - DONE!

 DResepsi
 1. Catering/makan - makan, gotong royong * hulur cash je.. DONE!
 2. Pelamin -  DONE!
 3. Baju Persandingan 
               3.1 Warna - Kuning DONE!
                                - Biru   DONE!
               3.2 Aksesori n Veil - DONE!
 4. Make up  - DONE!
 5. Tudung - Kuning DONE!
                 - Biru - DONE!
 6. Kasut -  Heels -DONE!
                   Flat - DONE!
                   Stokin - *kena standby PENDING
 7. OP - DONE!
 8.Handbouquet - DONE! (baru sampai tadi.. tungguuu...)
 9. Doorgift
             9.1 Telur - duit dah bagi so consider DONE!
             9.2 Kerepek - DONE!
             9.3 Tupperware - DONE!
             9.4 Gula2 - DONE!
             9.5 Bekas Telur - DONE!
             9.6 Paperbag - DONE!
             9.7 Doileys & Riben - DONE!
10. Kek acara potong kek - Sponsored by AchikDONE!
11. Bilik Pengantin DONE!
12. Meja Makan Beradap - tema kuning+biru - DONE!
13. Bunga Pahar - DONE!
14. Maid of Honour- calon sudah tiada, T____T , kalau takde pengapit 
                                 takpe ke?? PENDING!!!! 
15. Cenderahati Penanggah/ Tukang Dapur -*ma urusDONE!
16. Guest Book - Angah sponsor -*dah siap, tunggu pergi amik jeDONE!
17. Baju Family - Sponsored by achikDONE!

E. Lain-lain
     1. Set Bilik Tidur - DONE!
2. Langsir - DONE!
3. Bunga Manggar - DONE!
4. Signage - DONE!
5. Homestay dan Hotel - *deposit DONE! bal RM600
6 . Props -  Pistol sabun - DONE! 
               - Wordings - DONE!
               - Paper lantern - DONE!
               - Frame gambar - DONE!
7. Pinggan mangkuk dan cawan - DONE!
8. Tisu -  DONE! 
9. Plastik Sampah - 
DONE!
10. Cat rumah - DONE!

F. Bertandang
1. List rombongan - app 40 org - DONE!
                             - bas -*deposit DONE!
2. Baju - Warna - Purple
               L -  baju DONE!  
                      samping - DONE!
               P -  baju DONE!
                      Veil -  DONE!
                      Tudung - DONE!
3. Kasut - DONE!
4. OP - deposit DONE! bal RM1050 *MBB to settle
5. Makeup - *deposit DONE! bal RM100
6. Tiara - DONE!
7. Hand Bouquet - DONE!
8Baju Family - Angah + Achik settlekanDONE!

G. Honeymoon - PENDING *tengok budget.. ;p

okey, banyak dah settle.. jangan pening2.. yang pending2 tu kalau tak dapat settle, kita redah jela nanti on big day..  nak wat camana kan, rembat jela ape yang ada.. 
 kalau tanya saya,  setakat entri ni ditulis, debaran masih belum muncul.. 
adakah saya sangat cool??? ekekekeke.. :p



>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa