LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label Our Precious One. Show all posts
Showing posts with label Our Precious One. Show all posts

November 11, 2014

Terkena gangguan

Alkisahnya, lately Ayra memang meragam sangat.. Bila dah nangis, macam kena sawan tangis, tak berhenti dan lama lak tu.. TPi paling memuncak masa lepas balik KL haritu la.. Makin menjadi-jadi bila dah malam.. Hari selasa malam rabu tu dia dah ngantuk sangat2 tapi bila bawak masuk bilik untuk menyusu terus dia meraung2 nangis.. Dan xmau dengan orang lain.. Nak dukung, letak pun takmau.. Last2 decide, mesej ibu dia tanya area kampung tu sape yang pandai berubat.. Lepas dh tau, trus gi walaupun dah hmpir pukul 10.. Sebab takut malam tu melarat tak dapat tido nanti.. Dahla keje esoknya.. Kesian kat dia lagi tak berenti nangis..  Bila smpai tgk rumah dah gelap.. Bg salam pun xberjwab.. Bila nk teverse keta nak blik br dgr bunyi pintu buka.. Mayb sebab hujan, xdengar..

Ustaz tu bagi air yang dibacakan ayat.. Dan suruh sapu di sendi-sendi, renjis di bilik dan tempat tidur... Dia cakap biasala baby matanya blum dihijab.. Mungkin ada benda yang dia nampak dan ganggu dia.. Dan pesan, kalau xok lagi, nanti bawa garam ke rumah dia.. Malam tu, okla.. Cuma terbangun sekali dan ayra xmau lagi duduk bilik tu.. So tidur luar je.. Dengan tokma dia pun dah mau.. Sebelum ni memang taknak langsung... 

Agaknya, lepas ni memang nk kena panggil ustaz tu tengok-tengokkan rumah.. Korang pernah kena x?

November 7, 2014

Clinging Ayra

Sejak2 nak dapat adik ni, dia memang suka sungguh berkepit dengan mummy.. Dan always mintak dukung.. Kdang2 nk masuk toilet pun jadi masalah sebab memang tak boleh mummy xde dpn mata.. Maybe dia dapat rasa yang dia bakal jadi kakak kot... Kadang2 rimas juga, tp bila pikir2 balik, kesian dia... Tu jela cara dia nak bermanja dengan mummy dia.. Dahla sekarang dah kurang nak mnyusu... Adakah sebab sindrom yang sama????

November 5, 2014

Berat & line kuning

Okehh, seperti dijangka, next checkup smlm, berat Ayra dah jatuh ke line kuning graf.. Means termasuk dlm kategori kurang zat makanan.. Expected but unexpected..  Expected sebab dr instinct mmg rasa cam berat dia naik tp tak banyak.. Naik 100g je..  Unexpected sebab Ayra memang sangat suka makan.. Nasi pun bersenduk2, rasanya time tido je mulut dia tak mengunyah.. Yela, tido pun leh lagi bangun kul 3 pg nk makan.. So memang rasa pelik kenapa berat dia susah nak naik.. Nk kata bagi jajan atau mknn yg xberkhasiat, bnda tu kdg2 je.. Sbb dia mmg suka mkn buah, nasi, roti dan terbaru telur..

Tapi korang faham la bila gi KKIA, ape yang jadi kannn.. Gaya dorang judge tu macam seolah2 kami xbagi anak makan dan biar je anak tu.. Adoiiiilaaaa.. Susah bila explanation kita dorang tak mau dgr..  Macamla berat tu dalam kuasa kami nak kawal.. Dah explain da Ayra suka makan, tapi dia ni memang jenis aktif, Diamnya bila dia tido je.. Peringkat usia macam tu mmg la kan.. Melasak je keje.. Sampai sekarang ni, tidur pun sekali sehari je.. Waktu yang lain memang main.. Sebab tu rasanya makanan xsempat nak jadi lemak... Lagi satu sebab genetik pun ya, ikut daddy dia.. Jenis yang kurus cekeding je.. Bmi xpenah normal.. Haha.. Pun kna amik kira jugak kan.. 

Bila google pasal masalah ni, mmg bnyk juga kes mcm Ayra.. Lega sikit bila tau yg ada pakar yg gtau, as long as budak tu aktif, xdelay growth n perkembangan, jarang sakit, they should be ok.. Berat bukannya main indicator pun... Sama macam pendapat saya.. Sebab Ayra suka makan.. Kalau dia xsuka makan barula saya risau.. 

Paling sy tak boleh terima, siap suruh saya stop bf Ayra lagi..  Dan ganti dgn formula (plis, i don't judge moms yg bg formula, dont misunderstand, saya pun penah bagi Ayra formula)... Why??? Sbb dia ckp susu sy dah xleh tampung keperluan dia dan bahaya untuk saya nanti.. Tak boleh tampung tu mmgla sebab above 6months mmg dah kena ada mknn pelengkap juga.. Bukannya saya bagi susu semata pun.. Yang saya tau, bahaya tu if and only if ada pendarahan pada pregnancy, klau tak, it shud b ok to breastfeed.. Kalau nnt baby dah kuar, nk tandem nursing pun boleh kan., (correct me if i'm wrong) bila saya cakap macam tu, teragak2 pula nak explain.. Bukan sy xtry bg formula, sy ada try bekalkan, sbb sy stop pumping masa bulan 8 haritu lagi.. Tp masalah utamanya Ayra xmahu formula.. Mmg dia xminum lgsung ibu dia cakap.. Susu mummy dia sedap sangat kot.. Xkan nk paksa jolok2 suh minum lak kan.. Nanti feeding time dah jadi sesuatu yang ngeri lak kat dia.. Lagiiii susah.. Kadang2 rasa nak je suh dia try bagi sdr, baru dia tahu.. Ingt kita menipu gamaknya.. Pelik bila, polisi menyokong penyusuan susu ibu, tp the staffs sebaliknya.. 

Sejak semalam, memang dah nekad, pasni checkup Ayra wat kat swasta.. Kadang-kadang nyampah, bila soalan sama dan tuduhan sama macam pita kaset je duk main kt tlinga ni.. Please laa, advice tu perlu but dont judge.. bkn nmpk dan tgk yang luaran je.. Pertimbangkan la faktor2 lain.. Listen to the patient, bknnya patient je yg duk listen.. Sama-sama la.. Mak bapak mana yang taknak anak dia chubby oppss tapi bukan obes ye.. Bukannya kami xberusaha langsung pun, lebih daritu duk sumbat makanan hari2 kat Ayra tp dah berat dia xmau naik.. Yg ptg kami dah usaha..  Selebihnya memang ketentuanNYA.. 


October 29, 2014

Cyberjaya n Putrajaya trip

Mggu lpas, kami jalan2 lagi.. Kali ni lajak ke cyberjaya lak.. Sebab utama nak attend wedding kawan MBB masa kat sarawak.. Hosmet dia.. Dah convert dan kawin ngan orang putrajaya(kot)..  Lpas sekolah terus berdesup ke sana.. Sampai cyberjaya dalam pukul 3 lebih.. Trus checkin kat Tan'yaa Hotel..


Mmg best hotel ni... Recommended.. 

Petang tu pusing cari makan.. Kami mmg xpernah sampai cyberjaya ni.. Kwang3x.. Sbb dh lapar stop mkn kat bnda yg dpan mata je..  Lepas tu lepak hotel je mmndangkan hujan sama.. 

Esoknya (sabtu) barula adik sy dtg.. Dtg lebih kepada nak jumpa Ayra je.. Akaknye, hmmm... dan siap2 gerak ke masjid besi untuk akad nikah kawan MBB.. Barula kami tau yang kendurinya bkn hari yang sama.. Hohoho.. Br ingat nk g jln2 esoknya.. Tp xjadila sebab klau x xdptla MBB jumpa kawan2 dia masa kat Lawas dulu.. Kira small reunion la ni.. 

Kami sampai masjid besi dalam pukul 10 pg.. Ingat dah berlgsung sebab kmi diberitahu mreka pasangan pertamauntuk dinikahkan tp rupanya sebab terlambat, turn dorang dh jadi no 2.. Huhu.. Sempatla MBB menyembang dengan hosmet dia dulu.. 







Dah settle, kami gerak ke Alamanda, isi perut lak.. Lepak2 sementara tunggu kak ipar dtg dr Seremban..  Lpas tu window shopping jela dlm tu dan balik hotel.. Petang tu, singgah ke PICC.. Saja tengok2 Malaysian Vendor Festival.. Tp last2 sudahnya, beli tdg Aidijuma, bju kurung Lunatots untuk Ayra dan strawberry kat Ayra.. Berkenan ngan jubah2 tp bila berkenan dengan satu2 kaler tu xde saiz lak.. 

Ayra dengan mak long nya

Barula gerak ke Kajang untuk makan satay.. Adik ajak makan satay willy.. Okla rasa dia.. Tp mmg pnjang gila beraturrrr... Ayra siap boleh tido lagi masa kat food court tu.. Penat sgt berjalan..


Lepas tu menyinggah ke Aeon Cheras Selatan.. Saja tengok tempat adik2 keje.. Hehehe.. Settle berjalan, balik hotel, tidooooo...

Esoknya ahad, gi jalan2 area putrajaya.. Gi wetlands, tp akak ipar ckp dah xsama macam dulu.. Lepas tu MBB ajak gi amik parang iban dengan hosmet dia kat Presint 9.. Sempatla lepak2 sana kat padang area kejiranan situ.. 


Dah settle amik parang, gerak balik hotel tuk siap2 dan check out hotel.. Settle berkumpul ngan kawan MBB, terus gerak ke dewan serbaguna presint 8.. Siap kena tipu dengan waze lg haaa.. Sudahnya, kami cari je dulu presint 8, baru pusing2 cari dewan dia.. Senang je nak cari sebenarnya.. Sebelah pasar lagi.. Haha.. Seb baik waze tu bawak kitaorg ke alamanda klau x, jenuhhh..


Settle kenduri dan sesi menyembang MBB, kami gerak balik je., sebab dah pukul 2 pun time tu.. Ikutkan plan nak g Zoo Negara, tp dah lmbat sgt.. Nak balik Perak lagi.. Huhu.. Mggu ni la kalau sempat.. Hihihi

Budak tembun tido terus lepas masuk keta..

P/s: weekends ni ke Cheras pulak.. Adik konvo.. Jom jumpa sape2 free.. Hehe

October 22, 2014

Ayra ke Zoo Taiping

Last weekend ke Zoo Taiping kami...  last minute plan jugak.. haritu jugak book hotel dan gerak.. Naseb la Taiping tu dalam 3 jam perjalanan je.. 

Saja nak bawa Ayra gi Zoo.. hari tu masa bawak dia, dia kecik lagi, baru 7 bulan ke 8 bulan.. manala dia reti tengok lagi kan...



Sampai pun dah pukul 1 lebih, gerak dalam pukul 10 pagi.. kami menginap kat Flemington Hotel.. betul-betul area Taman Tasik Taiping.. selalu datang Taiping mesti menginap kat sini.. haha, taktau kenapa.. nak kata sebab ada kolam renang, tak penah gi pun.. nanti next visit baru nak try hotel lain.. mungkin sebab dah selesa dengan bilik dan lokasi dia yang dekat dengan Zoo kot...



Hajat dihati nak g Zoo petang tu, tapi hujan.. memang kebanyakan kami kat sini, selalu je Taiping ni hujan.. so cari makan jela... Gi tesco tak berkenan ape pun, last2, tapau Nasi Ayam KTM je.. makan kat hotel je.. lagi senang dan selesa untuk yang ada anak kecik.. hahhaha..

Esok pagi baru menyinggah Zoo.. best tengok gelagat Ayra.. dia seronok tengok Orang Utan, Cimpanzi dan paling best tengok rusa dan gajah....  sampaikan langsung tongkat mata tak tidur untuk sesi pagi... 














>
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
>

October 14, 2014

13weeks

Kalau counting ikut apps, mggu ni dah 13weeks of pregnancy, and yet, sy blum lg buka buku merah.. Kwang3x... Huhu.. Bukan xbersemangat dengan this pregnancy, tp kesibukan plus mcm-mcm hal membataskan keseronokan tu..

Belum campur mabuk yang lebih extreme banding past pregnancy.. Sekarang ni dah rasa ok sikit la.. Sebab dah entering the second trimester kan.. Alahan kali ni rasa teruk sikit sebab klau masa mengandungkan Ayra cuma tak boleh makan nasi dan start pening2 lalat mulai pukul 4ptg keatas je.. Kali ni memang langsung tak boleh masuk dapur, tak boleh bau busuk2 dan makan sebarangan benda.. Nasi boleh makan, tp kalau rasa tak lalu atau tak leh terima, janganla makan sebab pengakhirannya mesti dalam lubang toilet.. Huhu.. Tp plg pelik, benda-benda yang mengidam pun semua endingnya kat toilet.. Tak makan kang teringin.. Huhuhu... 
Still, start pukul 5 keatas akan start sesi mual dan adegan muntah-muntah.. 

So hampir 2 bulan ni, MBB la yang jadi mr chef.. And jaga ayra fully bila dah ptg sampaila dia tido waktu malam.. Plg seksa bila nak ke toilet, sebab kena lalu dapur.. Bersabar jela MBB melayankan perut bini dia yang xberapa nak ok ni..  Sekarang ni dah bole masuk dapur dan masak cuma bab makanan still kena jaga.. Kalau rasa xkena dengan selera memang sy takkan makan.. Nanti menyeksa diri je.. 

Ada dilema juga, nak buat routine checkup kat mana.. Samaada both swasta dgn govt, atau govt shj atau swasta shj..  Nk dekat mmg govt la.. Nak senang n cpt mmg swasta.. Or both lg puas hati.. Sy ok je ngan klinik govt, sblm ni pun fully checkup mmg kat sana.. Mmg puashati ngan kkia kt sini.. Cuma bila ada anak kecik, waiting time dia agak buat sy berfikir berkali-kali jugakla.. Even suami ada untuk jagakan.. Kena consider ketidakselesaan Ayra sama.. Kalau nak pergi time pagi kira macam dah buat kerja 2x, sebab rumah pengasuh Ayra dekat dengan sekolah, jadi saya kena pergi dan patah balik semula.. Dalam 30km juga tu perjlnn patah balik tu.. Dah buang masa, tenaga dan minyak kat situ.. Berkira-kira nak checkup kat swasta sebab biasa service cepat sikit la kan banding govt, lagipun, suami dah ada untuk hantarkan n temankan walaupun jauh sikit.. Cuma masih ragu-ragu sebab hospital private kat sini baru je buka.. So xde benchmark lg service dia macamana.. Huhuhu.. Pengalaman gi confirm pregnancy haritu pun xbest n xpuashati lgsg.. Tp mgkin ada silap sy jga kot.. will story bout that later... Haihlaaaa... Sebenarnya kdg2 benda tu bkn complicated sgt pun.. Diri sdr je yg suka buat benda2 ni rumit.. Hahaha... Kalau end of this week still xdapat keputusan, sy gi jela buka buku merah tu dulu.. Sebelum kena marah dengan misi sbb buka buku lmbat.. Tah- sekarang ni pun klau gi dah kena marah...Hihi.. Salah sendiri tadah telinga je laa..



October 10, 2014

Kisah 3 malam berturut


Dah 3 mlm berturut2 Ayra bangun pukul 2-3 pgi.. Sebabnya LAPAR.. Ish2.. Mommy dan daddy dia ni xbgi mkn ke.. Huhu.. Sebenarnya dia tido awal sebab tu xsempat mkn malam.. Tu yg bgn awal pagi mintak makanan.. Bagi makan roti sekeping setengah dan minum air, lepas tu ajak main.. Daddy n mommy ngantuk bukan dia hirau., haha.. Tengokla gmbar kat atas ni.. Manja2 dengan daddy ajak daddy main.. Hihi

September 30, 2014

Ayra day385

 

Eksyen anak dara ni pkai spek 2hengget.. Haha.. Sebenarnya nk pau duit daddy dia je.. Lepas tu nan hado dia nak pkai.. Dicampak-campaknya.. Hhaha.. Bgus pun dia xpkai.. Bkn elok sgt pun tuk mata baby kan.. Hihihi

September 11, 2014

Ayra 1st birthday celebration



 
Semangat mommy dan daddy g beli kek kat Manjung nuu haaa.. Sebb Baskin Robbin ada kat sana je.. Mommy yg gedik nak kek aiskrim.. Muahahaha.. 

Berdesup ke sana lepas bawak Ayra ke klinik cucuk MMR.. Sampai 3 misi sekli pegang dak kecik ni.. Kuat tul melawan.. Berat pun naik 200g je.. Dah duk kat border line.. Sikit lagi nk masuk garisan kuning.. 2 bln lgi lak checkup nk monitor dia nye berat.. Alahai.. Memmg dia kurang mkn nasi pun sebelum ni.. Baru 2-3minggu ni yang start nk mkn nasi balik... Tu yg rasanya penyebabnya naik sikit berat tu.. Harap2 naik banyakla berat dia bln 11 nnti..

Sampai manjung pun dah dekat pukul 5 dah, siap tawaf lagi tu mall.. Ayra dapat kasut mmg nak jalan saje dia.. Okla sbb mall pun xramai org, lengang je.. Bg la dia jln puas2 walaupun berpimpin.. Walaupun kadang2 siap merangkak.. Hahaha... Penyudahnya, sebab penat sgt jalan, Ayra tido otw balik, so xdapatla celebrate hari 9/9 tu.. Nasib pun baik, kek xmencair..


Esoknya, 10/9 baru celebrate.. Lepas balik sekolah, baru potong kek.. Kecik2 je.. Sambut bertiga je.. Jadilaa.. Kita sambut kat umah tokma lak ye ayra.. Baru best sikit.. :)





September 9, 2014

Happy Birthday Ayra!!!

Harini 9/9 genap Ayra setahun.. Kejap je rasa masa berlalu.. Dah besar dah anak mommy sorg ni.. Dah pandai jalan dah pun.. Makin banyak keletah dan akal.. Hihihi.. Happy Birthday little precious one.. Mommy n daddy loves u very-very much.. Mommy n daddy harap Ayra akan jadi insan yg berjaya dunia dan akhirat, jadi anak yang solehah dan berguna.. InsyaALLAH.. 



p/s: don't grow up too fast dear.. Mommy xpuas lagi melayan awak.. Hihihi..

September 4, 2014

Ayra ada fish

Ayra memang suka dengan binatang.. Especially kucing, ayam dan ikan.. Mmg seronok sakan la klau nmpak depan mata.. Since memg nak bela ayam mmg xdapat la, kucing pun sebb risau bulu dia, daddy Ayra belikan la akuarium dan fish sekali.. Hari2, memang bangun pagi dan blik sekolah, mesti tengok fish dulu.. Kalau sebut fish je, mesti dia tuding ke akuarium.. Hehe.. Pandai...

 

July 27, 2014

Selamat hari raya

Selamat Hari Raya buat semua bloggers.. Semoga raya tahun ni membawa seribu erti, raya2 juga, jangan kita lupakan kesengsaraan saudara kita di Gaza sana tu yer.. Bersederhana lah.. Errr.. Lama xhapdett kan.. Memang xde masa nk update blog.. Sibuk berkhidmat dengan keluarga kecik tu skrng ni.. Nak2 Ayra sekarang dah makin ligat.. InsyaALLAH ada masa, akn ku update juga.. Maaf Zahir Batin ye kawan-kawan.. Daaaaa...                                                                                                                   
                                                                            
                                                            Ayra Arissa Day322

June 19, 2014

Ayra Day284

Ayra Arissa Day284..


 gigi dah ada 2 batang.. dah panjang dah pun.. 
kat atas ni gambar lama.. mummy malas lak nak snap latest pic..
memang dah ketara pun nampak giginya, nganga sikit je pun nampak
mummy noticed gigi ni start ada since 16/5..
masa hari guru..
so kira cam hadiah hari guru la kat mummy.. hehehe..

sekarang dah pandai merangkak..
memanjat pun dah, berdiri2 lepas2 tangan konon2 dah stabil la tu... tapi sebenarnya xlepas lagi pun..
masih 'belajar2" orang2 tua kata..


Hobi saya mengemas ok!.. hahaa
kesukaan sekarang ni, main air dan gigit ais..
kalau nampak ais, berjoget2 dia kat atas walker tu,
kalau xbagi, memang mengamuk2...
sabo jela...

Sekarang ni pun memang manja ngat ngan mummy.. 
bila dah start kenal orang ni.. memang tak mau la dengan sebarang orang..
nampak je orang yang dia xkenal, jadi beruang koala yang comel tu trus..
kejap pegang leher dan tudung mummy...
kadang-kadang dengan daddy pun xnak..
masa tu mmg mummy tak boleh nak wat apela.. duduk jela dengan Ayra
lagi dia kalut, kalau nampak mummy pakai tudung... takut tinggal dia.. hahahaha..

Kebelakangan ni pun, Ayra dah kurang makan nasi.. 
sbb dia suka makan benda2 yang dia boleh pegang.. 
dan lagi satu dia xsuka benda-benda yang lembik..
nanti dia buat muka cam geli..
so mummy kena rajin perah otak pk nak bagi makan ape kat dia..
kadang2 pening juga nak bagi makan ape..
tapi yang pasti, Ayra sangat sukakan cheese dan pasta..
selera western gamaknya.. asalkan dia mau makan.. western pun western la

Selalu bila tengok balik gmabar-gambar lama Ayra dan video2 dia yang lepas, 
terasa macam cepatnya masa berlalu.. 
dah besar panjang dah anak mummy ni.. 
semoga membesar dengan sihat dan jadi anak yang baik dan solehah.. aminnnn









>
>

April 29, 2014

Warded

Currently in hospital.. Ayra's been warded for almost 2 days.. 5 days of fever, the temperature maintains 38-39 degree of celcius for throughout the days,  Suspected for dengue fever.. And thank ALLAH, blood test result turn out to be negative..  InsyaALLAH, will write n story the details soon.. Pray for Ayra ye friends..    

April 12, 2014

Training cup & Trainer Bottle untuk Ayra


Sebenarnya mummy beli training cup je untuk Ayra..
yer.. cup tu je.. sebab bersinar mata nengok harga barang2 ni.. hahahaa
tapi rezeki Ayra, kawan sekerja, hadiahkan yang lain tu kat Ayra..  
mummy lompat bintang la..

Beli dah lama, masa Ayra nak masuk 6 bln haritu lagi..
Reason beli: sebab nak train dia minum dari sippy cup.. 
SEBABNYA saya dah gitau korang ke belum eh, yang Ayra sebenarnya langsung tak pakai botol susu selama ni masa duduk dengan pengasuh dia..
botol-botol susu NUK yang beli sebelum ni rupanya berguna hanya untuk lebih kurang 2minggu je.. 
lepas tu, pengasuh dia suap Ayra dengan susu guna sudu je.. kadang2 guna picagari..
jimat duit mummy tak payah tukar ganti botol susu.. muahahaha..
tapi memang gigih la IBU (pengasuh Ayra) suapkan susu kat dia.. hihihi

Tengok function training cup ni menarik tu yang kental gi beli tu..
sebab kita boleh laras dia punya bukaan air yang keluar..
so bolehla kurangkan kebarangkalian nak tersedak tu kan


Selain dari tu, ada jugak train dia guna MAM trainer bottle ni


dia punya puting cam pic kat bawah ni
lembut sangat, dia punya bukaan pun tak sama cam puting biasa..

so mau la Ayra menghisap, tapi dengan syarat bukan susu dalam botol ni.. Anti sungguh dia dengan botol susu.. adehhhh..
tapi setakat ni kalau air masak, laju benar dia.. suka sangat..
selain dari bantuan alat di atas ni, saya pun ajar Ayra untuk minum dalam cawan..
alhamdulillah.. Ayra dah pandai minum dari cawan dengan bantuan.. :)
oklatu kan.. :)





>
>

April 9, 2014

bila Ayra marah

mengamuk marah bila mummy lambat suap makan..

sudahnyyaaaaaa....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-






















esoknya makan sendiri.. ahhaha, selamat mummy dari kena marah... hikhikhik


>
>

March 31, 2014

Ayra masuk Baby Teething Contest, tolong LIKE.. :)

STICKY POST

Salam korang, nak mintak tolong jasa baik korang yang ada FB tolong LIKE gambar Ayra.. hehehe, kalau korang sangat baik, nak SHARE pun lagi bolehhhh.. hehehehe.. :)


sape2 yang nak tolong LIKE tu boleh klik SINI
kemudian LIKE page MYBBSTOP tu dulu, kemudian baru LIKE gambar cik Ayra ni..
kemudian, nak share pun boleh, taknak share pun takpe, tak paksa.. hehehehee

saja suka2 masuk contest ni..  contest ni end 31 Mac ni.. kalau ada rezeki, alhamdulillah... :)
>
>

March 20, 2014

Bila Ayra Selsema

Mummy yang jangkitkan dekat Ayra.. 
huhu, biasala.. mummy pun dapat virus dari budak2 sekolah.. 
citernya hari jumaat mummy yang demam selsema then start sabtu ayra dah berair hidung, 
malamnya boleh tido lagi, cuma start pukul 10.00 malam, dah nangis2 tak dapat bernafas..
bila dapat tenangkan dan bagi susu, dia tido balik tapi tak lama.. dalam 45minit camtu dah bangun balik..
minum susu pun nangis2 kuat sebab tak dapat nak bernafas..
yela, baby mana tau bernafas kut mulut cam kita orang besar ni..
ikhtiar lagi dengan buat minyak bawang putih dan buat minyak kunyit..
minyak bawang putih tu sapu kat dada, minyak dengan kunyit sapu dekat hidung

so, kitaran tido setiap 45 minit ni berlaku sampaila pukul 3.30 pagi..
start 3.45 pagi, badan dia panas mendadak..
check suhu tengok dah 38.4 celcius..
dia pun dah start minum je muntahkan balik susu tu
kelakabut mummy baringkan, buang baju n seluar, pakai pampers je..
lap badan dan jelum kepala..
lepas tu suapkan pcm..
masa tu dah siap call jiran sebelah nak mintak tolong hantarkan ke klinik sebab suap ubat pun muntah jugak..
tapi nasib baik akak tu tak angkat..
sebab lepas tu check suhu balik dah turun 36.7 
okla kan.. 
tapi dake kecik tu taknak tido.. so layanla sampaila pukul 7.00 pagi..
lepas pada tu, mummy ngan Ayra qadha tido..
semalaman tak tido haaa..

hari Ahad tu, memang tak tinggal ubat ngan vicks baby tu..
pastu sembur hidung jugak pakai tonimer.. tuk keringkan hingus..
sebab risau takut malam ni tak boleh tido lagi, kesian dia..
malam tu, try ikhtiar lagi, buat stokin bawang putih pakaikan dekat kaki
dan asah kunyit dengan air letak hidung..
alhamdulillah, Ayra tido dengan nyenyak sampai pagi..
mati2 ingatkan nak CRK je.. kalau masih demam n selsema
tengok2 dah tak demam dah.. cuma berhingus jela..
okla kan.. sekurang2nya dia boleh bernafas takde la teruk sangat.
cuma sekarang ni ada la hingus tu..
ada petua tak cane nak hilangkan??

Photo: Slpas  semalaman xtdo, baru nak start aktif balik.. Get well soon dear..  #ayraarissa #day189 #flu

>
>

March 13, 2014

Checkup Ayra 6bulan

Checkup 6 bulan Ayra

Berat: 6.75kg
Panjang: 68cm
Kepala: 44cm
Suhu: 36.5 celcius

Photo: Panas oiii... #ayraarissa #day181 #panas #sepetangdgnayra

 Alhamdulillah sihat anak mummy ni.. :) misi buat test untuk milestone 6bulan macam menggenggam, ikut pergerakan, ketawa, dll pun lulus sume.. good2 girl..
tapi plg penting, misi pun pening dengan dia, tak duduk diam.. 
hahahaha, siap buli sorang misi lagi.. bila misi tu amik dan dirikan dia atas riba, dia lompat dan duduk tak berhenti..
lenguh tangan misi tu anak oiii..
surrender sampai dia.. hikhikhik..
Gediknya dia kat klinik toksah cite, sengih mengenyih kat sume orang, kemudian lentok2 kat mummy.. 
gedik sungguh... hahahha, dia memang sukakan tempat yang ramai orang nampaknya..

setakat perkembangan sekarang ni, Ayra masih lagi dalam cubaan untuk merangkak..
dah mengengsot rata-rata dah.. Capai dan kemaskan sume barang kat depan dan sisi tak payah cite la.. ahhaha..




>
>

March 6, 2014

Petang dengan Ayra

Ayra Arissa day178
Bila petang, lepas mandi n sementara nak tunggu dak kecik ni tido, melayan ragam dan kerenah dia je la... dari kecik lagi memang cukup pandai buat muka dan pose depan kamera.. ishhhh geram sungguhhhh..
sekarang ni pesen suka jelirkan lidah.. 
errrkkk sebenarnya mummy dia yang tunjukkan.. tapi Ayra ni cepat meniru.. 
laju je dia bleh wat pastu.. cuma tak bleh gerak kiri kanan dan atas bawah je.. 
so sekarang ni pantang hala kamera, nak terjelir jela lidah dia tu..
pastu wat muka duckface dia tu..

ayra arissa day 179
Dah nak masuk 6 bulan dah anak dara ni.. setakat ni dah pandai berguling/rollover  dan angkat tangan macam posisi pumping perempuan dah.. 
dan paling latest pagi tadi dah nampak dia angkat punggung dan cam menonggeng dan melutut..
 kalau dia tangan dan badan confirm buleh merangkak.. ahaha, ni separuh2 baru..
xpela..slow2 ye.. mummy xpuas lagi nak main ngan Ayra.. nanti kalau dah pandai merangkak nanti, Ayra mesti asyik lari je dari mummy kan.. hihihi




>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa