LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label my baby is coming.. :). Show all posts
Showing posts with label my baby is coming.. :). Show all posts

June 27, 2015

Cara Aqid


Cara Aqid untuk tdo.. Hisap jari.. Dulu2 ingatkan dia lapar, tp bila offer breast dia xnk.. Lama2 br perasan dan tau cara dia tuk self soothe dan layan untuk tdo.. Comel betul dgn bunyi yg sampai luar bilik boleh dgr.. Hahaha..

June 24, 2015

Alkisah second delivery..

Jumaat, 10hb april: hari last kerja.. Balik kg hari yg sama jgk sebab dah buat app dengan doktor 12hb tuk induce.. Kenapa nak induce sedangkan tak ada pape masalah? Sebab sy nak MBB ada kat sisi waktu delivery. Perak-Kelantan dlm 6jam lebih dengan jalan corner gaung kiri knan yang mana sgt bhaya tuk drive dalam keadaan kelam kabut.. Itu pun klau dpt seru nk beranak siang hari, tp klau dpt seru malam lagila bahaya kan.. Pada masa yg sama gerun fikir nk beranak induce, walaupun ayra dulu doc masukkn pitocin jugak tuk cepatkan bukaan.. Jadi akternatif yang ada cuma pujuk baby supaya keluar on 12/4..
Malam tu memang kerap sangat buang air kecil.. Dlm pukul 3pg, mula rasa senak perut.. 

Sabtu, 11hb April: senak perut mula bertukar kepada rasa macam senggugut.. Masa tu mmg dah tau yang rasa sakit tu contraction.. Plan nak g terengganu cancel sbb takut pape jadi masa otw.. Sempat lgi tu plan nk g trg.. Hahaha..sbbnya xfikir pun akn beranak on date of appointment sekali lg.. Tu yg galak nk brjln.. Tp masa tu xmonitor pun contraction berapa jarak masa dia.. Tp sbb pasti yg bkn setiap 5 minit tu yg berthn lagi tu.. Bila bagitau MBB dia ajak g hpspital, tp sy yang taknak.. Sebab xmau terperuk kat hospital lama macam ayra haritu..
Petang tu ngajak MBB g pekan Kuala Krai, cari pad herba incase klau bersalin malam tu.. Balik tu sempat nyinggah pasar malam.. Gigih sangat ioll jalan dalam tahan contraction.. Bila cntraction dtg, berenti jalan jap, lpas dh reda baru sambung lg.. 
Mlm dlm pukul 8 check tengok dah ada cebisan darah so terus ajak MBB gi KBMC.. Yang kelakarnya, dua kali beranak, dua-dua prjalanan ke hospital ada roadblock.. Dlm pukul 10, daftar dan terus masuk labour room.. Psg ctg n check ve, baru 2cm dan admit ward dulu.. Masa tu sempat lg misi bagi nasihat, kalau sakit terus datang lainkali sebab ni dah second pregnancy, proses delivery memang dah cepat xmcm first.. Tp sy senyum jela. Sebab sy yakin yang memang xakan bersalin mlm ni, just trust your body.. Masuk wad, agak kecewa sikitla sbb bilik pakej tu sempit, masa ayra dulu trpksa upgrade sbb bilik xada yang kosong tp sbab sakit, xsempat nk pikur tuk upgrade, esokbya mnyesal.. Haha.. Mlm tu around 12.30am, request ubat tahan sakit sbab memang tak boleh tdo.. Tp ubat tu mcm xbagi effect pun.. Sakit berkurang sikit sangat n xtahan sampai 5-6 jam pun.. 

Ahad, 12hb April: By 3pm, dh kawad satu bilik sampaila ke pagi.. 6.30 pg bukaan baru 3cm.. Aduii semalaman pun baru naik 1cm.. Sakitnye tu mcm dh 5-6cm lak tu..
Pagi tu breakfast dan layan contraction yang sangat kuat.. sampaila pukul 9.30 camtu misi dtg check ve.. Siap tnya sakit ke x sbb xde pggil dorg pun.. Baru 4cm oii ingtkn dah 7-8 haha.. Masukla labour room dgn MBB.. Pasang ctg dan branula.. 



Tgk time masa tu ngam-ngam kul 10.30pg.. Time contraction dtg, mmg xtau nk tafsir mcm mana.. Mmg sangat sangat sangat sakit.. Sampai tgk bacaan mesin ctg pun nurse naik plik dan ingat mesin tu rosak.. Masa bukaan 5cm, mintak ubat tahan sakit lg tp mcm smlm xrasa ubat tu berguna pun.. Tahan jela kan, masa dalam 7cm camtu, air ketuban pecah dengan sendirinya.. Sampai bkaan dah 8 ke 9 cm xingat mmg dah xtahan, suh MBB panggil nurse dan doktor.. Doktor n nurse masuk, duduk dan amik tmpt masing2.. Masa ni mmg rasa mcm dlm drama..mcam robot pulak tgk msg2 amik tmpat.. Hihi.. Alhamdulillah 2x push, selamatla melahirkan Aqid Aryan Muhamad Syafik pada jam 1228 dengan pengalaman yang sgt berbeza dengan kelahiran Ayra Arissa.. 


Kalau nak buat perbandingan, Ayra dulu sebelum nk bersalin tu mmg masuk pitocin dan ketuban dipecahkn, sakit pun bearable sebab dia bertambah sikit demi sikit.. Tapi aqid, sakitnya memang terus datang kuat walaupun tempoh dlm labour room cuma 2jam je bnding dengan ayra 7jam.. Beranakkan Ayra mmg kna episiotomy tapi Aqid, dapat 1st degree tear.. Hihi... 2 pengalaman yg totally xsama kn.. 

Apapun Alhamdulillah dua2 selamat. Aqid pun sihat dan makin hari makin bambam.. 

2bln dah pkai bju 6-12 months nak oiii..,

April 15, 2015

The little pie




Alhamdulillah.. Selamat melahirkan Aqid Aryan bin Muhamad Syafik pada ahad 12/4/15... Tepat2 on 38w pregnancy sama mcm ayra dulu.. Hihi..  Klau ada kesempatan, kita story mory kisah bersalin plak ye.. 

April 8, 2015

37w update

tinggal 2 hari je lagi kerja sebelum mula cotiiiiiiiii..
yiiieehaaaaa.
xlarat da nak bawak perut..
this time amik cti 3 bulan..
memikirkan sebab nak handle 2 orang sekali..
plus puasa pun dah dekat kan..
nerves x nak beranak?
ahaaa, i have no answer for that question actually..

pic scan kat bawah ni sebenarnya masa 34w.. biasala peram memeram skrg dah jadi habit..
seyes mood ke laut nak update blog...










next update??
mungkin selepas bersalin nanti.. hihihi
take a good care ye friends
doakan saya supaya dipermudahkan...

>
>

February 21, 2015

scan 3d second baby

Hampir 2 bulan memencilkan diri... haha.. mood blogging ke laut uolls..
last post sal gender baby kan... 
memang betul tekaan anda semua..
kali ni insyaALLAH, adik Ayra, boboiboi lak..
Alhamdulillah...

Kali first scan 3d memang dah nampak, yang kat bawah ni dah 3rd scan dah.. 
tu yang jelas je bebird dia. hahahha...
kali ni checkup kat swasta je.. tp banyak drama betul kali ni.. citer lain kali la yer.. hihihi







amacam? sama x ngan Ayra??
hihihi....



>
>

December 7, 2014

Boboy ke gegurl?




Gegurl ke boboy? Ce teka.. :)

January 24, 2014

Second pregnancy test

Apekahhhh????
Alkisahnya, saya dah start period balik bulan 12 haritu. ngam2 3 bulan lepas bersalin.. 
terkejut jugak kan sebab biasa kalau fully breastfeed, period BIASANYA lambat datang balik..
Tetttttttt.. nampaknya saya yang diluar kebiasaan.. sebab dah period kan walaupun exclusively BF.... 
So, supposedly, 14 Jan haritu, sepatutnya hari first tuk cycle period seterusnya.. 
Dan jeng3...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ayra going to be elder sister ke??
Hmmm... semangatla kan buat pregnancy test.. sebab dah delay period more than a week kan..

 yang mana satu ni result???
ce teka ce teka..

yang ni


atau yang ni? 


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ngeh3...  akhirnya, result sebenarnya NEGATIF... 
yakni pic kedua la kan..
kalau korang perasan, yang pic pertama tu pregnancy test masa tau preggykan Ayra...
berdebar3 jugak masa wat test ni.. perasaan dalam dua jugakla.. 
kalau positif, alhamdulillah, kami terima rezeki anak dengan tangan terbuka.. 
dan sebab dah resultnya NEGATIF, pun kami anggap peluang untuk besarkan Ayra dengan lebih baik dan secukupnya sebelum ada adik2 beliau.. hehehe..

sebab period x datang, xtahulah secara detailnya kenapa kan.. 
tapi rasanya sebab BF kot, yang jadikan period masih delay kali ni..
yang haritu datang acane lak?? boleh sape2 clarify kan??



>
>

October 7, 2013

pengalaman bersalin saya

Pejam celik pejam celik dah masuk sebulan dah usia Ayra, hehe, so nak coretkan sikit pengalaman bersalinkan Ayra sebelum terlupa.. dah antara lupa dengan ingat even baru 30 hari.. huhuhu.. 

7/9/13
Start ada bloody show masa 7/9/13..  macam dalam entri INI masa otw balik kelantan.. dan pergi admit ke KBMC malam tu jugak.. risau sebab travel jauh kan.. padahal kalau ikut pengalaman orang lain, katanya, sepatutnya tak payah pergi lagi sebab laaaammmbatt lagi akan bersalin.. mana la tau kan.. first timer kot..

8/9/13
Sampai KBMC, serah buku pink, timbang, masuk labour room..  misi tanya sakit tak? mmg tak sakit.. dia pasang CTG dan buat VE, baru 1cm katanya.. so dia tanya, nak balik dulu ke nak masuk wad? contraction dah ada misi bagitau dan disebabkan jauh nak berulang, kami decide masuk wad je.. doktor yang incharge saya pulak sepanjang hari cuti pada hari ni..

So admit wad pun dah lewat.. dalam 12.30-1.00 pagi 8/9/13 macam tu.. bilik untuk package bersalin kami amik tu full book.. terpaksa topup sikit untuk bilik lain.. okla.. bilik masih sorang2, cuma bezanya ada fridge je.. selesa sangat.. malam tu tido jela tanpa ada rasa sakit...

Esoknya pagi2, misi datang wat CTG lagi, dan darah makin banyak keluar.. tapi bukan sepanjang masa.. dan menjelang tengahari dah start ada contraction, sakitnya macam sakit senggugut.. masa ni tiap kali rasa sakit, duk pusing2 jela atas katil.. macam-macam petua cepat beranak dipraktikkan.. antaranya minum teh pekat campur telur mentah.. kes nak beranak cepat punya pasal sebab boring duduk lama-lama dalam wad... huhuhu... 

Lewat petang pun ada misi buat CTG lagi, masa ni dah start counting jarak contraction.. selang 5 minit.. waktu ni dah tak boleh nak baring, bila rasa sakit je, bangun jalan2 dalam bilik, sampaikan MBB pun pening tengok saya.. selang 5 minit mesti bangun berkawat depan dia..  

Bila menjelang malam, memang dah sakit sangat, panggil misi suruh dia check jalan.. check2, tetap 1cm.. walaupun kontraksi dah tetap selang 5 minit.. huhu.. misi offer ubat tahan sakit.. saya terima je sebab kalau tak, memang tak boleh nak tido..cucuk ubat tahan sakit tu, rasa dunia berpusing, kemudian terus lena..

9/9/13
Terbangun awal pagi, sebab dah takleh nak tido.. dan dah tak rasa sakit, konpius jap.. haha... tapi tak lama pun.. menjelang pukul 8.30 dah start ada kontraksi balik.. tapi selang 15minit sekali.. bila dah pukul 10 pagi memang dah tak tahan... duduk atas pangku MBB sambil nanges.. dan-dan time tu doktor yang incharge, doktor Lily dan nurse masuk.. tanya sakit dah ke.. sebab tengok saya duduk atas riba MBB kot.. masa tu dia minta nak buat VE.. relakan ajela.. sambil dalam hati berharap agar bukaan dah mencapai 4cm.. sebab selalunya 4cm buleh masuk labour room kan..

Tetiba doktor cakap, dah 3cm.. ok, boleh masuk labour room.. kemudian nurse suruh kemas baju baby.. kami macam terpinga-pinga.. saling berpandangan antara saya dan MBB.. blur-blur kejap.. hahaha.. kemudian MBB gi amik beg baby dalam kereta.. lepas tu baru kami repacking balik barang baby nak masuk labour room.. bawak sepasang baju, mitten n booties, bedung/hooded blanket, dan sehelai barut untuk baby.. mummy pergi berlenggang je.. pakai kain batik dan tshirt je..

Masuk labour room lebih kurang pukul 11.15 am.. mula-mula tukar baju pink yang besau tu... dan tk payah pakai pape kat bahagian bawah.. kemudian baring atas katil dengan selimut je, doktor masukkan jarum untuk IV drip, pasang CTG.. masukkan ubat Pitocin dalam iv untuk cepatkan bukaan.. start masuk je pitocin tu, hwaaaa.. memang rasa sakit yang amat semakin kerap.. masa tu jugak doktor pecahkan air ketuban.. memang rasa air panas je keluar laju-laju.. dalam pukul 1 lebih mintak MBB bagitau nurse nak kencing.. ingatkan dia nak buang CTG, alih2 bawak kateter masuk wayar.. seriau mula2, sebab selalu dengar orang masuk wayar kencing ni sakit.. tapi alhamdulillah, tak sakit pun..

Sakit makin lama makin kuat.. kalau nak describe sakitnya sakit macam sengugut, tapi kuat lagi.. memang sangat sakit.. huhuhu.. kemudian nurse offer ubat tahan sakit.. masa tu taknak lagi.. tapi bila dah tak tahan, request balik sebab nurse bagitau awal-awal tadi kalau dah bukak 6cm, dah tak boleh nak inject.. lepas inject tu terus mamai-mamai.. tp tak tido pun.. masa tu jugak MBB gi sembahyang dan baca yassin.. lepas tu ma masuk, tak lama kemudian, MBB pulak masuk.. untungnya, kat labour room ni, mak/mrtua dan suami boleh masuk sama-sama.. bukan salah sorang je.. dalam pukul 4 camtu request lagi nak kencing, tapi misi senyum je cakap takpe.. huhu.. dalam masa yang sama, sakit pada tahap yang kronik, pusing kanan tak kena, terlentang tak kena, pusing kiri pun tak mau juga.. masa tu tak hirau dah kain terselak ke ape ke.. nanges mengadu kat MBB pun dah tak kuar air mata.. tersedu sedan je.. kemudian misi buat VE lagi dah bukak 7 ke 8cm.. masa tu misi tanya saya ada teran ke sebab dia cakap jalan ngan kepala baby dah bengkak.. memangla teran sebab memang rasa macam nak berak.. dia xbgi saya teran dah.. masa tu punyala struggle antara tahan sakit dan perasaan nak meneran.. sebagai solution, bila rasa nak meneran saya akan ubah position, kalau tengah telentang, saya akan mengiring dan sebaliknya..

Agak-agak dalam dekat pukul 5, doktor buat VE, dah 9cm.. dia suruh saya tahan lagi, jangan teran.. tapi xsampai 5 minit pun lepas tu memang dah tak boleh tahan.. pusing camana pun mmg rasa nak terberak dan meneran.. so bagitau misi, misi bagi green light suruh teran sambil ajar posisi biasa bersalin.. tapi agaknya sebab dia tengok saya tak pandai dan teran macam main2 je, dia suruh saya teran sambil mengiring, angkat kaki sebelah smbil pegang buku lali.. kemudian semua misi keluar dari bilik partition kami. tak jauh pun.. dorang duduk berkumpul sebalik langsir je, persidangan meja bulat agakanya.. mungkin dorang estimate lambat lagi kot saya beranak bila tengok gaya saya meneran yang tak pandai dan tak bersungguh, padahal saya rasa dah abih seluruh daya tenaga dah..

So tinggal la saya dgn MBB dalam partition kami.. sebab masa tu ma dah keluar sebab memikirkan bilik tu pun sempit.. tanpa disangka2, MBB la yang jadi coach saya.. ajar saya cara meneran, suruh tarik nafas dan hembus.. sampai satu tahap tu, sebabkan saya nak sangat baby keluar, saya teran sampai MBB cakap muka saya biru.. so dia suruh saya berhenti dulu.. hihihi.. tapi bila MBB cakap dah nampak rambut baby, sy makin bersemangat untuk teran. masa tu jugak, MBB panggilkan misi..tapi siap misi tu buleh cakap lambat lagi.. again, mungkin dia pikir camtu sebabkan cara meneran saya yang awal2 tadi. tapi bila MBB insist bagitau memang dah nampak kepala, baru dorang kelam-kabut.. ambikkk...tak caya sangat.. huhuhu.. masa tu doktor pun tengah solat...  Lagila kelam kabut misi tu.. hihi

Dalam duduk tunggu doktor tu, MBB la yang instruct saya.. bagi semangat dan bagi tau progress kedudukan baby..bila dengar progress baby, dah nampak apa, lagi bersemangat nak cepat2 bagi baby keluar..dan bila doktor dah sampai, dan kepala baby pun dah hampir nak keluar, doktor buat episiotomy untuk elakkan koyakan dengan sendiri sebab masa saya teran tu, bukan bukaan full 10cm, tapi masa masih 9cm.. dlm  dok bertarung dengan payah dan sakit, kepala berjaya gak dikeluarkan, cuma silap teknik sebab saya berhenti teran untuk curi nafas masa leher baby sangkut kat bukaan.. masa tu mmg cemas sgt, sume pakat suruh teran cepat2 dan akhirnyaaa tepat 5.47pm, rasa cam zupppp.. keluar satu benda yang sangat besar dari dalam perut dan pada masa yang sama sakit tu hilang serta merta..

Masa tu apa yang saya nampak, tali pusat terbelit kat leher baby dan baby biru sangat badan dia.. kesan saya berhenti teran masa kepala dah keluar tapi leher masih kat rongga so baby tak dapat bernafas kot.. tapi alhamdulillah, tindakan pantas nurse dan doktor menyelamatkan keadaan daripada jadi buruk.. kalau tak, tak boleh bayang apa yang akan jadi.. siap misi tu cakap, baby boleh 'go' kalau silap2 haribulan.. masa tu memang rasa agak down sikit la dengan diri sendiri sebab xpersiapkan diri dengan ilmu2 di labour room sebelum beranak sampai baby jadi gitu kan.. so kawan-kawan yang belum bersalin, kalau ada kesempatan, sila la pergi kelas antenatal sebab ilmu dr pakcik google sahaja tak cukup.. 

Lepas tu misi bersihkan baby, dan mak baby disettlekan oleh doktor untuk proses jahit menjahit.... masa ni memang rasa sejuk tetiba, padahal sebelum beranak, berpeluh satu badan.. gigil2 kaki.. settle task doktor, misi pulak ambik alih.. pakaikan baju, pad sume.. lepas tu baru dapat tengok baby bila baby cot tu diletakkan sebelah katil.. perasaan masa tu?? harusla teruja kan.. rasa cam tak caya pun ada.. eh2 ni anak aku ke ni.. hehehe, tapi yang paling kelakar, baby kami menjadi rebutan.. hihi bukan ape, ramai sangat yang pergi azan dan iqamahkan dia.. sebab masing2 ingat tu baby diorang. bagus2.. huhu.. lepas tu bila MBB tengok je, dan dorang baca nama yang ada kat baby cot tu baru la dorang perasan dah tersalah baby.. alahai la.. nampak sangat la tak tahu kaler baju anak yang bawak masuk labour room, mesti sume isteri yang sediakan.. so future daddy, kenala take note dan amik tau jenis, corak dan kaler baju dan blanket yang dibawa dalam labour room.. supaya takde insiden tersalah baby.. :p


Dah settle sume, baru saya ditolak masuk ke bilik, baby menyusul kemudian sebab masih ada yang perlu diselesaikan.. tapi pada masa yang sama saya request untuk rooming in sebab nak susukan baby.. kalau x request awal-awal, secara automatik, baby akan dihantar ke nursery.. pasal apa jadi selepas tu, next entry saya ceritakan..

Overallnya, saya duk dalam labour room tu 6jam, tapi alhamdulillah, segalanya dipermudahkan walaupun tak lama dan tak kejap.. tgk macam lama, tapi duduk tu masa berlalu memang rasa jap je, bab menanggung sakit tu yang rasa lama.. rezeki kami, baby memang nak kuar 9/9 tanpa melalui proses induce seperti yang kami plan sebelum ni... baby pun paham.. gud girl.. :)

Citer sal hospital, servis kat KBMC ni memang sesuai la dengan bayaran.. dan makan dia sedap.. ;) slack sikit tang masa kat labour room yang sorang nurse tu wat acuh tak acuh bila bgtau dia, kepala dah nak keluar tu jela.. anggap jela kes terpencil.. huhuhu.. pasal takde visiting hours tu standard la kan. dah nama pun kita yang bayar dorang.. tp yang paling penting reason utama kami pilih private sebabkan nak doktor perempuan dan suami boleh teman isteri sepanjang masa, bukan hanya pada waktu melawat je.. kalau kat govt, suami tak boleh nak jaga isteri dalam wad.. cuma boleh jenguk waktu melawat je.. mak atau sedara perempuan je yang rasanya boleh tunggu kan.. govt atau private masing-masing ada kelebihan dan kekurangan, even saya sdr pun checkup kat kerajaan.. cuma pilih untuk bersalin je kat swasta.. lepasni insyaALLAH, continue checkup baby kat govt balik.. sebab bila balik Perak nanti susah kalau dh start checkup ngan private.. nk follow up dah pyh.. kat sna hospital swasta sume jauh2... 

Tp one fact tak dpt disangkal, melahirkan anak ni antara hidup dan mati.. memang insap la dengan pengorbanan mak kita melahirkan kita bila dah lalui sendiri.. sampai satu tahap, rasa serik nak beranak lagi.. huhu.. tapi serik sementara je la.. hohoho.. mungkin sebab tu kot, ALLAH jadikan lama-lama kita akan lupa rasa sakit nak bersalin tu camana dan cipta perempuan kuat dan tak pernah serik nak lahirkan anak walaupun benda tu bergolok gadai nyawa sendiri..

Kepada mommy 2 be, ambik la pengajaran dari apa yang dah saya lalui.. jangan buat kesilapan yang sama.. gud luck.. :)

>
>

September 10, 2013

Our Baby.. :))



Hello world.. :))
Dear frens, our baby girl selamat dilahirkan 5.47 pm, 09/09/2013 di KBMC..
2.9 kg... normal delivery..
cerita dan pic lain, next entry yer..
bye2 aunties.. from Little S..


>
>

September 8, 2013

bloody show

admitted to the KBMC ward..
dah ada bloody show..  huhuhu
mula2 ada brown spot je.. perasan masa otw balik Kelantan.. masa tu kat Gopeng..
masa maghrib, kat rumah, check seklai lagi, on off tapi sekali lendir..
terus tido..
terjaga pukul 11.30 malam..
dah keluar darah+lendir..
so, terus memecut ke KBMC..

tapi biasa anak first, kalau keluar show je,
lambat lagi nak beranak... amik masa 8-10jam juga..
semalam check baru 1cm..
huhuhu..
ni pun dah bosan duk wad..
dah 2x kena CTG..
cepat2 la baby kuar..
pandai ye... betul2 timing dengan daddy balik..
good girl la.. :)))

>
>

September 7, 2013

Going back to hometown

Pagi ni gerak ke Kelantan.. hehe, scheduled post sebenarnya ni... 
doakan perjalanan kami selamat ye..
aminnnn..
lepas ni taktau bila pulak ada kelapangan waktu dan kemudahan internet..
almaklumla.. rumah kat kampung memang tak pasang internet.. 
so lepas ni faham2 la kalau lama tak keluar entri tu ye..

Sebenarnya bila ada MBB, selalu jadi malas..
nak bukak blog pun malas
apetah lagi nak menulis entri.. hohoho
nampak kat dia nanti, sakan la kena usik..
sabo jela kan...
so jalan selamat, samaada curik-curik bukak atau tak payah bukak terus..
hihihi..
lepas dia dah terbang balik Borneo, barula sy macam org gila blogwalking
baca balik entri kwn-kwn yang sy dah tertinggal selama mana MBB ada..
salahkan MBB lak kan..
padahal diri sendiri yang tak kental menghadapi usikan MBB.. hohoho

Bila dah start cuti ni, takde ape lak yang diceritakan..
hahaha... tunggu baby keluar je la ye..
start blogging about the little one pulak..
soon...
insyaALLAH..
aminnnnn...




>
>

September 6, 2013

hari last bekerja...

Jumaat, 06 Sept.. hari last bekerja.. 
esok dah start maternity leave.. weee.. 
kenapa esok? sebab esok sekolah cuti ganti.. ehhee... 
malam ni pickup MBB kat stesen KTM Sungkai.. 
adik2 pun dah sampai semalam.. 
esok gerak balik Kelantan.. 
baby, sabar ye.. sikit masa je lagi.. 
jgn keluar hari ni tau.. :)
tggu daddy balik malam ni.. 
kita balik kampung dulu... :)))


>
>

September 3, 2013

checkup 37weeks

hasil checkup harini

berat: 69.2kg (naik 1kg/mggu)
urine: (albumin: nil, gula: blue)
tinggi rahim: 37cm
fetal heart rate: 156/m

Blood pressure sendiri lupa lak bape.. cuma as usual.. bila berat naik lebih 500g/minggu, gelabah la misi-misi kat KK.. dah straight 3minggu nak cadangkan saya minum air gula kali kedua.. 
nasib baik doktor jadi penyelamat.. xperlu katanya sebab saya takde family history diabetes.. 
selamat.... 
hehehe...

ada jugak misi tu tadi risau sebab 2-3 kali ukur, dapat bacaan tinggi rahim 33cm je..
adoilaaa.. susah nau perut tecik ni.. padahal dah menggunung tinggi rasanya.. 
siap last2 panggil misi yang lebih senior ukurkan..
baru dapat bacaan sama dengan minggu..
misi tu pun cakap, perut sy kecik dan padat..
lagipun baby dah turun dan engage.. sebab tu nampak kecik dan kena ukur betul-betul..
kalo tak jawabnya kena mengadap tuan doktor lagi sekali la..

lepas tu misi bagi nasihat.. 37w ni baby dah full term.. 
anytime buleh keluar sebab semua anggota luaran dan dalaman dah matang..
paling ditekankan, mesti kira gerakan baby..
sebab baby dah tak ada ruang nak bergerak bila dah hujung2 ni..
so peluang untuk dia lemas adalah sangat besar..
lagipun misi tadi cakap, kat KKIA yang sy gi tu dah ada 3 kes baby mati dalam kandungan masa dah ujung2 pregnancy..
NAUZUBILLAH....
mohon dijauhkan...
semoga baby sihat2 aje dalam tummy mummy..
kita jumpa seminggu lagi ye baby...
:)))



>
>

August 31, 2013

another 9 days to go...

Salam Merdeka.. cuti hari ni dimanfaatkan dengan menyelesaikan saki baki tugas sebelum maternity leave bermula minggu depan... hari khamis haritu dah siapkan Sasaran Kerja Tahunan..  kena buat awal2 sebab SKT tu kena submit end of OKT/ early NOV..  xkan mau ke Perak semata-mata nak serahkan SKT nanti ye dok???
harini mengadap benda alah SKPM ni pulak..
settlekan bab HEM.. nasib baik sikit je..


sape nak buat kerja kita oii... kalau datang cikgu ganti pun, belum tentu dia boleh buat benda ni..
sebab benda ni lebih kepada pentadbiran sikit.. bukan kerja2 dalam kelas..
so mau tak mau, buat siap2..
tak sedap nak cuti kalau tinggal macam tu je.. lepas tu bebankan orang lain lak..
ohhh, tak nak.. tak nak...
so jomla kita study benda ni dulu.. n lengkapkan skor n instrumen dia..
lepas tu baru berehat2..

tadi pun dah settle process last batch napkin, baby bib dengan blanket yang jemur haritu..
baru berkesempatan....


almaklumlah.. bizi yang amat..
minggu lepas straight kursus petang 2 hari..
minggu ni pun... aihhh.. seb baik dah nak cuti..
kalo x terberanak kat tempat kursus je.. :p



p/s: another 9 days left.. sebelum admit ward.. can't wait.. tapi nervousssss.....

>
>

August 29, 2013

Multi Function Sterilizer+Warmer

Melengkapkan lagi item untuk breastfeed baby nanti, mestila kena ada sterilizer dan warmer kan..
untuk sterilizer dengan warmer, sy pilih yang multifunction je..
tak beli yang asing2 pun..
amik yang 3in1 je terus..
beli brand my dear


sterilizer
bottle warmer
dan food warmer


satu alat, buleh pakai untuk 3 kegunaan sekaligus...
menjimatkan duit, tapi kekurangan dia tentulah buleh guna satu function pada satu-satu masa je..
kalau ada 2 benda berbeza, buleh on dua2 serentak kan kalau masa tu nak steril dan panaskan susu pada masa yang sama..

tapi berbaloi dengan harga la..
sy beli dengan price rm69.90 untuk 3 fungsi di atas ni..
kalau survey harga standard warmer+sterilizer, kebanyakannya  mencecah rm120 ke rm350..
makin branded opkos la makin mahal kan..
tapi yang ni brand biasa2 je..
asal buleh berfungsi je udah la.. :p

jom godek2 parts benda ni

dalam kotak 

Untuk fungsi Sterilizer 

heater base untuk semua proses; sterile,  bootle warmer & food warmer
proses pemasangan
yang ni kalau nak steril wide neck bottle.. buleh muat 5 botol wide neck 
ni pula untuk standard bottle.. muat 8 biji
siap dipasang..


Untuk fungsi Bottle Warmer

masih guna heating base yang sama, cuma masukkan steamer bowl.
kemudian letakkan steamer cover..  dah jadi pun.. buleh la letak botol kat tengah2 tu


Untuk fungsi Food Warmer

sama je macam bottle warmer.. cuma letakkan makanan dalam steamer cover dan tutup guna cover lid tu..

didatangkan sekali dengan thongs dan measuring cup..
abaikan la background yang tak berapa cantik tu eh.. hehehe


haa, yang ni cantik sikit dia punya penerangan  dan item details.. :p

Tak try guna pun lagi.. malas lagi nak godek2 sume botol susu tu.. nanti cuti nanti la, kalau rajin.. hahaha.. xpun nanti nak wat stok baru steril sume..
Sebenarnya tak ada benda alah ni pun takpe, buleh guna cara tradisional..
nak sterilize, rebus je botol2 susu baby
dan kalau nak panaskan  susu, rendamkan dalam air panas..
benda ni  bukan must have item pun.. sebab memang ada alternatif lain lagi.. :)


p/s: ingat nak beli satu lagi warmer.. sebab nak bagi dekat pengasuh pulak..


>
>

August 28, 2013

checkup 36weeks

Okey, harini checkup 36weeks, macam biasa la prosedurnya, check berat, air kencing, dan check perut..
keputusannya

Berat: 68.2 kg 
Urine;  Albumin: Nil
         Gula: Blue
B.Pressure: 121/74
Tinggi Rahim: 36cm
Fetal Heart Rate: 142/m

Alhamdulillah semua normal.. even berat naik pun tak over... naik 700g je walaupun terlebih 200g.. hihihi... okla kan... nak wat camne, asik lapo je memanjang..  tapi misi tu tak tulis dengan pen merah pun.. so kira tak pe la kan.. 

Kemudian yang paling penting, masa checkup kali ni, misi tu check breast.. dia nak tengok nipple sama ada inverted ke tak..  alhamdulillah, condition breast ok.. check benda ni penting untuk breastfeed.. supaya kita tau, kalau keadaan kita inverted nipples ni apa yang perlu kita buat dan teknik nak susukan baby, if u plan to breastfeed ur baby la.. tapi don't worry, bukanlah maksudnya kalau nipple anda jenis yang inverted, anda tak boleh susukan baby dengan baik atau penamat dunia.. bukan.. bukan... malah kadang2 mereka-mereka ni jauh lagi berjaya dalam breastfeeding journey.. cuma kena tau awal2 la masalah kita untuk take early action.. 2 je...

Masa check perut tu, misi cakap, baby dah kat bawah.. maksudnya dia punya kepala dah turun..  cuak tak cuak tak? mestila cuak kan..


tapi alhamdulillah sebab tak breech.. tu pun dah satu nikmat kan kalau kira..

Kemudian misi pun cerita pasal tanda-tanda awal bersalin.. 
sama je macam yang kita google je..
mesti ada bloody show (lendir + darah) , sakit perut (kontraksi) dan pecah ketuban...
dan kalau baby kurang gerak even tak ada tanda di atas pun kena terus pergi hospital sebab takut baby lemas.. 
sebab dah hujung-hujung stage kandungan kan.. lagila kena kira beria-ria gerakan baby..

Kemudian masuk jumpa doktor pulak...
tapi takde pe pun..
doktor cuma tanya sihat ke tak, kemudian check mata, check tangan, guna stateskop; tarik nafas hembus nafas, tanya nak bersalin kat mana, conteng2 kat buku pink dan dah siap...
hohoho, ingatkan nakla dia scan ke.. ape ke kan.. kot2 la nak tau berat baby dah bape kg.. hahhaa
hancur harapan ku.. kikiki..
takpelah, nanti kita gi scan kat KBMC lak ye baby.. :))
next TCA kat KKIA adalah 03/09.. lepas tu weehoooo.. cuti dan balik kg.. :))




>
>

August 27, 2013

a mom must have item: termometer

kalau tengok senarai checklist persediaan nak menyambut baby,
mesti mom2be perasan antara benda yang mesti ada adalah termometer/jangka suhu..


penting untuk monitor suhu badan baby sama ada demam atau x...
ataupun masa dah kena demam, untuk pantau kenaikan/penurunan suhu..

so, termometer ni antara yang kami carila.. sebenarnya, memang dah ada satu.. tapi tu kegunaan daddy n mummy baby.. hehe..
so cari lain untuk baby..
dan hasilnya kami dapat ni..



nipple termometer..
macam pacifier kan...


fungsi dia pun cam pacifier bila nak guna termometer ni..
sumbat je dalam mulut baby bila nak sukat suhu..
bila dah bunyi beep, baru keluarkan..


kami beli sebab comel je..
hahaha... MBB yang jumpa..


tapi janganla tiru kami ye.. beli sebab rupa luaran.. :p
sebab sebenarnya kalau nak beli termometer, untuk baby; ear termometer adalah sangat2 advisable..
dan pastikan termometer tu buleh sukat suhu sehingga bacaan dua titik perpuluhan...
tu antara kriteria utama dan tips nak beli termometer untuk baby...
hehehe, tgk termometer ni berkhidmat dengan bagus tak nanti..
kalau tak, kita kasi tukar sama dia...
ngeh3

>
>

August 26, 2013

laundry baju baby




baju-baju, mitten & booties, napkin, sapu tangan, towel, blanket dan bonnet yang telah siap di proses  & laundry masa 28weeks pregnancy ritu.. cuma harini je baru nak share.. hahaha...
rasa seronok tengok baju-baju tecik2 kiut miut ni bergantungan kat depan umah.. feeling heaven.. :p
tapi tu kisah beberapa bulan lepas, hari ni?
haha, tengokla sendiri....


mentang2 dah second round laundry kan...
dan yang nak dibasuh pun plain napkin je, bukan yang printed comey2 tu, baby bip dengan satu blanket je..
gantung pun dalam rumah je..
hihihi..
sebenarnya bukanla pilih kasih pun.. cuma baru tersedar masih ada saki baki yang tak dibasuh.. 
sebab barang ni transit kat umah Kedah ritu.. raya haritu baru ambik..
tadi balik dari sekolah, cepat2 keluarkan dan basuh.. 
tawakkal je guna breeze sebab pureen ABD tu dah siap hantar kat rumah Kelantan..
lepas siap mesin (yer, sy guna mesin, tak basuh tangan pun) tengok2 dah pukul 4ptg..
xkanla beria nak gantung kat luar/depan rumah lak kan.. dah time orang angkat kain, baru terhegeh2 nak jemur.. 
so jemur jela indoor.. 

 yang first2 laundry dulu pun guna mesin basuh juga.. 
reason; xlarat nak mencangkung dan bertenggek basuh semua2 pakaian yang banyakkkk tu..
so rasanya takpe kot pakai mesin.. programkan kepada mode baby care..
mungkin tak advisable pakai mesin sebab takut fabrik baju bayi rosak je..
almaklumla, baju bayi kan comel2 kecik2 je, kemudian lembut je materialnya..
tapi taktaula kan kot2 ada sebab musabab yang lain..
yg pastinya, sume baju baby dah siap dibasuh.. yeay!!!!


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa