LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label borang kahwin. Show all posts
Showing posts with label borang kahwin. Show all posts

October 18, 2012

latest update borang kawin


Alhamdulillah..
dengan ini diumumkan bahawa borang kawin sudah settle!!!! 
hoorayyyy!!!
buleh nikoh dh yeay! buleh nikoh dh yeay!
dah boleh pangkah dari list..
akhirnyaaa kan.. rasa cam batu yang sangat berat dah diremove dari atas jemala patik ni.. hihihi
genap2 25 hari lagi nak kawin baru boleh settle..


dengan masalah pertama: HIV Test result yang sangat lama.. kena buat hiv test kedua with the really huge damage of kaa chinggg.. T__T

masalah kedua: sijil akuan tak dapat nak dibuat, sampai FFIL terpaksa jumpa Pengarah Agama Negeri untuk settle benda tu baru pejabat agama daerah keluarkan sijil tanpa perlu MBB balik..

masalah ketiga: salinan ic MBB tak ada, kadi tu tak beritahu pun yang dia amik salinan ic MBB and at the same time bagitau yang dokumen yang dia beri tu sahaja perlu di pos ke kelantan.. FIL ingatkan memang dalam tu ada salinan ic tak diusik, bila ma sy bukak, tengok2 memang borang kebenaran kahwin sahaja yang ada dalam tu.. yela, memang pejabat agama akan ambil kan untuk salinan mereka.. so it takes another 3days untuk submit the form.. sebab kena tunggu FIL poskan salinan ic MBB..
so submit petang selasa, dan dapat petang khamis. 

akhirnya boleh tersenyum lega :)

hoho, nampak cam 3 masalah kecil je kan? tapi seriously me; really depressed at that time.. and once sampai rasa malas nak amik tau, biar la nak jadi apa pun.. kalo tak takkan la ada orang tu nangis sampai melalak-lalak kan... :p
hek eleh la kan..  masa tu je punnnn... kemudian bila dah jadi normal balik pemikiran tu, tetap risau balik.. yelah, takde prosedur tu memang tak kawin la kau..
wajib kot.. takde pelamin, majlis tetap on, takde dokumen, takde kebenaran, makanya orang datang makan jela. pengantinnya tak nikah2..

hehe, sebenarnya pegawai pejabat agama dah bagi jaminan, dorang tetap akan keluarkan kelulusan berkahwin  kalau borang tak sempat settle.. sebab dorang pun takkan nak wat naya.. kenduri dah siap, habis berbelas ribu, tapi tak dapat kawin.. DENGAN syarat borang kebenaran belah lelaki settle la.. 
Tapi, itu cuma kalau memang tak sempat siap, kenala usaha dulu bagi siap kan... 

berkat doa korang sume, settle jugak big thing ni.. sangat rasa bersalah sebenarnya sebab terpaksa menyusahkan ma tersayang.. pergi amik borang kahwin, pergi pejabat agama tanya bila problem tempohari, pergi rumah imam dapatkan pengesahan, pergi hantar dan pergi amik balik dekat pejabat agama.. and now pergi hantar dekat tok imam balik..
kalaula saya duduk dekat dgn hometown, sudah tentu saya takkan menyusahkan sesiapa... apatah la ma dan abah dalam hal camni.. nak kawin pun, tapi masih menyusahkan.. sighhh..
tapi tu la mak ayah kita kan.. even kita ni dari lahir, dan PASTI sampai beranak pinak pun menyusahkan mereka, mereka tetap sanggup dan tak pernah rasa terbeban..
i owe them a lot..
hohoho, sedih plak...
k bye...

p/s:  tengah mood "i'll miss my single life"; sindrom rasa sayang nak tinggal life yang ikut suka nak wat ape, terbongkang terbalik pun takde sape nak hirau.. hahaha, welcome to errr a bit 'hypocrite' world..  

>
>

October 4, 2012

kebenaran kahwin luar negeri stuck!!

Mmmm... dugaan sekali lagi menimpa..
kalau pasangan lain diduga dengan karenah vendor-vendor, kami pulak lain ceritanya..
yang berkait dengan benda paling penting lak tu!!
 masalah dengan bab-bab dokumentasi kawin.. 


ada je halangan dan ranjau yang perlu ditempuhi.. 
haritu dengan masalah HIV..
sekarang dengan borang kawin sebelah MBB lak..
stuck di pejabat agama kat sana..
puncanya sebab surat akuan tak buat lagi,
TAPIII.......
haritu masa MBB nak buat, orang sana cakap, perlu buat HIV dulu.. dan benda tu boleh diwakilkan pada orang lain buat lepas HIV test settle, bila MBB bagitau yang dia kerja jauh.. tak dapat nak selalu balik..
 sekarang bila FFIL submit borang permohonan, dorang tanya balik kenapa tak buat akuan dulu??
kami yang salah dengar ke, atau pun twisted info??
orang lain cakap macam ni, orang tu macam tu..

Adoila...
saya pun taktau akuan apa, tapi kalau ikutkan FMIL, ianya sebenarnya macam akuan bujang je..
kalau prosedur pejabat agama kelantan, rasanya pengesahan bujang dari majikan/imam/pesuruhjaya sumpah.. boleh pilih daripada mana2 satu..
xtau la kot2 kat sebelah sana memang wajib buat akuan depan pegawai agama..
kalau akuan sumpah, memang sah-sah tak dapat wakil kan???
memang ada rumours yang cakap prosedur kawin kat sebelah sana paling ketat or can i say cerewet??

Sekarang bila terkena batang hidung sendiri, baru caya..
for me, benda nikah kawin ni benda yang baik, mulia..
kenapa we as muslim, merumit-rumitkan benda yang baik..
Eh, tu memang prosedur la.. blablabla... don't blame the prosedur la.. 
kita manusia yang create benda tu, so why not kalau modify supaya lebih menyenangkan untuk mereka-mereka yang bekerja jauh, dan susah nak dapat cuti macam kami ni...[sesuka hati aku je suh modify yekkk]
a bit disappointed juga la...
takkan tak ada langsung orang kata tolak ansur, timbang rasa kan..

Tu la, sape suruh last minute??
last minute??? tak juga.. kami start buat hiv test ujung bulan 8.. means ada 2bulan ++ lagi sebulan tarikh kawin, kami dah start dengan dokumentasi prosedur kawin..
tapi nak dijadikan dugaan dan ujian dari NYA..
HIV test prob,
sekarang borang kebenaran kahwin luar negeri pulak sangkut..
sabo jela..
sekarang ni saya tenangkan diri dengan fikir dari sudut positive, anggap ia salah satu ujian dan cabaran untuk kahwin..
tapi positif-positif jugak, cuak tu harus oii.. benda paling penting..
nanti tak pasal-pasal pulak nanti kenduri on, tapi pengantin tak dapat nikah.. 
nauzubillahhhh.. :(


p/s: FFIL cakap dia akan berusaha settlekan benda tu by hook or by crook minggu depan.. doakan je la agar benda tu dapat selesai.. 

>
>

August 17, 2012

borang penting^^


dah ambik borang kawin..
tapi tak isi pun lagi.. ^^
tunggu MBB setelkan dia punya borang dulu...
kendian baru bleh proceed...
bila nak hantar pun taktau.. kena check balik kalendar untuk tengok cuti...
HIV test???
tunggu bulan 9 baru nak g buat..
harap2 boleh g buat sesama ngan MBB... hehehehhe,
gediks. ^^


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa