LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

December 31, 2011

RPT KSSR

sekolah dah nak start, pasti semua cikgu cikgi akan mencari rancangan pengajaran tahunan kan? yang untuk tahun-tahun yang lain tak ada masalah sangat, tetapi untuk yang mengajar tahun 1 dan tahun 2 rumit sikit la kan sebab kurikulum baru...

saya dapat benda ni pun dari kawan-kawan satu batch IPG, tak buat sendiri pun sebab malas.. hihihi so rasanya benda yang baik patut dikongsi kan? tak banyak subjek pun ada setakat ini, sebab saya ambil untuk yang saya mengajar je tapi InsyaALLAH akan diusahakan lagi.. =))


Tahun 2



Tahun 1




p/s : kredit to group guru-guru februari PISMP Jan 2007.. =))

update: untuk subjek yang lain boleh donlod kat SINI

 >



>

December 29, 2011

my laptab baru saya

>

>

laptab?? nama baru yang saya bagi.. hehe.. aritu kan laptop rosak tapi ok balik tak semena-mena.. tapi masa tu dah memang beli yang baru pun sebab yang lama tu dah terlampau uzur pun.. kenapa laptab?? sebenarnya MBB belikan saya acer iconia tab.. jangan ingat saya nak menunjuk lak, saja nak review incase ada yang plan nak beli laptop+tablet at the same time... tapi bukan review dari aspek teknikal la.. tak pandai.. =p

camni lah rupenya iconia tab w500
iconia tab w500 ni ideal untuk mereka yang nak laptop dan tablet dalam satu gajet.. nak kata laptop macam tak sesuai sebab lebih kepada netbook..  apa kelebihan dia berbanding netbook yang lain??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 tarra...


screen dia pun bleh rotate jugak 
screen dia boleh cabut. yang boleh menjadikan dia berfungsi macam tablet..  sama je macam galaxy tab dan ipad tu.. touch screen.. kalau selesa boleh terus menaip tanpa guna keyboard dock yang dia bagi tu.. tapi as for me, rasanya lagi syok guna keyboard especially kerja menaip yang panjang2 tu, tapi setakat nak update status fb dan twitter, padan guna keyboard touch screen tu je..

rupe keyboard dan screen bila dipisahkan..
kelebihan dia pada saya mungkin sebab OS yang digunapakai adalah WINDOWS,  so sesuai la untuk buat kerja-kerja menaip termasuk kerja sekolah yang bakal menjelma...ada satu lagi version iconia tab A500 gunapakai android..  tapi macam tak berapa sesuai la nak menjalankan tugas ala2 netbook kan..  setakat menggunakan benda alah ni seminggu dua, puas hati.. sebab senang nak bawak pergi mana2.. kalau rajin je bawa keyboard.. kalau tak, bawak screen tu je dah ok.. 

kelemahannya mungkin daripada segi hard disk la.. sebab korang kena beli memori card.. memang takde hard disk..sy punya pun beli memori card 16GB punya.. nak lagi senang memang kena beli external hard disk la... lagi satu untuk function tablet, kalau nak dibandingkan dengan Ipad dan Galaxy Tab daripada segi ketebalan, surrender awal-awal.. tapi rasanya kalau siapa yang nak value for money boleh pertimbangkan gajet ni.. sebab buleh dapat 2in1.. pejam mata skit je tang tebal tu.. hehehe...
harga dia pun affordable.. RM1699.. yang buleh masuk simcard rasanya tambah rm200 lagi, kalau tak silap la.. ok, sape nak g beli cepat.. =))

December 28, 2011

kedah-penang-perak trip day after

AMARAN! ENTRI PANJANG!!

> Sambungan dari entri sebelumnya, hari kedua kami bertolak ke Perak lepas breakfast di rumah MBB..
tujuan pergi Perak sebenarnya kerana panggilan tugas, sebab kena tandatangan borang opsyen SBPA... seluruh Perak tandatangan pada 20hb.. sambil2 tu bolehla MBB kenal sekolah dan keadaan kat sana..

Sebelum gerak sana kami sempat g Penang dulu... MBB bawak naik feri...=) tapi sempat singgah Padang Kota Lama je.. sebab masa tu pun dah pukul 1.. takut lambat sampai Perak.. almaklumlah, Perak pun area yang dah ujung-ujung selangor dah.. paling best dapat berhenti setiap R&R.. paling lama dekat Bukit Gantang, MBB nak makan ciku.. banyak buah-buahan kat situ.. kagum jap sebab first time sampai.. huhuhu..


Sampai Perak pun dah lambat.. pukul 7 lebih.. Cari hotel dan amik kunci rumah.. kemudian bawa MBB pergi tengok menara condong.. tapi tak ada rezeki dia.. malam tu takde lampu tukar2 kat menara tu.. so kami decide balik je..

Esoknya lepas settle kat sekolah, kami plan nak g Taiping..  pada masa yang sama MBB dapat call dari parents bagitau nenek dia kritikal.. tapi memandangkan dah lewat , kami transit jugak kat Taiping.. kat sana aktiviti kami agak gila kerana menghabiskan duit je.. kami pergi Night Safari Zoo Taiping twice!! malamnya dan keesokkan harinya.. malam sebab nak tgk night safari.. siang nak tengok suasana siangnya.. huhuhu.. kemudian kami sempat naik boat swan.. ala yang kayuh pedal tu.. murah je.. RM10 tuk setengah jam... tapi serius cakap, penat nak gatih benda alah tu.. kami naik pun lebih kurang 10 minit je.. lepas tu bergegas balik ke Kedah..  

tak berkesempatan nk posing kat taman tasik taiping.. cantik!!! T_T
muka penat padahal.. tapi control sebab nak snap pict

Sampai sana, pergi amik mama MBB dan terus ke hospital.. tapi mungkin dah ketentuan, kurang 10 minit waktu melawat, mama MBB panggil kami semua masuk.. dan tak lama lepas tu nenek MBB meninggal...kami tak rush balik sangat sebab MBB cakap nenek dia biasa macamtu.. kritikal dan baik semula seperti sediakala..cuma Alhamdulillah, sempat juga bersama saat2 macam ni.. satu moment yang mmg takkan boleh dilupakan bila melalui pengalaman menyaksikan suasana macam tu depan mata..

Plan asal memang turn 360.. ingatnya nak balik khamis tu.. tapi dah jadi macam ni, memang tak sopan kalau nak balik waktu ada kematian.. so hold dulu..  parents MBB pun suruh tido rumah dorang je.. segan sangat2 campur semua perasaan ada, tapi nak buat macam mana.. alhamdulillah, semua settle lebih kurang tengahari jumaat tu..  cian tengok MBB, penat dia memandangkan dia anak sulung lelaki.. ke hulu ke hilir dia... tapi even penat pun, dia sempat lagi bawak sy g shopping kasut petang tu.. ngeh3.. malam sebelum tu g beli baju kurung sebab memang tak prepare pape.. thanks cyg!!

Esoknya pegi Penang balik, tapi tak puas pun jalan2..  sempat belikan MBB baju n seluar keje je..rush balik sebelum maghrib sebab ada buat makan2 tuk 3 hari.. sudahnya Pesta Penang ke mana, jalan2 ke mana... nak buat camana kan... sabtu pagi pun ada acara cukur rambut baby, tapi kecilan je.. wat pulut kuning je.. dalam pukul 10, gerak balik Kelantan.. paling best, MBB antar sampai sempadan Baling-Grik.. =))

Konklusi?? tak semua yang kita rancang akan berjalan 100% sama seperti yang kita expect, kadang2 jauh tersasar dari rancangan asal sampai luar jangkaan kita.. Apa pun tetap di tangan DIA.. 7hari dengan MBB rasa macam kejap je..  tapi syukur sebab dapat jugak luangkan masa dengan dia.. =))

p/s: minta tolong sedekahkan ALFATIHAH untuk arwah nenek MBB..>

December 27, 2011

kedah-penang-perak trip DAY 1

> Tengok tajuk macam sakan je bunyi berjalan kan.. tapi sebenarnya banyak abis masa atas jalan je.. bukan jalan2 pun.. kemudian banyak yang out of plan.. semua serba tak jadi.. tapi tu la.. manusia mampu merancang je.. yang mementukan, tetap DIA..

Sebenarnya plan nk g sana semata-mata nak g amik MBB, sebab nak g kenduri kawan dekat Pontian.. tapi last2 MBB cakap tak payah la.. nnti makan masa duduk dlm kereta je.. sebab jauh.. so dia ajak jalan2 area Penang dan Kedah.. kebetulan kan sekarang ada Pesta Penang; tu yang rasa macam syok je.. huhu.. so dengan semangat wajanya gerak ke Kedah pagi ahad setelah plan asal pergi ari khamis tu tak jadi.. sampai jugak dengan selamatnya ke Pendang setelah makan buah langsat hampir ke jeti Penang gara2 tak masuk exit Alor Setar.. haha... walaupun nampak mcm tipu, sebenarnya ni first time bawak sendiri keta naik highway.. sblm ni jdik penumpang, memang xalert..2 yg jadi ngokngek.. plus Kelantan tak ada highway, dan jalan nk balik Perak pun.. huhuhu..

Smpai sana MBB bawa balik umah dia.. unsangkarable betul.. ingat nk bawak g hotel terus.. nasib baik baju yg tgh trsarung tu bolehla kira sopan walaupun tk berapa sangat.. segan jugak sebab memang tak bwa apa  buah tangan.. mmg xexpect langsung nk g umah dia.. siap mkn nasik tgh hari lagi.. =p.. kemudian baru g cari hotel.. stay dekat Pendang Lake Resort.. rate hotel start dr 106++.. bilik pun ok.. takdela demand nk bilik yg superb sbb nk main aim adalh untuk benda lain.. asal boleh tido je oklaa..

Lepas tu sempat g shopping mall area kedah dan menara Alor Setar.. syok, tapi gayat!!!.. lift dia transparent oooo.. pe lagi.. sebolehnya memang mengelak tengok bawah.. tengok pintu lif je.. haha...




Kemudian g Kedah Medical Centre.. sebab masa betul2 sampai tadi, kakak MBB masuk labour room..  masa kami g tu, memang dah selamat deliver.. baby boy.. sempatla g menjenguk kat nurseri.. balik dari hospital, g makan char kuey teow, sedap tapi perut sah kenyang masa tu.. boleh tengok jela.. Bila ingt balik, menyesal pulak tak mkn.. T_T

Kemudian baru MBB  hantar balik hotel, siap2 nak tido sebab dah lambat dah, esoknya nak gerak ke Perak.. huhu..  ni baru cerita untuk day 1.. penat nak baca sama macam penat nak karang.. =)... nnti sambung day day yang lain next entri, sy cuba ringkaskan.. penat nak menaip.. =p.. bye2..>

December 22, 2011

Back to Business

>
>
Lama dah tak update.. Sebab xde tenet plus laptop yang bengong.. Aritu masa sebelum balik, beria OS hilang, last2 bila balik rumah kelantan, seminggu lepastu,saje je try, buleh plak bukak dengan jayanya, walaupun masih bengong... Hahaha.. Tapi lepas ni aktiviti mengupdate blog berjalan seperti biasa memandangkan lappy baru dah dapat.. Hehe thanks to MBB! Aktiviti semasa cuti dihabiskan dengan memenuhi undangan perkahwinan kawan.. Ada yang sempat g, tak sempat g, dan sengaja tak g.. Yang sengaja tak g tu bukan sebab ape, tapi xtau jalan n takde geng.. Tahniah pada mereka yang dah selamat kawen, kepada majlis yang tak sempat g tu, mintak maaf banyak-banyak sebb walaupun sengaja, tapi alasan tu kira kukuh kan.. :P.. Banyak juga majlis yang g tu tak amik gambar pun.. Mood bergambar kureng masa tu tapi lepas tu rasa menyesal lak takde kenangan dengan pengantin.. Huhu... Tapi cuti dah nak abis dah... Tinggal lebih kurang seminggu lebih je lagi.. 2hb dh start meeting.. T_T.. Tapi yang bestnya, now i'm in KEDAH! :) apa yang dibuat kat sini nnti citer lain.. Next entry ok, :)

November 6, 2011

salam aidiladha

>Assalamualaikum.. hihihi, masih wujud lagi buat seketika memandangkan ada laptop dirumah.. internet pon ok sejak2 celcom pasang pencawang baru.. so bulehla mengendeng kejap dengan muka tak malu guna laptop adik2, update... =P.. takde nak cakap ape pun, nak ucapkan selamat hari raya Aidiladha kepada semua yang baca blog ni... termasuk silent reader *ada ke silent reader blog saya?* muahahaha, ambik, kan dah gelak jahat dan tak senonoh di pagi raya...
selamat menunaikan ibadah korban, dan kepada yang tak buat ibadah korban tu; sembelih haiwan jangan risau, luas cabangnya dan pengertian korban tu sendiri.  Kita berkorbanlah kalau tidak dengan ibadah wajib, dengan cara kita semampunya kita pada jalan ALLAH..  yang penting setiap apa yang kita lakukan mesti dengan niat Lillahi Taala...
jumpa lagi next entri yang taktau bila.. =p
 till then, take care yer, bye2... =))>


p/s: teringat si dia yang beraya di perantauan...  kawan-kawan dan juga Miss Sunshine...kesian tak dapat merasa juadah hari raya..  sabar yer... itupun salah satu bentuk pengorbanan kan.. =) 

November 4, 2011

babaiii, tak jumpa dah pasni...

               > sobsobsob... sedih sebenarnya... sebab laptop dah out.. semalam masa nak write data tuk UJIAN SEGAK, tetiba dia jadi blue screen dan pas on balik, dia cakap OS missing... huhuhu, balik sekolah on, boleh sekali, memang melompat kejap, pastu bila off dan on balik, dia cakap takleh nak boot, ada windows configuration yang tak betul.. mungkin kena format n install window balik kot.. harap2 jangan la harddisk rosak.. seb baik leh on lagi.. ni pun guna laptop hak milik kerajaan malaysia nih.. tapi memang patut pun sebenarnya out... laptop tu dah berusia hampir 6 tahun..  saya beli masa tahun 2006, masa foundation ok, dan masa tu harga sejibik laptop adalah berharga 2500-3000, tapi saya punye yang paling cikai la... processor pun celeron je.. hihihi.. sekarang kalau harga 2500 tu dah gila up lah laptop tu kan..
                lepas ni tak dapat la nak update blog dan mengikuti blog korang2 sume... T_T.. sementara nak tunggu laptop baru sampai dan laptop tu diformat semula oleh MBB.. yeay! saya suke menyusahkan dia bab2 laptop ni, sebenarnya semua hal, bukan laptop je.. hehehehe.. laptop baru dah ada dari bulan 9 aritu lagi, tapi duk ngan MBB, tak confiden nak suh dia pos sebab takut nanti hancuss lebuss dibaling masa pos tu.. yela, tengok benda lain yang kami pos pun, sampai dalam keadaan bad condition, so tunggu jela... sementara tu, laptop lama tetap perlu dibaiki.. hihi, sebabnya laptop tu ada nilai sentimental, dan ada cd, senang... laptop baru tu comel sangat.. ala2 netbook, so ada external cd je.. susah mau connect, cerewet...
oklah, jumpa lagi tahun depan.. kalau tak update, nilah entri last tuk tahun 2011... Y_Y... jumpa lagi next year... =))

October 30, 2011

i miss u...

>Rasa macam nak pitam bila MBB cakap tahun depan mungkin dia kuar 2minggu sekali je dari hutan tu.. my feeling?? rasa nak nangis pun ada, yela, maksudnya pasni atau lebih tepat kami dapat berhubung hanya setiap 2mggu sekali.. sebab dia mengajar tahun 6 tahun depan.. dugaanNYA lagi buat kami.. meskipun benda tu mungkin dan hanya akan berlaku tahun depan, nak membayangkannya pun dah boleh buat airmata saya jatuh... nak menghadapi?? tahun depan kalau jadi, saya citer macam mana rasanya..
if i can tell u how i miss u my dear... kan best..T_T >
 
Sad

p/s: kalau kekasih anda duduk dekat, atau at least ada line tepon, buleh sms, hargailah mereka..

October 28, 2011

officially

>officially DG41.. heheh, kecoh je kan..  bukan dah sah jawatan pun...=P.. seronok la sebab dah terjamin sikit kalau nak dibandingkan dengan jawatan Guru Sandaran Terlatih tu..  yerla, kami ni nama je first batch PISMP tapi macam anak tiri.. sebab benda baru, jadi semuanya macam kelam-kabut dan adhoc.. maka jadilah kami si tikus putih...lagipun bukan apa, rasa macam kecil je kalau tiap-tiap kali g kursus, selalu je dimention oleh JU, "saya tengok ada jugak yer cikgu2 DC yang datang kursus".. sigh.... tapi takpela, sekurangnya merasa jugak pakai title GSTS tu... sekarang buleh pakai gelaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah dah..>
 
 
p/s: tunggu KISSM lak sekarang ni,.. tahun depan sebenarnya.. =P


October 24, 2011

HERO yang teraniaya

> korang tengok video ni dulu.. prepare tisu siap2.. >
 

sesungguhnya dalam kalangan binatang tak ada manusia namun dalam kalangan manusia ada binatang.. perasaan saya masa tengok video ni, sebagai pencinta kucing tegar, memang rasa macam nak pukul-pukul orang wat aniaya kat HERO ni... sebabnya tak setimpal dengan kesalahan kot.. nasib baik bukan islam.. tapi ada lesen ke nak buat macam tu kat haiwan.. pikirla sikit, dorang makhluk tak berakal.. yang nak g jadi makhluk yang berotak saja tu pehal kan?
emo malam2 ni sambil memeriksa kertas periksa... huuhu...
tapi nasib baikla papa hero tu prihatin.. moga-moga ALLAH memberi ganjaran pada manusia yang berhati mulia tu... amin

October 20, 2011

artis nak perform nih...

>HELLO, ASSALAMUALAIKUM... lamanya tak update.. bz attend kursus dan pk masalah.. tapi biarkan lah dengan masalah tu.. tunggu esok, MBB kuar, setel sama2...
Perasaan pergi kursus KSSR Dunia Muzik, ada yang best tapi overallnya boring.. siap ada yang ponteng2 lagi.. tapi saya cikgu yang baik... bosan cane pun tak ponteng tau.. =p
esok ada majlis penutup and guess what? my group kena wat persembahan... hahahhaa... rasa cam tak percaya.. tadi dah bantai gelak sampai keluar air mata...
sebabnya kami terpilih kerana JU terpikat dengan persembahan masa slot Muzik dan Gerakan.. hihihi, sebenarnya saya tak menyumbang pape pun.. sebab saya tulang main kerincing je.. yang wat kelakar dan comel cikgu lelaki la... sorang cikgu tu dia tukang lead.. wat action song tuk lagu GAJAH MENARI.. sape2 yang ngajar PJ n MZ tahun 1 mesti tau punya lagu ni.. dia dahla chubby bila buat aksi macam gajah, memang comell gila lah..
comey macam patung gajah ni..
kitaorg masa kena present tu berlatih pun ala kadar je, tak beria macam grup lain.. so bila dapat tau terpilih, rasa macam nak pengsan! sebab malu kot sebelum tu.. sebab ingat kitaorg grup paling koman sekali...
tapi semua ni jasa cikgu laki la.. SPORTING habis.. nak harapkan saya??
mintak maap, malu... hehehe..>

October 16, 2011

tabahkanlah hatiku..

> Ya ALLAH, kurniakanlah aku kesabaran dalam menghadapi dugaan yang mendatang... berikanlah ketabahan hati terhadap semua ujianMU... agar aku tak tewas dalam perjalanan hidup... sesungguhnya aku hanya hambaMU yang kerdil lagi hina... kepadaMU jua ku memohon segala pertolongan dan petunjuk.. AMIN.. >
 
 
p/s: doakan saya n MBB kuat dalam menghadapi ujian ini dan berjaya menemui kebahagiaan yang kami cari..

October 15, 2011

menghitung hari..

> semangat2... sebab sekolah tinggal 4 mggu je lagi... =))
hehehe, tak sabar nak balik rumah.. hihihi.. rasa cam lama sangat dah duduk kat Perak Aman Jaya nih...
tak sabar mau bertapa di tanah Serendah Sekebun Bunga  laks... =p
mggu depan kursus KSSR Muzik.. hahahha, ada insiden yang kelakar disitu, nasib baik kawan bagitau yang sebenarnya tarikh kursus tu 18-21 Okt.. tapi saya mati2 ingat kursus 10-13 Okt... kalau tak memang naya je pegi tempat kursus tu, padahal salah tarikh.. memang dapat malu free la kan...
pastu, disebabkan tidak alert dengan tarikh dan hari, sekali lagi dapat malu sebab ingatkan 18 tu isnin.. alih2 bila kawan tanya dengan konfiden bagitau ari isnin padahal kursus tu selasa.. ingatkan dia buat macam yang sudah2... kursus dari isnin sampai khamis... last2.. sebab mggu ni budak periksa akhir tahun, start selasa, so isnin, cikgu2 kena pergi sekolah dulu.. ngajar dulu, bila budak exam, cikgu g kursus.. hihihi...
2x termalu free dengan sendiri.. alahai.. clumsynye saya....  malu2.... rasa macam nak gali lubang, sorok kepala dalam tanah
=p >


 

October 12, 2011

on my way...

akhirnya, walaupun hantar surat penerimaan tu bogel je, takde surat iringan, sebab kerani cuti masa tu, tak ape la, janji dah selamat sampai.. sekarang tunggu surat pengesahan perlantikan sampai je.. =))
 

October 7, 2011

belanjawan 2012

>Taktau nak senyum ke tak, tapi ada jugak la berita menggembirakan.. antaranya;

1. bonus setengah bulan (walaupun tau tak dapat full sebab posting februari, syukur, ada jugak duit tabungan.. =)
2. kenaikan gaji tahunan antara RM80-RM320 mengikut gred.. (tak dinyatakan secara spesifik mengikut gred, tapi gaji naik, walaupun sikit, antara 7%-13%, okla tu kan... 
3. time based DG44 dah dikurangkan kepada 8 tahun berbanding 10 tahun sekarang ni... =) (untung 2 tahun)
4. persaraan wajib dilanjutkan kepada 60 tahun(err, yang ni taktau nak senyum ke tak.. rasa macam dah tua sangat la masa tu nak keje..)
5. yuran sekolah pun dah mansuh.. tak ada bayaran pape dah.. 

so macam mana?
tepuk dada tanya suka ke tak.. hihi..
pape pun, bersyukur...
sikit pun rezeki, banyak pun rezeki... kan. kan..>
alhamdulillah..

October 6, 2011

alhamdulillah...


>MBB dah beransur sihat... dia disyaki keracunan racun rama-rama yang mungkin jatuh dalam tangki air...
sebab tu air tu walaupun pun dimasak, tetap boleh menyebabkan muntah-muntah dan pening... 
alhamdulillah...
pendrive pun dah jumpe,.. tadi pagi beria g awal ke tempat kursus, sebab nak cari, tapi hampa, sebab tak ada pun kat lab..
last2 jumpa dalam beg.. tapi semalam dah siap tonggeng dah...
ntahla..mungkin cari dengan hati yang tak keruan.. sebab tu jadi camtu..
ape pun, syukur sangat2 semua dah ok balik...
TQ ALLAH.. =))>

October 5, 2011

uwwaaaa, rasa nak nangis laa...

> memang rasa sedih dan nak nangis ni..
First, memang jadi rutin harian untuk pagi2 bukak FB sebab nak tengok mesej daripada MBB..
masa bukak pagi tadi, terkejut sebab MBB cakap dia pening dan muntah2.. 
saya ingat biasa2 je.. mungkin salah makan atau gastrik dia menyerang... sebab selalu dia macam tu.. so saya mesej kat inbox, nasihatkan dia makan ubat dan rehat.. 
tapi kemudian MBB reply cakap dia dekat klinik sekarang...
kena masuk air.. dah 2 botol dah...
masa tu memang speechless...
helpless... saya tahu dia sakit, tapi saya langsung tak dapat buat apa pun, hatta bertanya khabar... nikan pulak nak dengar suara..
sedih gila... sangat2.. memang tahan je perasaan sebab berkursus kan...waaaa kalau ikutkan hati memang nangis je tadi..
last sekali MBB kena macam tu masa tahun last degree... memang teruk masa tu, kesian bila tengok dia.. dengan asyik muntah2.. badan susut.. masa admitted ke hospital tu memang dah fatigue..
agaknya sekarang pun sama kot... beza nya dulu saya boleh temankan dia, jaga dia masa dia tengah sakit.. bila memikirkan dia tengah sakit sorang2.. nak mengadu pun tak dapat... hati rasa hiba sangat2.. pe yang saya boleh buat?? saya cuma boleh tunggu dia bagitahu condition dia esok, kalau dia dah baik dan mungkin lusa.. kat FB.. 
sori cayang.. sekarang tak dapat nak jaga cayang dah... nak tanya khabar pun tak dapat...harap2 cayang cepat sembuh.. mampu doakan dari jauh je.. semoga  semuanya baik2 aje..
dan kita kuat dalam mengharungi dugaan ni.. amin..
T_T

kedua, tadi masa cari pendrive, pendrive tu dah ilang...
pendrive tu MBB yang bagi...
ada keychain bear yang kaki dia  boleh sembunyikan.. dalam tu ada tulis tarikh besday..
kami beli sama2 kat KB MALL...
tapi sekarang saya dah hilangkannya...
dulu saya penah ngajuk2 sebab MBB ilangkan yang dia punya..
kami siap pergi beli baru lepas tu..
sekarang saya pulak yang hilangkan... T_T
macam mana boleh ilang?
rupe pendrive yang masih tak ketahuan status...
tadi masa kursus ada cikgu tu mintak instrumen SPPBS, so dengan baik hatinya saya berikan pendrive tu.. masa dia pulangkan, dengan carelessnya saya letak dalam beg di bawah kaki tanpa angkat beg tu dulu.. langsung tak pikir samada betl2 masuk dalam beg ke tidak...
tadi masa cari memang dah tonggang beg tu, dan takdek pendrive tu.. sahla memang cicir kat lab...
rasa macam nak ketuk2 je kepala sebab careless sangat...
sedih?? sekarang rasa macam berdouble triple semua ada
macam bertimpa-timpa...
last hope cuma harap esok ada masih ada rezeki.. moga pendrive tu betul2 cicir dekat lab tu... dan tak ada insan lain yang amik... harap sangat2...
dahla langsung tak ada gambar pendrive tu... kalau ilang, memang langsung tanpa jejak la... =((
korang doakan la eh..


>

October 4, 2011

7 oktober...

> chaiyoook2 tuk kursus KSSR MATEMATIK hari ke 3...
tak sabar nak tggu habis, meskipun satu lagi kursus bakal menjelma minggu depan..
pun tak sabar nak tggu 7 Oktober..
ada apa dengan hari jumaat ni??
pe lagi kan.. pembentangan bajet 2012 laaa..
harap2 gaji naik...
amin...
tapi barang jangan pulak naik harga...
karang ada satu benda lain lagi naik, naik darah... hahahaha...
doakan sesama yer... =))>

October 3, 2011

kursus kssr matematik tahun 2

> huaaa.. hari pertama kursus KSSR, rasa bosan dengan ngantuk gile.. sebab ulang tayang dan siaran ulangan intipati macam kursus PK aritu je... tapi sib baik ada Murni.. bolehla sembang-sembang... 
balik pundah tak leh awal macam kursus PK sebab masa tak boleh dianjalkan.. so balik la kami waktu pejabat..
masa balik tadi lak, perjalanan yang sepatutnya 45 min dah jadi hampir 2 jam.. sebab accident... 
area Teluk Intan menghala Bagan Datoh memang area kemalangan maut.. kalau ada je, mmg taksahla kalau yang terbabit tu tak mati atau cedera parah..
tadi mmg jam gile... pastu tengok jip polis lalu sebelah, intai punye intai nampak palstik itam macam dalam gambar kat bawah ni


apa lagi kan.. maksudnya mangsa dah meninggal la kan..
masa sampai tempat kejadian, memang sedih dan terkejut tengok keadaan kereta tu..
kereta myvi bertembung dengan lori treler ke kontena...
myvi putih tu memang tak nampak rupa myvi kecuali bahagian belakang je, yang lain macam tin pepsi yang kita pijak dari atas, kemek sekemeknya .. yang elok cuma bahagian boot je.. dari depan sampai pintu penumpang belakang memang hancur, tapi tak sempatla nak amik gambar.. sebab tengah drive masa tu..
 kadang2 risau jugak sebab selalu guna laluan tu kan..
tapi tawakkal dan berserah kepada ALLAH, sebab kadang2 bila dah qada n qadar, kita berhati2 macam mana pun, orang pulak yang sodok kita dari depan atau belakang...
yang penting kita dah berusaha dengan cara pemanduan selamat.. ecece, macam la selamat sangat kan bawak keta.. haha kadang2 tu selalu jugak break the law.. tapi bila datang perasaan insaf tu, berhemah la kejap.. hihihi...(sebenarnya selalu ingatkan diri tak kawin lagi, hahaha) 


macam ni lah rupenye lebih kurang
so kepada semua, bawa kenderaan anda dengan berhemah..
ingatlah orang yang tersayang...
(>_^) >

September 30, 2011

Update.. INSTRUMEN EVIDENS SPPBS TAHUN 1

serius tak tau nak update ape.. hahaha..  lama gila menghilang.. jadik silent reader je... nak update instrumen SPPBS pun asyik sangkut je... bila tengok trafik, kesian sebab ramai yang search evidens SPPBS tu... nanti line ok, saya update kan...boleh? takpun sila ke blog cikgu eyta, ada link dia kat tepi sebelah kanan ni...

minggu ni kursus KSSR tahun 2 lagi.... isnin sampai khamis.. untuk subjek matematik pulak.. minggu depan pun.. tuk subjek Muzik.. seram.. sebab saya langsung tak ada basic muzik.. bantai suruh baca not, matila... ternganga depan tu.. nasib baik dua2 ada kawan join.. tak adala lone ranger sangat... =))

seyes tak reti benda2 alah ni


*UPDATE: dah boleh upload dah.. hehe... ni link dia.... sume saya compile dalam satu file je.. download kat  bawah ni yer.. 

EVIDENS SPPBS Tahun 1


bahasa arab


dunia muzik


dunia sains dan teknologi


agama islam


dunia seni visual


bahasa melayu


matematik


Pendidikan jasmani


pendidikan kesihatan



p/s: kalau ada error kat link atau fail tu tak betul, bleh bagitahu kat shoutbox.. nanti insyaALLAH saya betulkan balik.. maklumla, takut terlepas pandang..








keep the words to yourself, please??


>minggu ni buleh kata minggu yang agak tough la.. sebab apa sebab terpaksa tahan telinga...


saya pun taktau nak cakap apa... terasa? mungkin juga.. sebab walaupun  mungkin niat seseorang tu hanya bergurau.. tapi gurau pun ada had nya.. takkan sampai babitkan kepercayaan terhadap seseorang kan.. rasanya kalau setakat benda tu boleh  dan lama-lama boleh menyebabkan sesuatu hubungan tu keruh, rasanya we better keep that words to ourself... 
dulu mula-mula mungkin betul gurauan tapi bila kenangkan semula, sedikit sebanyak sebenarnya saya boleh termakan "gurauan" tersebut dan timbul bibit2 curiga dalam hati saya...
kenapa perlu suruh saya cari orang dekat2 sini?
dengan harapan tak payah tunggu yang duduk Sarawak tu.. senang katanya...
terdiam saya seketika, tak tahu nak cakap apa...
masa tu sempat juga terpikir, gurauankah itu? huhuhuhu

esoknya pun sama.. orang lain pulak yang cakap, dia kata memang tak berharap kalau hubungan jarak jauh.. sebab dia cakap susah nak caya sikit...
mmmm... dalam hati taktau nak cakap apa... cuma terpikir kenapa dorang cakap benda macam ni.. kan lebih bagus dorang doakan supaya kami panjang jodoh?
kan lebih bagus...
kenapa perlu racun otak dan fikiran saya dengan ayat macam tu?

>

September 20, 2011

kursus KSSR PK


huahua.... rasa macam exhausted sangat pergi kursus.. yela sebab 4 hari,.. ni masuk hari kedua baru.. lagi 2 hari kena tempuh... hari pertama dahla silap estimate masa perjalanan sebab biasanya rumah ke teluk intan amik masa 45 min je... tapi lupa nak consider pagi2 lori banyak.. cuak jugak sebab pagi isnin tu hujan... lagi melambatkan.. last2 sampai area sekolah tu dalam  pukul 7.50.. lepas tu bantai sesat, tak jumpa sekolah... sampai pun nyawa2 ikan kul 8.. nasib baik mardhati dah tolong tandakan tempat.. hihihi.. pengajarannya, lainkali jangan budget masa semput2.. so harini dengan bersemangat nya keluar rumah pukul 6.45 pagi.. huhuhuhu... dan selamat sampai pukul 7.45 sharp.. hihihi...

semalam sesi memang membosankan... sebab dia terangkan balik pasal KSSR dan memang baca straight aje... tapi nak wat camana dah memang arahan dari atas macam tu.. sampai ada sorang cikgu tu... asal JU start cakap je, dia akan tertido.. dari pagi sampai petang... semalam balik pukul 4.30ptg.. hari ini punya pengisian lagi ok dari semalam.. tak adala rasa bosan sangat sebab lepas tu dia buat kerja kumpulan.. ok la kan.. esok pula akan buat bengkel microteaching... arini pun siap bawak balik keje rumah.. bukan apa pun, just taip balik rph je.. hihihi.. nasib baik harini balik awal.. pukul 2.30 sebab kami sanggup korbankan rehat tengahari dengan sambung straight lepas rehat pagi.. sepatutnya sesi tu dari pukul 10.30 sampai pukul 12.30.. dan rehat dari pukul 12.30 sampai 2.30... tapi kami sepakat jadikan dari pukul 10.30 sampai 2.30.. hihihi,.. nak balik awal punye pasal... =p

esok, petangnya kena g medical checkup round kedua.. nak tengok jadual dulu, kalau dianjalkan takpayah dah mintak excuse... lepas tu janji nak date ngan fara.. nak g makan pizza... yeay!!!  okla.. sampai kat sini dulula update... nak tunggu isyak pastu nak tido.. esok nak kena bangun awal pagi.. T_T...penat punya pasal... sampai rumah pun macam tongkang dah ni.. sabo ye.. pas habis kursus nnti kemas.. hehe...

p/s: tetiba rasa seronok lak g kursus dari pergi sekolah.. hahahaha... takpe2 ada 2 kursus lagi menyusul... kikiki

September 18, 2011

bukan tak sudi... tapi..

cuti ni pun banyak rumah terbuka.. satu umah GB hari jumaat dan hari sabtu umah kerani dengan kenduri umah sorang cikgu kat sekolah... umah GB pergi sebab ada jiran ajak pergi sekali... jiran tu merupakan bekas schoolmate dengan GB... okla tu sebab dia dah jadi penyelamat keadaan.. thanks to Kak Asmah sekeluarga...
yang dua lagi? tak pergi pun.. kejam?? memang pun... bukan tak nak pergi, memang nak sangat memenuhi undangan.. tapi...... tak ada kawan nak saing g sama2.. mungkin korang cakap buat apa nak ada kawan.. just go jela.. makan2 balik... hahhaa, easier said than done friends... tak kisah nak pergi sorang2.. cuma mati kutu time nak dah sampai,.. sorang2 nak makan, nak sembang dengan sape? dahla masih baru, tak kenal sape2... aiyaaaaa.... bila dah pergi umah GB tu, memang syukur sangat tak datang sorang2... memang dia layan, layan baik sangat2, tapi ntahla.. korang kena experience dulu baru tahu macamana kot.. nak kata saya kera sumbang? tak juga, saya boleh aje sembang dengan sesapa yang saya baru kenal.. cuma bila berada dalam kelompok guru yang berada di pertengahan 40-50, taktau nak sembang lebih2.. oppss jangan salah faham nak cakap saya tak suka mereka yang lebih tua, tak.. bukan macam tu.. cuma skop perbualan kita sangat terhad...

yang hari sabtu, memang tak pergi dua2.. sebabnya? kerani ajak pagi tu.. memang agak rapat dengan dia, dan nak pergi, tapi sama macam situasi kat atas sikit2, + kalau pergi umah dia, mesti kena pergi kenduri cikgu tu sekali.. taknak nanti kuar pape cite kemudian hari.. so decide tak payah g dua2... baru adil kan.. =))


p/s: pergi rumah terbuka patut makan banyak2 kan. tapi aritu makan sate 4 cucuk, seketul ayam, dan 4 ketul(betul ke simpulan bahasa ni?) nasik impit... adakah nikmat makan telah ditarik?? takmau2...

Pengisian Hari Malaysia dengan Masalah??

cuti 3 hari.. apa aktiviti kamu? sy cuma berhibernasi.. hahahaha.. merehatkan diri setelah menerima perkhabaran yang tidak berapa menggembirakan.. makan pun malas.. cuma tido, bangun n tengok balik We Got Married Sweet Potato Couple...

tuk tahun dua lak..
huhuhu... sebenarnya kena pergi kursus KSSR... start isnin ni... ada yang cakap best sebab tak payah masuk mengajar.. wawawa.. saya rela mengajar lagi.. sebab kursus tu sampai petang... kalau pegi sekolah.. sampai tengahari je... petang dah boleh membuta.. dahla jauh.. wat dekat teluk intan... + 4 hari lak kena berulang... aiyyaaaaa.... haha, takpela, nasib baik ingatkan dengan pergi kursus ni boleh meningkatkan ilmu dan proficiency, lagipun ni memang bidang tugas, nak taknak memang nila kerja dan core business guru...tabahkan dan redha kan hati.. chaiyoookk!!! fighting!! ingat nak stay umah fara je.. tapi kesian lak.. kalau stay, memang budak2 tak ada tuisyen la,, tak kisahla pasal bayaran tapi sejak balik raya, memang minggu ni baru wat full untuk seminggu, kalau on off, rasa segan jugak kan... lagipun memang fara suggestkan cuma bila diri penat, rasanya best place adalah rumah sendiri kan...  sebb tu tengah in between ni..tak decide lagi nak stay sana atau berulang je..

kursus tu lak saya kena pergi tuk PK, PJ dan MZ... means that sy takkan masuk sekolah dalam lebih kurang 3 minggu.. sebab nya tiap2 minggu hanya masuk hari jumaat je.. walaupun kursus tu tak berturutan tarikhnya, tapi memandangkan sekolah hanya tinggal lebih kurang 9 mggu je lagi.. dah tolak 3 mggu, ada 6 minggu lagi.. sempat ke nak habiskan silibus? rasa macam tak sempat je, subjek lain tak risau sangat.. tapi matematik tu cane-cane pun kena bagi habis.. harap-harap sempat la... mula-mula risau sebab nanti kursus tak ada kawan.. hahaha... yela, bila kursus sure ada group work, bengkel, presentation semua.. so cari kawan yang kita sekepala adalah penting ok, kenal tak kenal lain kira, tapi bonus kalau ada yang kita kenal.. haha... nasib baik sebab PK dengan PJ, Mardhati pun ikut sekali.. hehehhe, kurang2 tak ada la risau sangat kan.. jadi lone ranger.. huhu.. masalah kedua lak.. kursus MZ tu bertindih dengan tarikh tuk PJ, hahaha.. tapi agaknya dah settle kot... sebab dah bagitau GB masa g open house rumah dia.. hihihi... masalah ketiga, hari rabu tu kena buat Medical Checkup.. sambungan yang haritu punye... citer kat sini tapi sebelah petang. nasib baik yang handle kursus tu JU yg merupakan cikgu kat sekolah jugak.. dah bagitau kat dia.. cuma harap2 dapatla pelepasan.. kalau tak, serabut kepala jugak tu nak kena deal balik dengan hospital.. dahla appointment tu pun dah tunggu 2 minggu...
pray me the best k... =))
tktau gambar zaman bila.. google je.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa