LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label kasut kahwin. Show all posts
Showing posts with label kasut kahwin. Show all posts

January 2, 2013

6th Review: Bertandang

Review untuk majlis last.. bertandang ke rumah pengantin lelaki.. 

Date: 17.11.12
Tema: Oren+Purple
Attires & Accesories: sendirian berhad je.. :p
Makeup : Kak Jah
HB: SekociNorlie

Untuk majlis bertandang ni, saya dah bergerak ke Kedah seawal 15hb lagi... kira saya gerak dulu, rombongan datang keesokan harinya..  tapi duduk hotel dulu la.. konon2 taknak bagi basi pengantin sebelum majlis, tapi nan ado. 16hb, malam sebelum majlis, rombongan kami telah diraikan dengan majlis tahlil yang keluarga MBB buat.. oh ye, rombongan bertandang ni  saya bawak satu bas.. alahai, jenuh nak mengurusnya.. maka malam tu jugak dah berkenal-kenal dengan sedara-mara MBB..

khemah kaler oren
unik tak kaler tema kami.. haha purple ngan oren, tak pernah dibuat orang.. hahhaa, tapi nasib baik outcome dia nice jugak..  ni semua sebab deco orang lain settle, baju lak pengantin pilih, n masa cari tu tak berkenan lak dengan kaler oren atau peach.. so akhirnya jadila gabungan colorblock cenggini



Esoknya, 17hb hari kejadian, pagi2 lgi dah kelam kabut sebab malam tu mintak adik tolong ironkan baju + tudung nak dipakai, tapi waktu pergi amik malam tu, tertinggal tudung pulak.. so pergi homestay rombongan, amik tudung dulu, baru gerak gi makeup.. masa ni sis in law yang bawakkan, sebab makeup di butik.. dengan Kak Jah..sangat2 recommended Kak Jah ni.. sebab sangat gojes dia punye makeup.. :)  MBB lak masa tu bizi setting tempat ngan rumah kot..


Dah siap makeup, SIL hantarkan pergi homestay rombongan.. tunggu pengantin lelaki jemput dari sana..
Dalam pukul 11.45 camtu MBB datang jemput.. :) Awal sebab rombongan nak balik kelantan pulak lepas tu..

Depan rumah dia bukan main sibuk gila jalan.. sebab dekat dengan exit highway kot.. pengantin nak lintas pun payahhh.. wuwuwuw dahla panas, cair makeup i.. hahahha



lepas dah lintas, terus serbu meja makan beradap.. hahhaa, pengantin lapo wehh

love the veil tooo.. :)
Baju Pengantin fits me very well.. haritu saya mention yang kainnya kosong sangat kan.. tapi it turns out that day, tak de masalah langsung.. cantik je dalam pic.. (perasan!) hahaha.. so tak ralat sangat la tak tambah beading atau patch lace kat kain..

menu makan pengantin..  sedappnya..
dalam hati cakap bila la buleh makan ni... 
bila time makan, memang makan tak ingat dunia dah
Menu kat sana biasa je, tapi yang unik sebab ada kiosk untuk cucur badak, karipap dan bihun sup yang membuatkan pengantin terkenang2 sebab dapat makan satu mangkuk kongsi 2 orang je.. bila nak serbu petang tu dah abehhh.. T__T



bihun sup yang sangat sedappp..

Kasut yang saya guna masa majlis ni adalah kasut flat yang saya pakai masa majlis resepsi di Kelantan.. saya tak pakai kasut peeptoe pink [SINI] sebab rasa tak praktikal nak jalan dengan keadaan tanah dan duration nak pakainya.. beli dekat Verns je.. sangat matching dengan handbouquet ku.. ;P 


Kat sini takde pelamin.. so masa sepanjang majlis, just wandering sekitar khemah, jumpa tetamu.. agak-agak dah penat, duduk rehat jap.. lepas tu sambung lagi.. OP pun tak sibuk-sibuk dengan kitaorang sebab amik event je.. dia tembak kamera dari jauh je.. ntah2 ada gambar terkorek hidung pun ye.. kahkahkah

kesat peluh  dengan gaya tersendiri.. 

pengantin bawak handbag ooo... teman MBB solat dulu.. :)
our bilik pengantin.. simple2 aje
Majlis kat sini memang sangat2 simple je.. but i'm okay with it.. takde terikat dengan flow ape2.. okla kan.. sebab kat rumah saya dah ada pelamin.. dah penat berkejar dr khemah ke pelamin.. so kat sini relax2 aje.. super santai..


Lepas temankan MBB solat zuhur, dalam pukul 3 camtu,  kami dah duduk statik je.. PENAT!! huhuhu.. duduk depan rumah atas kerusi, tak gerak2.. dah jadi pelamin kitaorang dah depan tu.. tunggu orang datang jumpa.. nasib baik memang betul2 depan khemah.. so takdela nampak cam berat punggung pengantin ni..

The Handbouquet i love the most.. tapi dah takde dengan saya dah HB ni.. meskipun specially made n requested by me, tapi lepas majlis tu, akak norlie tanya, nak beli ke nak sewa je ngan dia.. sebab HB ni banyak permintaan + dia tak rajin nak buat lain sebab time consuming + kerongsang vintage sangat rare + mahal.. Masa tu pun baru bayar deposit je.. lepas pikir-pikir, kalau beli pun, dah takde kegunaan lepas ni, so i decide to rent jela..  

lokasi pelamin tak rasmi kami.. ngeh2

Dalam 4.30 camtu, kami beredar daripada majlis.. pergi outdoor... harusla camwhore puas2 kan... balik dah mahgrib pun.. tapi waktu tu nasib baik tak jamah ayam masak merah.. sebab esokkannya satu rumah sakit perut sebab ayam tu dah basi.. hanya kami yang terselamat, sape2 yang makan masa lewat petang tu memang tak terlepas.. masa tu ingat nak makan jugak sebab masa makan beradap tu, dorang tak serve kat meja kami.. tapi sebab penat terus siap2, bersihkan badan, dan apalagi.. zZZzzZzZ..

Terasa2 lagi kemanisan bergelar raja sehari.. huhu.. nak jadi pengantin lagi buleh dok?? really miss the moment making the preparations, pakai baju cantik, makeup cantik2, pakai veil dan tiara.. pakai baju cantik dan makeup tu buleh la buat, tapi kalau pakai veil n tiara memang tak la kan.. gila kau nak pakai veil, nak pergi mana?? buat bahan kena ngata kat orang je.. hehehe..  btw, tq for reading.. b2b 2013, selamat membuat persiapan.. enjoy the moments k.. :)

>
>

December 29, 2012

5th review: Resepsi

Pengantin basi baru terkedek-kedek nak review majlis beliau.. ;p

Tarikh : 13.11.12
Tempat : Home Sweet Home

Hari kejadian.. tak banyak nak review pun.. sebab banyak detail dah diexpose sebelum ni kan.. cuma ada few things yang berlaku masa majlis.. so nak share, yang baik jadikan teladan, yang tak berapa menjadi tu jadikan pengajaran ye bakal2 b2b..
Teaser Baju Resepsi :  SINI
HB : SINI
Makeup, Veil and Accesories : Awie Bridal

MBB sampai dalam pukul 11.30 camtu.. memang awal sebab lepas tu family dia nak balik Kedah pulak kan. punyela bride malas, sambut groom betul2 depan tangga je.. :p

Ketibaan pengantin lelaki
First thing yang spoil adalah baju pengantin lelaki.. sebab MBB tak try dulu sebelum tu, jadi hanya pada hari kejadian dia perasan yang baju tu sebenarnya singkat bahagian lengan.. huhuhu.. dahla masa amik baju haritu, butik sampai bagi 3 helai suruh pilih sendiri mana yang lebih matching dengan dress saya tu..  sebab kaler kuning dia susah sikit nak matching.. last2 amik baju lelaki kaler grey.. matching dengan beading baju perempuan.. tapi tula, gara2 tak fitting dulu, dah jadi  pelik.. tergantung je.. huhuhu

Khemah scallop kuning+biru macam direquest.. khemah memang cantik sebab memang dia bagi yang baru.. 1st time guna..  so memang putih bersih la..  shining dia punye putihnya tu memang menyakitkan mata.. :p


Flow majlis macam biasa, sambut pengantin lelaki, pergi dekat pelamin, bacaan doa, camwhore amik gambar dan makan.. :)... Oh ye, saya tak buat acara menepung tawar.. pelamin just untuk bergambar je.. no kompang, no karaoke, no dj.. no no no... hehehe..

love the attires, the HB.. sume la.. :P

Saya pernah mention suruh bakal2 b2b pakai korset kan.. untuk resepsi ni sy tak pakai korset n see the difference between pakai korset dengan tak.. bandingkan dengan pic masa akad nikah [SINI]... postur dan baju nampak lebih cantik terletak kan??



the colour fits us very well kan.. :)
rombongan lelaki serbu makanan dulu
Secondly, tak puashati tang orang yang incharge bab makanan pengantin.. sebab dia pergi letak dekat bahagian tepi meja U tu.. bukan dekat tengah.. so jadinya, kami bagi laluan kepada rombongan lelaki makan dulu, lepas settle dorang makan, baru la arrange balik kedudukan makanan pengantin.. kami je kot yang jadi pengantin makan lepas dah settle rombongan makan.. hahaha



sudahnya MBB lipatkan je lengan dia, takla nampak sangat kan..
with baby irfan yang comel
Habis first round amik gambar, kami turun pergi melayan tetamu dekat khemah-khemah.. sementara nak tunggu dorang setting balik meja makan beradap.. bab layan tetamu ni penting ye, jangan syok sendiri duduk dekat pelamin je.. kena rajin turun jumpa tetamu.. walaupun tak kenal, atleast kena bertemu mata, kata orang... macam kami haritu, penat sebab berulang alik naik rumah turun ke khemah.. kadang2 ada juga tetamu kita yang jenis malas nak masuk ke rumah.. so, bila buat camtu, nampakla yang kita menghargai kedatangan dorang, walaupun sebenarnya serius cakap, saya tak kenal pun.. 

some fellow friends from IPG.. 
Cuma bila pikir-pikir, orang datang kenduri ni biasanya misinya ada dua je.. satu; makan nasi kenduri, kedua; tengok@ambil gambar pengantin. so, kalau boleh janganla duduk tunggu di pelamin je, rajin2kan round sekeliling, tapi jangan pula sampai orang nak amik gambar dengan pengantin, pengantin pulak tak tau kemana.. kena pandai manage time la, bila nak turun, bila nak jalan2 round... 


Macam saya haritu pun, awal2 lagi dah inform my OP, yang saya taknak crazily amik pic dengan photog,  posing2 bagai nak rak berdua di pelamin, sampai orang yang nak amik gambar dengan pengantin terpaksa tunggu... saya taknak macam tu, saya nak layan tetamu yang datang, yang nak amik gambar dengan saya, so, bila takde yang tetamu yang nak bergambar barula kami amik pic dengan OP.. kalau masa tengah bergambar ada yang nak amik gambar, kami stop, beri laluan dulu pada dorang.. dan sebabkan that part, saya hepi sangat2.. sebab saya dapat layan mereka2 the best i can.. my OP, Ja Ismail pun sangat2 understanding.. sangat senang bekerja dengan beliau.. 

Untuk kasut, saya prepare dua.. satu heel sy pakai dekat pelamin, satu lagi flat, saya pakai untuk jalan2 layan tetamu..  teaser kasut [SINI], yang flat sama macam dalam pic kat atas.... sangat membantu kaki, so b2b sila prepare flat ok, kalau anda taknak sakit kaki.. ;)

Dalam pukul 4.00 agak-agak tetamu dah surut, kami pergi outdoor.. lepas tu singgah makan kat kedai.. hahaha, dengan bride attire selamba derk je duduk order n makan.. tercengang2 orang kedai nasi ayam metro tuhh.. hihihi.. lepas tu balik, pukul 9 hanyut ke dunia lain.. plan nak potong kek, buka hadiah semua ke laut.. pengantin penat.. hahhahaa.. 

Esoknya, camwhore sepuas hati.. sebab ada 2 helai baju lagi yang tak pakai.. satu baju gaun putih dan satu lagi songket.. sengaja tak pakai sebab taknak tukar2 baju masa hari majlis.. buang masa + cerewet la nak tukar2.. tak amik karang rugi.. so penyelesaiannya, kami pakai untuk bergambar sendiri2 syok je.. okla kan.. saya paling suka baju songket ni.. kaler dia sangat cantik.. tapi sayang, kalau nak pakai masa majlis tu boleh tapi kena tahan panas...


the biggest disaster, kek kawin.. dushhhh..  nanti story lain ehh..



lepas tu sesi buka hadiah.. sesi yang paling best!!.. banyak juga dapat brg yang dlm wishlist..hadiah pling tak terjgka pun ada.. jeng2.. yang tu entri lain ehh..
rasanya tu jela yang nak direviewkan..
next, saya review majlis bertandang lak ehh..
thanks sebab baca.. :)


>
>

October 2, 2012

Kasut Bertandang

saya pernah bercerita kasut impian saya [SINI]
dan mereveal kasut semasa resepsi [SINI]
sebab kan saya suka kasut peep toe,
maka haruslah dua-dua peeptoe kan....
even kaki jari tak berapa nak cantik sebab bam bam
nak-nak ibu jari kaki kan...
tapi sebab over konfiden, penuhi kehendak hati jela supaya tidak menyesal di kemudian hari.. 
huhuhu..
sneak peak kasut bertandang...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
jeng jeng jeng..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



pink karer!!!
suke sangat sebab ada reben2.. nak-nak lagi sebab kaler pink kan...
beli online je..
yang pasti bukan branded pun..
yang penting, comel... =)


>
>

May 17, 2012

heart this shoe... ^^

kasut lagi?? ish3...
sebenarnya MBB yang pilih dan belikan kasut ni... ^__^
beli online juge...
try pakai, memang sangat selesa.. walaupun tinggi jugak, tapi bukan killer heels macam yang haritu punye..
my official wedding shoe...  =)))



>

>

May 11, 2012

yang mana?


yang mana satukah idaman kalbu sebagai kasut big day?? 
tiga kasut ni baru sampai semalam
tapi semua ni tinggi2.. 
kesan kelepek lepas try pun ada lagi dekat kasut putih tu.. huhuhu
aduii sakit kaki kalau pakai lama-lama.. 
beauty from pain orang kata kalau macam nih..
SANGGUP??


>



>

April 21, 2012

kasut kawen peeptoe aci tak??

nak kasut kahwin peeptoe... boleh??

sandal macam tak appropriate sangat kann..


pun teringin nak satu kaler fuschia nihhhh.. sume ko nakk  yerr


cantiknye yang ni kan.. adore this very2 much...
hehe..susah nak jumpa kasut tutup penuh yang cantik.. setuju tak?? kasut antara yang memang saya sangat cerewetttt.. sebab susah sangat nak berkenan sesuatu design tu.. dan kebanyakan yang mencuri hati adalah jenis peep toe..

kasut kawin mesti tutup depan ke eh?? hehehe, adik saya cakap dia taknak kasut peep toe sebab buruk kalau nampak jari.. 
*tapi sebenar saya suke tengok jari kaki saya keluar* rasa cam cute je... hekhek perasan!
hehehehe...
like the detailss..

lace nampak klasik+elegan...
MBB suruh beli design ni.... cantik tapi...

saya berkenan design ni....

amik dua2 aci tak??

>



>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa