LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

September 30, 2011

Update.. INSTRUMEN EVIDENS SPPBS TAHUN 1

serius tak tau nak update ape.. hahaha..  lama gila menghilang.. jadik silent reader je... nak update instrumen SPPBS pun asyik sangkut je... bila tengok trafik, kesian sebab ramai yang search evidens SPPBS tu... nanti line ok, saya update kan...boleh? takpun sila ke blog cikgu eyta, ada link dia kat tepi sebelah kanan ni...

minggu ni kursus KSSR tahun 2 lagi.... isnin sampai khamis.. untuk subjek matematik pulak.. minggu depan pun.. tuk subjek Muzik.. seram.. sebab saya langsung tak ada basic muzik.. bantai suruh baca not, matila... ternganga depan tu.. nasib baik dua2 ada kawan join.. tak adala lone ranger sangat... =))

seyes tak reti benda2 alah ni


*UPDATE: dah boleh upload dah.. hehe... ni link dia.... sume saya compile dalam satu file je.. download kat  bawah ni yer.. 

EVIDENS SPPBS Tahun 1


bahasa arab


dunia muzik


dunia sains dan teknologi


agama islam


dunia seni visual


bahasa melayu


matematik


Pendidikan jasmani


pendidikan kesihatan



p/s: kalau ada error kat link atau fail tu tak betul, bleh bagitahu kat shoutbox.. nanti insyaALLAH saya betulkan balik.. maklumla, takut terlepas pandang..








keep the words to yourself, please??


>minggu ni buleh kata minggu yang agak tough la.. sebab apa sebab terpaksa tahan telinga...


saya pun taktau nak cakap apa... terasa? mungkin juga.. sebab walaupun  mungkin niat seseorang tu hanya bergurau.. tapi gurau pun ada had nya.. takkan sampai babitkan kepercayaan terhadap seseorang kan.. rasanya kalau setakat benda tu boleh  dan lama-lama boleh menyebabkan sesuatu hubungan tu keruh, rasanya we better keep that words to ourself... 
dulu mula-mula mungkin betul gurauan tapi bila kenangkan semula, sedikit sebanyak sebenarnya saya boleh termakan "gurauan" tersebut dan timbul bibit2 curiga dalam hati saya...
kenapa perlu suruh saya cari orang dekat2 sini?
dengan harapan tak payah tunggu yang duduk Sarawak tu.. senang katanya...
terdiam saya seketika, tak tahu nak cakap apa...
masa tu sempat juga terpikir, gurauankah itu? huhuhuhu

esoknya pun sama.. orang lain pulak yang cakap, dia kata memang tak berharap kalau hubungan jarak jauh.. sebab dia cakap susah nak caya sikit...
mmmm... dalam hati taktau nak cakap apa... cuma terpikir kenapa dorang cakap benda macam ni.. kan lebih bagus dorang doakan supaya kami panjang jodoh?
kan lebih bagus...
kenapa perlu racun otak dan fikiran saya dengan ayat macam tu?

>

September 20, 2011

kursus KSSR PK


huahua.... rasa macam exhausted sangat pergi kursus.. yela sebab 4 hari,.. ni masuk hari kedua baru.. lagi 2 hari kena tempuh... hari pertama dahla silap estimate masa perjalanan sebab biasanya rumah ke teluk intan amik masa 45 min je... tapi lupa nak consider pagi2 lori banyak.. cuak jugak sebab pagi isnin tu hujan... lagi melambatkan.. last2 sampai area sekolah tu dalam  pukul 7.50.. lepas tu bantai sesat, tak jumpa sekolah... sampai pun nyawa2 ikan kul 8.. nasib baik mardhati dah tolong tandakan tempat.. hihihi.. pengajarannya, lainkali jangan budget masa semput2.. so harini dengan bersemangat nya keluar rumah pukul 6.45 pagi.. huhuhuhu... dan selamat sampai pukul 7.45 sharp.. hihihi...

semalam sesi memang membosankan... sebab dia terangkan balik pasal KSSR dan memang baca straight aje... tapi nak wat camana dah memang arahan dari atas macam tu.. sampai ada sorang cikgu tu... asal JU start cakap je, dia akan tertido.. dari pagi sampai petang... semalam balik pukul 4.30ptg.. hari ini punya pengisian lagi ok dari semalam.. tak adala rasa bosan sangat sebab lepas tu dia buat kerja kumpulan.. ok la kan.. esok pula akan buat bengkel microteaching... arini pun siap bawak balik keje rumah.. bukan apa pun, just taip balik rph je.. hihihi.. nasib baik harini balik awal.. pukul 2.30 sebab kami sanggup korbankan rehat tengahari dengan sambung straight lepas rehat pagi.. sepatutnya sesi tu dari pukul 10.30 sampai pukul 12.30.. dan rehat dari pukul 12.30 sampai 2.30... tapi kami sepakat jadikan dari pukul 10.30 sampai 2.30.. hihihi,.. nak balik awal punye pasal... =p

esok, petangnya kena g medical checkup round kedua.. nak tengok jadual dulu, kalau dianjalkan takpayah dah mintak excuse... lepas tu janji nak date ngan fara.. nak g makan pizza... yeay!!!  okla.. sampai kat sini dulula update... nak tunggu isyak pastu nak tido.. esok nak kena bangun awal pagi.. T_T...penat punya pasal... sampai rumah pun macam tongkang dah ni.. sabo ye.. pas habis kursus nnti kemas.. hehe...

p/s: tetiba rasa seronok lak g kursus dari pergi sekolah.. hahahaha... takpe2 ada 2 kursus lagi menyusul... kikiki

September 18, 2011

bukan tak sudi... tapi..

cuti ni pun banyak rumah terbuka.. satu umah GB hari jumaat dan hari sabtu umah kerani dengan kenduri umah sorang cikgu kat sekolah... umah GB pergi sebab ada jiran ajak pergi sekali... jiran tu merupakan bekas schoolmate dengan GB... okla tu sebab dia dah jadi penyelamat keadaan.. thanks to Kak Asmah sekeluarga...
yang dua lagi? tak pergi pun.. kejam?? memang pun... bukan tak nak pergi, memang nak sangat memenuhi undangan.. tapi...... tak ada kawan nak saing g sama2.. mungkin korang cakap buat apa nak ada kawan.. just go jela.. makan2 balik... hahhaa, easier said than done friends... tak kisah nak pergi sorang2.. cuma mati kutu time nak dah sampai,.. sorang2 nak makan, nak sembang dengan sape? dahla masih baru, tak kenal sape2... aiyaaaaa.... bila dah pergi umah GB tu, memang syukur sangat tak datang sorang2... memang dia layan, layan baik sangat2, tapi ntahla.. korang kena experience dulu baru tahu macamana kot.. nak kata saya kera sumbang? tak juga, saya boleh aje sembang dengan sesapa yang saya baru kenal.. cuma bila berada dalam kelompok guru yang berada di pertengahan 40-50, taktau nak sembang lebih2.. oppss jangan salah faham nak cakap saya tak suka mereka yang lebih tua, tak.. bukan macam tu.. cuma skop perbualan kita sangat terhad...

yang hari sabtu, memang tak pergi dua2.. sebabnya? kerani ajak pagi tu.. memang agak rapat dengan dia, dan nak pergi, tapi sama macam situasi kat atas sikit2, + kalau pergi umah dia, mesti kena pergi kenduri cikgu tu sekali.. taknak nanti kuar pape cite kemudian hari.. so decide tak payah g dua2... baru adil kan.. =))


p/s: pergi rumah terbuka patut makan banyak2 kan. tapi aritu makan sate 4 cucuk, seketul ayam, dan 4 ketul(betul ke simpulan bahasa ni?) nasik impit... adakah nikmat makan telah ditarik?? takmau2...

Pengisian Hari Malaysia dengan Masalah??

cuti 3 hari.. apa aktiviti kamu? sy cuma berhibernasi.. hahahaha.. merehatkan diri setelah menerima perkhabaran yang tidak berapa menggembirakan.. makan pun malas.. cuma tido, bangun n tengok balik We Got Married Sweet Potato Couple...

tuk tahun dua lak..
huhuhu... sebenarnya kena pergi kursus KSSR... start isnin ni... ada yang cakap best sebab tak payah masuk mengajar.. wawawa.. saya rela mengajar lagi.. sebab kursus tu sampai petang... kalau pegi sekolah.. sampai tengahari je... petang dah boleh membuta.. dahla jauh.. wat dekat teluk intan... + 4 hari lak kena berulang... aiyyaaaaa.... haha, takpela, nasib baik ingatkan dengan pergi kursus ni boleh meningkatkan ilmu dan proficiency, lagipun ni memang bidang tugas, nak taknak memang nila kerja dan core business guru...tabahkan dan redha kan hati.. chaiyoookk!!! fighting!! ingat nak stay umah fara je.. tapi kesian lak.. kalau stay, memang budak2 tak ada tuisyen la,, tak kisahla pasal bayaran tapi sejak balik raya, memang minggu ni baru wat full untuk seminggu, kalau on off, rasa segan jugak kan... lagipun memang fara suggestkan cuma bila diri penat, rasanya best place adalah rumah sendiri kan...  sebb tu tengah in between ni..tak decide lagi nak stay sana atau berulang je..

kursus tu lak saya kena pergi tuk PK, PJ dan MZ... means that sy takkan masuk sekolah dalam lebih kurang 3 minggu.. sebab nya tiap2 minggu hanya masuk hari jumaat je.. walaupun kursus tu tak berturutan tarikhnya, tapi memandangkan sekolah hanya tinggal lebih kurang 9 mggu je lagi.. dah tolak 3 mggu, ada 6 minggu lagi.. sempat ke nak habiskan silibus? rasa macam tak sempat je, subjek lain tak risau sangat.. tapi matematik tu cane-cane pun kena bagi habis.. harap-harap sempat la... mula-mula risau sebab nanti kursus tak ada kawan.. hahaha... yela, bila kursus sure ada group work, bengkel, presentation semua.. so cari kawan yang kita sekepala adalah penting ok, kenal tak kenal lain kira, tapi bonus kalau ada yang kita kenal.. haha... nasib baik sebab PK dengan PJ, Mardhati pun ikut sekali.. hehehhe, kurang2 tak ada la risau sangat kan.. jadi lone ranger.. huhu.. masalah kedua lak.. kursus MZ tu bertindih dengan tarikh tuk PJ, hahaha.. tapi agaknya dah settle kot... sebab dah bagitau GB masa g open house rumah dia.. hihihi... masalah ketiga, hari rabu tu kena buat Medical Checkup.. sambungan yang haritu punye... citer kat sini tapi sebelah petang. nasib baik yang handle kursus tu JU yg merupakan cikgu kat sekolah jugak.. dah bagitau kat dia.. cuma harap2 dapatla pelepasan.. kalau tak, serabut kepala jugak tu nak kena deal balik dengan hospital.. dahla appointment tu pun dah tunggu 2 minggu...
pray me the best k... =))
tktau gambar zaman bila.. google je.. 

September 13, 2011

another 2 kg to go


alhamdulillah.. macam yang penah saya cakap dulu, saya tak berazam nak diet pun..
tapi disebabkan duduk sorang2 je, selera makan berkurang dan carbohidrate consumption pun berkurang... secara tak sengaja berat turun..
bila first on the scale berat turun 3 kg, memang rasa syok gila.. so amik peluang ni secara tak langsung untuk mengurangkan berat badan.. last timbang masa 2 hari raya aritu, berat dah turun jadi 52.4kg.. yuhuuuu... rasa puas sangat sebab berat turun tanpa perlu ikat perut, masih makan nasik, makan benda berlemak bagai dan segala yang terliur di mulut.. 
cuma kadar yang masuk tu memang sikit dan sekarang memang tak ada istilah tambah kalau makan nasik.. tak lalu.. tapi bagus juga.. berat turun.. hihihi.. pas raya ni tak timbang pun lagi... kalau naik camana?? kalau sikit, takpe la.. boleh terima, tapi kalau mencecah 60kg macam dulu taknak la.. walaupun masih dalam ideal weight, tapi bila pakai baju tak cantik... pakai pun tak boleh saiz s, M je..
nak harapkan saya exercise? harap maaf dan ampun... lari tak sampai 50meter pun dah semput.. belum campur malas lagi.. hah, dah terbukti pun macam koala bear, pemalas.. hihihi.. =p

saya FRUSTTTTT!!!

tengah frust.. sebab beli baju online semalam.. dah siap transfer duit sume, tetiba baru tadi orang tu mesej cakap partner dia dah jual baju sebab tak perasankan mesej dia... adoi.. dahla susah nak cari baju ready made yang berkenan di hati ini.. alih2 bila jumpa, jadi camni lak.. rasa macam nak tertonggeng je skang ni.. FRUSTTT....

cantik kan baju ni....
jangan owner tu tak pulangkan balik duit je dahla.... banyak jugak tu... 
okla.. sy nak pergi pujuk hati yang tengah berduka lara tak dapat baju idaman... bye2.. sob2.. T_T

.selamat berjuang.

SELAMAT MENGHADAPI UPSR buat semua anak didik SKSP..
walaupun tak mengajar tahun 6, tapi cikgu tetap doakan kejayaan kalian semua..
do the best... berjuang demi masa depan kamu semua..
walaupun UPSR bukanlah segalanya namun daripada landasan ni mungkin menjadi satu titik tolak yang boleh membuka satu  ruang dan peluang pembelajaran yang lebih baik...
ALL THE BEST.. chaiyoook2...

September 11, 2011

takwim 2012

Kembali setelah mood swinging beberapa hari lepas.. sama macam manusia lain, tak lari daripada masalah dunia.. tapi taknak dah fikir.. let bygones be bygones.. cuma pengajaran yang dapat daripada kejadian lepas, dalam kehidupan ni, kita tak perlu bersedia, kita hanya perlu menghadapinya.. dan cara menghadapinya yang perlu kita take note.. sama ada dengan emosional atau rasional..

oh yer, takwim 2012 dah keluar.. so sesapa yang mau pergi bercuti dan tempah tiket flight bolehla berbuat demikian.. tapi kat bawah ni tak sertakan sekali public holidays yang lain.. kalau nak tau yang tu tengok kat sini..MUMMY NEMO.. yang kat bawah ni pun amik kat situ jugak.. highlight lebih kat cuti yang lama2 je.. hihih



CUTI SEKOLAH UNTUK TAHUN 2012
Kumpulan A: Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

Cuti Pertengahan Penggal 1 : 09.03.2012 – 17.03.2012 (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun : 25.05.2012 – 09.6.2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 : 17.8.2012 – 25.8.2012 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun : 09.11.2012 – 31.12.2012 (53 Hari)

Kumpulan B : Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya

Cuti Pertengahan Penggal 1 : 10.03.2012 – 18.03.2012 (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun : 26.05.2012 – 10.6.2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 : 18.8.2012 – 26.8.2012 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun : 10.11.2012 – 01.01.2013 (53 Hari)


tahun depan pun raya dalam cuti sekolah.. mmm 2 hari lepas cuti.. huhuhu rasanya jalan mesti sesak dan macam bertambah teruk je... sabo jela.. nak wat camana kan.. cuma tahun depan lebih awal cuti akhir tahun..  best2.. dah macam buat analisis cuti lak kan..

September 7, 2011

speechless

sy mmg betul2 speechless+sedih sangat2...
nak cerita pun taktau nak start daripada mana.. tapi serius niat di hati cuma nak menolong memudahkan..
tapi sayangnya menimbulkan konflik...
sekarang ni memang rasa give up sangat-sangat...
malas dah nak amik tau pape... lantak la..

edisi raya 2011

            Walaupun dah terlambat nak citer sal raya tapi tetap nak tanya macamana  dengan raya korang? Mine, raya lak macam biasa je.. tak kemana pun... stay kat rumah.. kenduri pun banyak tak pergi.. bukan sengaja.. tapi memang tak mampu nak pergi.... sebabnya tiap2 tahun memang 2hari sebelum dan selepas raya mintak maap banyak2 la.. memang tak kuar rumah sebab JAM.... KL lengang tapi KKrai JAMMED... dahsyat yang amat... sehari selepas raya dan raya kedua member bagitahu memang KB-KKRAI yang selalunya sejam perjalanan dah jadi 5jam..


wuwuwu.. even masa g beraya umah nenek masa raya kelima pun masih stuck dalam jam.. untuk jarak 3km pun boleh sangkut 1jam.. rasa macam nak kuar dari keta, jalan kaki je...dah lama sampai berbanding duk terperuk dalam keta.. huhuhu... tapi lupa nak amik gambar keadaan jam tu..... balik pun ikut jalan alternatif.. masuk kelapa sawit.. kalau ikut main road.. taktau makan masa bape lama sedangkan jarak tak sampai 30 km pun. takpela kan ikut jalan jauh kalau nak kira dekat tapi keta statik, hati pun panass je...

raya ni pun ramai yang telah mengubah status; dari bujang bergelar isteri, tunangan dan juga ramai jugak yang dirisik.. pada yang kahwin.. sorry banyak2 tak dapat pergi.. pada yang lain.. congrats.. tumpang gembira untuk korang-korang semua.. tuan punya blog? alahai.. raya ni jenuh nak jawab soalan tuh.. jawapan selamat.. coming soon.. hahaha.. =p

muke excited raye, tapi lepas tu hampehh.. petangnya tido 

comeback entri

          2 minggu menghilangkan diri.. rindu tak kat saya?? bila duduk rumah lama2 rasa macam taknak balik perak.. hahahaha..syok ooo cuti raya lama2...  lebih2 lagi time orang lain dah start keje.. oh yer, masa hari buat ketupat tu yakni bersamaan 29 ogos, ada berita gembira.. takpela lapuk pun, tapi nak gtau jugak yang result SPP dah kuar... 



dan alhamdulillah.. LULUS.. 

semalam masa on the way balik perak, Fara bagitau surat SPP sampai.. so terus singgah sekolah ambil surat dan hari ni masih tak ke sekolah sebab pergi buat medical checkup.. best-best sebab esok pulak majlis raya.. lusa jela kembali mengajar.. hihihi.. mod kerja tak sampai lagi...

yang tak best, wat medical checkup kat Perak ni tempohnya sampai 2 minggu... sebab dia wat asing-asing.. macam tadi pergi check mata, urine test dan xray je... yang pemeriksaan doktor nanti 21/9 pulak... rugi sebab surat sampai lambat kat sekolah, kalau tak, boleh buat dekat kelantan.. sehari je boleh buat.. nak buat kat private risau takut kena reject.. sebab memang ada kes kena reject... takpela lambat pun.. pelan-pelan kayuh... 

tak bestnya kat government ni bukan nak buruk-burukkan imej diorang tapi serius, kalau dengar hospital, malas nak pergi sebab kat sana memang mahal dengan senyuman... lepas tu bahasa sorang-sorang memang amat "sedap" di pendengaran... bayangkan dalam ramai-ramai jumpa tadi, memang jumpa 1 daripada 10  yang senyum pun payah.. masa check mata, nurse tu siap sembur fara lagi cakap suruh wat spek baru sebab katanya "macam mana awak mengajar kalau cikgu sendiri tak nampak?"..  sedangkan benda yang dicheck sangatlah kecik dan jauh plak kami berdiri... hohoho.. nampak cam biasa je ayat tu bila dibaca tapi bila didengar, amat bisa...
kalau baby ok jugak nak wat muke camni.. tapi kalau dah berumur??

mungkin sebab tu kot yang buat sorang kawan fobia nak wat kat hospital tersebut.. sebab pernah kena sembur dengan orang yang kat kaunter... huh, biasa memang camtu.. teringat kisah lama lak sebab dulu pun penah gaduh dengan makcik kat kaunter hospital kat hometown.. sape suh kurang ajar sangatkan... cuma sekarang kesabaran makin menebal.. so selagi boleh sabar, sabar jela... dulu2 darah muda.. hahhaa... tapi rasanya keje apa pun, tak bolehla nak menyombong macam tu kan.. lagi-lagi yang keje dengan manusia.. kalau dengan komputer lain citer la nak cemberut 24jam tak ada yang kisah... ntahla.. bersangka baik: mungkin dia tengah ada problem time tu kot.. who knows.. =p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa