LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label checklist. Show all posts
Showing posts with label checklist. Show all posts

August 27, 2013

a mom must have item: termometer

kalau tengok senarai checklist persediaan nak menyambut baby,
mesti mom2be perasan antara benda yang mesti ada adalah termometer/jangka suhu..


penting untuk monitor suhu badan baby sama ada demam atau x...
ataupun masa dah kena demam, untuk pantau kenaikan/penurunan suhu..

so, termometer ni antara yang kami carila.. sebenarnya, memang dah ada satu.. tapi tu kegunaan daddy n mummy baby.. hehe..
so cari lain untuk baby..
dan hasilnya kami dapat ni..



nipple termometer..
macam pacifier kan...


fungsi dia pun cam pacifier bila nak guna termometer ni..
sumbat je dalam mulut baby bila nak sukat suhu..
bila dah bunyi beep, baru keluarkan..


kami beli sebab comel je..
hahaha... MBB yang jumpa..


tapi janganla tiru kami ye.. beli sebab rupa luaran.. :p
sebab sebenarnya kalau nak beli termometer, untuk baby; ear termometer adalah sangat2 advisable..
dan pastikan termometer tu buleh sukat suhu sehingga bacaan dua titik perpuluhan...
tu antara kriteria utama dan tips nak beli termometer untuk baby...
hehehe, tgk termometer ni berkhidmat dengan bagus tak nanti..
kalau tak, kita kasi tukar sama dia...
ngeh3

>
>

June 18, 2013

hospital checklist & newborn checklist


google checklist utk newborn..  tertarik dengan  checklist kat atas ni.. kredit to the blog owner..
pinjam ye.. sebab ada dengan detail berapa pasang paling minima kena ada clothing n etc..
yela.. newborn ni kan cepat membesar dan pada masa yang masa kuat poo-poo.. kalau beli sikit sangat, karang, tak cukup baju lak..
beli terlebih, nanti membazir..
so bolehla jadikan panduan kan..

yang bawah ni pulak checklist ke hospital..
checklist berbeza ye sebab barang2 kat bawah ni la yang akan kita sumbat dalam beg dan bawak gi mana-mana bila dah 36weeks keatas..


sharing is caring.. :))
>
>

November 2, 2012

checklist 10days more!!


A. Dokument/Borang2
1.      Kursus Kahwin - DONE!
     2.   HIV –  Him - DONE!
              -  Mine -DONE!
3. Prosedur kahwin: 
           borang : me - DONE!
                        him - DONE!
                Saksi: abah urus DONE!
                Jurunikah: abah urus DONE!
      4.      Kad Jemputan – DONE!
      5.      Setem - DONE!
      6.      Bunting - DONE!
      7.      Guest list: akad - 70 orang - DONE!
                           sanding - 2000 - DONE!

B. Akad Nikah
1. Makan - ma urus DONE!
2. Mini pelamin - jimat, guna ala bantal nikah je.. - DONE!
3. Kanopi + Kerusi + meja *deposit DONE!, bal RM250
                                             scallop - Kuning + Biru 
4.  Hiasan Bilik Pengantin - DONE!
5. Baju Nikah
     5.1 Baju L- pengantin lelaki settlekanDONE!
     5.2 Baju P- tempah jahit DONE!
6. Veil  n Tudung - DONE! (veil yang mismatch color tu stkt ni plan 
                                            amk dgn bridal je..mls nak  pening2 kepala)
7. Sampin - DONE!
8. Kasut - DONE!
9. Bunga Tangan - DONE!
10. Bantal Nikah DONE!
11. Make Up DONE!
     12. OP - *deposit DONE! bal RM350
     13. Inai - sendirik je – DONE!
     14. Kerongsang Songkok - DONE!

 C. Hantaran
 1. Pihak lelaki kepada perempuan - xamik tahu.. serah 100%
 2. Pihak perempuan kepada lelaki
          2.1 Cincin - DONE!
            2.2 Baju+seluar - DONE!
            2.3 HP - DONE!
            2.4 Perfume - DONE!
            2.5 Pulut - PENDING
            2.6  Coklat- PENDING (sblm ni plan kuih akok, tukar saat akhir) 
            2.7 Cake in jar - angah sponsorDONE!
            2.8 Buku - DONE!
            2.9 Pen- DONE!
           2.10 Dulang - sewa/pinjam -DONE!
           2.11 Gubahan - DONE!

 DResepsi
 1. Catering/makan - makan, gotong royong * hulur cash je.. DONE!
 2. Pelamin -  DONE!
 3. Baju Persandingan 
               3.1 Warna - Kuning DONE!
                                - Biru   DONE!
               3.2 Aksesori n Veil - DONE!
 4. Make up  - DONE!
 5. Tudung - Kuning DONE!
                 - Biru - DONE!
 6. Kasut -  Heels -DONE!
                   Flat - DONE!
                   Stokin - *kena standby PENDING
 7. OP - DONE!
 8.Handbouquet - DONE! (baru sampai tadi.. tungguuu...)
 9. Doorgift
             9.1 Telur - duit dah bagi so consider DONE!
             9.2 Kerepek - DONE!
             9.3 Tupperware - DONE!
             9.4 Gula2 - DONE!
             9.5 Bekas Telur - DONE!
             9.6 Paperbag - DONE!
             9.7 Doileys & Riben - DONE!
10. Kek acara potong kek - Sponsored by AchikDONE!
11. Bilik Pengantin DONE!
12. Meja Makan Beradap - tema kuning+biru - DONE!
13. Bunga Pahar - DONE!
14. Maid of Honour- calon sudah tiada, T____T , kalau takde pengapit 
                                 takpe ke?? PENDING!!!! 
15. Cenderahati Penanggah/ Tukang Dapur -*ma urusDONE!
16. Guest Book - Angah sponsor -*dah siap, tunggu pergi amik jeDONE!
17. Baju Family - Sponsored by achikDONE!

E. Lain-lain
     1. Set Bilik Tidur - DONE!
2. Langsir - DONE!
3. Bunga Manggar - DONE!
4. Signage - DONE!
5. Homestay dan Hotel - *deposit DONE! bal RM600
6 . Props -  Pistol sabun - DONE! 
               - Wordings - DONE!
               - Paper lantern - DONE!
               - Frame gambar - DONE!
7. Pinggan mangkuk dan cawan - DONE!
8. Tisu -  DONE! 
9. Plastik Sampah - 
DONE!
10. Cat rumah - DONE!

F. Bertandang
1. List rombongan - app 40 org - DONE!
                             - bas -*deposit DONE!
2. Baju - Warna - Purple
               L -  baju DONE!  
                      samping - DONE!
               P -  baju DONE!
                      Veil -  DONE!
                      Tudung - DONE!
3. Kasut - DONE!
4. OP - deposit DONE! bal RM1050 *MBB to settle
5. Makeup - *deposit DONE! bal RM100
6. Tiara - DONE!
7. Hand Bouquet - DONE!
8Baju Family - Angah + Achik settlekanDONE!

G. Honeymoon - PENDING *tengok budget.. ;p

okey, banyak dah settle.. jangan pening2.. yang pending2 tu kalau tak dapat settle, kita redah jela nanti on big day..  nak wat camana kan, rembat jela ape yang ada.. 
 kalau tanya saya,  setakat entri ni ditulis, debaran masih belum muncul.. 
adakah saya sangat cool??? ekekekeke.. :p



>
>

October 13, 2012

checklist 30 hari yang tinggal

Checklist sebulan lagi nak KAWEN!!!
jom tengok sama-sama..
takut ada yang saya termiss out... 

A. Dokument/Borang2
1.      Kursus Kahwin - DONE!
     2.   HIV –  Him - DONE!
              -  Mine -DONE!
3. Prosedur kahwin: 
           borang : me - *ets mggu depan - PENDING
                        him - DONE!
                Saksi: abah urus DONE!
                Jurunikah: abah urus DONE!
      4.      Kad Jemputan – Idea GrafikDONE!
      5.      Setem - DONE!
      6.      Bunting – Idea Grafik - DONE!
      7.      Guest list: akad - 70 orang - DONE!
                           sanding - 2000 - DONE!

B. Akad Nikah
1. Makan - ma urus - DONE!
2. Mini pelamin - jimat, guna ala bantal nikah je.. - DONE!
3. Kanopi + Kerusi + meja Nasir Canopy *deposit done, bal RM250
                                             scallop - Kuning + Biru 
4.  Hiasan Bilik Pengantin -   Awie Bridal - DONE!
5. Baju Nikah
     5.1 Baju L- pengantin lelaki settlekan - DONE!
     5.2 Baju P- tempah jahit -  PENDING  (raya haji baru amik)
6. Veil  n Tudung - DONE!
7. Sampin - Sukaramai Songket - DONE!
8. Kasut - DONE!
9. Bunga Tangan - Clay Crafts - DONE!
10. Bantal Nikah - Awie Bridal DONE!
11. Make Up -  Huda Rahman (Awie Bridal) - DONE!
     12. OP - Ja Ismail *deposit DONE! bal RM350
     13. Inai - sendirik je – DONE!
     14. Kerongsang Songkok - DONE!

 C. Hantaran
 1. Pihak lelaki kepada perempuan - xamik tahu.. serah 100%
 2. Pihak perempuan kepada lelaki
          2.1 Cincin - DONE!
            2.2 Baju+seluar - DONE!
            2.3 HP - DONE!
            2.4 Perfume - DONE!
            2.5 Pulut - PENDING
            2.6  Kuih (Akok)- PENDING
            2.7 Cake in jar - angah sponsor- DONE!
            2.8 Buku - DONE!
            2.9 Pen- DONE!
           2.10 Dulang - sewa/pinjam -DONE!
           2.11 Gubahan - DONE!

 DResepsi
 1. Catering/makan - makan, gotong royong * hulur cash je.. DONE!
 2. Pelamin -   Awie Bridal - DONE!
 3. Baju Persandingan - Awie Bridal 
               3.1 Warna - Kuning DONE!
                                - Biru   DONE!
               3.2 Aksesori n Veil - Awie Bridal - DONE!
 4. Make up -  Huda Rahman (Awie Bridal) - DONE!
 5. Tudung - Kuning DONE!
                 - Biru - DONE!
 6. Kasut -  Heels -DONE!
                   Flat - DONE!
                   Stokin - *kena standby - PENDING
 7. OP - Ja Ismail DONE!
 8.Handbouquet - Sekoci Norlie -ETA by Oct - PENDING
 9. Doorgift
             9.1 Telur - duit dah bagi so consider DONE!
             9.2 Kerepek -  Angah uruskan - DONE!
             9.3 Tupperware -  Ruz's E-ShopeDONE!
             9.4 Gula2 - DONE!
             9.5 Bekas Telur - DONE!
             9.6 Paperbag - DONE!
             9.7 Doileys & Riben - DONE!
10. Kek acara potong kek - Sponsored by Achik, DONE!
11. Bilik Pengantin - Awie Bridal - DONE!
12. Meja Makan Beradap - tema kuning+biru -  Awie Bridal DONE!
13. Bunga Pahar - DONE!
14. Bridesmaid -  tak ada calon, arggghhh - PENDING
15. Cenderahati Penanggah/ Tukang Dapur -*ma urus - DONE!
16. Guest Book - Angah sponsor -*dah finalize artwork..tenkiu ngah!!- DONE!
17. Baju Family - Sponsored by achik - DONE!

E. Lain-lain
     1. Set Bilik Tidur - DONE!
2. Langsir - DONE!
3. Bunga Manggar - DONE!
4. Signage - DONE!
5. Homestay dan Hotel - D'ros Homestay, Harmoni Homestay 
                                      & Rahimah Inn* deposit DONE! bal RM600
6 . Props -  Pistol sabun - DONE! 
               - Wordings - DONE!
               - Paper lantern - DONE!
               - Frame gambar - DONE!
7. Pinggan mangkuk dan cawan - DONE!
8. Tisu -  DONE! 
9. Plastik Sampah - *ma urus - 
DONE!
10. Cat rumah - DONE!

F. Bertandang
1. List rombongan - brp org? - PENDING
                             - kenderaan?- PENDING
2. Baju - Warna - Purple
               L -  baju DONE!  
                      samping - DONE!
               P -  baju DONE!
                      Veil -  DONE!
                      Tudung - DONE!
3. Kasut - DONE!
4. OP - Nuzultaufiq - deposit DONE! bal RM1050 *MBB to settle
5. Makeup - Kak Jah *deposit DONE! bal RM100
6. Tiara - DONE!
7. Hand Bouquet - Sekoci NorlieDONE!
8Baju Family - Angah + Achik settlekan - DONE!

G. Honeymoon - PENDING
* tak decide lagi..  ikut org bawak je nanti... haha....

    Ada few of changes, macam pertambahan jumlah tetamu dll, tapi minor je la.. Masih ada 10 benda
     PENDING .. adatla kan.. sebab certain things yang pending tu macam kuih dan pulut memang kena tggu sehari sebelum tu baru leh settle.. yang lain tu rasanya masih under control lagi walaupun pending..
     phewwww.. masih banyak duit yang belum disettlekan...  syukur alhamdulillah juga sebab dah banyak juga yang dah disettlekan.. semoga diluaskan rezeki... amin..


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa