LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

December 7, 2014

Boboy ke gegurl?




Gegurl ke boboy? Ce teka.. :)

December 1, 2014

KK bah!


Esok dh nk fly blik smnjung... Dah 6hri kt sini.. Cuti2 malaysia... Harini bersiaran dari Nexus Resort Karambunai.. Will update later... Bye.. :)

November 11, 2014

Terkena gangguan

Alkisahnya, lately Ayra memang meragam sangat.. Bila dah nangis, macam kena sawan tangis, tak berhenti dan lama lak tu.. TPi paling memuncak masa lepas balik KL haritu la.. Makin menjadi-jadi bila dah malam.. Hari selasa malam rabu tu dia dah ngantuk sangat2 tapi bila bawak masuk bilik untuk menyusu terus dia meraung2 nangis.. Dan xmau dengan orang lain.. Nak dukung, letak pun takmau.. Last2 decide, mesej ibu dia tanya area kampung tu sape yang pandai berubat.. Lepas dh tau, trus gi walaupun dah hmpir pukul 10.. Sebab takut malam tu melarat tak dapat tido nanti.. Dahla keje esoknya.. Kesian kat dia lagi tak berenti nangis..  Bila smpai tgk rumah dah gelap.. Bg salam pun xberjwab.. Bila nk teverse keta nak blik br dgr bunyi pintu buka.. Mayb sebab hujan, xdengar..

Ustaz tu bagi air yang dibacakan ayat.. Dan suruh sapu di sendi-sendi, renjis di bilik dan tempat tidur... Dia cakap biasala baby matanya blum dihijab.. Mungkin ada benda yang dia nampak dan ganggu dia.. Dan pesan, kalau xok lagi, nanti bawa garam ke rumah dia.. Malam tu, okla.. Cuma terbangun sekali dan ayra xmau lagi duduk bilik tu.. So tidur luar je.. Dengan tokma dia pun dah mau.. Sebelum ni memang taknak langsung... 

Agaknya, lepas ni memang nk kena panggil ustaz tu tengok-tengokkan rumah.. Korang pernah kena x?

November 7, 2014

Clinging Ayra

Sejak2 nak dapat adik ni, dia memang suka sungguh berkepit dengan mummy.. Dan always mintak dukung.. Kdang2 nk masuk toilet pun jadi masalah sebab memang tak boleh mummy xde dpn mata.. Maybe dia dapat rasa yang dia bakal jadi kakak kot... Kadang2 rimas juga, tp bila pikir2 balik, kesian dia... Tu jela cara dia nak bermanja dengan mummy dia.. Dahla sekarang dah kurang nak mnyusu... Adakah sebab sindrom yang sama????

Cendol Bakar Kuala Selangor

On the way balik dari Cheras haritu, singgah drivethru cendol bakar ni.. Dah 3x lalu xdapat merasa je.. Asyik ramai orang sebab masa weekend.. Balik haritu, isnin.. Orang keje, so memang takde orang langsung..


MBB amik cendol VVIP, ma amik cendol pulut tapai, abah amik cendol pulut durian.. Me? Xbeli sebab mmg xsuka makan cendol but at the end, menyesalllllll gilaaa... Cendol dia mmg sedap.. Rasa semua cukup.. Sampai Ayra pun hisap cendol daddy dia sampai tinggal serdak2 cendol dan pulut yang tak boleh masuk straw je.. Sentap daddy dia senan mummy & ayra yang minum banyak... Memang terbaikla cendol bakar ni... Recommended sangat2.. Padanla famous kan... Nanti nak datang lagi.. :)

November 5, 2014

Berat & line kuning

Okehh, seperti dijangka, next checkup smlm, berat Ayra dah jatuh ke line kuning graf.. Means termasuk dlm kategori kurang zat makanan.. Expected but unexpected..  Expected sebab dr instinct mmg rasa cam berat dia naik tp tak banyak.. Naik 100g je..  Unexpected sebab Ayra memang sangat suka makan.. Nasi pun bersenduk2, rasanya time tido je mulut dia tak mengunyah.. Yela, tido pun leh lagi bangun kul 3 pg nk makan.. So memang rasa pelik kenapa berat dia susah nak naik.. Nk kata bagi jajan atau mknn yg xberkhasiat, bnda tu kdg2 je.. Sbb dia mmg suka mkn buah, nasi, roti dan terbaru telur..

Tapi korang faham la bila gi KKIA, ape yang jadi kannn.. Gaya dorang judge tu macam seolah2 kami xbagi anak makan dan biar je anak tu.. Adoiiiilaaaa.. Susah bila explanation kita dorang tak mau dgr..  Macamla berat tu dalam kuasa kami nak kawal.. Dah explain da Ayra suka makan, tapi dia ni memang jenis aktif, Diamnya bila dia tido je.. Peringkat usia macam tu mmg la kan.. Melasak je keje.. Sampai sekarang ni, tidur pun sekali sehari je.. Waktu yang lain memang main.. Sebab tu rasanya makanan xsempat nak jadi lemak... Lagi satu sebab genetik pun ya, ikut daddy dia.. Jenis yang kurus cekeding je.. Bmi xpenah normal.. Haha.. Pun kna amik kira jugak kan.. 

Bila google pasal masalah ni, mmg bnyk juga kes mcm Ayra.. Lega sikit bila tau yg ada pakar yg gtau, as long as budak tu aktif, xdelay growth n perkembangan, jarang sakit, they should be ok.. Berat bukannya main indicator pun... Sama macam pendapat saya.. Sebab Ayra suka makan.. Kalau dia xsuka makan barula saya risau.. 

Paling sy tak boleh terima, siap suruh saya stop bf Ayra lagi..  Dan ganti dgn formula (plis, i don't judge moms yg bg formula, dont misunderstand, saya pun penah bagi Ayra formula)... Why??? Sbb dia ckp susu sy dah xleh tampung keperluan dia dan bahaya untuk saya nanti.. Tak boleh tampung tu mmgla sebab above 6months mmg dah kena ada mknn pelengkap juga.. Bukannya saya bagi susu semata pun.. Yang saya tau, bahaya tu if and only if ada pendarahan pada pregnancy, klau tak, it shud b ok to breastfeed.. Kalau nnt baby dah kuar, nk tandem nursing pun boleh kan., (correct me if i'm wrong) bila saya cakap macam tu, teragak2 pula nak explain.. Bukan sy xtry bg formula, sy ada try bekalkan, sbb sy stop pumping masa bulan 8 haritu lagi.. Tp masalah utamanya Ayra xmahu formula.. Mmg dia xminum lgsung ibu dia cakap.. Susu mummy dia sedap sangat kot.. Xkan nk paksa jolok2 suh minum lak kan.. Nanti feeding time dah jadi sesuatu yang ngeri lak kat dia.. Lagiiii susah.. Kadang2 rasa nak je suh dia try bagi sdr, baru dia tahu.. Ingt kita menipu gamaknya.. Pelik bila, polisi menyokong penyusuan susu ibu, tp the staffs sebaliknya.. 

Sejak semalam, memang dah nekad, pasni checkup Ayra wat kat swasta.. Kadang-kadang nyampah, bila soalan sama dan tuduhan sama macam pita kaset je duk main kt tlinga ni.. Please laa, advice tu perlu but dont judge.. bkn nmpk dan tgk yang luaran je.. Pertimbangkan la faktor2 lain.. Listen to the patient, bknnya patient je yg duk listen.. Sama-sama la.. Mak bapak mana yang taknak anak dia chubby oppss tapi bukan obes ye.. Bukannya kami xberusaha langsung pun, lebih daritu duk sumbat makanan hari2 kat Ayra tp dah berat dia xmau naik.. Yg ptg kami dah usaha..  Selebihnya memang ketentuanNYA.. 


October 29, 2014

Cyberjaya n Putrajaya trip

Mggu lpas, kami jalan2 lagi.. Kali ni lajak ke cyberjaya lak.. Sebab utama nak attend wedding kawan MBB masa kat sarawak.. Hosmet dia.. Dah convert dan kawin ngan orang putrajaya(kot)..  Lpas sekolah terus berdesup ke sana.. Sampai cyberjaya dalam pukul 3 lebih.. Trus checkin kat Tan'yaa Hotel..


Mmg best hotel ni... Recommended.. 

Petang tu pusing cari makan.. Kami mmg xpernah sampai cyberjaya ni.. Kwang3x.. Sbb dh lapar stop mkn kat bnda yg dpan mata je..  Lepas tu lepak hotel je mmndangkan hujan sama.. 

Esoknya (sabtu) barula adik sy dtg.. Dtg lebih kepada nak jumpa Ayra je.. Akaknye, hmmm... dan siap2 gerak ke masjid besi untuk akad nikah kawan MBB.. Barula kami tau yang kendurinya bkn hari yang sama.. Hohoho.. Br ingat nk g jln2 esoknya.. Tp xjadila sebab klau x xdptla MBB jumpa kawan2 dia masa kat Lawas dulu.. Kira small reunion la ni.. 

Kami sampai masjid besi dalam pukul 10 pg.. Ingat dah berlgsung sebab kmi diberitahu mreka pasangan pertamauntuk dinikahkan tp rupanya sebab terlambat, turn dorang dh jadi no 2.. Huhu.. Sempatla MBB menyembang dengan hosmet dia dulu.. 







Dah settle, kami gerak ke Alamanda, isi perut lak.. Lepak2 sementara tunggu kak ipar dtg dr Seremban..  Lpas tu window shopping jela dlm tu dan balik hotel.. Petang tu, singgah ke PICC.. Saja tengok2 Malaysian Vendor Festival.. Tp last2 sudahnya, beli tdg Aidijuma, bju kurung Lunatots untuk Ayra dan strawberry kat Ayra.. Berkenan ngan jubah2 tp bila berkenan dengan satu2 kaler tu xde saiz lak.. 

Ayra dengan mak long nya

Barula gerak ke Kajang untuk makan satay.. Adik ajak makan satay willy.. Okla rasa dia.. Tp mmg pnjang gila beraturrrr... Ayra siap boleh tido lagi masa kat food court tu.. Penat sgt berjalan..


Lepas tu menyinggah ke Aeon Cheras Selatan.. Saja tengok tempat adik2 keje.. Hehehe.. Settle berjalan, balik hotel, tidooooo...

Esoknya ahad, gi jalan2 area putrajaya.. Gi wetlands, tp akak ipar ckp dah xsama macam dulu.. Lepas tu MBB ajak gi amik parang iban dengan hosmet dia kat Presint 9.. Sempatla lepak2 sana kat padang area kejiranan situ.. 


Dah settle amik parang, gerak balik hotel tuk siap2 dan check out hotel.. Settle berkumpul ngan kawan MBB, terus gerak ke dewan serbaguna presint 8.. Siap kena tipu dengan waze lg haaa.. Sudahnya, kami cari je dulu presint 8, baru pusing2 cari dewan dia.. Senang je nak cari sebenarnya.. Sebelah pasar lagi.. Haha.. Seb baik waze tu bawak kitaorg ke alamanda klau x, jenuhhh..


Settle kenduri dan sesi menyembang MBB, kami gerak balik je., sebab dah pukul 2 pun time tu.. Ikutkan plan nak g Zoo Negara, tp dah lmbat sgt.. Nak balik Perak lagi.. Huhu.. Mggu ni la kalau sempat.. Hihihi

Budak tembun tido terus lepas masuk keta..

P/s: weekends ni ke Cheras pulak.. Adik konvo.. Jom jumpa sape2 free.. Hehe

October 22, 2014

Ayra ke Zoo Taiping

Last weekend ke Zoo Taiping kami...  last minute plan jugak.. haritu jugak book hotel dan gerak.. Naseb la Taiping tu dalam 3 jam perjalanan je.. 

Saja nak bawa Ayra gi Zoo.. hari tu masa bawak dia, dia kecik lagi, baru 7 bulan ke 8 bulan.. manala dia reti tengok lagi kan...



Sampai pun dah pukul 1 lebih, gerak dalam pukul 10 pagi.. kami menginap kat Flemington Hotel.. betul-betul area Taman Tasik Taiping.. selalu datang Taiping mesti menginap kat sini.. haha, taktau kenapa.. nak kata sebab ada kolam renang, tak penah gi pun.. nanti next visit baru nak try hotel lain.. mungkin sebab dah selesa dengan bilik dan lokasi dia yang dekat dengan Zoo kot...



Hajat dihati nak g Zoo petang tu, tapi hujan.. memang kebanyakan kami kat sini, selalu je Taiping ni hujan.. so cari makan jela... Gi tesco tak berkenan ape pun, last2, tapau Nasi Ayam KTM je.. makan kat hotel je.. lagi senang dan selesa untuk yang ada anak kecik.. hahhaha..

Esok pagi baru menyinggah Zoo.. best tengok gelagat Ayra.. dia seronok tengok Orang Utan, Cimpanzi dan paling best tengok rusa dan gajah....  sampaikan langsung tongkat mata tak tidur untuk sesi pagi... 














>
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
>

October 21, 2014

Takwim Persekolahan 2015


Tahun ni awal sikit kuar takwim... senang nak planning perancangan holiday ke ape kan.. baru ye macam ni.. hihihi... so sape yang memerlukan bolehla amik sebagai rujukan.. :)


PERINCIAN TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2015


KUMPULAN A :
Sekolah-sekolah di Negeri Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu


PENGGAL
MULA PERSEKOLAHAN
AKHIR PERSEKOLAHAN
JUMLAH
MINGGU





1
04.01.2015
31.01.2015

10
01.02.2015
28.02.2015
01.03.2015
12.03.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1
13.03.2015
21.03.2015
22.03.2015
31.03.2015

10
01.04.2015
30.04.2015
01.05.2015
28.05.2015
CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2
29.05.2015
13.06.2015







2
14.06.2015
30.06.2015


14
01.07.2015
01.08.2015
31.07.2015
31.08.2015
01.09.2015
17.09.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1
18.09.2015
26.09.2015
27.09.2015
30.09.2015

8
01.10.2015
31.10.2015
01.11.2015
19.11.2015
* HARI GANTI

15.11.2015
19.11.2015
CUTI AKHIR TAHUN
6
20.11.2015
02.01.2016


52



Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am                                                    205
* Hari Ganti adalah hari persekolahan bagi menggantikan Cuti Berganti sempena hari perayaan utama.



PERINCIAN TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2015

KUMPULAN B : Sekolah-sekolah di Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya


PENGGAL
MULA PERSEKOLAHAN
AKHIR PERSEKOLAHAN
JUMLAH
MINGGU





1
05.01.2015
31.01.2015

10
01.02.2015
28.02.2015
01.03.2015
13.03.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1
14.03.2015
22.03.2015
23.03.2015
31.03.2015

10
01.04.2015
30.04.2015
01.05.2015
29.05.2015
CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2
30.05.2015
14.06.2015







2
15.06.2015
30.06.2015


14
01.07.2015
01.08.2015
31.07.2015
31.08.2015
01.09.2015
18.09.2015
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1
19.09.2015
27.09.2015
28.09.2015
30.09.2015

8
01.10.2015
31.10.2015
01.11.2015
20.11.2015
* HARI GANTI

16.11.2015
20.11.2015
CUTI AKHIR TAHUN
6
21.11.2015
03.01.2016

52


Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am                                                   205

* Hari Ganti adalah hari persekolahan bagi menggantikan Cuti Berganti sempena hari perayaan utama.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa