LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label my travelogue. Show all posts
Showing posts with label my travelogue. Show all posts

June 25, 2015

Short vacation Malacca-Port Dickson

Our first holiday berempat.. Though aqid xsampai 2bln pun lg.. Err sbnrnya 2-3 hr je lg nk msuk 2bln.. Pilih melaka sbb bnyak point of interest kat sini yg sesuai ngan Ayra.. Dh jd mak-mak ni mmg la, destinasi pilihan pun kna pilih yg sesuai ngan kegemaran anak2.. Kami gi 8-10 jun je.. Gi pun mmg sekadar release stress, xde jadual yg ketat dan fix.. Kawan2 pun xcontact sbb fhm2 la anak brdua ni ragamnya camana.. Xboleh nk expect nk kuar pukul 9 mmg tentu kul 9 kuar.. Nan hadoo nye... Blum lagi klau dh smpai waktu tdo n meragamnya.. Lgipun wktu cti ni ramai juga mmber kluar kawasan jga.. So xpela, next time bleh set lain tuk jumpa..

Sampai dekat Seri Malaysia Ayer Keroh pun dh lewat, dlm pukul 3-4 ptg camtu.. Kami gerak dari Kedah pukul 8.30 pg.. Tp klau dh asyik brenti camtu la.. Singgah mkn pun dah kat jejantas ayer keroh tu.. Kat OB restoran.. Sedap.. Mmg recommended kedai ni. Sttle check in sume, bawak ayra mandi kolam.. Seronok bukn mainla dia..


Mlm pun sbb penat, mkn dekat restoran hotel je, tp MBB xsmpat mkn habis pun.. Sebab Aqid dan Ayra berduet buat perangai.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

9jun, Selasa: bersiap tp turun dr hotel kul 9pg jgk.. Haha.. Bg settle breakfast n Ayra main kolam dulu seround..


Destinasi prtama adalah ke Zoo Melaka.. Dah start panas pun waktu ni..


Naik tram je.. Xlarat nk jalan oiii.. Lgipun ayra dh nk tdo time ni.. Penat nk mndukungnya klau dia dh lembikkan satu badan dia.. Panas pun sama.. Tp zoo ni xfriendly dgn tram ride la.. Sbb jauh sgt kwsn binatang dgn tram path.. Klau binatang yang besar okla nmpk tp klau yang cinonet tu alahai.. Mmg sgt ssh budak2 nk tgk.. Lepas ride, trus keluar jalan2 kt kedai2 kecik depan zoo tu.. Smpatla beli fridge magnet dan tshirt yg bleh tulis nama kat Ayra.. Mula2 ingtkn sticker ke ape, sekali guna marker..


Bolehla jadikan kenangan kan..  Lepastu kami pusing2, nampak mydin pulak.. Nyinggah jap tgk pe yg best.. Haha mcm xde mydin kt tmpt lain kn.. Tp smpatla beli bju raya Aqid kt sini.. Bju raya monmy, daddy n Ayra dh settle.. Sblm tu nk sggh planetarium tp rasa cam nnt mesti ayra boring so cancel n head off ke The Shore Oceanarium..

Nak sampai ke the shore tu Ayra pulak tdo.. Adehhh, dh sampai, decide xpyh masukla sbb klau dia jaga kompom dia ngamuknya sbb xckp tido.. Amik kptsn pusing2 bandar melaka sementara anak2 tido.. Makan pun kfc drivethru je, kemain nk bg ank tdo cukup.. 

Next destination, taman buaya.. Xrecommended sgt sbb byr dh bnyak, dlm tu klau nk masuk pape, pun kna byr lagi. Huhu.. Parking pun kna byr, klau ioll tahu, ioll g parking kt mcd je.. Huhu..




Next, Bird Park.. Tmpat plg besrt dan mmg sgt worth money.. Bird kt sini friendly n kdg2 trlbih nakal pun ada sampai curi mknn kita.. Kat sini ada topwalk, sy yg gayat pun rasa best je kat atas sana nun.. Ayra? Mmg syok sgtla dia...

Sepanjang vacay ni mmg selesa berbabywear je.. Xpyh susah nk bwk stroller.. Wrap kan je Aqid, lena dia tdo dlm tu...






Next, taman rama-rama.. Ok jgk tmpat ni, tp sbb kmi smpai dh 4.30 ptg, tmpt ni ttp kul 5.30 ptg, so a bit rushing jgkla.. Ada buaya, emu, ular, arnab dll lg.. Bkn rama2 je dlm ni





Syok tgk ayra seronok.. Ank happy mak bapak pun lgila happy.. Ayra punya kuat jalan sampai jlan pun dah kengkang- kengkang.. Haha malam tu zZzZZzz dgn lenanya sorang-sorg


Ni yg untung kalo menginap seri malaysia sebab tmpat2 yg kat dlm card ni mmg kita akn dapat diskaun.. Jimattt..

10 Jun, rabu: hari last di melaka.. Pgi rutin macam biasa, bfast dan bwk ayra mandi kolam dulu.. 

Balik ni decide xnk lalu highway, so guna jln2 kampung, memang lmbat tapi syok.. Tmpat first, pitstop kt PD.. G rumah terbalik dia..




Second dekat ostrich farm.. Masa ni dah 12tghri.. Mmg pnas, tp layankn jela Ayra tu..



Keldai ni budak2 bleh naik..

Ni lawan ostrich lari

Kt sini pun okla.. Tp hujung2 tu ayra dh ngntuk jd dia xexcited sgtla tgk arnab n petting pet lain tu.. 

Jauh jga prjalanan balik kami haritu.. Sebab pusing ke sepang- morib-klang-ijok-kuala selangor-sabak bernam-bagan datoh... Pukul 8.30 mlm br sampai rumah weiii.. Tp best, pusing2 kenal tempat org walaupun xberenti menyinggah pun.. Btulla tu kan, jauh perjalanan luas pemandangan.. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰






























December 1, 2014

KK bah!


Esok dh nk fly blik smnjung... Dah 6hri kt sini.. Cuti2 malaysia... Harini bersiaran dari Nexus Resort Karambunai.. Will update later... Bye.. :)

November 7, 2014

Cendol Bakar Kuala Selangor

On the way balik dari Cheras haritu, singgah drivethru cendol bakar ni.. Dah 3x lalu xdapat merasa je.. Asyik ramai orang sebab masa weekend.. Balik haritu, isnin.. Orang keje, so memang takde orang langsung..


MBB amik cendol VVIP, ma amik cendol pulut tapai, abah amik cendol pulut durian.. Me? Xbeli sebab mmg xsuka makan cendol but at the end, menyesalllllll gilaaa... Cendol dia mmg sedap.. Rasa semua cukup.. Sampai Ayra pun hisap cendol daddy dia sampai tinggal serdak2 cendol dan pulut yang tak boleh masuk straw je.. Sentap daddy dia senan mummy & ayra yang minum banyak... Memang terbaikla cendol bakar ni... Recommended sangat2.. Padanla famous kan... Nanti nak datang lagi.. :)

October 29, 2014

Cyberjaya n Putrajaya trip

Mggu lpas, kami jalan2 lagi.. Kali ni lajak ke cyberjaya lak.. Sebab utama nak attend wedding kawan MBB masa kat sarawak.. Hosmet dia.. Dah convert dan kawin ngan orang putrajaya(kot)..  Lpas sekolah terus berdesup ke sana.. Sampai cyberjaya dalam pukul 3 lebih.. Trus checkin kat Tan'yaa Hotel..


Mmg best hotel ni... Recommended.. 

Petang tu pusing cari makan.. Kami mmg xpernah sampai cyberjaya ni.. Kwang3x.. Sbb dh lapar stop mkn kat bnda yg dpan mata je..  Lepas tu lepak hotel je mmndangkan hujan sama.. 

Esoknya (sabtu) barula adik sy dtg.. Dtg lebih kepada nak jumpa Ayra je.. Akaknye, hmmm... dan siap2 gerak ke masjid besi untuk akad nikah kawan MBB.. Barula kami tau yang kendurinya bkn hari yang sama.. Hohoho.. Br ingat nk g jln2 esoknya.. Tp xjadila sebab klau x xdptla MBB jumpa kawan2 dia masa kat Lawas dulu.. Kira small reunion la ni.. 

Kami sampai masjid besi dalam pukul 10 pg.. Ingat dah berlgsung sebab kmi diberitahu mreka pasangan pertamauntuk dinikahkan tp rupanya sebab terlambat, turn dorang dh jadi no 2.. Huhu.. Sempatla MBB menyembang dengan hosmet dia dulu.. 







Dah settle, kami gerak ke Alamanda, isi perut lak.. Lepak2 sementara tunggu kak ipar dtg dr Seremban..  Lpas tu window shopping jela dlm tu dan balik hotel.. Petang tu, singgah ke PICC.. Saja tengok2 Malaysian Vendor Festival.. Tp last2 sudahnya, beli tdg Aidijuma, bju kurung Lunatots untuk Ayra dan strawberry kat Ayra.. Berkenan ngan jubah2 tp bila berkenan dengan satu2 kaler tu xde saiz lak.. 

Ayra dengan mak long nya

Barula gerak ke Kajang untuk makan satay.. Adik ajak makan satay willy.. Okla rasa dia.. Tp mmg pnjang gila beraturrrr... Ayra siap boleh tido lagi masa kat food court tu.. Penat sgt berjalan..


Lepas tu menyinggah ke Aeon Cheras Selatan.. Saja tengok tempat adik2 keje.. Hehehe.. Settle berjalan, balik hotel, tidooooo...

Esoknya ahad, gi jalan2 area putrajaya.. Gi wetlands, tp akak ipar ckp dah xsama macam dulu.. Lepas tu MBB ajak gi amik parang iban dengan hosmet dia kat Presint 9.. Sempatla lepak2 sana kat padang area kejiranan situ.. 


Dah settle amik parang, gerak balik hotel tuk siap2 dan check out hotel.. Settle berkumpul ngan kawan MBB, terus gerak ke dewan serbaguna presint 8.. Siap kena tipu dengan waze lg haaa.. Sudahnya, kami cari je dulu presint 8, baru pusing2 cari dewan dia.. Senang je nak cari sebenarnya.. Sebelah pasar lagi.. Haha.. Seb baik waze tu bawak kitaorg ke alamanda klau x, jenuhhh..


Settle kenduri dan sesi menyembang MBB, kami gerak balik je., sebab dah pukul 2 pun time tu.. Ikutkan plan nak g Zoo Negara, tp dah lmbat sgt.. Nak balik Perak lagi.. Huhu.. Mggu ni la kalau sempat.. Hihihi

Budak tembun tido terus lepas masuk keta..

P/s: weekends ni ke Cheras pulak.. Adik konvo.. Jom jumpa sape2 free.. Hehe

October 22, 2014

Ayra ke Zoo Taiping

Last weekend ke Zoo Taiping kami...  last minute plan jugak.. haritu jugak book hotel dan gerak.. Naseb la Taiping tu dalam 3 jam perjalanan je.. 

Saja nak bawa Ayra gi Zoo.. hari tu masa bawak dia, dia kecik lagi, baru 7 bulan ke 8 bulan.. manala dia reti tengok lagi kan...



Sampai pun dah pukul 1 lebih, gerak dalam pukul 10 pagi.. kami menginap kat Flemington Hotel.. betul-betul area Taman Tasik Taiping.. selalu datang Taiping mesti menginap kat sini.. haha, taktau kenapa.. nak kata sebab ada kolam renang, tak penah gi pun.. nanti next visit baru nak try hotel lain.. mungkin sebab dah selesa dengan bilik dan lokasi dia yang dekat dengan Zoo kot...



Hajat dihati nak g Zoo petang tu, tapi hujan.. memang kebanyakan kami kat sini, selalu je Taiping ni hujan.. so cari makan jela... Gi tesco tak berkenan ape pun, last2, tapau Nasi Ayam KTM je.. makan kat hotel je.. lagi senang dan selesa untuk yang ada anak kecik.. hahhaha..

Esok pagi baru menyinggah Zoo.. best tengok gelagat Ayra.. dia seronok tengok Orang Utan, Cimpanzi dan paling best tengok rusa dan gajah....  sampaikan langsung tongkat mata tak tidur untuk sesi pagi... 














>
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (file:///var/mobile/Containers/Data/Application/2FB308A9-0D37-42B4-B6E3-03DD11E78932/Documents/Blogger/)
Nuffnang Ads
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa