LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label breastflow. Show all posts
Showing posts with label breastflow. Show all posts

January 12, 2014

Nipple Confuse

Okey, start masuk 2 bulan haritu, sindrom nipple confuse melanda Ayra.. walaupun dia dah di train minum botol waktu menyusu malam hari-hari.. dia dah dapat kenal yang mana original n mana tiruan nampaknya.. maka susah hati la mummynya.. bila bagi botol je, konfirm meraung-raung.. macam mana nak pergi keje bulan 1 nanti walaupun masih berbaki cuti 2 bulan lagi kan..

Start la bottle hunting.. tommee tippee yang dulunya dia nak sangat yang pertama dia reject.. seterusnya Avent.. beli pigeon yang peristaltic+ pun dia mau kejap je.. lepas tu taknak langsung..  Mimijumi yang mahal tu pun tak berguna hokehhh.. putus asa maknya, maka biar camtu je.. banyak juga petua-petua yang ada tenet kami ikut tapi sume tak jalan.. nak yang ori juga.. haihhh..

Bila dah start cuti, balik Kedah, mak mertua pulak try nak bagi.. last2 dia pun surrender.. si Ayra menangis sakan.. dengan saya-saya sekali nangis bila tengok dia menangis sampai keluar air hidung semua.. kecik hati gamaknya maknya ada tapi dibagi botol.. last2 kami decide biarkan je la dulu.. kesian bila tengok dia dalam keadaan camtu..

Peningla pk.. sambil2 tu, kami try n error bagi botol.. tengok botol mana yang dia nak.. MAM- reject, NUK- so-so.. tapi menjelang masuk 3 bulan, Ayra dah tak meraung bila bagi botol.. dia cuma akan gigit2 je puting tu, bila keluar susu, dia akan luah dan telan sikit2..  masa tu mummy dia pun redha jela.. dah pikir siap2 nak bekalkan infant cup ngan picagari incase kalau dia tak mahu botol jugak...

Cari pengasuh pun area sekolah je.. sebab dah dia tak mahu botol, kena la maknya ni pergi susukan kalau ada waktu free kan.. siap sebelum balik Perak haritu, jumpa bidan untuk dia buatkan bagi Ayra terbuka selera dengan botol n bf.. bagi dia ikhtiar supaya nak dua2.. yela, kenala usaha kan.. kemudian baru tawakkal..

Masa hari first tinggal dengan pengasuh, saya memang langsung tak gi jenguk pun.. sebab fikir, memangla boleh nak g susukan dia time free periods, tapi sampai bila? kalau time kena gi taklimat n kursus payah juga.. PPD 45km jauhnya.. memang takde la nak susukan dia kalau kena ke sana.. kalau tak ajar tinggal memang dia takkan pandai minum botol sampai bila2.. memang tak senang duduk dibuatnya haritu.. yela, mmg dah tau dia camtu kan..

Tapiiiii, yang miracle nya,  dia langsung tak nangis...... good girl la Ayra.. BS dia cakap, nangis kejap je, mintak dukung... bila tanya dia hisap ke x botol, BS dia gitau, hisap tapi gigit2 dan main2 la.. waktu tu pun habis sebotol je... tapi sekarang dah nak masuk minggu ke 3 hantar, nampaknya dia dah semakin pandai hisap botol balik, walaupun dia hisap tak banyak.. tengok pattern dia hisap sekadar tak nak bagi dia lapar dan kebulur je.. senang hati mummy nak tinggal gi kerja.. So sebelum hantar n pickup Ayra, memang saya bf dia puas2.. sebab saya dah janji dengan Ayra, dia akan hisap botol dengan BS/ orang lain je.. bila dengan saya memang direct feeding je..

Baby ni sebenarnya pandai, dia memang takkan biarkan diri mereka berlapar.. dan kalau ada bau mak dorang macam kes Ayra ni memang dia takkan hisap botol elok2.. main2 je.. sebab dia tau maknya ada.. hehehe.. so kalau baby korang mengalami simptom nipple confuse, jangan risau la ye.. nak tau magic botol Ayra??

NUK classic latex bottle teat...  

Haaaa...  nampaknya dia selesa dengan puting yang unik dari NUK ni.. rasanya sebab lembut dan tak besar sangat.. : )

oh ye, ada satu brand lagi yang korang boleh pertimbangkan..
botol susu Breastflow dari thefirstyears pun ok
sebab tengok dia punya teats pun lain.. dia punye nipple pendek je.. macam yang original kann.. :) tak macam teats yang lain, sume panjang-panjang..

slogan dia pun dah menarik; ideal for breastfeeding moms!

so mommies out there, boleh la pertimbangkan, just sharing based on my experience.. :)


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa