LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label Hand Bouquet. Show all posts
Showing posts with label Hand Bouquet. Show all posts

January 2, 2013

6th Review: Bertandang

Review untuk majlis last.. bertandang ke rumah pengantin lelaki.. 

Date: 17.11.12
Tema: Oren+Purple
Attires & Accesories: sendirian berhad je.. :p
Makeup : Kak Jah
HB: SekociNorlie

Untuk majlis bertandang ni, saya dah bergerak ke Kedah seawal 15hb lagi... kira saya gerak dulu, rombongan datang keesokan harinya..  tapi duduk hotel dulu la.. konon2 taknak bagi basi pengantin sebelum majlis, tapi nan ado. 16hb, malam sebelum majlis, rombongan kami telah diraikan dengan majlis tahlil yang keluarga MBB buat.. oh ye, rombongan bertandang ni  saya bawak satu bas.. alahai, jenuh nak mengurusnya.. maka malam tu jugak dah berkenal-kenal dengan sedara-mara MBB..

khemah kaler oren
unik tak kaler tema kami.. haha purple ngan oren, tak pernah dibuat orang.. hahhaa, tapi nasib baik outcome dia nice jugak..  ni semua sebab deco orang lain settle, baju lak pengantin pilih, n masa cari tu tak berkenan lak dengan kaler oren atau peach.. so akhirnya jadila gabungan colorblock cenggini



Esoknya, 17hb hari kejadian, pagi2 lgi dah kelam kabut sebab malam tu mintak adik tolong ironkan baju + tudung nak dipakai, tapi waktu pergi amik malam tu, tertinggal tudung pulak.. so pergi homestay rombongan, amik tudung dulu, baru gerak gi makeup.. masa ni sis in law yang bawakkan, sebab makeup di butik.. dengan Kak Jah..sangat2 recommended Kak Jah ni.. sebab sangat gojes dia punye makeup.. :)  MBB lak masa tu bizi setting tempat ngan rumah kot..


Dah siap makeup, SIL hantarkan pergi homestay rombongan.. tunggu pengantin lelaki jemput dari sana..
Dalam pukul 11.45 camtu MBB datang jemput.. :) Awal sebab rombongan nak balik kelantan pulak lepas tu..

Depan rumah dia bukan main sibuk gila jalan.. sebab dekat dengan exit highway kot.. pengantin nak lintas pun payahhh.. wuwuwuw dahla panas, cair makeup i.. hahahha



lepas dah lintas, terus serbu meja makan beradap.. hahhaa, pengantin lapo wehh

love the veil tooo.. :)
Baju Pengantin fits me very well.. haritu saya mention yang kainnya kosong sangat kan.. tapi it turns out that day, tak de masalah langsung.. cantik je dalam pic.. (perasan!) hahaha.. so tak ralat sangat la tak tambah beading atau patch lace kat kain..

menu makan pengantin..  sedappnya..
dalam hati cakap bila la buleh makan ni... 
bila time makan, memang makan tak ingat dunia dah
Menu kat sana biasa je, tapi yang unik sebab ada kiosk untuk cucur badak, karipap dan bihun sup yang membuatkan pengantin terkenang2 sebab dapat makan satu mangkuk kongsi 2 orang je.. bila nak serbu petang tu dah abehhh.. T__T



bihun sup yang sangat sedappp..

Kasut yang saya guna masa majlis ni adalah kasut flat yang saya pakai masa majlis resepsi di Kelantan.. saya tak pakai kasut peeptoe pink [SINI] sebab rasa tak praktikal nak jalan dengan keadaan tanah dan duration nak pakainya.. beli dekat Verns je.. sangat matching dengan handbouquet ku.. ;P 


Kat sini takde pelamin.. so masa sepanjang majlis, just wandering sekitar khemah, jumpa tetamu.. agak-agak dah penat, duduk rehat jap.. lepas tu sambung lagi.. OP pun tak sibuk-sibuk dengan kitaorang sebab amik event je.. dia tembak kamera dari jauh je.. ntah2 ada gambar terkorek hidung pun ye.. kahkahkah

kesat peluh  dengan gaya tersendiri.. 

pengantin bawak handbag ooo... teman MBB solat dulu.. :)
our bilik pengantin.. simple2 aje
Majlis kat sini memang sangat2 simple je.. but i'm okay with it.. takde terikat dengan flow ape2.. okla kan.. sebab kat rumah saya dah ada pelamin.. dah penat berkejar dr khemah ke pelamin.. so kat sini relax2 aje.. super santai..


Lepas temankan MBB solat zuhur, dalam pukul 3 camtu,  kami dah duduk statik je.. PENAT!! huhuhu.. duduk depan rumah atas kerusi, tak gerak2.. dah jadi pelamin kitaorang dah depan tu.. tunggu orang datang jumpa.. nasib baik memang betul2 depan khemah.. so takdela nampak cam berat punggung pengantin ni..

The Handbouquet i love the most.. tapi dah takde dengan saya dah HB ni.. meskipun specially made n requested by me, tapi lepas majlis tu, akak norlie tanya, nak beli ke nak sewa je ngan dia.. sebab HB ni banyak permintaan + dia tak rajin nak buat lain sebab time consuming + kerongsang vintage sangat rare + mahal.. Masa tu pun baru bayar deposit je.. lepas pikir-pikir, kalau beli pun, dah takde kegunaan lepas ni, so i decide to rent jela..  

lokasi pelamin tak rasmi kami.. ngeh2

Dalam 4.30 camtu, kami beredar daripada majlis.. pergi outdoor... harusla camwhore puas2 kan... balik dah mahgrib pun.. tapi waktu tu nasib baik tak jamah ayam masak merah.. sebab esokkannya satu rumah sakit perut sebab ayam tu dah basi.. hanya kami yang terselamat, sape2 yang makan masa lewat petang tu memang tak terlepas.. masa tu ingat nak makan jugak sebab masa makan beradap tu, dorang tak serve kat meja kami.. tapi sebab penat terus siap2, bersihkan badan, dan apalagi.. zZZzzZzZ..

Terasa2 lagi kemanisan bergelar raja sehari.. huhu.. nak jadi pengantin lagi buleh dok?? really miss the moment making the preparations, pakai baju cantik, makeup cantik2, pakai veil dan tiara.. pakai baju cantik dan makeup tu buleh la buat, tapi kalau pakai veil n tiara memang tak la kan.. gila kau nak pakai veil, nak pergi mana?? buat bahan kena ngata kat orang je.. hehehe..  btw, tq for reading.. b2b 2013, selamat membuat persiapan.. enjoy the moments k.. :)

>
>

December 29, 2012

5th review: Resepsi

Pengantin basi baru terkedek-kedek nak review majlis beliau.. ;p

Tarikh : 13.11.12
Tempat : Home Sweet Home

Hari kejadian.. tak banyak nak review pun.. sebab banyak detail dah diexpose sebelum ni kan.. cuma ada few things yang berlaku masa majlis.. so nak share, yang baik jadikan teladan, yang tak berapa menjadi tu jadikan pengajaran ye bakal2 b2b..
Teaser Baju Resepsi :  SINI
HB : SINI
Makeup, Veil and Accesories : Awie Bridal

MBB sampai dalam pukul 11.30 camtu.. memang awal sebab lepas tu family dia nak balik Kedah pulak kan. punyela bride malas, sambut groom betul2 depan tangga je.. :p

Ketibaan pengantin lelaki
First thing yang spoil adalah baju pengantin lelaki.. sebab MBB tak try dulu sebelum tu, jadi hanya pada hari kejadian dia perasan yang baju tu sebenarnya singkat bahagian lengan.. huhuhu.. dahla masa amik baju haritu, butik sampai bagi 3 helai suruh pilih sendiri mana yang lebih matching dengan dress saya tu..  sebab kaler kuning dia susah sikit nak matching.. last2 amik baju lelaki kaler grey.. matching dengan beading baju perempuan.. tapi tula, gara2 tak fitting dulu, dah jadi  pelik.. tergantung je.. huhuhu

Khemah scallop kuning+biru macam direquest.. khemah memang cantik sebab memang dia bagi yang baru.. 1st time guna..  so memang putih bersih la..  shining dia punye putihnya tu memang menyakitkan mata.. :p


Flow majlis macam biasa, sambut pengantin lelaki, pergi dekat pelamin, bacaan doa, camwhore amik gambar dan makan.. :)... Oh ye, saya tak buat acara menepung tawar.. pelamin just untuk bergambar je.. no kompang, no karaoke, no dj.. no no no... hehehe..

love the attires, the HB.. sume la.. :P

Saya pernah mention suruh bakal2 b2b pakai korset kan.. untuk resepsi ni sy tak pakai korset n see the difference between pakai korset dengan tak.. bandingkan dengan pic masa akad nikah [SINI]... postur dan baju nampak lebih cantik terletak kan??



the colour fits us very well kan.. :)
rombongan lelaki serbu makanan dulu
Secondly, tak puashati tang orang yang incharge bab makanan pengantin.. sebab dia pergi letak dekat bahagian tepi meja U tu.. bukan dekat tengah.. so jadinya, kami bagi laluan kepada rombongan lelaki makan dulu, lepas settle dorang makan, baru la arrange balik kedudukan makanan pengantin.. kami je kot yang jadi pengantin makan lepas dah settle rombongan makan.. hahaha



sudahnya MBB lipatkan je lengan dia, takla nampak sangat kan..
with baby irfan yang comel
Habis first round amik gambar, kami turun pergi melayan tetamu dekat khemah-khemah.. sementara nak tunggu dorang setting balik meja makan beradap.. bab layan tetamu ni penting ye, jangan syok sendiri duduk dekat pelamin je.. kena rajin turun jumpa tetamu.. walaupun tak kenal, atleast kena bertemu mata, kata orang... macam kami haritu, penat sebab berulang alik naik rumah turun ke khemah.. kadang2 ada juga tetamu kita yang jenis malas nak masuk ke rumah.. so, bila buat camtu, nampakla yang kita menghargai kedatangan dorang, walaupun sebenarnya serius cakap, saya tak kenal pun.. 

some fellow friends from IPG.. 
Cuma bila pikir-pikir, orang datang kenduri ni biasanya misinya ada dua je.. satu; makan nasi kenduri, kedua; tengok@ambil gambar pengantin. so, kalau boleh janganla duduk tunggu di pelamin je, rajin2kan round sekeliling, tapi jangan pula sampai orang nak amik gambar dengan pengantin, pengantin pulak tak tau kemana.. kena pandai manage time la, bila nak turun, bila nak jalan2 round... 


Macam saya haritu pun, awal2 lagi dah inform my OP, yang saya taknak crazily amik pic dengan photog,  posing2 bagai nak rak berdua di pelamin, sampai orang yang nak amik gambar dengan pengantin terpaksa tunggu... saya taknak macam tu, saya nak layan tetamu yang datang, yang nak amik gambar dengan saya, so, bila takde yang tetamu yang nak bergambar barula kami amik pic dengan OP.. kalau masa tengah bergambar ada yang nak amik gambar, kami stop, beri laluan dulu pada dorang.. dan sebabkan that part, saya hepi sangat2.. sebab saya dapat layan mereka2 the best i can.. my OP, Ja Ismail pun sangat2 understanding.. sangat senang bekerja dengan beliau.. 

Untuk kasut, saya prepare dua.. satu heel sy pakai dekat pelamin, satu lagi flat, saya pakai untuk jalan2 layan tetamu..  teaser kasut [SINI], yang flat sama macam dalam pic kat atas.... sangat membantu kaki, so b2b sila prepare flat ok, kalau anda taknak sakit kaki.. ;)

Dalam pukul 4.00 agak-agak tetamu dah surut, kami pergi outdoor.. lepas tu singgah makan kat kedai.. hahaha, dengan bride attire selamba derk je duduk order n makan.. tercengang2 orang kedai nasi ayam metro tuhh.. hihihi.. lepas tu balik, pukul 9 hanyut ke dunia lain.. plan nak potong kek, buka hadiah semua ke laut.. pengantin penat.. hahhahaa.. 

Esoknya, camwhore sepuas hati.. sebab ada 2 helai baju lagi yang tak pakai.. satu baju gaun putih dan satu lagi songket.. sengaja tak pakai sebab taknak tukar2 baju masa hari majlis.. buang masa + cerewet la nak tukar2.. tak amik karang rugi.. so penyelesaiannya, kami pakai untuk bergambar sendiri2 syok je.. okla kan.. saya paling suka baju songket ni.. kaler dia sangat cantik.. tapi sayang, kalau nak pakai masa majlis tu boleh tapi kena tahan panas...


the biggest disaster, kek kawin.. dushhhh..  nanti story lain ehh..



lepas tu sesi buka hadiah.. sesi yang paling best!!.. banyak juga dapat brg yang dlm wishlist..hadiah pling tak terjgka pun ada.. jeng2.. yang tu entri lain ehh..
rasanya tu jela yang nak direviewkan..
next, saya review majlis bertandang lak ehh..
thanks sebab baca.. :)


>
>

December 14, 2012

4th Review: Akad Nikah



AMARAN, ENTRI BERGAMBAR!!!
post ni banyak gambar2, sila jangan muntah ye kawan2.. :p
Okey, sebelum hilang ingatan apa yang berlaku pada hari kejadian, rajinkan diri jugak buat review.. 
ni pun dah lupa sikit apa yang berlaku... yang ingat jela saya review ye.. :p

****************************************************************************
Majlis akad nikah kami adalah pada 12.11.12.. bertempat di rumahku syurgaku..
Dijadual berlangsung pada pukul 3 tapi akhirnya drag sikit lepas Asar atas permintaan family MBB..
dalam pukul 4.30 camtu MBB sampai..
and guess what, segala pelan kedudukan pengantin yang pernah sy mention kat [SINI]
ke laut  semua.. huhuhu..
sebabnya sebelum ketibaan MBB dan tok imam, 
memang kami dah setting siap2 kedudukan bantal dan semua la..
last2, bila tok imam datang, saya dan adik2 pulak duk dlm bilik, 
dorang buat pala sendiri.. duduk ikut suka hati.. siap ubah kedudukan lagi..
daripada tengah-tengah dah jadi ke depan..
adoiiiiii.. tapi dah macam tu, takkan nak suruh dorang bangun dan atur semula kan...
layankan jela.. silapnya sebab masa tu kelam kabut, lupa nak suh adik sorang stay kat luar...

see, dorang duduk betul2 dekat tepi pintu..
 tapi yang syok, sebab still boleh adjust kedudukan saya duduk..  walaupun pelan asal dah di ubah.
sebelum tu dah susun bantal banyak2 betul2 belakang MBB..
saya buat kedudukan bride belakang groom..

pengapit saya a.ka adik2 sendiri..
muke cuak semasa dengar khutbah nikah

sesi akad nikah
 MBB lafaz nikah sebanyak dua kali baru sah.. yang first tak jadi sebab dia lambat sahut lepas imam habis baca., so kena wat sekali lagi..

masa ni tak sah, sebab tu semua senyum je

Flow lepas tu cam biasa, bacaan doa, taklik dan sesi sarung cincin, cium2 (hehehe..) dan penyerahan mas kawin.. :) 

akhirnya kami sah suami isteri.. ^__^
Kalau korang nak tau, saya tak rasa nervous gila2 pun.. rasa nervous tu datang bila dengar MBB lafazkan akad dan orang cakap sah je... hehe, memang saya happy2 je dari awal majlis.. lepas tu pun memang takde nangis2 pun.. sebab memang saya dah set, taknak ada adegan sedih2.. sebab saya ni kalau nangis memang tahap buruk gila2.. siap ngan sound effect, mula-mula risau jugak, takut ma nangis, kalau dia nangis konpom  saya nangis, saya bukan buleh tgk orang nangis2 ni.. tapi syukur Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan..

bacaan taklik
jumpa dan salam semua family, nampak kain meleret disitu..
sesi sarung cincin

   

HB, nanti saya review lain..

 


masa part nak cium dahi ni ada kelakar sikit, sebabkan butik tu pakaikan aksesori rantai kat kepala dan batu dia betul2 jatuh dekat dahi... so jenuh nak adjust supaya MBB buleh cium jugak.. 

penyerahan mas kawin
yeay!! kita dah kawin.. aganya tu kot yang kami sembangkan.. hehe
with ma & abah (mine), dan mama & abah (MBB)

my family... adik laki mmg selalu MIA
in -laws, family MBB
sesi last saya kira, kami rasmikan guestbook CSI kami.. entri pasal Guestbook CSI [SINI
pengantin harusla be the first kan.. mencemar duli.. haha
hasil guestbook ni nanti saya review lain ye.. entri ni pun dah panjang bebenor.. 
muntah ijau korang nak baca lagi.. :p

nak cap jari pun nak bini tolong hulurkan jugak.. huhuhu
my turn..  :)
selesai majlis..  habit buruk bila pakai baju kurung, mesti nak singsing tangan.. tapi pepun, saya suka baju akad nikah ni.. sebab dia cantik terletak..

Attires untuk majlis akad nikah ni kalau nak tgk yang full pic mmg takde.. semua kat atas ni gambar unofficial.. sebab tu kalau tgk, ada je gambar senget, orang interframe sume.. haha... tapi secara ringkasnya adalah seperti berikut

Pakaian Pengantin Perempuan
  • Baju : Kurung Moden - Lace - 2meter  
                                            - Satin - 2meter
  • Kain : Flowy - Chiffon - 3meter
                              - Satin - 2 meter

          Entri pasal baju akad nikah [SINI]
  • Veil - kalau korang perasan, yang saya pakai tu bukan veil sebenarnya.. tu selendang panjang/shawl.. saya pernah cerita pasal veil shasmeen yang colour mismatch tu [SINI] dengan baju nikah yang putih bersih.. so tak pakai yang tu.. shawl ni sebenarnya nak dijadikan tudung (sebab sy taknak pakai tudung awning), tapi last minit, org butik tu jadikan shawl tu sebagai veil pulak.. tapi outcome dia nice jugak  kan??
nampak tak yang ia sebenarnya adalah shawl??                                                     
  • Tudung - sebenarnya ada konflik juga nak pakai tudung apa seminggu dua sebelum majlis sebab rasa semua tak matching ngan baju, last2 saya nekad, bawak inner neck dan selendang putih bersih yang ada manik2 halus bahagian depan dan belakang ke butik.. masa kat butik tu redha je la, masa dorang nak pakaikan tudung tu, dorang tengok tudung saya bawa cam biasa2 je.. hahaha  kemudian dorang suruh saya pakai inner neck sahaja, shawl yang sepatutnya dijadikan tudung dijadikan veil.. kemudian orang butik tu lapiskan inner neck tu dengan satu lapisan anak tudung lace.. macam dalam pic kat bawah ni.. cuma yang tak syok bila pakai inner neck ni, anak rambut bahagian tepi tu asyik terkeluar je.. huhu.. tapi overallnya saya suka dengan gaya yang dorang buat ni.. :)                                                                      
                           



  • Aksesori - bab aksesori memang tak boleh nak blah.. ada rantai leher, rantai kat kepala dan subang   aksesori dorang bagi mak aihhh, macam nak masuk miss universe..  berat gilooo... rantai leher tu rasa cam nak patah leher pakai... yang  subang tu saya buang.. buang masa dlm keta, gila ko nak buang depan2 dorang..mau kena bebel tang2 tu jugak.. hahhaa.. nak pakai camne, macam orang tak berapa betul je pakai subang kat luar tudung.. huhuhu                                                                       
  • Pakaian Pengantin Lelaki
    • Baju : Melayu Cekak Musang - Satin 4.5 meter
    • Songkok 
    • Sampin Songket Terengganu
    • Aksesori : Brooch

    Kesemua persalinan MBB ni dia yang settlekan, except for sampin yang kami beli masa bulan 3 haritu dan dijadikan hantaran pertunangan [SINI] dan juga brooch je [SINI] yang melibatkan saya.. yang lain, pasal baju, dia settle semua.. so saya tak boleh nak bagi detail sangat..

     ****************************************************************************
    Secara keseluruhan saya memang berpuas hati dengan majlis akad nikah.. the flow, attires, food, sume la... walaupun ada part yang di plan mmg hancuss, saya redhakan je.. nak sempurna 100% memang tak dapat la kan.. sementelah, saya family kecik.. takde kakitangan nak dikerah sangat.. saya let go je.. takde nak ralat2 sangat eh.. yang penting happy.. kan.. 
    tu je kot yang nak direview untuk akad nikah, rasanya takde yang tertinggal dah..
    tunggu review untuk resepsi pulak ehh..
    tenkiu 4 reading.. muahh2.. :)

    p/s: b2b 2013, jangan lupa pakai korset time majlis korang nanti, even pakai baju kurung je pun.. benda yang penting tu, boleh bagi effect besar dlm gambar mahupun postur korang.. 

    >
    >
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Ayra Arissa