LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label checkup baby. Show all posts
Showing posts with label checkup baby. Show all posts

February 21, 2015

scan 3d second baby

Hampir 2 bulan memencilkan diri... haha.. mood blogging ke laut uolls..
last post sal gender baby kan... 
memang betul tekaan anda semua..
kali ni insyaALLAH, adik Ayra, boboiboi lak..
Alhamdulillah...

Kali first scan 3d memang dah nampak, yang kat bawah ni dah 3rd scan dah.. 
tu yang jelas je bebird dia. hahahha...
kali ni checkup kat swasta je.. tp banyak drama betul kali ni.. citer lain kali la yer.. hihihi







amacam? sama x ngan Ayra??
hihihi....



>
>

December 7, 2014

Boboy ke gegurl?




Gegurl ke boboy? Ce teka.. :)

November 5, 2014

Berat & line kuning

Okehh, seperti dijangka, next checkup smlm, berat Ayra dah jatuh ke line kuning graf.. Means termasuk dlm kategori kurang zat makanan.. Expected but unexpected..  Expected sebab dr instinct mmg rasa cam berat dia naik tp tak banyak.. Naik 100g je..  Unexpected sebab Ayra memang sangat suka makan.. Nasi pun bersenduk2, rasanya time tido je mulut dia tak mengunyah.. Yela, tido pun leh lagi bangun kul 3 pg nk makan.. So memang rasa pelik kenapa berat dia susah nak naik.. Nk kata bagi jajan atau mknn yg xberkhasiat, bnda tu kdg2 je.. Sbb dia mmg suka mkn buah, nasi, roti dan terbaru telur..

Tapi korang faham la bila gi KKIA, ape yang jadi kannn.. Gaya dorang judge tu macam seolah2 kami xbagi anak makan dan biar je anak tu.. Adoiiiilaaaa.. Susah bila explanation kita dorang tak mau dgr..  Macamla berat tu dalam kuasa kami nak kawal.. Dah explain da Ayra suka makan, tapi dia ni memang jenis aktif, Diamnya bila dia tido je.. Peringkat usia macam tu mmg la kan.. Melasak je keje.. Sampai sekarang ni, tidur pun sekali sehari je.. Waktu yang lain memang main.. Sebab tu rasanya makanan xsempat nak jadi lemak... Lagi satu sebab genetik pun ya, ikut daddy dia.. Jenis yang kurus cekeding je.. Bmi xpenah normal.. Haha.. Pun kna amik kira jugak kan.. 

Bila google pasal masalah ni, mmg bnyk juga kes mcm Ayra.. Lega sikit bila tau yg ada pakar yg gtau, as long as budak tu aktif, xdelay growth n perkembangan, jarang sakit, they should be ok.. Berat bukannya main indicator pun... Sama macam pendapat saya.. Sebab Ayra suka makan.. Kalau dia xsuka makan barula saya risau.. 

Paling sy tak boleh terima, siap suruh saya stop bf Ayra lagi..  Dan ganti dgn formula (plis, i don't judge moms yg bg formula, dont misunderstand, saya pun penah bagi Ayra formula)... Why??? Sbb dia ckp susu sy dah xleh tampung keperluan dia dan bahaya untuk saya nanti.. Tak boleh tampung tu mmgla sebab above 6months mmg dah kena ada mknn pelengkap juga.. Bukannya saya bagi susu semata pun.. Yang saya tau, bahaya tu if and only if ada pendarahan pada pregnancy, klau tak, it shud b ok to breastfeed.. Kalau nnt baby dah kuar, nk tandem nursing pun boleh kan., (correct me if i'm wrong) bila saya cakap macam tu, teragak2 pula nak explain.. Bukan sy xtry bg formula, sy ada try bekalkan, sbb sy stop pumping masa bulan 8 haritu lagi.. Tp masalah utamanya Ayra xmahu formula.. Mmg dia xminum lgsung ibu dia cakap.. Susu mummy dia sedap sangat kot.. Xkan nk paksa jolok2 suh minum lak kan.. Nanti feeding time dah jadi sesuatu yang ngeri lak kat dia.. Lagiiii susah.. Kadang2 rasa nak je suh dia try bagi sdr, baru dia tahu.. Ingt kita menipu gamaknya.. Pelik bila, polisi menyokong penyusuan susu ibu, tp the staffs sebaliknya.. 

Sejak semalam, memang dah nekad, pasni checkup Ayra wat kat swasta.. Kadang-kadang nyampah, bila soalan sama dan tuduhan sama macam pita kaset je duk main kt tlinga ni.. Please laa, advice tu perlu but dont judge.. bkn nmpk dan tgk yang luaran je.. Pertimbangkan la faktor2 lain.. Listen to the patient, bknnya patient je yg duk listen.. Sama-sama la.. Mak bapak mana yang taknak anak dia chubby oppss tapi bukan obes ye.. Bukannya kami xberusaha langsung pun, lebih daritu duk sumbat makanan hari2 kat Ayra tp dah berat dia xmau naik.. Yg ptg kami dah usaha..  Selebihnya memang ketentuanNYA.. 


October 14, 2014

13weeks

Kalau counting ikut apps, mggu ni dah 13weeks of pregnancy, and yet, sy blum lg buka buku merah.. Kwang3x... Huhu.. Bukan xbersemangat dengan this pregnancy, tp kesibukan plus mcm-mcm hal membataskan keseronokan tu..

Belum campur mabuk yang lebih extreme banding past pregnancy.. Sekarang ni dah rasa ok sikit la.. Sebab dah entering the second trimester kan.. Alahan kali ni rasa teruk sikit sebab klau masa mengandungkan Ayra cuma tak boleh makan nasi dan start pening2 lalat mulai pukul 4ptg keatas je.. Kali ni memang langsung tak boleh masuk dapur, tak boleh bau busuk2 dan makan sebarangan benda.. Nasi boleh makan, tp kalau rasa tak lalu atau tak leh terima, janganla makan sebab pengakhirannya mesti dalam lubang toilet.. Huhu.. Tp plg pelik, benda-benda yang mengidam pun semua endingnya kat toilet.. Tak makan kang teringin.. Huhuhu... 
Still, start pukul 5 keatas akan start sesi mual dan adegan muntah-muntah.. 

So hampir 2 bulan ni, MBB la yang jadi mr chef.. And jaga ayra fully bila dah ptg sampaila dia tido waktu malam.. Plg seksa bila nak ke toilet, sebab kena lalu dapur.. Bersabar jela MBB melayankan perut bini dia yang xberapa nak ok ni..  Sekarang ni dah bole masuk dapur dan masak cuma bab makanan still kena jaga.. Kalau rasa xkena dengan selera memang sy takkan makan.. Nanti menyeksa diri je.. 

Ada dilema juga, nak buat routine checkup kat mana.. Samaada both swasta dgn govt, atau govt shj atau swasta shj..  Nk dekat mmg govt la.. Nak senang n cpt mmg swasta.. Or both lg puas hati.. Sy ok je ngan klinik govt, sblm ni pun fully checkup mmg kat sana.. Mmg puashati ngan kkia kt sini.. Cuma bila ada anak kecik, waiting time dia agak buat sy berfikir berkali-kali jugakla.. Even suami ada untuk jagakan.. Kena consider ketidakselesaan Ayra sama.. Kalau nak pergi time pagi kira macam dah buat kerja 2x, sebab rumah pengasuh Ayra dekat dengan sekolah, jadi saya kena pergi dan patah balik semula.. Dalam 30km juga tu perjlnn patah balik tu.. Dah buang masa, tenaga dan minyak kat situ.. Berkira-kira nak checkup kat swasta sebab biasa service cepat sikit la kan banding govt, lagipun, suami dah ada untuk hantarkan n temankan walaupun jauh sikit.. Cuma masih ragu-ragu sebab hospital private kat sini baru je buka.. So xde benchmark lg service dia macamana.. Huhuhu.. Pengalaman gi confirm pregnancy haritu pun xbest n xpuashati lgsg.. Tp mgkin ada silap sy jga kot.. will story bout that later... Haihlaaaa... Sebenarnya kdg2 benda tu bkn complicated sgt pun.. Diri sdr je yg suka buat benda2 ni rumit.. Hahaha... Kalau end of this week still xdapat keputusan, sy gi jela buka buku merah tu dulu.. Sebelum kena marah dengan misi sbb buka buku lmbat.. Tah- sekarang ni pun klau gi dah kena marah...Hihi.. Salah sendiri tadah telinga je laa..



April 11, 2014

checkup 7 bulan,

berat Ayra turun masa checkup 8/4 lepas
dangggggg..
dari 6.75kg ke 6.56kg...
tapi masih dalam ideal zone.. so takdela risau sangat..
cane tak turun, lasak bebenor...
kadang2 konpius anak laki ke anak perempuan anak mummy nihh..
hahahaaaa
menyusu dah kurang dah sekarang...
sampai production susu mummy pun dah xsehebat dulu.. huhuhu

aduiii.. misi bagi masa sebulan tuk tengok progress..
dan misi suruh bagi makan dulu baru bagi susu..
huhu.. any method nak naikkan berat baby x frens??
feel free to share.. :)


>
>

March 13, 2014

Checkup Ayra 6bulan

Checkup 6 bulan Ayra

Berat: 6.75kg
Panjang: 68cm
Kepala: 44cm
Suhu: 36.5 celcius

Photo: Panas oiii... #ayraarissa #day181 #panas #sepetangdgnayra

 Alhamdulillah sihat anak mummy ni.. :) misi buat test untuk milestone 6bulan macam menggenggam, ikut pergerakan, ketawa, dll pun lulus sume.. good2 girl..
tapi plg penting, misi pun pening dengan dia, tak duduk diam.. 
hahahaha, siap buli sorang misi lagi.. bila misi tu amik dan dirikan dia atas riba, dia lompat dan duduk tak berhenti..
lenguh tangan misi tu anak oiii..
surrender sampai dia.. hikhikhik..
Gediknya dia kat klinik toksah cite, sengih mengenyih kat sume orang, kemudian lentok2 kat mummy.. 
gedik sungguh... hahahha, dia memang sukakan tempat yang ramai orang nampaknya..

setakat perkembangan sekarang ni, Ayra masih lagi dalam cubaan untuk merangkak..
dah mengengsot rata-rata dah.. Capai dan kemaskan sume barang kat depan dan sisi tak payah cite la.. ahhaha..




>
>

February 11, 2014

checkup 5bulan

Checkup 5 bulan Ayra

korek idung... hahhaha
Weight: 6.4kg
Tall: 66cm
Head circ: 44cm

Makin bulat n demuk2 comel mummy ni.. alhamdulillah.. tadi masa inject pun nanges jap je.. tu pun bukan sebab inject, tapi marah sebab baringkan dia.. good girl anak dara mummy nihh..
Kat klinik tadi tak duk diam tengok orang.. Dia suka sangatla tempat2 yang ramai orang.. semua benda nak pegang...
Misi-misi pun duk geram dan pakat pegang pipi labuh dia tu.. 
Dia buat donno je.. kalau dengan strangers memang macam tu.. bukan jenis yang friendly Ayra ni.. kena amik masa ice breaking dulu.. barula nak sengih2 lepas tu..
harap2 anak mummy ni tak demam la.. aminn...



gt;
>

January 4, 2014

Checkup 3 bulan

Checkup Ayra ke 3 bulan masa 11.12.13.. cantik tarikh kan.. kalau sebelum ni checkup kat Kelantan, kali ni checkup kat Kedah lak...


berat : 5.3kg
panjang: 61cm
lilit kepala: 41cm

Cucuk yang 5 serangkai lagi.. macam biasa nangis.. tapi dah tau dah cara.. lepas kena cucuk, bila nangis, kena bagi orang lain dulu pegangkan.. baru senyap.. haaa, pasni nak mintak tolong sape la pegangkan kan bila kat Perak nanti.. mintak tolong misi boleh x?? hahaha...



Lepas checkup, gerak g kenduri kat Kodiang.. tertidur anak dara ni.. teciannnn... mabuk vaksin ye Ayra.. :p
Baru nak update, padahal mggu depan dah nak checkup 4 bulan.. hahaha.. rabu depan kita checkup kat Perak pulak ye Ayra... :)


>
>

November 15, 2013

2nd Checkup

Second checkup Ayra on 13/11/13
resultnya:
berat: 4.5kg
panjang: 57cm
lilit kepala: 37cm

berat naik 1.1 kg.. wahhh.. ok la tu.. bulan lepas naik 500g je. hehe, dahla lahir kecik, naik pun ciput je.. so bila bulan ni naik banyak, mummy is very happylah.. :)
pun kena cucuk yang 5 serangkai tu..
kena cucuk nangis kejap je.. good girl..  :)
misi siap bekalkan ubat demam..
dan memang demam pun sikit hari tu.. 
tapi sikit je la.. siap meragam2, tapi dia meragam bukan nangis.. meragam taknak tido malam dan at the same time ajak orang main..
hai la anak.. macam2 kan.. :)
next checkup 11.12 lak.. kena cucuk lagi.. yeayy!!


>
>

November 4, 2013

First checkup Ayra Arissa

Ayra dah nak masuk sebulan pun.. baru ada masa nak update, ttp mau update sebb nanti buleh baca.. ehhe..
checkup pada 9/10/13 Ayra dah

berat: 3.4kg
panjang: 55 cm
lilit kepala: 35cm

berat naik 200g dari masa 20hari hari.. masa 20 hari ritu, berat dia dah 3.2kg.. masa lahir, panjang dan lilit kepala Ayra masing2 51cm dan 31cm..  milestone untuk umur satu bulan pun dah capai sebab dia dah terkejut tersentak2 kalau bunyi bising dan kerutkan mata kalau silau.. 


masa kena inject, memang nangis kuat2.. kesian lak tengok.. cepat2 mummy bagi susu.. baru diam. siap tersedu sedan.. tapi Ayra ni senang, sebab dia kalau naik keta je, memang terus tido.. so, bila masuk keta je, mmg tido even perjalanan dari klinik ke rumah tak sampai 5 minit..

berat mummy lak 61kg.. adoi.. baru turun 8kg.. lebih kurang 6kg lagi nak capai berat sebelum preggy.. tapi selera makan sekarang ni membuak2.. bila baca mmg betul, bf mom memang akan selalu lapar.. patutla... harap2, berat tak naik dah.. hb pun masih ok, 12.4.. alhamdulillah..

tunggu 13/11 pulak untuk checkup Ayra 2 bulan.. :)


>
>

September 3, 2013

checkup 37weeks

hasil checkup harini

berat: 69.2kg (naik 1kg/mggu)
urine: (albumin: nil, gula: blue)
tinggi rahim: 37cm
fetal heart rate: 156/m

Blood pressure sendiri lupa lak bape.. cuma as usual.. bila berat naik lebih 500g/minggu, gelabah la misi-misi kat KK.. dah straight 3minggu nak cadangkan saya minum air gula kali kedua.. 
nasib baik doktor jadi penyelamat.. xperlu katanya sebab saya takde family history diabetes.. 
selamat.... 
hehehe...

ada jugak misi tu tadi risau sebab 2-3 kali ukur, dapat bacaan tinggi rahim 33cm je..
adoilaaa.. susah nau perut tecik ni.. padahal dah menggunung tinggi rasanya.. 
siap last2 panggil misi yang lebih senior ukurkan..
baru dapat bacaan sama dengan minggu..
misi tu pun cakap, perut sy kecik dan padat..
lagipun baby dah turun dan engage.. sebab tu nampak kecik dan kena ukur betul-betul..
kalo tak jawabnya kena mengadap tuan doktor lagi sekali la..

lepas tu misi bagi nasihat.. 37w ni baby dah full term.. 
anytime buleh keluar sebab semua anggota luaran dan dalaman dah matang..
paling ditekankan, mesti kira gerakan baby..
sebab baby dah tak ada ruang nak bergerak bila dah hujung2 ni..
so peluang untuk dia lemas adalah sangat besar..
lagipun misi tadi cakap, kat KKIA yang sy gi tu dah ada 3 kes baby mati dalam kandungan masa dah ujung2 pregnancy..
NAUZUBILLAH....
mohon dijauhkan...
semoga baby sihat2 aje dalam tummy mummy..
kita jumpa seminggu lagi ye baby...
:)))



>
>

August 28, 2013

checkup 36weeks

Okey, harini checkup 36weeks, macam biasa la prosedurnya, check berat, air kencing, dan check perut..
keputusannya

Berat: 68.2 kg 
Urine;  Albumin: Nil
         Gula: Blue
B.Pressure: 121/74
Tinggi Rahim: 36cm
Fetal Heart Rate: 142/m

Alhamdulillah semua normal.. even berat naik pun tak over... naik 700g je walaupun terlebih 200g.. hihihi... okla kan... nak wat camne, asik lapo je memanjang..  tapi misi tu tak tulis dengan pen merah pun.. so kira tak pe la kan.. 

Kemudian yang paling penting, masa checkup kali ni, misi tu check breast.. dia nak tengok nipple sama ada inverted ke tak..  alhamdulillah, condition breast ok.. check benda ni penting untuk breastfeed.. supaya kita tau, kalau keadaan kita inverted nipples ni apa yang perlu kita buat dan teknik nak susukan baby, if u plan to breastfeed ur baby la.. tapi don't worry, bukanlah maksudnya kalau nipple anda jenis yang inverted, anda tak boleh susukan baby dengan baik atau penamat dunia.. bukan.. bukan... malah kadang2 mereka-mereka ni jauh lagi berjaya dalam breastfeeding journey.. cuma kena tau awal2 la masalah kita untuk take early action.. 2 je...

Masa check perut tu, misi cakap, baby dah kat bawah.. maksudnya dia punya kepala dah turun..  cuak tak cuak tak? mestila cuak kan..


tapi alhamdulillah sebab tak breech.. tu pun dah satu nikmat kan kalau kira..

Kemudian misi pun cerita pasal tanda-tanda awal bersalin.. 
sama je macam yang kita google je..
mesti ada bloody show (lendir + darah) , sakit perut (kontraksi) dan pecah ketuban...
dan kalau baby kurang gerak even tak ada tanda di atas pun kena terus pergi hospital sebab takut baby lemas.. 
sebab dah hujung-hujung stage kandungan kan.. lagila kena kira beria-ria gerakan baby..

Kemudian masuk jumpa doktor pulak...
tapi takde pe pun..
doktor cuma tanya sihat ke tak, kemudian check mata, check tangan, guna stateskop; tarik nafas hembus nafas, tanya nak bersalin kat mana, conteng2 kat buku pink dan dah siap...
hohoho, ingatkan nakla dia scan ke.. ape ke kan.. kot2 la nak tau berat baby dah bape kg.. hahhaa
hancur harapan ku.. kikiki..
takpelah, nanti kita gi scan kat KBMC lak ye baby.. :))
next TCA kat KKIA adalah 03/09.. lepas tu weehoooo.. cuti dan balik kg.. :))




>
>

August 21, 2013

checkup 35weeks

semalam, 20/8 checkup untuk 35weeks..
result for the checkup

berat: 67.9kg (+3kg)
urine: normal
tinggi rahim: 34cm
hb: 12.9

berat i naik sampai 3kg untuk 2minggu.. extra 1kg terlebih... 
hahaha.. raya punya pasal.. makan, makan, dan makan...
kemudian duduk riba perut jela cuti 2minggu.. 
kalau keluar gi jalan-jalan pun gi makan jugak.. 
MBB lagila, semua yang sy nak makan, sume dikasiknya.. cane tak naik.. 
darah kena amik dua kali.. mula2 kat lengan, inject.. 
tapi last2 kena amik yang cucuk kat jari sebab mesin tuk proses darah dalam tabung rosak..
sia2 je darah ai.. 

misi pulak suruh control diet..
nak monitor weight supaya tak naik banyak..
so harusla kurangkan makan pasni.. xbuleh nak ikut nafsu sangat..
walaupun perut asik lapar je.. sob sob sob..
sabar ye baby.. bape minggu je lagi...
nanti kalau baby besar sangat, susah pulak baby nak kuar dari perut mummy..  ;)

tadi pun kena amik sampel kahak..
dah seminggu lebih selsema+batuk berkahak..
selsema gara2 keluar masuk tempat sejuk..
gara-gara marathon tengok wayang
Percy Jackson  Sea Of Monsters dengan The Smurfs 2 la..

  

badan tak tahan.. siap demam2 lagi lepas tu.. kemudian baru kena selsema dan batuk..
esok pun kena hantar 2 sampel lagi..
harap2 takde masalah lain la kan.. aminnn...

next checkup minggu depan lak.. 28/08... 36weeks..
sebab dah entering 9months, kena jumpa doktor sekali...
dan checkup2 lepas ni dah seminggu sekali..
oh maiiii.. tu yang tak berapa nak rajin.. :p


>
>

August 20, 2013

Our Birthplan..

Lama tak mencoret kat blog.. hampir 3minggu jugakla tak termasuk scheduled post.. cuti raya 2minggu.. raya cam biasa la... meningkat usia, mmg tak terasa best cam kanak2.. tapi ni raya pertama sebagai suami isteri.. bestt... feelingnya lain macam.. nak2 ada baby dalam perut... perasaan memang sukar digambarkan.. tahun depan insyaALLAH, raya bertiga.. aminnn... :)

Sy raya kat kelantan tahun ni.. sapa yang baca post lepas2 confirmla tau kan.. hehe.. cuti sekolah start 3hb Ogos.. malamnya pickup MBB kat stesen KTM Sungkai.. Sabtu 4hb gerak ke Ipoh dulu.. stay satu malam kat sana.. jalan2 cari baju raya.. lebih tepat lagi cari baju tshirt untuk MBB.. ahad baru gerak balik Kelantan.. jalan, alhamdulillah.. tak jam pun..

me n MBB.. 33weeks pregnant.. :)
Isninnya, kami ke KBMC.. cadangnya nak book dan buat checkup sekali dan tanya pendapat doktor tentang masalah kami dan pasal dilema maternity leave.. sy dah citer dlm post INI.. checkup dengan doktor Lily.. tanya doktor buleh tak beranak awal.. huhuhu, maksudnya induce la.. Doktor check2 semua, dan best part opkosla scan.. sy tak nampak sangat sebab monitor tala kat MBB.. tapi MBB siap perli sy cakap muka baby bulat cam sy.. huhuhu... Lepas scan, doktor cakap tak ada problem... then bagi tarikh suruh kami decide bila nak admit wad.. antara 8-10 September.. dah 38weeks time tu.. decide dengan MBB, MBB pilih tarikh 9.9 untuk admit ke ward.. kalau tak terberanak awal sebelum tu la... alhamdulillah.. settle satu problem kami..

Mungkin akan ada yang mempertikaikan keputusan birthplan kami, tapi harapannya semoga ini akan menjadi yang terbaik dalam keadaan kami sekarang... yela, sape taknak bersalin secara normal, tak perlu induce, tunggu je sakit secara normal tu datang bila dah sampai waktunya kan, tapi keadaan tak memihak kepada kami.. bersalin normal tanpa kehadiran suami, dan bersalin induce dengan kehadiran suami; saya pilih pilihan kedua..  namapun birthplan kan.. kita hanya mampu merancang yang menetapkan tetap ALLAH juga..  semoga segalanya-galanya akan baik2 saja.. aminnnn...

p/s: CRK pun dah mintak dengan GB.. alhamdulillah, GB memahami masalah kami suami isteri.. so kalau tak ada apa aral, 7/9 nanti sy start bercuti dan balik kg... :)


>
>

July 24, 2013

checkup 22/6 dan 23/6

22/6, checkup kat hospital macam sy cerita dalam previous entry.. alhamdulillah.. takde ape masalah regarding baby kecik atau ukuran rahim tak sama  dengan minggu.. sebenarnya dah sedia maklum pun.. sebab checkup 2 minggu lepas yang bermasalah tu kan, doktor dah bagitau, ukuran rahim dah normal balik dan berat pun tak ada masalah.. cuma tetap kena proceed dengan hospital sebab dah amik appointment.. nak dapat tarikh appointment tu pun makan masa.. so harusla kena pergi walaupun masalah dah selesai... kat hospital, memang buat detail scan.. doktor tu siap cakap lagi, yang baby awak ni mungkin kakinya panjang sangat, sebab tu nampak macam kepala kecik.. tapi memang tak de problem.. alhamdulillah.... teheeee.. tang kaki panjang tu ikut sape la ekkk... confirm bukan mummynya.. :p.. ishhhh.. tak buleh jadi ni.. dah 2 traits ikut daddynya.. kikiki.. tapi seriously, masa menunggu kat govt hospital memang sangat-sangat lama, pergi kul 8, pukul 11 baru abehh.. macam ape dah berkejar ke sekolah balik.. ikutkan hati yang malas mau je cuti.. tapi sayang pulak kat cuti.. huhuhu..

23/6, checkup kat KKIA.. result checkup

berat: 63.8kg
urine: normal
tinggi rahim: 30cm

Cuma berat turun..  berat yang lepas 64.7kg tapi tak kena mark dengan pen merah sebab misi cakap mungkin sebab puasa.. legaaa.. ingat nak kena marah dahh... hihihi.. ukuran rahim pun xberi masalah.. masa nak ukur tu debar dalam hati toksah ckp la, mmg doa banyak2 supaya sama dan xde masalah.. hb pulak tak test, sebab kat hospital dah cucuk darah kat jari.. turun sikit, 11.4.. tapi okla, atas dari border line.. :)
next checkup, 6/8..  2hari sebelum raya.. 
tak sabar nak raya... :)


p/s: tengah pening dengan cuti bersalin.. uhukk... amik awal karang, MBB lak yang susah sebab dekat sangat dengan UPSR.. amik lewat kang, terberanak kat Perak ni naya.. aishhhh, dilema sorang cikgu n bini cikgu..


>
>

July 21, 2013

Esok ada checkup hospital

Esok; 22 Julai 2013 ada checkup dekat Hospital.. referral dari KKIA sebab kes ukuran rahim xsama dengan minggu kandungan haritu.. huhuhu, meskipun dah sebulan lebih berlalu dan checkup yang lepas pun doc dah sahkan everything back to normal, baby pun berkembang dengan baik, tapi tetap harus ke sana.. yelah, nak dapatkan tarikh ke sana pun makan masa sebulan kot.. aiyaaaa.. ikutkan hati yang malas ni, memang taknak gi.. tapi bila pikirkan baby.. alahai, lembut hati tiba-tiba.. yg paling syok, mestila sebab mungkin dapat tengok little one.. sebab doc kat KKIA cakap, dia refer pun sebab nakkan result detail scan yang hanya ada di hospital je.. hope everything gonna be fine tomorrow...  
Doakan kami.. (^_<)



p/s: lusa pulak checkup kat KKIA.. huhuhu.. 

>
>

July 10, 2013

checkup 29 weeeks

Harini first day puasa.. dah setengah hari.. setakat ni alhamdulillah.. masih mampu bertahan.. :) semoga the lil one pun mampu berpuasa juga macam mommy..  kuat dia kicking2 kat dalam perut ni..  dan harini jugak checkup kat KKIA.. routine checkup every fortnight since dah masuk 7bulan kan.. so result checkup harini

Berat: 64.7, +1.9kg
Urine: Normal
Hb: 12.0
Tinggi Rahim: 28cm

Alhamdulillah, tinggi rahim pun dah sama dengan minggu.. :), Hb pun dah ok.. dah tak kena pen merah.. tapi berat tu macam overweight sikit kan.. terlebih 0.9kg.. hahaha..  oh ye, rasa cam nak share cara nak menaikkan hb.. hehe, sebenarnya sejak dari bulan 6 haritu sy consume shaklee Vita-Lea... dan alhamdulillah.. dah 2x checkup, dua2 Hb above 12..  kalau korang ada masalah hb rendah, tryla consume vita-lea ni.. mana tau kot2 berkesan dengan diri korang.. sharing is caring.. :)

Tapi tadi pun kena jumpa doktor jugak sebab demam selsema.. nurse amik bacaan suhu 37.3 darjah celsius..  Terus refer doktor.. Doktor lak komen pasal last prob, dan bagitau sekarang ni dah xada masalah dan baby membesar ikut minggu kalau ikutkan bacaan minggu ni.. doktor offer MC, nak ke tak.. tapi tolak sebab masa tu pun dah pukul 9 lebih.. harini pun tak banyak kelas.. dah alang2 pakai baju keje.. malas nak balik rumah.. semoga anak mommy rajin macam mommy eh.. ngeh3.. :p

Baby duduk baik2 ye syg.. puasa sama dengan mommy.. 2 bln lagi kita jumpa.. :)

p/s: terkejut dengar berita sorang kawan yang kehilangan baby.. jantung baby dah tak berdegup semasa nak melahirkan.. Innalillah.. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul... semoga dia tabah menghadapi kehilangan ini.. baby tengah tunggu mommynya di syurga.. 


>
>

July 1, 2013

little one in the womb... alhamdulillah.. :))

Akhirnya.. alhamdulillah... berjaya jugak menyelesaikan misi tertangguh.. dapat jugak pergi scan.. bukan 3D, tapi 4D lagi.. :).. sejak dari bulan 4 lagi tercari2 tempat lepastu dengan kekangan masa, timing tak kena dan sebagainya.. tapi sabtu lepas, dipermudahkan ALLAH S.W.T untuk melihat budak kecik dalam perut ni..

Kami pergi scan 4D dekat Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra.. kenapa tak pergi dekat Alor Setar? sebabnya kat situ memang betul2 confirm ada scan ni sebab dah call tanya dulu. kalau klinik2 atau dekat hospital swasta di Alor Setar, tak confirm dan takde channel nak tau ada ke tak.. kemudian tak tau prosedur dan flow nya  camana.. melainkan sumber internet je cakap ada.. so sebab kan malas nak bazir masa gi tanya satu-satu.. baik terus gi tempat yang sahih2 ada.. lagipun jitra dengan alor setar pun dekat je.. :)

Servis pun pantas dan cekap.. memang puas hati sangat2..  doc yang incharge on that day, Dr Zarina pun baik dan peramah.. dia terang satu-satu kat kita.. so bila tanya dia pasal result previous checkup tu, Dr. Zarina check, ukur2 sume guna mesin scan, setakat ni berat baby ok dengan umur kandungan.. 1.2kg untuk 27weeks 6days.. uri ok, air ketuban pun ok.. baby pun sihat. dengar je camtu, hilang risau.. :) semoga baby terus sihat sampaila keluar dari perut ye..

bila sampai time switch ke 3D.. baby taknak tunjuk muka.. hihihi.. dia tutup dengan tangan.. kadang2 tu dia bagi sebelah muka je.. sampai Dr tanya, nak jugak ke cd sebab tak nampak muka kan.. tapi sebab dah alang2 datang, takpela tak nampak pun.. nak jugak cd.. Dr kemudian cakap nak try goyang2kan perut, bagi kacau baby suruh dia gerak dan beralih sikit.. last2, lepas banyak kali usik2 dan goyang2 perut.. dapat jugak tengok.. 
presenting the little one inside.. :)

antara  position-position awal.. nampak sebelah muka je... tangan baby dekat hidung..
tangan baby dekat pipi dan mata.. macam gaya menguap pun ada kan.?
kat sini nampak dengan jelas baby punya hidung.. :).. ikut daddy dia..
Kebanyakan position memang baby tunduk je.. pemalu rupanya anak mummy.. cuma ada dua tiga pic yang dia mendongak..  dalam cd tu dapat 14pcs gambar.. 9 gambar still image, dan 5 dalam bentuk video.. tapi video dia pun takde gambar yang gerak2.. cuma best bila yang first video, dr record bunyi heartbeat baby kita..


Gender?? kalau tengok pic kat atas ni.. setakat dalam scan ni, it's a girl.. :))) alhamdulillah.. mana2 jantina pun mummy dan daddy terima dengan gembira.. asal baby sihat tubuh badan.. perasaan masa tengok scan ni pun dah tak boleh nak cerita dengan kata-kata.. terharu k tengok lil one ada dalam perut.. rasa macam; "eh2, anak aku la..." "wahh,  hebatnya ciptaan ALLAH", macam-macam lagila monolog dalaman yang korang akan rasa dan start cakap2 sorang dalam hati bila tengok sendiri anak korang walaupun korang sebenarnya tengah respon dan dengar Dr cakap.. hebat.. 3in1 buleh buat pada satu masa.. Kemudian, bila dah selesai dan balik, boleh pulak asyik nak tengok je gambar baby.. heheehehe... kemudian senyum sorang2.. hekhekhek... 

Oh ya, charge untuk 4D scan ni RM100.. nanti akan dapat satu cd; kalau saya punya dalam tu ada 14pcs gambar.. tktau samaada memang 14 je ke dia bg atau bergantung kepada keadaan baby.. kemudian akan dapat 2 printed gambar scan.. keseluruhan servis, memang puas hati.. memang akan datang lagi untuk scan mungkin bila dah 8-9 month.. :) so sape2 yang berminat nak tanya ke nak tengok fasiliti buleh try godek dia punya website kat SINI

p/s; buleh la mummy start beli dress dan baju kaler pink pasni.. weeeee....

>
>

June 26, 2013

checkup 26/6.. another prob.. huhuhu

Arini ingatkan checkup biasa je.. alih2 ada masalah lain pulak.. urine normal, darah tak check sebab baru 2minggu kan dr last check.. berat pun ok, naik 1kg untuk 2 minggu.. maksudnya seperti yang mestikan la.. ngam2.. dah tak overweight cam haritu.. kaki masih bengkak sikit, tapi dah berkurang tak seperti masa nurse buat lawatan rumah haritu.. 


Cumaaaaa.. fetal heart rate pulak laju.. 162... tanya misi tu biasa yang normal berapa? dia cakap around 120-160 je.. lama dia letak doppler kat perut smpai xtau nak bagi reaksi ape.. tengok siling jela.. dalam hati dah dupdapdupdap.. pastu tinggi rahim pulak yang tak sepatutnya.. tinggi rahim check tadi 24cm.. tak sepatutnya bagi 27weeks.. banyak kali misi tu ukur tadi.. siap panggil misi lain lagi checkkan.. siap tanya ada sakit ke, ke ape ke... pastu ape lagi kan kena refer doktor la jawabnya..

Masuk2 bilik doktor, doc scan terus.. kerut2 muka.. amik bacaan sume, lama jugak dok godek mesin scan tu, tapi hampehnya dia tala monitor kat dia je.. langsung tak berpeluang nak tgk my Little S.. huhuhu.. kemudian doktor sendiri ukur tinggi rahim.. mula2 dia dapat 28cm, kemudian macam tak puas hati, ukur lagi, dapat 24cm dan last sekali panggil misi jadi saksi, pun dapat 24cm.. Doktor tanya ada demam tak sebelum ni dan bagi komen, memang baby kecik.. dan buat surat rujukan ke Hospital.. dia tanya Hb ok ke? sy reply hb turun naik last checkup je yang ok...  dia cakap faktor Hb pun memainkan peranan jugak dalam kes ni.. tapi dia mintak sy jangan risau pulak bila dia refer sy ke Hospital sebab dia cuma nakkan kepastian je.. sebab detail scan cuma ada kat hospital daerah je.. kat klinik kesihatan biasa tak boleh buat..

balas dendam letak pic baby.. sebab  frust takleh tgk baby tadi.. huhuhu
Tapi mana la boleh tak risau kan.. baby sendiri.. walaupun dia bergerak aktif siang dan malam... tapi risau juak.. harap2 sumenya baik-baik aje ye baby.. cepat2 la membesar dan keluar sihat walafiat.. mummy & daddy syg kamu.. :)) 

p/s: balik2 terus search pasal sebab baby kecik dalam kandungan.. patutla ramai yang tegur perut kecik je sebelum ni.. tadi pun ada yang tegur sy nampak kurus... ilusi optik agaknya.. walhal berat naik..

>
>

June 22, 2013

Lawatan Rumah

Hari ni terkejut jugak dapat call dari KKIA bgtahu nak buat lawatan rumah.. dengan tak mandinya.. dengan rumah belum berkemas.. almaklumla.. hari Sabtu.. pagi2 memang habit bermalas-malasan dulu... terus kemas apa yang patut dan masa mandi tu, dapat dengar misi dah ketuk2 pintu.. siap2 pakai baju baru bukak pintu.. hehehe, sorila misi.. terpaksa biarkan korang lama2 depan pintu.. hekhekhek...

Misi datang untuk check bp.. normal.. check perut dan tanya few questions.. ada rasa berpinar dan heartburn tak? mungkin sebab dia nampak kaki saya bengkak.. heartburn setakat ni bukanla hari-hari.. periodic je.. kadang-kadang.. dan baru berlaku 2x.. masa hari Isnin dan Selasa lepas.. lepas tu dah tak jadi... berpinar-pinar tu belum terjadi lagi... kemudian dia check urine.. pun normal.. alhamdulillah.. tanya misi kenapa kalau ada 3 simptoms tu petanda apa?? Misi cakap tu petanda darah tinggi semasa mengandung atau gestational hypertension.. dia cakap kalau berpinar-pinar dan muntah-muntah, terus gi klinik lepas ni... nauzubillah.. harap2 dijauhkan daripada terkena penyakit tersebut.. aminnnn..

Memang dah perasan, kaki bengkak masa start hari Isnin sebab dah tak boleh nak masuk kaki dalam selipar.. dah mention dalam entri sebelum ni kan... lagipun memang kat sekolah minggu ni banyak berdiri je.. heartburn tu pulak berlaku dekat2 maghrib je.. lepas makan malam.. so memang ingat sebab makan banyak sangatla.. harap2 takde kena mengena dengan simptom2 darah tinggi la kan.. nasib baik bp dengan urine tak ada problem.. harap2 baby kat dalam elok2 je ye.. jumpa 3 bulan lagi ye sayang.. :))

p/s : next checkup 26/6... scan pulak dah rescheduled ke 3/7.. 

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa