LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

November 17, 2013

Bila Daddy Shopping









bila daddy shopping sendirian untuk anak dara dia.. hmmmm....
kalah mummy.. :p
>
>

November 16, 2013

hasil pumping


hasil pumping pukul 4 pg td.. 
sebelah kanan dapat dlm 3.5 oz
sebelah kiri dapat dlm 6 oz..
kira dah lumayan sangat dah ni kalau dpat banyak ni.. 
rezeki Ayra.. alhamdulillah


>
>

November 15, 2013

2nd Checkup

Second checkup Ayra on 13/11/13
resultnya:
berat: 4.5kg
panjang: 57cm
lilit kepala: 37cm

berat naik 1.1 kg.. wahhh.. ok la tu.. bulan lepas naik 500g je. hehe, dahla lahir kecik, naik pun ciput je.. so bila bulan ni naik banyak, mummy is very happylah.. :)
pun kena cucuk yang 5 serangkai tu..
kena cucuk nangis kejap je.. good girl..  :)
misi siap bekalkan ubat demam..
dan memang demam pun sikit hari tu.. 
tapi sikit je la.. siap meragam2, tapi dia meragam bukan nangis.. meragam taknak tido malam dan at the same time ajak orang main..
hai la anak.. macam2 kan.. :)
next checkup 11.12 lak.. kena cucuk lagi.. yeayy!!


>
>

November 14, 2013

Must Have Item: Ubat Sembelit

kredit pic SINI
Dearest mommy to be.. sila masukkan ubat sembelit ni dalam list barangan anda.. 
serius nih.. sebagai preparation.. kalau xsembelit takpe la. kalau kena?? 
masa tu takla menggagau sangat.. xrugi pun kalau beli..
sebab masa saya dalam pantang haritu, memang hazabbbb gila kena sembelit.. 
sorry to say, nak mengeluarkan t**k keras tu lagi angker dan seriau dr nak beranak..
dah rasa macam nak beranak kali kedua dah..
memang takde prepare ubat ni.. dah kena baru nak berkejar ke farmasi..
yg takutnya sebab takut tetas jahitan.. luka n jahitan episitomy sy pjng jgk.. huhu
trauma tuuu nak meneran.. cuma beza hasil yang kuar je.. kuikuikui..

Penyebab sembelit ni, rasanya disebabkan pemakanan dalam pantang.. 
bila surf tenet, memang rata2 ibu-ibu pantang memang akan kena la sembelit ni..
nak2 yang had terus xmakan buah n sayur.. kompomla kan... org-org tua xbg makan sayur n 
tapi errr, dalam pantang haritu, saya belasah je makan sayur n buah..
yerr.. memang betul sy makan je.. xpantang2.. walaupun ma menjeling je xpuas hati..
tapi tetap kena sembelit.. balasan xdengar cakap kot.. huhuhu..

seingat saya, dalam pantang tu, sempatla kena 2x sembelit..
sebab lepas tu, agak2 masuk hari kedua xmembuang lagi.. cepat2 makan ubat atau makan pisang..
so mommy2be, beli siap2 tau


>
>

November 13, 2013

Ayra's Playtime - Rattle & Foot Finder


garden bug foot finder & wrist rattle untuk Ayra..



Ayra seronok jugak main benda ni.. tapi takla seaktif main playmat 
mungkin sebab tak berayun gantung2 kan..
dia kena teroka sendiri dia punya kaki tangan..
tu yang sebabkan dia tak nampak especially yang kat kaki..
nak-nak dia tak pandai lagi nak angkat punggung dan pegang kaki..
tapi sebab ada bunyi (ada loceng) kat semua bugs tu, tu yang dia seronok gerakkan kaki dan tangan dia



>
>

November 12, 2013

1st Anniversary

momen bercinta masa study..
momen bercinta masa dah kerja
engaged..  :)
akad nikah 12.11.12
majlis 13.11.12
bertandang 17.11.12
pengantin baru.. kuikui
5 months pregnant
8 months pregnant
9 months preggy
9.9.13  newborn ayra, daddy & mummy..
ayra sebulan
ayra 2 bulan
My life transitions.. 
bujang-kahwin-isteri orang-mak orang sikit lagi nenek orang pulak.. InsyaALLAH..
How time flies fast..
sungguh, sekarang lagi terasa hambatan waktu kan..
dunia dah nak kiamat biasala tu.. agagaga, self reminder kpd diri sendiri lah kan..

2007-2013
6 years in relationship baru.. 1 year in marriage baru.. 
Sedar x sedar dh ada anak sorang pun.. :)
alhamdulillah.. rezeki kurniaan ALLAH..
masih jauh perjalanan kami..
doakan...

HAPPY ANNIVERSARY CAYANG MUHAMAD SYAFIK AZMI.. i love u very-very much.. :))





>
>

November 11, 2013

Praktis Meniarap?





apekah? apekah? apekah?
hehehe.. dah nak meniarap ke anak mummy ni?
ni dia yang buat sendiri 2hari lepas.. bukan saya yang tolong ke, atau mengiringkan dia..
Ayra praktis je dulu kot..
dah dua kali dah nampak dia dalam posisi camni..
cepat2 meniarap ye sayang.. :)


>
>

November 10, 2013

Ayra's Playtime - Playgym Mat


Kami belikan Ayra Playmat Gym minggu lepas.. 
sebagai first toy dia..
bagus untuk perkembangan sensorymotor, eye coordination dan problem solving skill
sesuaila dengan perkembangan bayi 0-3 bulan.. 
sebab mereka lebih tertarik kepada sounds n movement waktu ni
playmat ada teether, cermin dan mainan gantung2 kat benda alah ni..
yang gantung2 mmg hasilkan bunyi.. 


yang ikan tu kalau picit, bunyi macam hon eskrem.
resultnya, memang dia sangat sukakannya..
aktif kaki tangan dia gerak bagi kena dan sentuh sume toys tu
sampai termengah2..
lagi2 kalau picit ikan tu.. suka benar dia dengan bunyi-bunyian.
kadang2, sampai bangun kul 3 pagi pun nak main.. adoii...
sayang takleh bagi tengok..
 sebab tak leh nak upload video kat sini.. saiz besar sangat..



>

>

November 9, 2013

Ayra Arissa 2 bulan


menghampiri usia 2 bulan, Ayra dah pandai senyum bila orang agah-agah dia..
pantang usik2 badan, tangan, senyum meleret2..



dgn daddy


 kalau kena gaya, siap macam gelak2 lagi, siap bukak2 mulut..
hehehe..

>
>

November 8, 2013

Baby Carrier/Babywear


Pasni plan nak beli baby carrier/baby wearing lak pasni.. senang kalau nak g tempat-tempat yang sempit dan tak praktikal untuk stroller macam pasar malam.. hehehe.. 
dah ada satu carrier sebenarnya, brand Deuter.. kawan MBB bagi hadiah.. suka la MBB, sebab mmg dia dah aim brand tu sebelum ni.. hehe,

our Deuter carrier bag
mcm ni la rupa nya.. mcm beg hiking kan

tapi position baby kat blakang dan sesuai bila Ayra dah besar sikit.. 
lepas tu sporty sangat kalau saya yang nak pakai

baby dalam carrier deuter.. ala nomey3
Baby wearing skang mmg faymes kan?
dan memang senang nak bawak gi mana2 sebab jimat ruang menyimpan dan baby pun ada contact dengan kita..
Brand yang disurvey dan berkenan di hati setakat ni adalah ergobaby n boba..
any ideas lain x?


>
>

November 7, 2013

Carseat Ayra



Car seat pun dah beli... brand Fair World je.. 
lebih kurang cenggini la design dia, cuma bahagian bawah lain sikit dan kat tmpat duduk tu ada kartun Pooh..
boleh adjust 2 kedudukan je ni.. samada baring atau duduk..
sebab tu murah.. RM160 je..
yang mahal buleh adjust 3 kedudukan.. hrganya dalam RM300++
tak try lagi kat Ayra..  so tak boleh nak review banyak2.. nnti review lain ehh


   >
>

November 6, 2013

Stroller Ayra

Seriously tak pernah survey pun stroller sebelum beranak.. so masa pergi cari hari tu, saya dengan MBB blur.. xtau nak beli yang mana.. fungsi apa yang perlu ada, jenis yang mana yang bagus, ciri mana yang xpatut ada and so on.. jadinya lebih sejam setengah duk putar-putar dalam kedai barangan baby kat KB.. nasib baik 2 kedai baby tu berdepan je.. senang keje..

Last2 berkenan kat stroller-stroller yang ada kat Manjaku.. tapi stroller yang kami berkenan sume 1k ke atas.. wuwuuwuwu... tp akhirnya sepakat amik Sweet Cherry SCR10.. sbbnya berkenan dgn design dia..

Sweet Cherry - SCR10 HYDRA Chrome Stroller *BEST BUY*

features dia, boleh forward atau rearward facing, boleh pasang dengan car seat scr7, dan buleh adjust seat dia sampai jadi baby cot.. 

ayra dah try stroller tadi.. :)

Design cantikla..
cuma yang tak best, stroller ni agak bulky, amik space yang banyak dalam boot.. 
nasibla keta sedan, ok la kot... kemudian, dia berat.. dalam 10kg kot..  so kalau nak amik, memang katang la lengan2 i.. huhu.. tapi rasanya stroller ni takkan diguna kalau time sy ngan Ayra je.. 
masa ada MBB je baru guna.. ngeh3..




>
>

November 5, 2013

Breastpump Elektrik Spectra M1

Haritu pernah sy listkan breastpump elektrik yang menjadi idaman/wishlist kan.. klik SINI untuk entry tersebut.. Saya dah ada manual breastpump Avent, tapi nampaknya sy memang jenis malas nak guna manual pump, dan MBB pun setuju nak belikan pam letrik samaada Medela ataupun Avent.. 
tapi saya lak teragak2 sebab sangat pricy harga dua2.. jiwa memang sangat berkenan dengan Medela, gila tak berkenan kan.. idaman sume mommies kot..
sebab ada sume ciri2 yang saya nak, built in battery, handsfree, double pump... 
but at the same time, masih berkira2 lagi.. boleh lak dalam brbelah bahagi tu tiba2, terpandang satu brand yang juga ada dalam wish list dah keluarkan satu model baru yang kompak, buleh guna double pump, with built in battery.. bunyi pun senyap kalau nak dibandingkan dengan Freestyle.. boleh try search video kat youtube kalau tak caye.

So introducing Spectra M1 yang dah pun jadi hak milik saya.. yay!!!



Spectra M1, ringan. tak bulky macam model Spectra yang lain..


Ni la hasil belian haritu.. lumayan.. 
pic pam dalam kotak.. luar kotak tak amik-amik lagi.. malas.. hahaha..
saya amik package,
ada pam, extra breastshield set, autumnz posh cooler bag, 10pcs autumz storage bottle, 3pcs ice packs, free 5pcs autumz storage bags.. for the price RM560.. kalau untuk pam (untuk double pump) sahaja RM470..
berbaloi2 kan.. 
yang bestnya, saya dapat beli autumz breastmilk storage bags tu dapat RM20 untuk 3boxes.. sedangkan market price untuk satu boxes RM12.90.. murah gila..

Setakat guna ni, hasilnya sama macam guna pam manual.. sekali pam mampu dapat average 7oz. tapi kalau time lumayan, mampu dapat 10oz sekali pam.. hehe, kalau sehari tu, mampu la dapat dalam 21oz kalau time rajin, sebab 3sesi pumping.. tapi majoritinye buat 2sesi je..so dapat la 14oz sehari.. malas.. tak berapa rajin nak pam lagi even dah ada pam letrik.. wakkakaka... tapi bolehla wat stok pelan-pelan..
 Ayra kalau siang2 hari memang kuat menyusu.. kadang-kadang sampai sejam sekali dia menyusu; tu yang menyebabkan alahai, penatnya nak mengepam.. padahal bukan susah pun.. mengada je lebey..
 plus memang saya ni bukan jenis yang susunya meriah kot.. 
so, kena tingkatkan lagi konsep demand n supply pasni.. :)

Yang ketara guna pump letrik ni adalah jimat masa.. kalau masa guna manual dulu, kena spend atleast setengah jam baru siap2 dua2 breast, sekarang 15min, dah setel.. tangan pun tak lenguh.. hihihi..
function bateri ni memang sangat2 berguna.. especially yang built in.. sebabnya senang nak pam kat mana2 je.. tak payah susah payah nak cari plug atau duduk je dekat2 plug.. boleh je pam kat mana2 yang kita suka.. 

So, sape2 yang masih mencari2 breastpump, bolehla pertimbangkan Spectra M1 ni.. 
Lepas ni ingat nak beli handsfree bustier lak.. buleh buat cam Medela lak.. :)




>
>

November 4, 2013

First checkup Ayra Arissa

Ayra dah nak masuk sebulan pun.. baru ada masa nak update, ttp mau update sebb nanti buleh baca.. ehhe..
checkup pada 9/10/13 Ayra dah

berat: 3.4kg
panjang: 55 cm
lilit kepala: 35cm

berat naik 200g dari masa 20hari hari.. masa 20 hari ritu, berat dia dah 3.2kg.. masa lahir, panjang dan lilit kepala Ayra masing2 51cm dan 31cm..  milestone untuk umur satu bulan pun dah capai sebab dia dah terkejut tersentak2 kalau bunyi bising dan kerutkan mata kalau silau.. 


masa kena inject, memang nangis kuat2.. kesian lak tengok.. cepat2 mummy bagi susu.. baru diam. siap tersedu sedan.. tapi Ayra ni senang, sebab dia kalau naik keta je, memang terus tido.. so, bila masuk keta je, mmg tido even perjalanan dari klinik ke rumah tak sampai 5 minit..

berat mummy lak 61kg.. adoi.. baru turun 8kg.. lebih kurang 6kg lagi nak capai berat sebelum preggy.. tapi selera makan sekarang ni membuak2.. bila baca mmg betul, bf mom memang akan selalu lapar.. patutla... harap2, berat tak naik dah.. hb pun masih ok, 12.4.. alhamdulillah..

tunggu 13/11 pulak untuk checkup Ayra 2 bulan.. :)


>
>

October 19, 2013

Jaundis

Macam kebanyakan bayi yang lain, Ayra pun tak terlepas dr kena Jaundis.. puncanya mungkin sebab masa baru lahir tu dah alternate dengan susu formula kan.. sebab memang susu ibu dapat halang jaundis daripada lagi teruk..

Masa hari keempat Ayra lahir (Khamis), dapat detect jaundis masa misi datang buat lawatan rumah.. misi cakap walaupun kulit ayra merah, tapi dekat matanya memang ada kuning dan suruh kami pergi klinik kesihatan buat ujian darah. Petang tu gi buat ujian darah, dapat result 202.4 gmol/l.. agak tinggi tapi nurse cakap tak melayakkan lagi masuk wad.. bacaan yang kena admit ward adalah bila lebih 230 gmol/l.. Alhamdulillah.. sebab esoknya family in law nak datang dari Kedah.. kalau masuk wad memang haru la.. nurse jugak tanya darah saya sebab kalau darah O lagi berisiko kena jaundis teruk.. dan nasihat bila balik supaya kerapkan breastfeed sejam sekali dan jangan bagi baby tido waktu siang.. 

Maka, gigih la breastfeed lepas tu.. kebetulan pulak hari keempat tu baru boleh susukan Ayra sepenuhnya.. sebab hari Sabtu tu kena repeat test.. akhirnya, hari yang tak berapa nak ditunggu pun tiba.. masa misi datang rumah sabtu tu, misi cakap, kuning macam dah turun.. legala sikit kan.. sebab dah taknak dengar anak nangis kena amik darah.. kesian.. so kami decide nak gi bahagian kecemasan malamnya.. kenapa kena gi bahagian kecemasan? sebab hari sabtu.. so ujian darah kena buat kat hospital, klinik kesihatan xbukak kan.. pergi malam sebab nak curi masa kot2 dapat lowerkan lagi bacaan jaundis dengan tambah bilangan breastfeed.. alhamdulillah.. bacaan Ayra dah turun ke 134.6 gmol/l.. so balik dengan gembiranya.. saya tak masuk pun bhgian kecemasan, sebab takut sy yang nangis nanti bila tengok Ayra nangis.. sebab kat hospital darah amik kat tangan.. kalau kat klinik amik dekat tapak kaki.. MBB dengan ma yang masuk..

Sepanjang 6 hari tu, sbnrnya macam-macam usaha kami nak bagi Jaundis Ayra berkurang.. antaranya, mandikan dengan rebusan daun sukun, mandikan dengan air rebusan yg dibeli kat kedai cina, letakkan madu di lelangit dan bagi minum air zam-zam (err, sains cakap xelok bagi air selain susu ibu kat baby, tapi air zam-zam xpe kot...) selain buat exclusive breastfeed.. banyak lagi sebenarnya kami google cara nak turunkan jaundis, macam mandikan dengan rebusan daun inai, dan lain-lain tapi xsempat buat sebab masa suntuk.. xtaula kan yang mana satu yang kami buat tu berhasil, tapi saya rasa, yang 2 saranan misi tu memang berhasil tuk turunkan jaundis..

Syukur jaundis Ayra tak melarat sampai kena admit wad, risaunya kami tak pyh cakapla.. tiap2 masa duk tengok kuning dalam mata dia.. huhu..  sape tak sayang anak kan.. :)


>
>

October 18, 2013

Breastfeeding; Ups&Downs Part 1

Permulaan breastfeeding Ayra tidak semudah yang disangka.. lepas lebih kurang sejam dia lahir, nurse bawak dia untuk rooming in memandangkan saya nak bagi susu badan.. ok, cubaan pertama rasanya berjaya sebab tengok dia dapat hisap dan mulut dia bergerak.. kemudian semasa dia hendak menyusu kali kedua dalam pukul 8 mlm, dia dah tak dapat melekap pada nipple sy.. menyebabkan dia menangis dan mengamuk2 baran sebab lapar.. bila masuk je nipple dalam mulut, dia tertido.. dekat hampir setengah jam mencuba, tapi tak berjaya, saya give up, kesian + penat, saya hantar dia ke nursery.. opkos nurse bagi susu formula kan.. sedih tapi sy dah cuba sedaya upaya..

Bila balik rumah, hari kedua dan ketiga pun macam tu, kali ni dia tak mengamuk dulu, bila masuk nipple je dalam mulut dia, terus dia tido.. bila kita kejut ke ape ke, tak jalan.. letak balik, tido dalam 5 minit, kemudian menangis-nangis lapar.. so masih lagi teruskan formula, tapi dah alternate dengan breastmilk yang saya pam.. memang gigih pam walaupun mula2 susu kita kan sangat sikit sebab yang keluar hanya colostrum.. tapi alhamdulillah, saya boleh bagi Ayra minum colostrum tu.. tiap2 malam saya nangis sebab kenangkan kesian dekat baby, terpaksa consume bukan susu ibu tapi saya redha, situasi saya takkan sama dengan orang lain.. yang penting saya tak putus asa.. sebelum bagi susu tepung memang sy try breastfeed dulu, sampaila dia dah nangis teruk, baru buat susu formula..

Akhirnya, hanya pada hari keempat saya berjaya susukan Ayra sepenuhnya. dia dapat latch dan hisap dengan betul.. bukan lagi mengagau2 macam hari sebelum tu. perasaan? opkos tak dapat digambarkan dengan kata..  rasa macam dah lengkap hidup as a woman.. dah kawen, dah beranak dan  dapat susukan anak.. cycle tu dah lengkap.. so formula memang stop sampai kat situ je.. memang dah tak bagi sampai sekarang ni.. 

Cuma rasanya Ayra ni memang ada masalah untuk latch.. bukan apa sangat pun.. she takes time.. bukan macam sesetengah baby yang memang pandai.. belum lagi campur dia punya baran dan tangan kaki yang nak conquer breast.. so i understand why on the 1st day tu dia tak dapat nak melekap dengan sempurna.. she did have problem with that.. cuma kata kuncinya, SABAR.. sampai sekarang ni pun, even almost full time direct breastfeeding, masa yang diambil untuk lekapan sahaja can take almost 5-10minutes.. huhuhu...

Sekarang ni dia cuma akan bottlefeed cuma bila saya keluar dan saya tinggalkan dia dengan neneknya.. ataupun bila saya tengah busy macam tgh membersihkan diri dan bila keluar dengan dia dekat public sebab saya memang takde kelengkapan untuk nursing in public lagi.. huhuhu tapi tetap dengan susu badan, dengan EBM yang saya dah stokkan.. mula2 takut jugak dia terkena simptom2 nipple confuse sebab doktor dah pesan awal2 masa bersalin haritu, tapi alhamdulillah, dua-dua dia masih nak.. Itu pun dia dah start memilih, puting2 biasa memang jangan harap dia mau.. setakat ni, yang hanya dia nak botol Pigeon n Tommee Tippee.. mungkin sebab dia punya puting susu macam kitanya nipple.. Avent pun dia xmau.. 

Tak apela, dah memang rezeki kami macam tu, saya bersyukur saya tak give up.. dan saya tau sy dah buat setakat yang termampu dan terbaik.. saya sedar tak semua ada rezeki nak fully breastfeed kan.. macam Ayra, dah merasa susu formula untuk hanya 3 hari walaupun sampai hari ni dah breastfeeding.. cuma, saya pikir, breastfeeding ke susu formula ke, sorang ibu tu cuma nakkan yang terbaik untuk baby dia.. so jangan kita stereotaipkan yang bagi baby susu formula ni macam ni macam ni.. dia mungkin ada kekangan dan masalah tersendiri, so jangan cepat generalized kan sesuatu tanpa kita usul periksa.. bersyukurla kalau anda diberi peluang untuk fully breastfeed.. saya pun doakan supaya saya diberikan rezeki oleh Allah untuk breasfeeding Ayra sampai 2 tahun.. :)

>
>

October 8, 2013

Ayra 30hari

Ayra Arissa day30

Progress setakat ini:

-Tali pusat luruh pada hari ke 4

-Start pegang dengan tangan botol susu pun pada hari ke 4 (opkos la tak boleh pegang sendiri lagi, tapi dia suka pegang botol dengan tangan bila menyusu guna botol)


-Cukur kepala pada hari ke 7


- Cukup marah orang bedung dia.. jadi memang dah completely tak bedung masuk minggu kedua dia lahir..


- Berat pada hari ke 10 xnaik, tapi pada hari ke 20 dah 3.2kg..


-Completely tukar timetable dia start dari hari ke 20, berjaga siang dari pukul 1 sampai pukul 5, dan berjaga malam dari pukul 9mlm-1pg..

-Cukup suka dengan benda2 suam dan panas.. especially bila mandi dan tuamkan dia dengan tungku pasir  panas..

-Start duduk/tidokan dia dalam rocker pada usia 29hari.. sebab susah sangat nak tidokan dia time2 dia berjaga.. dia nak tido berdukung/beriba, bila try letak dalam rocker, memang suka sangat dia..

test rocker jiran.. tgk dia mau ke tak tdo dlm tu, last2 lena sampai ke petang..  terus mummy beli baru rocker tuk ayra..

tu jela kot yang ingat.. makin banyak peel dan perangai makin meningkat besar ni..
ada masa lebih kurang 5 minggu lagi Daddy nak balik.. xsabar.. mummy nya lak yang lebih2.. :P
esok checkup klinik..
harap2 Ayra tak nanges sangat kena cucuk.. 
bertabahla mummy tengok kalau Ayra nanges nanti.. ngeeee...
>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa