LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

April 29, 2011

i'm Kelantanese.. so What??

Tadi masa b2b jumpa blog 
dan jumpa satu entri dalam blog tu pasal
satu blog ni  yang kutuk budak perempuan kelantan.. angin gile aku...
sib baik dia punya blog dah tutup...

 
cite penuh klik sini

so aku amik link dari blog Jangan Cari Pasal
apa yang menimbulkan kemarahan aku tuh??
nilaikan sendiri..


p/s: tak faham betul la ngan orang yang anti negeri kelantan nih...pe problem diorang eh?


April 28, 2011

Jangan Cari Pasal...


agak susah juga bila jadik anak dara kat skolah
yela kat skolah tu bukannya cikgu2 perempuan je..
yang laki plak sumenya laki-laki orang...
asik kena sakat satu la..
tapi bila bab-bab tolong menolong ni bleh timbulkan konflik juga
alkisahnya macam ni
keta sorang cikgu laki ni rosak..
so dia mintak tolong cikgu perempuan yang juga bujang lagi dekat skolah ni.. tuk follow dia  dan balik semula ke sekolah dengan keta cikgu tu.
bila cikgu tu macam dolak dalik (sebetulnya bukan dolak dalik sangat, tapi risau sebab dia laki orang, karang ada mata memandang, dah kuar cerita lain, belum lagi kalau sampai ke pengetahuan isteri dia,tak ke krisis nanti.. mmg la niat sebenar nak tolong)
cikgu tu cakap nak mintak tolong aku lak..
aih, aku pon sama kapal la ngan cikgu perempuan tu...
yela...  serba salah dibuatnya... 
so last-last, kitaorang tolong jugak, tapi kitaorang berdua yang temankan cikgu tu pergi hantar kereta tu.. so time balik ke sekolah, kami bertiga la.. bukannya berduaan dengan cikgu laki tu..
sebenarnya, cikgu laki tu pon bukan nak menyusahkan kami pon,
tapi memang kebetulan cikgu laki memang tak ada kat skolah hari ini...
yela bape kerat sangat cikgu kat skolah ni...
8 orang je lepas GB bersara..
5 cikgu perempuan, 3 cikgu lelaki..
kami sebenarnya tak kisah bab menolong tu, tapi bimbang rentetan kejadian tolong-menolong tu akan membawa kisah lain pulak kan...
orang kata rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari...
so jangan cari pasal...

semalam juga aku mimpi ngeri
ada perempuan lain cuba nak rampas MBB....
oh no!! aku rasa aku siap marah-marah dan sedih-sedih kot semasa mimpi tu sampai rasa cam real je bila bangun tu...


apakah petandanya tu??
bisikan syaitan semata-mata...
moga-moga dia disana tetap ingatkan makwe dia yang tercinta ni.. amin.. ngeh3


April 27, 2011

Unexpected Open table Memory

sempena meraikan Mr G,
memang dah ada niat nak wat makan-makan, blanja cikgu-cikgu kat skolah...
puas pikir tetap taktau nak belanja ape..
sume kawan-kawan mintak nak makan KFC..
tapi masalahnya takkan aku nak beli dan bawak yang sejuk ke sekolah..
nak kuar time sekolah? ish... salah etika kot...
lainla kalau ada cikgu lain yang nak kuar dan tolong belikan...
rasanya tak payah la... tak pasal-pasal aku pun dapat saham sama walaupun boleh dikatakan memang kat sekolah ni tak strict sangat bab2 nak kuar dari sekolah...

pikir pasal nak wat nasi, aku baru lagi kat sini,
nak tempah ngan sape?
dengan makcik kantin, cikgu2 perempuan tak gemar.. adala sebabnya...
last2 sekali,
cikgu2 cakap nak makan kek coklat...
dan aku pon terpikir, takkan la aku nak beli kek yang rm30 tu... so decide nak beli secret recipe nye kek..
bukan nak riak ke ape, tapi takpela 1st gaji, apa salahnya keluar duit lebih sedikit, sedekah tuk belanja orang makan....

so masa kuar makan pizza, aku pergi la beli kek SR, amik CHOCOLATE INDULGENCE.....
sebabkan taknak nampak kosong, so, tulis la perkataan Happy Birthday Ustazah, memandang ada cikgu yang akan sambut birthday jumaat ni.. alang2 kan...


esoknya aku bawak dan seronok rasa bila tengok muka-muka cikgu2 ceria
sebab diorang memang hantu kek coklat pun...
tapi yang tak disangka-sangka bila ustazah tu tengok aku tulis macam tu kat atas kek, dia terharu dan menitiskan airmata.... tak ditahan-tahan...
aku pun kaget juga, tapi aku wat2 happy sebab kalau tidak, aku pon join sama kot nangis kat situ. ngeh3...
hehe, tapi hati aku berbunga riang la jugak sebab dapat gembirakan orang... perasaan tu memang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata


lepas tu, masa tengahari tu ada lebih la sikit tu, so ustazah tu suruh aku bagi pada murid2...
alhamdulillah.. aku berjaya bagi kek tu pada semua anak murid satu sekolah... itulah untungnya sekolah kecik... sekurang-kurangnya dapatlah 27 orang murid tu merasa kek SR... walaupun sedikit... yela, bukan apa, kadang2 ada antara dorang tak merasa nak makan makanan macam tu... paling best, aku siap suapkan lagi sorang-sorang.. hehehe, seronok....
dalam hati aku berdoa, agar gaji yang aku dah dapat, dan akan dapat sentiasa diberkati...


semoga diriku sentiasa dilimpahi rezeki kurniaan ALLAH.. amin.

April 26, 2011

argggggghhhh.... bangang punya manusia...

kenapa saya bengang?
sebab ada manusia bangang yang telah memecah masuk rumah dekat kelantan
dan mencuri tabung kesayangan..... tabung botol susu aku....
gile siot orang tu...
tu tabung aku nak kawen la weh...


credit pict : Hajarus

dahla kumpul dari zaman belajar lagi.....
tambah sakit bila dalam tu duit 50 sen je... T_T
lama tu aku kumpul  nak masuk tahun ke tiga pun, baru dekat nak separuh dah tu.... walaupun hanya suku je....
aritu sempat la kira-kira berapa ada dalam tu even baru suku aje.. hampir RM160 lebih...
masa cuti bulan 3 aritu sempat berkira-kira nak wat masuk bank, tapi disebabkan sibuk dengan konvo... alih-alih terperap kat situ aje...
nak wat camana kan.. ni yang orang cakap.. tak ada rezeki..
kepada pencuri aku, aku tak halalkan duit satu sen pon yang ko amik tu...
makanla duit haram tu.. moga2, ko cirit, muntah darah dan sewaktu dengan nya...
kalau jadi darah daging pon best.. seksok boleh ALLAH balas dengan bakar kat api neraka...


Busuk hati


semalam hari yang agak gembira namun saat malam menjelma, mood dispoilkan oleh seseorang makhluk... Hangin betul aku.. ingatkan dah lepas zaman study, takde dahla kisah zaman belajar... tapi hati manusia ni lain-lain... kisahnya bermula dengan aku buat post dalam grup kelas dekat FB.. grup tu closed, hanya yang jadik member sahaja yang buleh tahu apa yang dibincangkan dalam tu...  isi post  tu berbunyik "grup ni tak aktif dah....jomla hidupkan grup ni balik... aku tgk **** meriah jugak grup dorang... siap isu2 rahsia sume dorang bincang dalam tu..."
kemudian, yang menjadi isu, bila ada rakan sekelas aku tanya macamana aku tau, so aku cakap yang member aku sorang lagi tunjukkan.. dan dengan ayat bergurau, aku cakap maybe dorang ngumpat budak kelas aku.. itu aje... aku pon taktau la ape salahnya pada post itu, sampai, ada sorang member kelas sebelah tu, yang kapel dengan budak kelas aku, guna FB pasangan dia kemudian melihat post tu... apa lagi, kemudian, dia bukak post dekat grup kelas dia, cakap aku mengata diorang mengumpat budak kelas aku.. dan bagi imej macam member aku tak buleh dipercayai sebab tunjukkan aku grup kelas diorang... HELLO....
ko tu dahla ceroboh masuk grup kitaorang guna Fb pasangan ko, 
pastu buruk-burukkan aku ngan member aku lak
siap ada nasik tambah lagi....
yang nasik tambah tu yang aku nak marah tu...
cakap macam aku tuduh-tuduh korang ngumpat..
tengok bahasa la weh...
aku post dalam bahasa yang kelas aku anggap benda tu gurauan.. kalau kelas ko, mungkin lain cara, lain gaya, jadi disebabkan ko menceroboh masuk, so senang-senang je ko baca dari perspektif ko, kemudian terjemah ikut suka kepala otak ko...
bila member aku mintak bukti, apasal ko diam?
sebab ko rasa ko salah, sebab tu ko delete balik post tu?
macam tu??
ko tak pikir yang perbuatan ko ceroboh grup kitaorang tu lagi teruk dari aku yang setakat member aku tunjukkan satu post je... ko siap leh godek2 sume post... kalau setakat FB tu tak kisahla.. lantakla

kalau nak cakap salah aku, mungkin dari segi nahu bahasa yang aku tulis tu je kot salah... tapi, bukan 100% salah, sebab aku post dalam environment yang mana bahasa tu memang diterima... mungkin nak dijadikan cerita la kot.. sebab malam sebelumnya admin grup tu approve kan pasangan dia tu... so dia pun ambil kesempatan dari situ.... sebelum ni admin tak approve sapa2 yang ada account bersama sebab takut benda ni jadik macam ni la.... sebab kitaorang sebenarnya pemikiran dan gaya pergaulan yang berbeza... 

tu jela yang mampu aku cakap sambil hati membengkak..

kadang-kadang bersyukur sangat dapat habiskan study.. kenapa?? sebab dekat tempat aku study dulu ramai orang macam ni la.. backstabber, stalker dan sewaktu dengannya.... sighhh.....

April 25, 2011

MR G dah masyukkk...

hihi, mood seronok.. sebab mr G dah menjelma dan menjemput ku mengunjungi Pizza Hut.. kikiki..
dapat makan pizza. minum sunny fizz ( ngidam lain, pesan lain) dan
dapat kawan baru lagi.. housemate Mas.. namanya Azny.. ok baik orangnye.. i like.. =)

hihihi, muke tak touch up.. abaikan...

makanan aku ngan fara lagi banyak daripada makanan kak t, mas n azny

muke seronok dapat Mr G, n berkunjung ke pizza

kak iti, azny n mas

haha, gaji dapat banyak, dan bayar hutang pon banyak.. tapi rasa puas sebab tak ada sangkut pape dah...
alhamdulillah.. rezeki sume ALLAH yang bagi kan.. =)

April 24, 2011

comey tak bakal baby saya... hihihi

saja suka2 gi melawat kat  Morphthing
ada lak gabung2 gambar untuk tengok future child.. 
dan bila morph my pict with MBB ni la hasilnya..

baby boy

baby girl..


hihihi, yang pasti, mata sepet.. ikut sape taktau la.. =p
tapi comey kan.. =)




April 23, 2011

Kejamnya Kau!

tadi call rumah
cakap dengan my mom, sedih gile sebab ma cakap kucing tengah tenat...
separuh punggung dia dah memburuk dan dua hari dah tak makan nasi...
bulu-bulu dia sume dah luruh abih...itu pun ada yang tak berhati perut lagi pergi simbah air kat dia..
PUNCA kepada semua ni???
yess, manusia yang berhati perut...

aku pelik juga kenapa manusia tersebut nak potong ekor Tek tu..
sebab setahu aku dia memang tak ada perangai pon
tak pernah pun stay atas rumah, wat hal.. naik cuma masa makan
kemudian pas makan, duk atas tangga.. tak payah nak halau-halau..
lainla kalau sekor lagi kucing aku Hitam tu memangla jahat, sebab jantan, kalau kena kat dia, tak rasa pelik la sangat kan..

alkisahnya ada satu hari tu,
Tek balik rumah dengan ekor berdarah2
bila tengok, memang ada kesan potong
yer.. kesan potong macam orang potong..
tak banyak pon, tapi boleh bayang tak macammana orang tu sanggup nak potong ekor kucing?
aku nak potong misai kucing pon tak sanggup
sebab tau setiap anggota badan kita ni ada function tersendiri..
sama la juga dengan binatang

sejak hari tu bermulala penderitaan Tek..
ekor dia makin lama makin pendek
last2 tinggal pangkal dekat ujung punggung je..
luka dia kejap kering, kejap darah balik...
letak abu tak payah cakap la.. siap menggelepar sebab pedih..
masa aku balik aritu pun, tengok, punggung dia macam  dah berair-air, lalat pon nak bertelur kat situ
tapi sebab letak abu, ok la balik..
biasa kalau kucing, lalat bertelur kat punggung memang tak hidup lama..
sebab nanti berengga tu akan korek dan makan organ dalam kucing tu start daripada usus dia..

lepas aku balik sini, ma bagitau
bulu-bulu dia start luruh, jadi togel cam tikus dah..
tak boleh nak bayang macam mana Tek hadapi kesejukan malam n masa hujan
sedangkan bulu tu salah satu protection yang penting tuk kucing..
pastu yang teruk dua tiga hari ni la
ma cakap tek pergi jalan-jalan
orang tua-tua cakap kucing kalau pergi jalan jauh, tu tandanya dia nak mati..
sebab dia taknak mati depan tuannya
dan kena simbah dengan air
dan tak dapat bangun mungkin sebab sejuk sangat..
so ma bawak balik rumah lap-lap sume

kemudian start dari tu ma perasan yang bahagian punggung dia teruk jah memburuk sampai ke tulang-tulang...
sekarang, dia dah tak boleh nak berjalan, cuma terlantar
bila ma pergi kat dia, dia try bangun tapi jatuh balik... siap mengiau.. mungkin cuba bagitahu kesakitan dia dekat ma... Ya ALLAH, masa dengar ni, memang airmata tak dapat nak tahan-tahan... sedih sangat sebab fikirkan azab dia disebabkan perbuatan manusia.. dahla kucing ni susah nak mati... so sekarang ni memang dah dua hari dah dia tak makan... menunggu masa ajal tiba... harap dipermudahkan pemergian dia...

kepada manusia berkenaan yang aku rasa aku tau sape..
mungkin ko ingat ko potong sikit tak sampai 1 cm,
tapi tengokla macamana kesan daripada perbuatan ko tu...
takpela, aku harap Tek akan tuntut pembalasan atas kekejaman ko tu akhirat nanti...

pesal aku emo sal kucing?
sebab aku sayang makhluk ALLAH tu..
kalau sakit, aku la yang carikan ubat, bawak pergi klinik..
tapi sampai hati orang yang pukul, potong-potong ekor tu
kenapa tak ada sekelumit rasa kasihan dalam hati..
mereka makhluk yang lemah.. tak boleh nak bercakap, luah perasaan, melawan apatah lagi..
even tak suka pon, janganla aniaya haiwan...

Ni bukan first time semenjak aku hidup tengok ada yang wat jahat dekat kucing
lebih-lebih lagi kat kucing sendiri..
balut kepala dengan plastik megi.. kemudian campak sungai.. yang tu masa umur aku 8 tahun.. aku sendiri yang jumpa bangkai kucing tu... nangis tak berlagu 2 hari..
kemudian, ada yang toreh perut kucing aku sampai kulit bawah perut menggeleber tersiat...
kalau yang curah air panas, minyak panas, acapkali sangat..
siap ada yang pukul dengan kayu sampai mati.. tapi bukan kucing aku la..
apa dosa kucing tu?
setakat ni yang kena tu sume kucing-kucing yang berperangai baik...
kalau nak kata curi lauk, ikan.. setimpal ke dengan pe yang korang buat?
lagipon yang tu pon kealpaan manusia jugak.. tak boleh salahkan kucing 100%
kalau kat umah aku, kucing orang lain curi lauk, paling-paling pon, buat-buat bedal dengan lidi selain daripada jentik telinga... 2pon kalau sempat..biasanya kucing tu sempat lari dulu...tak pernah nak simbah2 potong2 ni...kalau jumpa yang tepi jalan pon kalau buleh nak bawak balik pelihara.. ni bukan saje2 cakap tau.. sebab aku pernah bawak balik anak kucing dekat maktab dulu sebab kesian tengok dia kelaparan...

kesian dekat Tek.... harap-harap ni kejadian last dah... tak sanggup dah nak tgk mana-mana kucing terima nasib yang sama...






sebahagian kucing yang pernah aku bela... ramai yang dah mati sebab penyakit dan juga kekejaman manusia.. kecuali yang dalam gambar dua kat bawah sekali ni... tapi gambar Tek tak ada pulak..comel2 kan.. tapi tetap tak dapat nak lembutkan hati manusia yang zalim...
kesian dorang... T_T

April 22, 2011

Cravings for...

fruity fizz


chicken wings

pizza...

uwaaaaa...... sedappnyerr
enough said.... terus je rasa lapar.. lidah ni macam dah terasa-rasa dah rasa benda-benda kat atas ni... 
sabo yer perutku sayang...

...... tggu Mr G je.. pastu nak g  kat PIZZA HUT...


 wait 4 me!!


credit 1st n 2nd pict
3rd pict
google

April 21, 2011

it's the best advice i can give

kadang-kadang betullah Life is full of Drama..
kita selalu senang je menjatuhkan hukuman bila tengok si polan si polan tu berada dalam sesuatu situasi yang taboo dalam masyarakat kita..
senang cerita, contoh kalau perempuan jadi pelacur..
kita akan label perempuan hina, jalang, macam tak ada kerja lain dan sebagainya..
tapi pernahkah kita cuba memahami mengapa sesetengah mereka pilih jalan tersebut?
kadang2 ada sesuatu cerita disebalik sesuatu kejadian tu...
memang betul, matlamat tak menghalalkan cara.. tapi apa hak kita tuk menilai seseorang itu walaupun diri dia hina macam mana pun.. mana kita dapat tauliah tuk melabel orang sedemikian rupa? terhormat sangatkah diri kita sampai punya hak tuk memberikan nilaian terhadap individu?
aku rasa benda-benda gini serah kepada NYA..
kita sesama hamba, tidak ada darjat yang istimewa antara kita yang membolehkan kita menghierarkikan sesama manusia..

huhu, pe kaitan entry ni dengan kisah hidup aku?
ada kaitan nye...
lebih-lebih lagi kaitan dengan istilah "kekasih gelap" or labelan "future perampas suami orang.."...
sebab belum rampas sepenuhnya lagi kan..
so apa yang diistilahkan sebagai kekasih gelap tu lagi sesuai kot


me? opps bukan2.. nauzubillah.. mintak dijauhkan...

kisah ni orang terdekat dengan aku juga.. lets just name her C, 
niat aku bukan mahu buka pekung dia..
cuma kadang-kadang aku pon taktau nak buat camana.. diluah mati mak, ditelan mati bapak...
perit juga kadang-kadang menjadi pemerhati rahsia ni.. nak2 hubungan macam tu..
my first reaction, of course terkesima.. terdiam
sebab tak sangka complicated situation macam ni berlaku pada orang yang dekat ngan aku...
my little advice, aku tak sokong dan aku tak bantah..
tapi lebih berat kepada tak sokong sebenarnya..
kenapa aku cakap plak aku tak bantah?ada sebabnya...
mungkin reason yang diberi pada aku masa tu aku leh consider jugala...
laki tu hadir pada masa yang tepat dan pandai main peranan.. saat C kehilangan ibu dia...
cuma aku pesan, benda ni macam main dengan api...kalau bersedia kongsi kasih, ok, tapi memang kena sanggup sentiasa mengalah la.. sebab u're the second one.. so be prepared..

pendirian aku berubah 100% when i get to meet that man in person... UH! that man acts like sh**.. masa tu aku btul2 menyampah dengan perangai eksyen.. macam smart sangat..yela maybe he gots the money, bulehla act dengan student cam aku.. geram sangat,, aku anta msg dekat C, cakap yang kali ni aku memang tak suka dan tak sokong bila tengok perangai laki macam tu... yela macammana nak kahwin dua kalau perangai macam pape je.. tapi sayangnya msg aku tu tak sampai sbb owner dia tak pakai dah nombor tu..
cerita tu abis kat situ jela. aku decide malas nak amik tau pape dah.. dalam pada tu redha sebab kalau incase msg tu sampai, aku terima aje pape consequences..

lately, dgrnya wifey laki tu dapat tau hubungan gelap tu... n when i browse her FB, mmg nampak dia geram sangat... tapi aku diam jela.. malas nak campur..
tak lama lepas tu, C mengadu ngan aku.. dia tak cerita tapi aku yang teka..
dan nasihat aku kali ni memang straight to point.. cari je yang lain..
sebab dah boleh agak endingnya mcam mana kan..
i don't know whether she does accept it with open heart, tapi aku puas sebab dapat luah apa yang aku rasa..
papepun, keputusan tetap di tangan dia.. she deserve the best...
harapnya tak sampai ke adegan serang-menyerang....

kaitan dengan intro kat atas adalah:
the blame will always be on her.. terutama pada yang sekadar melihat luaran...
tapi pada yang dekat dengan dia... aku rasa kesalahan tu bukan pada dia sepenuhnya..
33% untuk C, 33% untuk laki tu dan 33% untuk wifey laki tu.. 1 % adalah situasi..
so tak adil kalau labelan2 jahat tu hanya melekat kepada dia dan yang senasib dengan dia..


kita ni manusia yang tak sempurna... mana la tahu kan esok lusa kalau tak jadi dekat kita, 
mungkin jadi  dengan orang yang dekat kita, adik beradik kita...
jadi, berhenti menarafkan dan menghierarkikan seseorang,
walaupun seburuk-buruk benda yang dilakukannya..
sebaiknya kita doakan agar dia diberikan hidayah dan petunjuk untuk berhenti buat benda-benda macam tu..
ada baiknya juga kan... =))

April 20, 2011

waiting for Mr G


sapew tu MR G? pakwe baru? skandal. . 
.
..
..
...
....
.....
.....
......
........
..........
............
...............
.......................
.................................
.............................................

Sebenarnya tak sabar nak menunggu 25hb..
tggu GAJI.. 
hihihi.. bukan ape.. dah kering kontang dah ni haa... 
janganla dibuatnya tak masuk, mau meraung "kesesakan".. malu dah nak mintak ngan parents.. 
lagipun banyak dah plan yang terbayang-bayang dalam kepala ni... 
banyak juga hutang-hutang yang perlu disettlekan...
paling excited mestila nak beli barang-barang yang dah lama diidam-idamkan... barang ape tu yer.... 
nanti2 la citer.. =))

April 19, 2011

saya rindu die!

All days are nights to see till I see thee,
And nights bright days when dreams do show thee to me.
~William Shakespeare, "Sonnet XLIII"

oh! betul2 rindukan dia...
kebelakangan ni tak dapat nak berhubung sangat dengan MBB
ntahla, kat sana line internetnya tak berapa ok kebelakangan ni
elektrik pun macam tu jugak.. kadang-kadang generator rosak dan terbakar..
katanya kontrak internet dan elektrik dah nak abis, sebab tu jadi cam tu
sekarang ni, bila kawasan dia pembangkang yang menang, lagila...
opps aku tak masuk belah mana-mana parti politik...
cuma kalau kemudahan yang tak berapa ok yang ada tu pun makin teruk,
susahla nanti kan..
dah la tempat pedalaman dua.
kalau nak tarik minat cikgu ke sana, at least kemudahan biarla baik walaupun tak sempurna.
sekarang menghitung hari tunggu hujung minggu jela... kecian saye...T_T




hari ni perak cuti
aktiviti aku arini masak sup ayam.. huhuhu
tadi kebetulan masa beli paper, ada pasar pagi..
so round-round dapatkan apa yang patut kemudian, balik masak..
so lauk arini simple aje, nasik ngan sup ayam je.. okla tu kan... lauk bujang. =p

p/s:  ayat penyedap hati: Love is missing someone whenever you're apart, but somehow feeling warm inside because you're close in heart.(Kay Knudsen)

April 18, 2011

-cukuplah sekali-

penah tak jumpa orang yang teramatkan pentingkan diri sendiri??
sampai tahap yang memang korang tak buleh bayangkan...
aku pernah....
penah tak jumpa orang yang sangat2 malas?
sampai tahap yang memang buat kita geram gila2...
aku pernah...
penah jumpa orang yang kedekut tahap gaban?
sampai setiap sen yang berkait dengan dia akan dikira dan diingatnya
aku pun pernah
penah jumpa orang yang suka menipu?
sampai kadang-kadang benda terang lagi nyata pon nak dibohong jugak..
aku pernah
rembat barang dan mengaku dia punya?
aku pon pernah..

hmmmm, camana agaknya kalau sume sifat-sifat di atas ada kat dalam diri seseorang... diulangi... seorang ok.. bukan individu berbeza.. perempuan lak tu... dalan berkawan, banyak menyedarkan aku banyak2 jenis manusia.. tak semua sesuai dijadikan teman, lebih lagi teman baik... the rest cukup jadi sekadar kawan sahaja... contoh terdekat adalah individu di atas ni..pengalaman almost 3 tahun mmg sangat cukup perit nak dilalui dan kalau boleh taknak ada kawan macamtu... better jumpa kawan baru laa.. rasanya setakat ni tak pernah lagi jumpa perempuan perangai complete package macam tu...

i know to err is human.. mana ada manusia sempurna kan.. tapi kalau tengok kepada sikap diatas, rasanya tak boleh nak hujah tentang manusia tak sempurna... rasanya memang individu tu yang ada masalah...
sebagai kawan, penah juga tegur2 sikap dan perangai dia kan.. tapi rasanya sebab die dah lama berperangai macam tu.. so memang tak dapat ubah kot... benda ni  ramai jugak yang perasaan, bila lama-lama tak tahan, last-last aku amik keputusan untuk  jauhkan diri aje.. kadang-kadang sakit hati jugak dipergunakan...
yela.. depan semua orang pijak semut pon tak mati.. cakap lembut gigi dari lidah.. kalau nak ikutkan memang imej individu tu lagi baik dari imej aku...

tapi takpela.. yang penting aku tak hipokrit dan bermuka-muka kan... biar tak ramai kawan yang penting kita ada kawan yang betul2 sahabat  =)

my bestfren.. lebih 10 tahun kenal..dari form 1 lagi... hihi tak caya tanya dia, sama tak perangai aku dari dulu sampai sekarang ni.. =)

5 sifat perempuan yang tidak disukai LELAKI


Semalam beli majalah EH! sebab tak tau nak buat apa dah... selalunya jarang jugak baca EH! ni... sebab dia banyak fesyen2 dalam tu... kurang minat sangat la... better cosmopolitan, rapi, dan intrend..kurang-kurang buleh jugak belajar makeup ke jaga kesihatan ke kan.. belek2 tu terjumpa satu artikel pasal sifat perempuan yang tidak disukai lelaki.. yang kat bawah ni dah diolah from my view yer.. bukan sejibik2 dalam EH! tu...=).. 5 sifat tu adalah...

1. Wanita Maskulin
sebab lelaki rasa perempuan camni dah hilang fitrah semulajadinya dan menyebabkan lelaki rasa tercabar kerana perempuan maskulin selalu rasa searas dengan lelaki.. mungkin... sebab kalau perempuan tu maskulin, maksudnya, semua benda yang lelaki buleh buat, dia pun buleh buat kan.. so kurang peranan lelaki kat situ.. hahaha, kalau aku, tetap nak suruh MBB buat kerja yang sinonim dengan lelaki... taknak la jadi maskulin.. sebab tu sebenarnya salah satu cara bermanja jugak sebenarnya.. tapi jangan le sampai tahap meleleh2, sume kerja tak buleh buat lak. tu namanya mengada-ngada dah. =p

2. Wanita Terlalu Suka Bercakap
Err...sebab lelaki rasa perempuan begini tidak akan memberi kesempatan kepada orang lain bercakap jugak (yeke??) bersikap memaksa dan egois... tak berapa setuju sebab aku pun suka bercakap tapi tak adala sampai tak beri peluang kepada orang lain terutama pasangan bercakap kan.. agak2 ler der...

3. Perempuan Pemalas
huhuhu, yang ni setuju seratus peratus.. sape tahan ngan perempuan yang malas.. even sesama perempuan pun. memang akan rasa nak bagi penampar je..

4. Wanita Bodoh
Tidak boleh dibanggakan oleh pasangan, tak punya pendapat bernas dan bersikap pasif... 
satu lagi spesies, dia tak bodoh, tapi buat2 bodoh.. yang ni kira up sket level dia.. n memang kategori mintak penampar.. kenapa? ntah, rasa cam bangang pon ada perempuan cam tu... kalau yang sedia b***h tu takpela.. kita fahamla sebab kemampuan mental ni berbeza.. tapi kalau buat2 tu... aduhai... sabo jela.

5. Wanita Irihati
terutama dengan perempuan lain.. bab ape? opkos la barang kemas. paras rupa dan barang-barang rumah...
pantang nampak, sure berlumba siapa yang pakai gelang banyak, perabot mahal dsb... tak nak kalah beb!.. sebenarnya benda macam ni boleh menimbulkan marah lelaki dan tak keterlaluan juga antara punca keruntuhan sesuatu hubungan..

April 17, 2011

Be nice





Three things in human life are important:
the first is to be kind.
the second is to be kind.
the third is to be kind. 

(William James)


April 16, 2011

bercakap semasa tidur

smalam aku tersedar yang aku bercakap masa aku tido...
kalau dah tido, macamana plak leh tahu aku tgh cakap kan?
ntahla susah nak explain.. yang aku tau, pas aku luah perasaan(bercakap tu) aku tersedar...
maybe sebab aku tido dalam keadaan hati tak tenang dan tak puas hati, tu yang g luah perasaan masa tido tu kot.. 


artikel dari PROFESOR DR SYED HASSAN AHMAD  kata benda ni ada kaitan dengan Rapid Eye Movement (REM).. huhuhu, terlibatkah aku dengan masalah ni? tak kot... 


sebab aku jumpa blog  SINAR RAUDHAH, masalah dia sama ngan aku.. hihihi, starting die mudah aje... kecik ati.. kemudian mula rasa nak marah, bila nak marah kat orang, simpan dalam ati.. pastu mulala tidur tak lena.. yang kemudian menyebabkan aku bercakap dalam tido....




p/s- bercakap dalam tido tu kira mengigau jugak eh???

April 15, 2011

Mampukah Aku??

Arini ada majlis persaraan GB..
bukan actual date.. tapi kami sambut awal...
kecian kat GB.. sebab majlis kecil-kecila aje.. maklumla sekolah kecik...
suasana agak hiba n menyedihkan... sebab GB nangis..
especially saat bersalaman dan berpelukan dengan murid, guru staff dan orang kampung... 
ramai orang kampung bawak adiah even sekadar kerepek pisang..



cikgu-cikgu pun ramai yang merah2 mata.. me? huhuhu, berjaya mencover line...
sebenarnya dah bergenang-genang juga.. tapi malula plak kan..aku orang baru, aku plak yang lebih2 =p



part yang best, aku pon diraikan juga dalam majlis tu... =)
sebab?
hehe, sape2 yang sambut besday bulan 4 ada acara potong kek.. hihihi.. faymes jap.. 





acara kami pun ada tahlil sikit2.. meriah.. makan pun sedappp(part paling best)



majlis sebegini sebenarnya secara halus mengingatkan aku, mampu ke nak jadi cam GB aku tu..
berkhidmat 33 tahun.. dengan semangat yang tebal la tu sebab buleh nangis-nangis bila ari last..
kadang-kadang terfikir.. mampu ke aku jadik cikgu yang sebenar cikgu-buleh mendidik murid sebaik mungkin.... dalam zaman sekarang ni.. cabaran dia mak oii.. masyarakat tunggu cikgu wat silap aje..... 


geng bergosip nih 


ntahla.. sekarang aku taknak pikir jauh-jauh.. aku cuma nak jalankan kewajipan dan tanggungjawab aku sehabis baik.. bak kata seorang cikgu.. insyaALLAH, kalau kita ajar anak orang dengan baik, dengan betul... anak kita nanti pun, orang lain (cikgu) akan wat macam tu jugak.. ada berkatnya.. amin....


hepi besday cayang!

Hepi 24th Birthday cayang!!
hope kebahagiaan kekal milik kita..
semoga awak n saya akan bersatu suatu masa yang telah ditetapkan DIA...
maaf.. cuma ucapan dari kejauhan mampu dititipkan..
saya SAYANG awak!


April 14, 2011

Cara KAMI, Hubungan KAMI part 2...

Kali ni takmau dah bebel panjang berjela... cara kami, the dos yang kami selalu buat tuk jaga dan meriahkan hari-hari kami pula adalah

 The DOs

1. Percaya

Kunci utama kepada sesuatu hubungan. susahla kalau kita sentiasa dalam ragu aje..yang penting dia kena caya kat kita dan kita pun sama... pada masa yang sama kena ada jugak perasaan tak percaya.. untuk keselamatan... jangan sekali-kali percaya 100% ok... tengok tempat dan situasi jugak la.. i believe, we know our partner the best.. kalau aku, ikut instinct... kalau ada rasa tak sedap ati, adala tu something wrong... tapi syukur alhamdulillah, setakat ni takde lagi masalah melibatkan pihak ketiga... sekarang bila membabitkan cinta long distance relationship (LDR) lagila percaya tu penting, dia duk kat sinun, aku lak kat sinin.. lebih perit bila dia takde line talipon... cinta kami hanya melalui internet.. kalau dia online waktu malam isnin-rabu... dan kalau dia keluar ke bandar pada ujung minggu... ni jenis hubungan ape pon tak reti nak classify dah.. huhuhu.... T_T

2. Setia

Ape matlamat hubungan korang? main-main? try2  test2 market?, nak cari pasangan terbaik? atau mmg menuju ke alam perkahwinan? kalau  jawapan tiga yang pertama.. abaikan la cara ni.. huhuhu.. bagaimana mau setia? senang aje.. abaikan gangguan2 orang yang mungkin berpotensi jadi orang ketiga... sebolehnya kita sendiri bagitau sidia si polan si polan ni kacau kita daripada dia tau daripada mulut orang lain... JANGAN SEKALI-KALI LAYAN orang tu.. senang cerita, kalau kita nak pakwe kita setia, kita pun kena la buat cenggitu jugak... sama jugak kalau kita taknak pakwe kita curang, jangan buat dulu benda tu kat pasangan... tapi kalau dia buat jugak, nak wat camana kan.. redha jela... yang penting JANGAN kita yang mulakan atau cari pasal...

3. Eksklusifkan maaf 

Macamana tu?? straight to the point, jangan selalu minta maaf tuk benda-benda kecik dan remeh tapi once you commit mistake, do apologize.... benda-benda kecik tu macam kalau lupa tuk bukakkan pintu keta ke, tumpahkan air kat baju kita ke, tak bagitau bila dah sampai ke rumah ke or so on and forth... memang la nampak benda tu cam salah, tapi remeh je kan... dia pon bukan orang lain.. takkan la 10 kali wat silap 10 kali mintak maaf.. kita sebagai perempuan pon jangan terlalu demand tuk lelaki selalu mintak maaf benda kecik... eksklusifkan perkataan maaf tu untuk benda-benda penting dan besar sahaja.. kenapa?? percaya tak nilai maaf tu jadi kureng atau tak ada nilainya kalau selalu sahaja diucapkan... itu pada pendapat aku la..
bila kita buat salah besar, jangan ego. trus minta maaf.. kesalahan apa yang tergolong salah besar tu yer? as for me n MBB, kitaorang mmg once in a month mesti gaduh la... pasal ape? ntah.. kadang2 sume benda buleh jadi kes... biasanya kalau cakap kasar, tinggikan suara (not me; padahal bukan tinggi pon, terlebih sensitif aje) tu dah masuk kategori  kesalahan besar.... kuasa maaf eksklusif adalah bila sidia atau kita yang wat salah mintak maaf, trus sejuk ati.. dah takde ngajuk-ngajuk atau marah-marah dah... maybe sebab kita tau.. maaf tu bukan selalu diucapkan.. bila diucapkan, mmg benda tu datang dari hati dan dia tau dia dah wat salah.... so, eksklusifkan maaf anda...

4. Kata-kata cinta

Jangan samakan ungkapan cinta dengan maaf lak yer.... yang part ni takpayah terang kot... hihihi... me n MBB, kami biasanya ucapkan kata-kata sayang ni setiap kali lepas jumpa, dalam sms dan setiap kali lepas call... teks yang sama sepanjang 3 tahun.. apa teks dia? hahaha, karang ada yang muntah bila dengar... =p... biarpon teks yang sama, saya sentiasa cakap yang   i really2 meant it.... kadang2 tukar susunan teks je.. kepelbagaian la katakan... =)).. 
sekarang, bila berjauhan, teks2 tu la yang paling nak dengar sekali...  tak penah jemu dari dulu sampai sekarang... harap2 kata-kata tu kekal sampai ke akhir hayat.. amin...

5. Main kutuk-kutuk

Hah? Betul.. sekarang ni rindu sangat nak dengar dia kutuk saya...  ni la cara kami mengeratkan hubungan, nampak tak logik, namun, setiap kali berbual dengan MBB, ada aje point nak ngutuk.. he call me Bulat2,  kutuk-kutuk suara cam doremon.. kaki dan idung bulat dan paling dia suka mengata adalah idung penyek... kalau tanya rindu ke tak, compom dia jawab rindu nak tengok hidung penyek! cis, bukan nak tengok seluruh tuan, tapi hidung jugak yang dimentionnya.. dia? hahahha, aku kutuk dia kurus2, dahi luas n paling sinonim telinga besar... hahahha.... setiap kali cakap tepon.. memang kutuk-mengutuk jela keje kami... tapi best.. tryla... tapi makesure bukan dengan pasangan yang sensitip la... harus takde adegan heart touching2.., kalau tak, daripada nak meriah2 hubungan terus ada sesi airmata laks... =))


Lain2?  terpulang juga pada kekreatifan masing-masing agar hubungan tu tak hambar... maklumla long way to go through kan... sekarang  dah LDR, masa kami bermanja agak terbatas namun kami cuba cari sisi/celah yang ada tuk dimanfaatkan sebaik mungkin.. pesanan tuk diri sendiri jugak.. kadang-kadang bila orang tu dah jauh baru kita hargai semua benda2 yang dia penah buat dulu... sampai benda kecik pon terkenang.. bukan la maksudnya dulu tak hargai, hargai.. cuma mungkin masa tu sebab sentiasa disisi, jadi terlepas pandang... btul la orang cakap bila dekat bau tahi.... bila jauh bau bunga.. ke terbalik? =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa