LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label HIV test. Show all posts
Showing posts with label HIV test. Show all posts

September 20, 2012

result HIV test MBB dah dapat


nampak tak? nampak tak?
hehe, result HIV MBB dah dapat.. dalam masa 3hari bekerja je.. minus ari isnin, tak kira la sebab cuti kan.. betul macam misi tu cakap.. minggu lepas buat hari jumaat pagi.. cerita kat ENTRI ni.. tengahari tadi pergi amik lepas PKD Teluk Intan call bagitau dah siap... 


ini sebenarnya borang pejabat agama untuk HIV test kat Klinik Kesihatan dekat Kelantan haritu.. sebab tu tarikh stated 22/08.. guna pakai borang tu sebab kitaorg memang tak ada borang lain dah.. sebab KKD Teluk Intan cakap leh guna, on je la.. abaikan je tarikh stated tu.. hehehe

tapi pelik2 kan prosedur kat KK ni.. even untuk test yang sama.. macam saya, saya tak dapat borang keputusan sampel makmal tu, dapat borang pejabat agama yang kat atas ni je.. 
yang MBB ni dapat semua borang yang diisi haritu.. haihhh.. dia berkeping2, saya dapat sekeping je..
hahaha, takpela, yang penting dah dipermudahkan satu urusan... 

Tadi pun terus pos ke Kedah..
abang kat poslaju cakap, sampai dalam 2hari.. sebab esok Kedah cuti kan,...
harap-harap, borang nikah MBB boleh settle before 5.10 sebab saya nak balik..  ada masa 2minggu lagi...
bolehla hantar borang nikah terus..
selagi tak hantar, selagi tu rasa tak senang duduk...
huhuhu.. moga2 segalanya kan baik-baik saja..
amin...




>
>

September 17, 2012

MBB's HIV test

HIV test untuk MBB done..
buat dekat KK Teluk Intan..
tak perlu appointment, walk in, hari jumaat khas untuk amik darah.. 
mahal harganya sebab MBB terpaksa balik, total kos flight+ERL+ETS hampir 6ratus lebih.. semata-mata untuk buat test ni semata.. kalau x, takut tak sempat submit borang kawin lak..
takpela.. pengorbanan wang ringgit..
insyaAllah, ada rezeki lain akan muncul, kalau tak wang ringgit pun, dalam bentuk yang lain..

MBB bertolak hari rabu tengahari daris Sarawak ke KK..
kemudian flight ke KL hari khamis pagi.. naik ERL ke KL Sentral, petangnya naik ETS ke Sungkai.. sampai pun dah malam..

Jumaat pagi2 lagi gi wat HIV test.. kelam kabut jap sebab dia nak borang pejabat agama..
tapi nasib baik sebab yang masa buat kat kelantan haritu ada.. so guna yang tu je..
misi india tu peramah gila..
dia cakap result paling cepat dapat 3hari..
mata pun membuntang la..
paling lambat seminggu bekerja.. okla kan.. harap2 3hari je.. =)
settle kat situ, pergi makan.. hehe
lepas tu balik BD, pergi amik HIV test saya pulak..
result kuar hari ni..

Pergi sana amik result, then dia suruh pergi klinik ibu dan anak..
mula-mula biasa je sebab ingatkan kena jumpa doc untuk amik cop untuk sahkan keputusan tu reaktif ke tak reaktif je..
last-last, misi ajak masuk bilik lain, cuak gila time ni.. tapi rupanya isi borang pasal soalan peribadi perempuan je..
ujian pra-kehamilan namanya, hoho siyes rasa cam blur, taktau pape..
dia ambil darah yang cucuk kat jari tu, 
kemudian siap suruh minum susu banyak2.
+ kena bebel sebab bagitau dia tak minum susu sebab tak suka.. nanti muntah.. dia cakap susah nanti kalau dah pregnant, tak suka pun kena cuba.. baiklah, will try... (yeye je kan)
dapat lecture sal pil folic acid.. kenapa kena makan, sumber makanan yang ada folic acid, apa jadi kalau berlebih makan, blablabla..
kalau dah abis sebelum waktu nanti, dia suh datang, topup lain.. 

lepas tu dia tanya tinggi, tak sure haha, so kena pergi ambil berat = 53.9kg, omaiiii, berat naik, dush2.. sila diet pasni... tinggi = 1.62m.. 
kira bmi.. 
BMI dalam 20.53 lebih.. ok la kan.. 
misi tu siap bagi pembaris bmi yang comel tu.. hehehe
lepas tu dapat kad temujanji ni...


next appointment, 14.12.. huhuhu..

>
>

August 30, 2012

is crying out loud

Tak tahu kenapa hati ni sensitif gila hari ni.. many sad things happened today.. ni post ketiga pasal HIV TEST... korang bosan baca, saya lagiii bosan bila ingat sal benda ni... tadi MBB pergi klinik kesihatan kat Lawas, dan tanya pasal result untuk HIV test.. dan macam seperti yang kami taknak dan tak harap berlaku, result tu dapat dalam masa sebulan.. means that hujung bulan 9 baru dapat.. hanya awal seminggu daripada yang buat kat kelantan haritu. so memang tak ada guna saya pergi buat HIV test sampai biru2 lengan tadi sebab camana pun kena tunggu yang MBB jugak.

Bila dapat tau benda ni terus saya bad mood.. perasaan serabut datang tiba-tiba.. buntu kami fikir pasal benda ni... MBB siap tanya perlu ke dia balik buat kat semenanjung masa cuti hari Malaysia, tapi kalau time tu, tarikh result dia akan dapat sama macam dia buat kat Lawas sekarang... sebab dah burn 2minggu sebelum dia balik... 

Kalut bukan sebab ape, tapi kalau dapat result ujung bulan 9 / awal bulan 10, after that kena pos ke Kedah untuk family dia uruskan, lets say amik masa 4hari untuk pos even poslaju pun.. kemudian submit for processing kat pejabat agama lebih kurang seminggu, kemudian pos ke kelantan balik, 4hari, belum tolak yang hari weekends, total up paling awal 3minggu jugak proses tu.. paling-paling busuk pun 4 minggu jugak.. so kira-kira dalam awal bulan 11 saya baru dapat submit kat pejabat agama daerah saya.. 12hb dah nak kawen...persoalannya SEMPAT KE???? arghhhh sakit otak pikir...Sekarang ni harapan cuma satu je, harap2 betul la kit baru akan sampai tengah bulan 9 ni.. so result akan dapat on the spot macam selalu2.. tapi itu pun tak tentu, sebab kat sana semua benda lambat. ~__~

Seriously saya tak suka buat kerja yang rushing-rushing, kelam-kabut cenggini... perasaan rasa macam nak marah, sedih semua ada.. tapi saya nak marah sape? sebab bukan salah saya, mahupun MBB, salah timing sebab time ni la KIT HIV tu nak wat hal pun... masa lepas dapat tau, memang mood terus down, cakap dengan MBB pun ujung2 tekak je.. sendu dah bertakung dalam dada, takde hati dan perasaan memikirkan pasal hiv test dan borang kawin... 

macam ni la agaknya nangis tadi..  hukhukhuk.. ingat balik malu lak kat MBB.. 
Empangan air mata pecah sederas-derasnya bila MBB tanya, dah study KISSM?? masa tu terus teresak-esak yang sampai takleh nak bernafas, kena guna idung sambil urut dada.. padahal airmata sikit je pun.. nangis sungguh2 tu... macam kena pukul kat 10 orang.. rasa helpless sangat... memang time tu dah tak ada perasaan malu kat MBB dah.. tapi biasa memang orang yang jarang/susah nangis ni sesekali dia nangis memang haru la kan...

Kenapa sentimental sangat? yela, sedih memikirkan dugaan nak berkahwin + kena study sorang-sorang... sebenarnya dah plan nak study dengan MBB or atleast dia temankan saya thru phone, tapi tadi dia bagitau yang dia kena masuk dalam balik, sebab nanti ahad dia takde transport nak masuk kalau dia stay kat luar... T____T... dia bagitau tengahari tadi...sebelum dapat tau pasal yang HIV tu. masa tu tak ada la feeling-feeling sangats tapi lepas tu bila dapat tau, terus compile dua benda ni memang terus meletus la sebak yang ditahan-tahan tu kan.. bertimpa-timpa lak kan.. tu la kita hanya mampu merancang tapi segalanya tetap di tangan DIA.. doakan segalanya dipermudahkan..

p/s: masa entri ni ditulis pun tengah nangis lagi...sempat lagikan sambil taip, sambil kesat airmata.. sobsob.. T____T


>
>

HIV Test Done.

Pukul 7.15 pagi dah terpacak depan Klinik Kesihatan.. Bimbang takut ramai..
first cucuk, miss... misi cucuk tak kena urat...


cari urat lain, tapi dah separuh syringe dia tarik, darah tak nak kuar...
so dia pun menunggu la darah tu masuk dalam syringe sendiri..
sambil dia menggerakkan jarum syringe tu ke kiri dan ke kanan
hakuuu dengan redhanya tengok jarum itu diolekkan ke kiri dan ke kanan...
hasilnya...


biru.. 
huhuhu.. sekarang dah makin biru.. mungkin sebab tadi lepas ambil darah, terus buat kerja yang menggunakan tenaga tangan.. sebab hari ni ada majlis raya kat sekolah..  kesian lak kalau tak nolong.. even time slip sampai pukul 10.00, 8.30 dah terpacak kat sekolah.. ^__~
sudahnya balik sekolah, rasa sakit kat lengan.. huhuhu
kali pertama terselamat, kali kedua biru terus.. amek kaww...

>
>

August 28, 2012

Klinik Kesihatan Punya Cerita

           Sebelum ni dah cerita pasal HIV test yang makan masa 6minggu disebabkan Kit HIV test yang bermasalah sekarang ni.. gila lama kan.. agak-agak dalam 3hb Oktober onwards baru boleh collect result... itupun kalau SIAP on time...  masalah bila pergi buat kat klinik kesihatan dan sampel darah kena uji dekat makmal di hospital ibu negeri.. bukan di hospital daerah..  konfirm takes time kan... 

            Ikutkan sebelah saya tak ada masalah kalau collect time tu.. haritu kami buat sama-sama... tapi yang prob MBB la... sebab nak kena setelkan borang2 dia.. lulus di pejabat agama Kedah baru boleh proceed dengan Kelantan pula..  so memang kami dah decide jadikan yang tu sebagai backup.... masing2 balik negeri rantauan dan check kat sini lak...

              So semalam dengan sanggup dan gigih ke TI untuk tanya sal HIV test tu dengan harapan boleh buat terus... tanya front counter nurse, dengan sangat ramah dia bagitau, boleh buat, tapi biasa memang dorang amik waktu pagi sebab sebelah petang tu dia wat penghantaran sampel2 ke hospital.. waktu petang atau lebih tepat waktu masa saya cakap dengan dia tu pun boleh kalau nak buat, tapi lama la.. sambil senyum2.. (waktu tu jugak saya pandang belakang dan mula mengerti maksud senyuman dia... haha ramaiiiiii orang, tak sanggup nak tunggu...) atau dia nasihatkan datang jumaat pagi sebab jumaat tu khas untuk amik darah je.. tapi... jumaat kan kerja.. nak datang pagi2 mau gerak pukul 6.30 jugak.. last-last tanya kat BD buat x, dia bagitau semua klinik kesihatan memang buat (saje double check info untuk future reference).. which is nearer la.. sebelah umah ni je haaa.. ;) double thumbs up untuk kak misi yang melayan pertanyaan dengan sangat ramah dan senyuman..

             Dengan bersemangat wajanya, balik dari sekolah tadi, terus singgah ke klinik kesihatan dekat rumah ni.. layanan so-so je.. tapi cam biasa la.. perempuan kekwat sikit (tak semua, tapi mostly macam tu kan)... nurse tu tadi beria cakap macam tak boleh kat buat situ.. result lama la apela.. kena wat kat hospital la.. time tu la maklumat semalam yang dapat kat TI tu digunakan sepenuhnya... tak adala nampak cam kita tak buat homework dan main terjah je kan... orang nak tipu sikit2 pun pk banyak kali... dalam hati time tu toksah cite la.. doa banyak-banyak agar dapat buat kat situ.. tapi yang lelaki tu cakap boleh... ada gak tipu dorang sikit2.. hehehe.. cakap nak kawin awal bulan 10.. sebab staf lelaki tu cakap Kit HIV yang baru akan sampai pertengahan bulan 9.. rasa cam dah lambat je kalau nak tunggu yang tu.. tu yang tipu dorang tu.. yang pasal 6minggu tu semua yang betul punya..  last-last dapat nombor juga. itupun cik kak tu muka serius je... sebenarnya tak mengharapkan layanan first class pun, cuma atleast maniskan la muka tu sikit memandangkan dia kerja kat kaunter.. orang yang dah sakit, tambah sakit lagi tengok muka kelat tu..

             Sampai turn, masuk dalam bilik, jumpa MA, tetapkan appointment untuk amik darah hari khamis ni.. estimated time dapat result 14/9.. sebab result dapat dalam 7hari bekerja.. okla tu kan.. daripada 6minggu.. MA ni pun peramah.. siap cerita lagi yang saya rupenya org pertama buat HIV test kat situ.. patutla kelam kabut lain macam je cik kak tu... dia pun check tekanan darah sebab saya menyelit tanya sal sakit kepala  haritu.. tekanan darah tinggi sikit.. sikit je.. siap dia pun pelik betul ke tekanan darah saya.. dia pun cakap mungkin sakit kepala tu sebab stress yang boleh akibatkan migrain.. periodic migrain... dapat ubat migrain.. siap pesan berkali2 lagi makan hanya time sakit je dan kalau tak sesuai berenti makan.. sebab takut ubat tu terlalu kuat untuk saya.. okey, baik bos... lagipun saya ni bukan jenis rajin makan ubat pun.. hihihi...


             Tapi sebenarnya banyak benda yang kelakar yang saya buat. bila pikir balik, malu pun ada.. nampak sangatla taktau prosedur kat Klinik Kesihatan.. sebab memang jarang pergi... alhamdulillah dikurniakan kesihatan yang baik (errr sebenarnya liat nak g klinik even swasta pun kalau sakit..) last sekali pergi masa buat Medical Checkup.. siap boleh mintak surat pelepasan untuk amik darah hari khamis tu lagik... arggghhhhh malu wehhh.. tapi tak malu, tak tahu yang rupanya memang datang, lepas tu baru dia bagi.. hahahaha, tepuk dahi kuat2.... >___<

p/s: harap2 kat MBB pun result cepat... kalo x... hmmmm.. kena bekerja dan berusaha lebihhh la pasni...
>
>

August 24, 2012

aktiviti raya-jalan,HIV Test,Kenduri

pagi raya cam biasa.. amik gambar family.. aktiviti wajib



raya kedua, balik kampung...


raya ketiga, duduk rumah je...

raya keempat, pergi amik MBB kat KB, balik umah kejap, kemudian pergi hospital.. buat HIV test.. siot je.. orang kat kaunter bawah tu cakap 2 minggu je dapat result, bila naik atas, doktor tulis 6minggu.. gila lama... masalah dengan kit saringan hiv tu.. so kena hantar sampel darah ke hospital KB dulu.. sebab tu lama..
so, decide dengan MBB, nak buat yang ni sebagai backup je, nanti MBB try wat kat Lawas, saya try wat kat Perak..

kemudian terus gerak ke Terengganu.. Esoknya ada kenduri kawan.. gerak sehari awal sebab nak spend time sesama.. hihihi.. takdela.. sebenarnya taknak rushing sangat.. kalau gerak hari yang sama, balik pun hari yang sama, agak penat sebab kuala-krai ke kemaman tu makan masa dalam 5 setengah jam.. nanti habis masa 11jam je untuk perjalanan...

kami stay dekat Permai Hotel..



sempat la round2 bandar KT jap..
esoknya terus gerak g Kemaman..
pergi kenduri Fara dulu...


gorgeous sangat kan dia dalam purple shade,

kemudian gerak ke kenduri Nawa lak, nawa ni rakan satu maktab, tapi lain-lain kelas
mulanya ingat dah lewat nak gi sebab nak kena balik lagi, tapi sebab dah janji nak datang dan kesian enun yang sanggup tunggu nak pergi sekali, so, takpela, korbankan masa..




 

makeup nawa sangat cantik.. especially tang mata.. suke gila tengok...



sempat rasmi katil pengantin...



balik rumah pun dah pukul 9.. kemudian adik2 prepare BBQ.. so, makan-makan time...
lepas tu zZzZzZzzzZZzzz....



ps: pagi ni gerak ke Kedah... currently dekat umah MBB... ^___<.... esok, hantar MBB balik kat airport... T___T

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa