LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label bottlefeeding. Show all posts
Showing posts with label bottlefeeding. Show all posts

April 12, 2014

Training cup & Trainer Bottle untuk Ayra


Sebenarnya mummy beli training cup je untuk Ayra..
yer.. cup tu je.. sebab bersinar mata nengok harga barang2 ni.. hahahaa
tapi rezeki Ayra, kawan sekerja, hadiahkan yang lain tu kat Ayra..  
mummy lompat bintang la..

Beli dah lama, masa Ayra nak masuk 6 bln haritu lagi..
Reason beli: sebab nak train dia minum dari sippy cup.. 
SEBABNYA saya dah gitau korang ke belum eh, yang Ayra sebenarnya langsung tak pakai botol susu selama ni masa duduk dengan pengasuh dia..
botol-botol susu NUK yang beli sebelum ni rupanya berguna hanya untuk lebih kurang 2minggu je.. 
lepas tu, pengasuh dia suap Ayra dengan susu guna sudu je.. kadang2 guna picagari..
jimat duit mummy tak payah tukar ganti botol susu.. muahahaha..
tapi memang gigih la IBU (pengasuh Ayra) suapkan susu kat dia.. hihihi

Tengok function training cup ni menarik tu yang kental gi beli tu..
sebab kita boleh laras dia punya bukaan air yang keluar..
so bolehla kurangkan kebarangkalian nak tersedak tu kan


Selain dari tu, ada jugak train dia guna MAM trainer bottle ni


dia punya puting cam pic kat bawah ni
lembut sangat, dia punya bukaan pun tak sama cam puting biasa..

so mau la Ayra menghisap, tapi dengan syarat bukan susu dalam botol ni.. Anti sungguh dia dengan botol susu.. adehhhh..
tapi setakat ni kalau air masak, laju benar dia.. suka sangat..
selain dari bantuan alat di atas ni, saya pun ajar Ayra untuk minum dalam cawan..
alhamdulillah.. Ayra dah pandai minum dari cawan dengan bantuan.. :)
oklatu kan.. :)





>
>

January 12, 2014

Nipple Confuse

Okey, start masuk 2 bulan haritu, sindrom nipple confuse melanda Ayra.. walaupun dia dah di train minum botol waktu menyusu malam hari-hari.. dia dah dapat kenal yang mana original n mana tiruan nampaknya.. maka susah hati la mummynya.. bila bagi botol je, konfirm meraung-raung.. macam mana nak pergi keje bulan 1 nanti walaupun masih berbaki cuti 2 bulan lagi kan..

Start la bottle hunting.. tommee tippee yang dulunya dia nak sangat yang pertama dia reject.. seterusnya Avent.. beli pigeon yang peristaltic+ pun dia mau kejap je.. lepas tu taknak langsung..  Mimijumi yang mahal tu pun tak berguna hokehhh.. putus asa maknya, maka biar camtu je.. banyak juga petua-petua yang ada tenet kami ikut tapi sume tak jalan.. nak yang ori juga.. haihhh..

Bila dah start cuti, balik Kedah, mak mertua pulak try nak bagi.. last2 dia pun surrender.. si Ayra menangis sakan.. dengan saya-saya sekali nangis bila tengok dia menangis sampai keluar air hidung semua.. kecik hati gamaknya maknya ada tapi dibagi botol.. last2 kami decide biarkan je la dulu.. kesian bila tengok dia dalam keadaan camtu..

Peningla pk.. sambil2 tu, kami try n error bagi botol.. tengok botol mana yang dia nak.. MAM- reject, NUK- so-so.. tapi menjelang masuk 3 bulan, Ayra dah tak meraung bila bagi botol.. dia cuma akan gigit2 je puting tu, bila keluar susu, dia akan luah dan telan sikit2..  masa tu mummy dia pun redha jela.. dah pikir siap2 nak bekalkan infant cup ngan picagari incase kalau dia tak mahu botol jugak...

Cari pengasuh pun area sekolah je.. sebab dah dia tak mahu botol, kena la maknya ni pergi susukan kalau ada waktu free kan.. siap sebelum balik Perak haritu, jumpa bidan untuk dia buatkan bagi Ayra terbuka selera dengan botol n bf.. bagi dia ikhtiar supaya nak dua2.. yela, kenala usaha kan.. kemudian baru tawakkal..

Masa hari first tinggal dengan pengasuh, saya memang langsung tak gi jenguk pun.. sebab fikir, memangla boleh nak g susukan dia time free periods, tapi sampai bila? kalau time kena gi taklimat n kursus payah juga.. PPD 45km jauhnya.. memang takde la nak susukan dia kalau kena ke sana.. kalau tak ajar tinggal memang dia takkan pandai minum botol sampai bila2.. memang tak senang duduk dibuatnya haritu.. yela, mmg dah tau dia camtu kan..

Tapiiiii, yang miracle nya,  dia langsung tak nangis...... good girl la Ayra.. BS dia cakap, nangis kejap je, mintak dukung... bila tanya dia hisap ke x botol, BS dia gitau, hisap tapi gigit2 dan main2 la.. waktu tu pun habis sebotol je... tapi sekarang dah nak masuk minggu ke 3 hantar, nampaknya dia dah semakin pandai hisap botol balik, walaupun dia hisap tak banyak.. tengok pattern dia hisap sekadar tak nak bagi dia lapar dan kebulur je.. senang hati mummy nak tinggal gi kerja.. So sebelum hantar n pickup Ayra, memang saya bf dia puas2.. sebab saya dah janji dengan Ayra, dia akan hisap botol dengan BS/ orang lain je.. bila dengan saya memang direct feeding je..

Baby ni sebenarnya pandai, dia memang takkan biarkan diri mereka berlapar.. dan kalau ada bau mak dorang macam kes Ayra ni memang dia takkan hisap botol elok2.. main2 je.. sebab dia tau maknya ada.. hehehe.. so kalau baby korang mengalami simptom nipple confuse, jangan risau la ye.. nak tau magic botol Ayra??

NUK classic latex bottle teat...  

Haaaa...  nampaknya dia selesa dengan puting yang unik dari NUK ni.. rasanya sebab lembut dan tak besar sangat.. : )

oh ye, ada satu brand lagi yang korang boleh pertimbangkan..
botol susu Breastflow dari thefirstyears pun ok
sebab tengok dia punya teats pun lain.. dia punye nipple pendek je.. macam yang original kann.. :) tak macam teats yang lain, sume panjang-panjang..

slogan dia pun dah menarik; ideal for breastfeeding moms!

so mommies out there, boleh la pertimbangkan, just sharing based on my experience.. :)


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa