LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label my food for thought. Show all posts
Showing posts with label my food for thought. Show all posts

October 24, 2011

HERO yang teraniaya

> korang tengok video ni dulu.. prepare tisu siap2.. >
 

sesungguhnya dalam kalangan binatang tak ada manusia namun dalam kalangan manusia ada binatang.. perasaan saya masa tengok video ni, sebagai pencinta kucing tegar, memang rasa macam nak pukul-pukul orang wat aniaya kat HERO ni... sebabnya tak setimpal dengan kesalahan kot.. nasib baik bukan islam.. tapi ada lesen ke nak buat macam tu kat haiwan.. pikirla sikit, dorang makhluk tak berakal.. yang nak g jadi makhluk yang berotak saja tu pehal kan?
emo malam2 ni sambil memeriksa kertas periksa... huuhu...
tapi nasib baikla papa hero tu prihatin.. moga-moga ALLAH memberi ganjaran pada manusia yang berhati mulia tu... amin

August 13, 2011

Cinta Itu Adalah Fitrah..


Cinta Itu Adalah Fitrah..


Cinta seorang lelaki kepada wanita dan cinta wanita kepada lelaki adalah perasaan yang manusiawi yang bersumberkan dari fitrah yang diciptakan Allah SWT di dalam jiwa manusia , iaitu kecenderungan kepada lawan jenisnya ketika telah mencapai kematangan fikiran dan fizikalnya.
“Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri , supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya , dan dijadikan-Nya diantara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar- benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir” (QS Ar Rum : 21)
Cinta pada dasarnya adalah bukanlah sesuatu yang kotor , kerana kekotoran dan kesuciannya bergantung kepada kita. Jika kita mengarah cinta itu kepada kebaikan, maka terbitlah cinta yang suci dan halal. Jika kita mengarahkan cinta kita berlandaskan hawa nafsu semata – mata, maka terbitlah cinta  yang kotor dan haram
Cinta mengandungi segala makna kasih sayang , keharmonian , penghargaan dan kerinduan , disamping mengandungi persiapan untuk menempuh kehidupan dikala suka dan duka, lapang dan sempit.
Cinta bukanlah hanya sebuah tarikan luaran sahaja.
Tarikan secara luaran hanyalah permulaan cinta, bukan puncaknya.
Dan sudah fitrah manusia untuk menyukai keindahan.
Tetapi disamping keindahan bentuk dan rupa harus disertai keindahan keperibadian dengan akhlak yang baik.
Islam adalah agama fitrah. Kerana itulah Islam tidaklah membelenggu perasaan manusia.
Islam tidak mengingkari perasaan cinta yang tumbuh pada diri seorang manusia .
Akan tetapi Islam mengajarkan pada manusia untuk menjaga perasaan cinta itu, dirawat dan dilindungi dari segala kehinaan dan apa saja yang mengotorinya.
Islam membersihkan dan mengarahkan perasaan cinta. Islam mengajarkan bahawa sebelum dilaksanakan akad nikah, kita harus bersih dari persentuhan dan perkara – perkara lain yang haram.
Jadi, kenapa ada sesetengah dari kita mahu menghalang perasaan cinta?
Cinta itu hendaklah dikawal, Bukan Dihalang. Kerana Cinta adalah Fitrah


p/s: perkongsian bersama.. post asal Cinta Itu Adalah Fitrah.. sumber daripada akuislam.com

kadang-kadang....

Kadang-kadang kita nak sesuatu sampai tahap kalau boleh pada masa tu jugak kita dapatkannya... tanpa ada luang waktu dan halangan
tetapi 
Kadang-kadang pada suatu masa juga sesuatu yang kita beria-ria nak itu juga langsung kita tak nak fikir mahupun ingat......

May 16, 2011

10 peoples that annoys me the most!!

1. Orang yang suka meludah di merata-rata tempat- yucks!! geli betul dengan orang yang tak ada kesedaran sivik nih.. biasanya orang camni dia suka meludah dekat kawasan laluan orang.. tadi hampir terpijak, wekkk!! dia ingat air liur dia tu menyelerakan kot.. eeee.....

2.Ketam yang mengajar anaknya berjalan betul- betul-betul menjengkelkan bila seseorang tu cuba membetulkan kesilapan/memberi nasihat kepada kita sedangkan kesilapan yang sama turut dilakukan oleh dia.. maksudnya dia pun sedang dan masih melakukan benda tu... kalau dah menyesal atau dah tak commit tu lain citer la kan.. terpikir apa motif dia?? memang diakui berpesan-pesan sesama manusia tu dianjurkan Islam, tapi rasanya kalau dia boleh nasihatkan orang, kenapa tak perbetulkan diri tu dulu, atau biasanya orang macam ni memang nampak salah orang semata2?

3.Anorexia yang perasan diri gemuk- nervosa? bulimia? mungkin ada kaitan dengan sejarah silam, tapi kalau asyik merungut dan mengadu kat orang, agak-agak2 ar kan... kalau dah badan macam isteri popeye pun masih cakap gemuk, mengada taknak makan nasi, dan sampai tahap bazirkan makanan.. memang jenis yang totally annoy la.. taktau la nak cakap ada masalah mata ke mental... tapi memang kajian cakap anorexia ada kaitan dengan masalah psikologi sket.. huhuhu, nak kenakan orang macam ni senang je, bagitau yang dorang dah gemuk, confirm tak lena tido malam.. =p

4.Selalu mungkir janji/Penipu- ouch, type ni memang bleh datangkan angin taufan... yela, manusia dipegang pada janji kan.. janji pandai tapi nak laksanakan liat bukan main...bila dah banyak kali mungkir janji transform jadi penipu pulak... tak baik kan buat orang macam tu..lainla kalau ada kecemasan dan tak dapat elak.. tapi kalau tiap2 kali kena macam tu.. u'r the annoying one lah kan..

5.Mereka yang perasan diri sentiasa jadi perhatian lelaki- penyakit yang banyak sekali melanda kaum perempuan... biasanya mereka2 ni, selalu perasaan muka macam miss world.. terlalu mudah syok sendiri bila dapat reaksi lelaki padahal lelaki tu tak bermaksud  apa2... kemudian hebahkan satu dunia.. last2 malu sendiri... 

6.Makan chewing gum kemudian buang merata-rata- makan boleh tapi nak buang elok-elok dalam tong sampah tak boleh.. memang seksa gila kalau kena chewing gum yang dibuang merata-rata ni.. yela, nak2 kena baju.. buang macam mana pun memang akan tertinggal kesan kat baju tu kan.. dah rasa nak menyumpah-nyumpah sapa yang makan tu..

7.Pentingkan diri- pengalaman berdepan dengan orang yang pentingkan diri; jangan lembut hati.. petuanya hanya dengan bersikap pentingkan diri juga.. kerana orang macam ni, macam melepaskan anjing tersepit. Dia hanya akan fikirkan diri sendiri sahaja atau terlebih dahulu tanpa peduli apa yang jadi kepada orang lain walaupun kawan baik sendiri.. 

8.Degil dan tidak makan nasihat-beria datang mintak nasihat dan pandangan kita, tanya berkali-kali, beberapa orang lak tuh, tapi last2 dia pakai idea lapuk dia jugak... bukan maksudnya nak suruh dia terima semua idea kita, tapi memang annoying lah kalau tanya pendapat kita tapi at the same time, pertikaikan apa yang kita dah share dengan dia.. baik kita tak bagitau dan dia tak payah tanya.. cakap dengan orang macam ni hanya macam curah air dekat daun keladi dan masuk telinga kanan, kuar telinga kiri je....habis air liur kita je..



9.Bermuka-muka/Backstabberhahaha, type ni memang paling tak boleh blah... paling bahaya.. orang macam ni selalu putarbelitkan kenyataan kita dan manipulasikan sesuatu cerita atau situasi tu agar nampak sentiasa berpihak pada dia.. orang macam ni akan pandai manis muka depan kita dan pandai berkata2 dan sebaliknya kutuk macam2 dekat belakang... jangan tertipu dengan perwatakan baik dan sopan santun yang ditunjukkan kerana modus operandi mereka memang sebolehnya menampilkan watak baik dan suci je.. sampai orang takkan tau dan percaya sikap sebenar dia kalaupun ada yang bagitau.. sebab teknik penyamaran terlalu berkesan..

10.Pemalas- hmmm, do i need to explain? Seriously, i'm not the type of hardworking girl..  i admit that.. tapi my laziness jenis yang bertempat dan tak membabitkan orang lain, diri sendiri je yang terlibat.. =p... malas yang mengjengkelkan adalah bila hidup berkomuniti, dia akan biarkan aje sesuatu kerja tu orang lain buat, macam pahat dengan penukul la... tak suruh, tak buat... dah tetapkan memang tugas dia, tapi sengaja tak buat sebab malas sehingga terpaksa orang lain yang buat.. memang melampau...  


To sum up; i'm not being jugdemental... cuma kadang2 insan2 ni yang seakan memberikan kita nilaian diri mereka sendiri, and yes, semua ini daripada own experience, bukan direka-reka..iNi pun salah satu refleksi kendiri, agar diri tak bersikap serupa dengan apa yang kita tak suka pada orang lain... 
To err is human right?? tapi apa tindakan kita lepas dapat kenalpasti kekurangan dan kelemahan kita tu yang penting... bukannya berterusan dalam kelemahan dan do nothing about that...=))

May 8, 2011

kata pujangga

Hidup ini satu TRAGEDI bagi yang mereka yang merasa,
Suatu JENAKA bagi mereka yang berfikir, 
DAN
Satu NIKMAT bagi mereka yang bersyukur...

April 18, 2011

5 sifat perempuan yang tidak disukai LELAKI


Semalam beli majalah EH! sebab tak tau nak buat apa dah... selalunya jarang jugak baca EH! ni... sebab dia banyak fesyen2 dalam tu... kurang minat sangat la... better cosmopolitan, rapi, dan intrend..kurang-kurang buleh jugak belajar makeup ke jaga kesihatan ke kan.. belek2 tu terjumpa satu artikel pasal sifat perempuan yang tidak disukai lelaki.. yang kat bawah ni dah diolah from my view yer.. bukan sejibik2 dalam EH! tu...=).. 5 sifat tu adalah...

1. Wanita Maskulin
sebab lelaki rasa perempuan camni dah hilang fitrah semulajadinya dan menyebabkan lelaki rasa tercabar kerana perempuan maskulin selalu rasa searas dengan lelaki.. mungkin... sebab kalau perempuan tu maskulin, maksudnya, semua benda yang lelaki buleh buat, dia pun buleh buat kan.. so kurang peranan lelaki kat situ.. hahaha, kalau aku, tetap nak suruh MBB buat kerja yang sinonim dengan lelaki... taknak la jadi maskulin.. sebab tu sebenarnya salah satu cara bermanja jugak sebenarnya.. tapi jangan le sampai tahap meleleh2, sume kerja tak buleh buat lak. tu namanya mengada-ngada dah. =p

2. Wanita Terlalu Suka Bercakap
Err...sebab lelaki rasa perempuan begini tidak akan memberi kesempatan kepada orang lain bercakap jugak (yeke??) bersikap memaksa dan egois... tak berapa setuju sebab aku pun suka bercakap tapi tak adala sampai tak beri peluang kepada orang lain terutama pasangan bercakap kan.. agak2 ler der...

3. Perempuan Pemalas
huhuhu, yang ni setuju seratus peratus.. sape tahan ngan perempuan yang malas.. even sesama perempuan pun. memang akan rasa nak bagi penampar je..

4. Wanita Bodoh
Tidak boleh dibanggakan oleh pasangan, tak punya pendapat bernas dan bersikap pasif... 
satu lagi spesies, dia tak bodoh, tapi buat2 bodoh.. yang ni kira up sket level dia.. n memang kategori mintak penampar.. kenapa? ntah, rasa cam bangang pon ada perempuan cam tu... kalau yang sedia b***h tu takpela.. kita fahamla sebab kemampuan mental ni berbeza.. tapi kalau buat2 tu... aduhai... sabo jela.

5. Wanita Irihati
terutama dengan perempuan lain.. bab ape? opkos la barang kemas. paras rupa dan barang-barang rumah...
pantang nampak, sure berlumba siapa yang pakai gelang banyak, perabot mahal dsb... tak nak kalah beb!.. sebenarnya benda macam ni boleh menimbulkan marah lelaki dan tak keterlaluan juga antara punca keruntuhan sesuatu hubungan..

April 17, 2011

Be nice





Three things in human life are important:
the first is to be kind.
the second is to be kind.
the third is to be kind. 

(William James)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa