LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label hantaran. Show all posts
Showing posts with label hantaran. Show all posts

January 12, 2013

7th review : Hantaran

Deko hantaran pernah saya reveal dalam entri ni [SINI]
yang tu bekas kosong je..
hasil pada hari majlis
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


buah tu bukan sebahagian daripada hantaran.. tu untuk meja makan pengantin..taktau kenapa dorang letak kat situ..
 semua ni gambar yang amik dari adik ipar..
so taksemua hantaran ada close pic.. layankan jela apa yang ada eh..
memang terlupa sungguh nak amik gambar malam sebelum tu..
adehh..


antara hantaran saya kepada MBB

1. set perfume
2. coklat
3. set pen
4. HP
5. baju kemeja dan tie
6. cincin
7. buku
8. cake in jar
9. pulut dan bunga telur


dalam gambar ada lapan je kan.. sebabnya waktu ni pulut tak siap lagi.. dekat2 rombongan lelaki nak balik barula pulut siap.. tapi waktu tu sy takde perasaan pape pun.. hahaha, pandai2 la dorang wat keje.. janji pulut tu siap..

the HP.. 
pen berukir nama kami.. :)
cake in jar, kemeja+tie

perfume set
chocolate!!
buku untuk MBB
ni je gambar pulut dan bunga telur yang ada.. sob sob..
hantaran MBB simple je..  sume dalam kotak.. tak salahkan dia la kan.. perjalanan jauh nak sumbat dalam kereta tu kalau hias cantik2 pun tak ada jaminan  yang ia tak rosak.. nak2 kereta pulak penuh dengan penumpang..
nak hias masa dah sampai sini, haha, takde sape rajin..
me? tak kuasa den.. tak cukup tangan..  :p


Hantaran MBB kepada saya
1. Quran + sejadah
2. Buah-buahan
3. Cupcake
4. Perfume Set
5. Kain Telekung Solat
6. Cincin
7. Mas kawin
8. Kuih Muih
9. Gula-gula + manisan


gambar ni je yang ada untuk hantaran sebelah MBB.. 
hantaran untuk saya ni memang saya tak amik pot langsung.. memang serah pada dorang 100%
even semasa majlis dan selepas nya pun, masih tak hirau.. 
esoknya, baru perasan, yang tang-tang makanan sume dah lesap.. haha tanpa sempat daku menjamahnya
kecuali kuih2 tradisional + 1 kotak gula masam famous amous.. 2 kotak lagi tak dapat dikesan..
tapi sy tak marah mahupun rasa apa2.. biarlah dorang amik.. sama2 kongsi.... :)




semasa majlis bertandang pula, saya bawak dua lagi bekas hantaran..
sebab biasanya kita takkan datang dengan tangan kosong
mula2 ingat nak bagi makanan..
tapi kami datang awal lagi..
rombongan pula datang awal sehari sebelum majlis..
takut makanan rosak..
so last2 decide bagi 

1. set baju santai; tshirt+ seluar khakis
2.  set toilettries

hiasan pun simple2 je.. again; the same reason.. saya yang bawak masa balik dengan MBB..
dan tak kuasa nak pangku.. hahaha

see, bunga foam yang besar tu saya lilit2 je letak dalam bakul mengkuang.. saya suka betul bakul ni.. :)

>
>

November 3, 2012

in progress.. packing doorgift

cuti hariraya aidiladha, atau lebih tepat hariraya tu sendiri dimanfaatkan dengan membungkus doorgift


terbahagi kepada 4 stesen..
stesen 1; achik n abah mengeluarkan tupperware dan letak penutup
my station; sesi tampal-menampal tag pada tupperware..
stesen 3: angah setting paperbag dan  adik lelaki buka bekas telur
stesen 4: ma masukkan tupperware, gula-gula dan bekas telur dalam paperbag
tak banyak pun.. dlam 400pcs je.. sebab nak settlekan yang ada tupperware dulu
lepas siap, sakit belakang.. kemudian masing2 terlentang, tido kepenatan..
 hohoho horlicks sungguh..


bila semua bangun petang tu.. sambung balik kerja..
kali ni bukak bekas telur yang berbaki 800++
bukak je, telurnya nanti 2hari sebelum majlis baru boleh masukkan..



Sebagai upah, bawak awok2 yang terlibat makan Kepsi.. kepsi je yang den mampu.. hahahha..

Esoknya, saya tiga beradik perempuan telah mendeco dan meletak barang hantaran dalam akuarium hijau putih saya tu..
pic mana???
nanti lepas usai majlis, saya review okehh??


si tabby pun menyibuk jugak.. muke tak puas hati takdek orang layan dia..


>
>

October 29, 2012

gubahan hantaran~~

pernah review projek ni  dalam entri ni [SINI]
gubahan hantaran buat sendiri je..
semuanya gara-gara kisah masa e-day.. citer penuh kat [SINI]
serik oiii...
plus, saya ni memang nak berjimat pun.. hohoho.. erkk,  cakap jela kedekut nak keluar duit kan.... :p
hehe, takla, bila buat sendiri seriously memang banyak jimat
daripada tempah.. betul3.. tak tipu pun..
berbanding dengan tempah haritu, tempah makan kos lebih rm4++ untuk 7 dulang...
manakala untuk 9 dulang buat sendiri..
habis around rm2++..
jimat kan??
hasilnya???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




hasilnya takde la meletup sangat pun..  sebab sedar diri bukan kreatif sangat pun.. T___T
tapi sebab buat sendiri, rasa puas hati gila-gila..
;)


>
>

August 9, 2012

~our wedding band~

Nak cite pasal cincin kawen lak..


Cincin untuk MBB.. Macam cincin tunang, dari Paladium jugak.. tapi batu tu tak sure batu ape, zirconia kot..
price; up sikit dari cincin tunang haritu.. tapi ada less 20%
so boleh saving.. senyum sampai ke telinga... 
design dia bagi saya okla, tak simple sangat..  just nice.. dan boleh matching dengan pattern cincin saye... ngeh3... batu dia pun kaler jernih.. dan bukan berwarna..
 design ni rasanya bukan yang up to date...
sebab tahun lepas lagi dah ada pattern ni
beli dekat kedai emas dekat Terengganu.. lebih spesifik, dalam Giant Kuala Terengganu.. ;p
beli sekali dengan cincin tunang haritu...

saya punya; cincin berlian.. beli dekat Habib Jewels Kuala Terengganu.. yang best sebab berlian dia ada sijil... ini ada less 20% masa beli kalau tak silap..   kalau takde less, mmg confirm tak hambekk.. den memang tak mampooo... walaupun bukan saya yang bayar.. hehehe


Mula-mula cari, intai cincin yang dia punya gegelang besar.. sebab saya memang tak suka cincin yang gegelang kecil macam cincin yang dibeli ni.. tapi memang kat situ cume kecik2 je.. kalau ada yang besar, takde saiz untuk jari i yang gedabak ni.. sepatutnya saiz yang patut saya pakai adalah 16, memandangkan cincin belah rotan saya pakai tu saiz 17.. tapi memang cincin saiz 16 ada 3 bentuk je.. dan semuanya saya tak berkenan.. almaklumlah Habib KT cawangan kecil, dia bagitau memang tak simpan stok banyak..

So after a long discussion, bla bla bla.... dengan persetujuan MBB, sebab dia yang nak bayar... ;p
ambikla cincin ni... saiz  15..
Muat je sebab 13, 14 pun masih muat dengan jari.. sebab sebenarnya saya tak suka pakai cincin ketat2..
macam saya story dalam entri cincin tunang dulu...
Masa tu argue jugak sebab cincin ni emas 750 dan diamond, which of course la price over years drop kan.. Walaupun bersijil.. jika dibanding emas; harga makin lama makin mahal..
tapi, 
MBB kata cincin kawen bukan nak jual balik pun..
Betul3... tapi rasa bersalah tetap ada..sebab merabakkan poket MBB...
Even memang ada perasaan gumbiraa... hahaha, tipu la kata tak happy dapat diamond.. 
Diamond are girls best friend rite.. ^^


p/s: takde niat nak menunjuk atau seumpamanya, just sharing my happiness,  that's my only intention... tp kalau tak suke takpayah la bace.. as easy as that, right??  don't badmouth me okey.. =))
>







>

July 29, 2012

Terbeli Pen Untuk Hantaran

Semalam pergi Ipoh, misi sebenarnya nak temankan Fara.. sebab dia langsung tak shopping barang untuk hantaran lagi..  kesian pulak, alang-alang bawak dia, bolehla misi serampang dua mata... sy sendiri pun nak beli gula-gula dan riben untuk goodie bag kat Mydin Meru Raya..
Masa kat Aeon Stesen 18, pergi la godek-godek pen untuk hantaran.. sebenarnya saja survey-survey... sebab haritu MBB ada mention pasal nak beli pen.. dua-dua kan cikgu, so pen memang berguna untuk kami..
kalau ikutkan barang dah cukup sebenarnya.. tapi biasalah kan.. nafsu.. nak-nak seluruh kedai dalam mall ada less 20%.. lagila kan menggedik nak beli..
godek punya godek last-last berkenan dengan brand SHEAFFER... 


sebab harga dia sangatla reasonable dengan design.. yang lain, harga mahal tapi batang pen besar sangat.. susah nak grip... yang murah pulak, kaler yang ada tak berkenan dekat mata lak... so amikla yang harga tak berapa nak mahal dan murah ni.. tapi yang ni lepas less, dapat lebih kurang RM 78 untuk dua batang pen ni...
tapi..... yang terus sambar pen ni sebab 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


boleh engrave nama kat pen... so ukir nama saya dan MBB dekat setiap satu pen ni..
saya ukir yang rollerball nama saya dan MBB ballpoint..


tapi rasanya dua pen ni bakal jadi hak MBB.. sebab rasa peratus saya guna pen-pen macam ni macam tipis je... nanti ntah mana-mana saya letak nanti.. baikla saya guna pen yang rm1.60 satu tu... :)

p/s: banyak betul insiden yang berlaku sepanjang trip ke Ipoh semalam, dengan tiket parking hilang, tak jumpa cari mydin, salah masuk highway, stuck dengan jalan jam sebab ada perarakan Cina, last-last sampai rumah pun pukul 10 lebih, sudahnya pagi ni membuta sebab flat..

>

>

June 15, 2012

e-day disaster!!

seperti yang dijanjikan.. :p akhirnya ada jugak entri ni walaupun kemalasan melanda.. 
sebenarnya masa E-day haritu, hanya melibatkan dua benda je  yang spoilt..  HANTARAN dan CUPCAKE... yang lain, ALHAMDULILLAH...

1. HANTARAN
Rekaletak bunga tak macam yang saya nak.. walaupun saya dah tukar dan bagitau kakak tu supaya ubah bunga supaya kedudukan bunga penuh di bawah cengkerang.. sebab kalau tak nanti nampak polisterene yang jadi alas kerang tu... TAPI, akak tu buat bunga hanya pada sisi sahaja.. so, memang kat bawah tu nampak terbongkang( betul ke tak perkataan nih..:P) luas polisterene tu.. aduh, tu takpe lagi sebab cantikla jugak tengok dari atas..
Yang membuatkan hati panas, sebab akak tu pergi GAM SAMPIN SONGKET yang mahal tu dengan glue gun untuk lekatkan riben.. adoiiii.. memang hati panas... sebab benda tu pricy... dan memang takde keperluan untuk dia gunakan gam sebab boleh je guna pin jarum.. sambil membebel2 sambil buang gam tu.. tapi tak semua boleh buang sebab kena benang tekat tu.. so, sy buang riben tu letak kat kasut, dan ubah susunan sampin tu letak menyenget.. masih bernasib baik sebab masa hantar sampin tu, sampin tu dalam keadaan terbalik, so yang kena gam tu bahagian dalam..
sejuk la sikit walaupun hanginnn...



kemudian cas yang dikenakan untuk bunga telur untuk pulut sangatla tak reasonable.. sebab dia cas rm25 untuk lebih kurang 10-12 batang bunga telur tu.. sy taktau sama ada uitu harga standard atau tak tapi masa ke satu kedai ni, saya jumpa yang jual dalam kotak pun 29.90 untuk 30-50 batang bunga, depends pada kualiti la.. kalau liplap banyak, ada 30 je, yang biasa2 adala dalam 50 batang... uiiiii.. memang tepuk dahi la kan.. 25hinggit untuk 10 batang(kalau tak silap) tanpa ada extra hiasan.... 


sebab tu la yang membuatkan diri sendiri dan adik bagi cadangan DIY je hantaran.. serik jugak la.. sebab bayar mahal, tapi kena touch up dan make over sendiri lagi.. T___T



2. CUPCAKE
Cupcake pulak kaler ungu.. huhuhu.. nasib baik sedap.. tapi memang bengang jugak la sebab masa nak pergi collect haritu, cupcake tak siap! dushhhhh, tarikh saya bertunang kan awal sehari dari tarikh yang dirancang, so lepas pergi tempah cupcake tu, saya pergi balik bakeri tu untuk ejas balik tarikh collect, sebelum ni cakap nak collect 27hb, tapi nak tukar 26hb.. dan suruh dorang ubah pada resit simpanan dorang dan saya.. tapi pekerja melayu kat situ, cakap takpe tak ubah pun sebab biasa memang dorang siapkan sehari awal pun... so tak tulis pun takpe.. saya cakap kalau confirm takpela, jangan nanti blame saya sudah.. dia bagi jaminan memang boleh ambil sehari awal.. masa tu memang rasa tak sedap hati dah...
26hb tu tepat seperti yang dijangka, kek cawan saya tak siap! dan boleh pulak dia blame pihak saya dan tanya balik masa bagitau tarikh tu bagitau bila.. sebab stated kami nak ambil tu 27hb bukan 26hb.. memang rasa darah menyirap kat kepala... nasib masa tu adik yang pergi...bukan saya.. kalau tak memang saya cari pekerja yang taknak betulkan date kat resit dan siap bagi jaminan lagi tu.. saya suruh adik pergi balik kedai tu dan tanya bila boleh siap sebab janji haritu lain.. memang sengaja saya tak pergi sebab tau kalau tak memang kena maki free pekerja tu.. huhuhu, takdela kan, sebab memang bukan salah kita. bukan kita tak pergi dan mintak betulkan pun... kalau cakap kerja cam **** marah, tapi service kelas ketiga.. 
masa kali kedua adik pergi kedai tu, tokey dia, cina mintak maaf dan janji dia cuba buat hari tu jugak kalau tak sempat, siap paling lambat pun pukul 9 pagi esok.. 
dapat2, shock sebab kaler purple.. hahaha, takpela, purple pun purple janji dulang tu berisi..


Syukur sebab yang spoil pun benda small matter je.. adatla tu kan.. tak semua sempurna... yang lain alhamdulillah lancar semuanya... benda-benda yang spoil ni pun takdela sampai buatkan saya ralat ke sudah.. habis majlis, habis... cuma pengajarannya, memang kena sentiasa keep update dan pantau vendor2.. tak boleh nak lepas tangan dan follow dorang punya suka hati je... saya taknak jadi customer yang cerewet dan suka mengarah2.. sebab tu jarang sangat sy nak tanya2, calling2 sebab saya dah bagitau dengan detail macamana saya nak sesuatu benda tu.. nanti cakap kita ni tak percaya la apela, yela, sape nak deal dengan orang cerewet.. tapi lepas ni, memang have to be fussy la.. sorry vendor2 sume yer.. 
xmau pisang berbuah dua kali :p

>

>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa