LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

April 19, 2013

hasil checkup 18/4

Semalam checkup, HB turun mendadak.. yang lain takde prob.. alhamdulillah..kalau yg lepas, naik ke 11.1, kali ni dah drop ke 10.2.. huhuhu..  xtau nak jawab apa ngan misi.. salah sendiri jugak kot.. sebab sehari sebelum checkup pergi minum nescafe.. tapi dah craving sangat memandangkan dah 4bln menahan nafsu tak minum kopi ngan teh.. tapi mungkin sebab tak menahan dan beringat esoknya ada checkup, so padan muka!... huhuhu lenkali kena cuba bersabar.. lepas checkup baru bantai apa yang nak dimakan..

Next checkup 15/5.. scheduled untuk scan baby..  dan routine checkup... dan juga dipesan oleh nurse utk naikkan hb.. lepas ni nak try petua kawan bagi.. makan jambu batu, buah kiwi, ikan bilis goreng dan kacang tanah goreng.. harap2 berjaya.. 





misi pun pesan suh continue balik ubat zat besi klinik bagi, naikkan dos.. sbb nak monitor hb.. hukhukhuk.. risau sangat2 bila baca effect pada baby.. harap2 Little S kuat kat dlm tummy..  cukup time kuar ye sayang.. :)

Mlm ni MBB balik.. yeyeyeye..  nak celebrate besday sama2.. wink2 ^^

>
&gt ;

April 14, 2013

Cerita minggu ke 17

Baru lepas mandi, tapi lenjun balik dengan peluh.. rasa macam mandi pun sia2 je.. bayangkan tengah mandi pun rasa panas.. cuaca zaman sekarang + tengah preggy.. cabaran sungguh.. sekarang ni pun dah xselesa time tido.. sume position dah xseempuk dulu dah.. puas kalih ke kanan, ke kiri, sume tak kena.. so dapat bayangkan mereka2 yang dah preggy 7,8, 9 bulan camane dorang rasa time tido... kalau yang baru 4bln lebih ni pun seriously sangat tak selesa, apatah lagi mereka2 kan..  sebab tu kot, ibu2 mengandung sentiasa setiap saat malaikat doakan.. besar pengorbanan mak mak kita sebelum dapat melahirkan kita dan jadi macam yang kita tengok dlam cermin hari-hari.

Masuk 17weeks, alhamdulillah, nampaknya sickness2 dah tak ada.. :) yang teruknya yang 2minggu menjelang trimester kedua tu la.. pantang masuk makanan, confirm keluar balik tanpa bersisa sikit pun.. tapi menjelang minggu ke 16, dah beransur-ansur hilang.. semoga sentiasa dipermudahkan sepanjang kehamilan dan kelahiran nanti.. Our Little 'S' pun rasanya dah start bergerak, sebab dapat rasa cam ada jentik2 halus dari dalam perut..  sebab kalau ikut pembacaan, movement tu dikenali sebagai quickening.. rasa dengan xrasa je sebab tak kuat pun pergerakan tu  sebab baby kan kecik lagi dan baru belajar untuk bergerak.. :).. kalau baby dah start tendang2, mesti lagi syok kan perasaanya..

Mengidam? opkos.. hehe.. tak macam orang preggy yang lain yang mengidam kadang2 je.. but mine ni macam-macam mengidamnya.. lepas satu-satu.. kadang-kadang dah rasa macam bukan mengidam, tapi nafsu makan.. tapi serius teringat2 dan terliur.. nasib baik sume senang cari dan bukan benda2 pelik.. nauzubillah la kan.. paling banyak mengidam setakat ni datang dari jenis buah-buahan..   masih ada yang tak tertunai lagi..  antaranya...


 Buah setoi ( betul ke nama buah ni dalam bahasa standard?) kalau kat kelantan panggil buah sto je..  


Rupa dia selepas dikupas.. rasa dia kelat2 tapi biji dia manis.. unik..


Buah delima.. pun tak jumpa2 lagi.. bukan musim agaknya.. hari tu masa bulan 1 ngan 2.. masa tak rasa nak makan, bersepah2 jumpa.. sekarang, pusing kedah ngan kelantan pun tak jumpa.. kalau jumpa pun kat pasaraya yang memang dah stok reduce to clear..  kena tunggu lagi la nampaknya.. 

tapi yang syoknya balik kelantan haritu dapat makan buah ni


kenal x?
buah keranji.. sedappp.. fav dari kecik lagi ni
susah dah nak jumpa sekarang.. dulu sepaket kecik, rm2 je.. haritu jumpa kat Pasar Payang Terengganu, dah jual rm10 sepaket.. 
tapi Nik citer, kat Pasar Siti Khadijah, dapat murah lagi.. 
dan masa adik pergi beli, memang betul, dapat rm5 sepaket.. 
sape2 yang tak pernah makan lagi tu, sila try.. :)

Khamis nanti ada checkup lagi.. harap2 sume result okey la.. takmau dah checkup setiap 2minggu.. jenuh jadi pengunjung setia KKIA tu.. pergi mengajar lagi syok.. :)


>
>

April 12, 2013

random picks on MBB's reception

pics dari photog..
pilih2 je.. tak larat nak upload sume..
layankan jela..
































>
>

April 11, 2013

Album bertandang dah dapat.. ^^

Fuhhh.. akhirnya la kan.. dapat jugak album kawin.. yang ni sebelah MBB.. majlis bertandang.. yang sebelah saya baru nak kurier.. 


Setelah hampir 5bln menanti.. lama kan... orang lain lama dah dapat, baru la ko nak dapat..  sebenarnya ada misunderstanding sikit masa dah pilih poster untuk print.. mati2 ingat dah hantar confirmation email kat Nuzul.. rupanya tersalah anta kat orang lain.. maka tertunggu-tunggu la Nuzul, ingatkan kami belum decide, kami pulak ingat lepas dah pilih, reply email, poster dah in making.. patutla tak dapat reply email dr Nuzul lepas decide.. rupanya hantar kat orang lain.. cissss....huhuhu.. sendiri punya salah, tak boleh nak kata apa la kan... 

Seriously, sangat berpuashati dengan hasil kerja NUZULTAUFIQ ni.. berbaloi penantian ku.. dapat satu briefcase yang sangat comel lagi haa.... 

ps: berpinau2 mata pasni nak godek2 8++ keping gambo tu.. :P
>
>

April 6, 2013

MBB's birthday present ^^


Hadiah utk MBB for his birthday..baru sampai semalam, tapi bini dia dah test dah.. hahaha
 sebenarnya dah blur xtau nak bagi apa kat dia..
decide beli powerbank since dia tengah survey2 sekarang...
yang ni cap ayam je.. tak branded pun.. 30000 mAh for a very cheap price.. hehehhe.. sebab tengok kat pc fair kat Alor Setar Mall haritu, brand Kaspersky priced at rm189 for 6400mAh... gilo..
beli dekat lelong.com.my.. harap2 MBB suke.. :)))

oh yer, haritu g checkup hari rabu tu, sume test result dah ok..protein negative, ketone negative.. suke!! tak sia2 habiskan satu botol air mineral cactus besar tu untuk sesi malam sahaja.. gigih la bangun buang air setiap 3jam.. tapi hasilnya, tak perlu jumpa doc.. ngeeee..next appointment, 18/4 ni
lepastu wat dental check.. ada kesan bekas tampal dah nak terkeluar balik.. so appoint nak filling balik 15hb pulak..
aihhh.. dah jadi pengunjung setia KKIA pulak kan.. 
turutkan saja.. demi baby tersayang.. :))


>
>

April 2, 2013

hepi birthday to me!!

It's my B-day today.. 

26th to be exact.. 

Dannn, seperti 2 tahun yang lepas, melalui hari-hari ni seorang diri je.. without MBB. huhu sedih! 2011 okla.. sebab jatuh hari ahad.. MBB buleh ucap secara live.. nyanyi tu toksah harap.. mmg dia takkan buat nya.. 2012, jatuh hari isnin.. dia duk dalam hutan.. dia wish awal2 ari ahad sebab tkut tak ada internet.. faham2 la schoolnet cane kan... 2013, dia wish pagi tadi.. sebab katanya penat menunggu line tak muncul2 tengah malam semalam (hehehe, ingat jugak kat bini dia.. :p) 

Dah banyak tahun tak celebrate sesama, last sekali masa final year time study la.. sampai rasa tarikh 02.04 tu cam hari biasa je.. huhuhu.. tahun ni pun besday MBB jatuh pada hari weekdays, hari isnin.. selang beza tarikh besday kami pun 13 hari je.. sy 02hb, dia 15hb (tu pun selalu mengungkit dia muda, cam muda bertahun2 dari sy.. huh!) okla, sebab buleh celebrate belated besday dia, sebab nanti MBB balik 19hb(yeay!!!) walaupun mungkin tak dapat nak wish secara live..

Hadiah tahun ni?? kalau reveal kena bash x?? hahahaha, tak payahla kan.. takut ada yang tersalah sangka pulak.. doa sy untuk birthday kali ni; supaya diluaskan rezeki kami suami isteri, diberikan kesihatan kepada kami sekeluarga, beroleh bahagia hingga ke syurga dan dipermudahkan sepanjang kehamilan dan bersalin nanti.. aminnn, aminnn..

Harini pun checkup every 2weeks sejak kes turun berat badan tu kan.. tapi hari ni sy pergi checkup pagi..  dapat hadiah injection ATT.. huhu, lenguh tangan..  tapi, berat badan pun dah naik.. bertambah 1.1kg.. yang lain sume ok, tapi urine pulak yang masih prob.. sebab ada protein.. aduhhh.. kurang minum air misi cakap.. minggu lepas minum banyak tapi yang keluar sebab muntah pun banyak jugak.. sehari dua ni memang asyik dahaga je, tapi rasanya dah minum banyak dah..  

Esok ada checkup lagi.. amik urine dengan dental check.. kalau masih tak ok, kena refer ngan doktor... so hari ni marilah kita pulun minum air dengan banyak.. chaiyokkkk!!!

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa