LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label guestbook. Show all posts
Showing posts with label guestbook. Show all posts

December 14, 2012

4th Review: Akad Nikah



AMARAN, ENTRI BERGAMBAR!!!
post ni banyak gambar2, sila jangan muntah ye kawan2.. :p
Okey, sebelum hilang ingatan apa yang berlaku pada hari kejadian, rajinkan diri jugak buat review.. 
ni pun dah lupa sikit apa yang berlaku... yang ingat jela saya review ye.. :p

****************************************************************************
Majlis akad nikah kami adalah pada 12.11.12.. bertempat di rumahku syurgaku..
Dijadual berlangsung pada pukul 3 tapi akhirnya drag sikit lepas Asar atas permintaan family MBB..
dalam pukul 4.30 camtu MBB sampai..
and guess what, segala pelan kedudukan pengantin yang pernah sy mention kat [SINI]
ke laut  semua.. huhuhu..
sebabnya sebelum ketibaan MBB dan tok imam, 
memang kami dah setting siap2 kedudukan bantal dan semua la..
last2, bila tok imam datang, saya dan adik2 pulak duk dlm bilik, 
dorang buat pala sendiri.. duduk ikut suka hati.. siap ubah kedudukan lagi..
daripada tengah-tengah dah jadi ke depan..
adoiiiiii.. tapi dah macam tu, takkan nak suruh dorang bangun dan atur semula kan...
layankan jela.. silapnya sebab masa tu kelam kabut, lupa nak suh adik sorang stay kat luar...

see, dorang duduk betul2 dekat tepi pintu..
 tapi yang syok, sebab still boleh adjust kedudukan saya duduk..  walaupun pelan asal dah di ubah.
sebelum tu dah susun bantal banyak2 betul2 belakang MBB..
saya buat kedudukan bride belakang groom..

pengapit saya a.ka adik2 sendiri..
muke cuak semasa dengar khutbah nikah

sesi akad nikah
 MBB lafaz nikah sebanyak dua kali baru sah.. yang first tak jadi sebab dia lambat sahut lepas imam habis baca., so kena wat sekali lagi..

masa ni tak sah, sebab tu semua senyum je

Flow lepas tu cam biasa, bacaan doa, taklik dan sesi sarung cincin, cium2 (hehehe..) dan penyerahan mas kawin.. :) 

akhirnya kami sah suami isteri.. ^__^
Kalau korang nak tau, saya tak rasa nervous gila2 pun.. rasa nervous tu datang bila dengar MBB lafazkan akad dan orang cakap sah je... hehe, memang saya happy2 je dari awal majlis.. lepas tu pun memang takde nangis2 pun.. sebab memang saya dah set, taknak ada adegan sedih2.. sebab saya ni kalau nangis memang tahap buruk gila2.. siap ngan sound effect, mula-mula risau jugak, takut ma nangis, kalau dia nangis konpom  saya nangis, saya bukan buleh tgk orang nangis2 ni.. tapi syukur Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan..

bacaan taklik
jumpa dan salam semua family, nampak kain meleret disitu..
sesi sarung cincin

   

HB, nanti saya review lain..

 


masa part nak cium dahi ni ada kelakar sikit, sebabkan butik tu pakaikan aksesori rantai kat kepala dan batu dia betul2 jatuh dekat dahi... so jenuh nak adjust supaya MBB buleh cium jugak.. 

penyerahan mas kawin
yeay!! kita dah kawin.. aganya tu kot yang kami sembangkan.. hehe
with ma & abah (mine), dan mama & abah (MBB)

my family... adik laki mmg selalu MIA
in -laws, family MBB
sesi last saya kira, kami rasmikan guestbook CSI kami.. entri pasal Guestbook CSI [SINI
pengantin harusla be the first kan.. mencemar duli.. haha
hasil guestbook ni nanti saya review lain ye.. entri ni pun dah panjang bebenor.. 
muntah ijau korang nak baca lagi.. :p

nak cap jari pun nak bini tolong hulurkan jugak.. huhuhu
my turn..  :)
selesai majlis..  habit buruk bila pakai baju kurung, mesti nak singsing tangan.. tapi pepun, saya suka baju akad nikah ni.. sebab dia cantik terletak..

Attires untuk majlis akad nikah ni kalau nak tgk yang full pic mmg takde.. semua kat atas ni gambar unofficial.. sebab tu kalau tgk, ada je gambar senget, orang interframe sume.. haha... tapi secara ringkasnya adalah seperti berikut

Pakaian Pengantin Perempuan
  • Baju : Kurung Moden - Lace - 2meter  
                                            - Satin - 2meter
  • Kain : Flowy - Chiffon - 3meter
                              - Satin - 2 meter

          Entri pasal baju akad nikah [SINI]
  • Veil - kalau korang perasan, yang saya pakai tu bukan veil sebenarnya.. tu selendang panjang/shawl.. saya pernah cerita pasal veil shasmeen yang colour mismatch tu [SINI] dengan baju nikah yang putih bersih.. so tak pakai yang tu.. shawl ni sebenarnya nak dijadikan tudung (sebab sy taknak pakai tudung awning), tapi last minit, org butik tu jadikan shawl tu sebagai veil pulak.. tapi outcome dia nice jugak  kan??
nampak tak yang ia sebenarnya adalah shawl??                                                     
  • Tudung - sebenarnya ada konflik juga nak pakai tudung apa seminggu dua sebelum majlis sebab rasa semua tak matching ngan baju, last2 saya nekad, bawak inner neck dan selendang putih bersih yang ada manik2 halus bahagian depan dan belakang ke butik.. masa kat butik tu redha je la, masa dorang nak pakaikan tudung tu, dorang tengok tudung saya bawa cam biasa2 je.. hahaha  kemudian dorang suruh saya pakai inner neck sahaja, shawl yang sepatutnya dijadikan tudung dijadikan veil.. kemudian orang butik tu lapiskan inner neck tu dengan satu lapisan anak tudung lace.. macam dalam pic kat bawah ni.. cuma yang tak syok bila pakai inner neck ni, anak rambut bahagian tepi tu asyik terkeluar je.. huhu.. tapi overallnya saya suka dengan gaya yang dorang buat ni.. :)                                                                      
                           



  • Aksesori - bab aksesori memang tak boleh nak blah.. ada rantai leher, rantai kat kepala dan subang   aksesori dorang bagi mak aihhh, macam nak masuk miss universe..  berat gilooo... rantai leher tu rasa cam nak patah leher pakai... yang  subang tu saya buang.. buang masa dlm keta, gila ko nak buang depan2 dorang..mau kena bebel tang2 tu jugak.. hahhaa.. nak pakai camne, macam orang tak berapa betul je pakai subang kat luar tudung.. huhuhu                                                                       
  • Pakaian Pengantin Lelaki
    • Baju : Melayu Cekak Musang - Satin 4.5 meter
    • Songkok 
    • Sampin Songket Terengganu
    • Aksesori : Brooch

    Kesemua persalinan MBB ni dia yang settlekan, except for sampin yang kami beli masa bulan 3 haritu dan dijadikan hantaran pertunangan [SINI] dan juga brooch je [SINI] yang melibatkan saya.. yang lain, pasal baju, dia settle semua.. so saya tak boleh nak bagi detail sangat..

     ****************************************************************************
    Secara keseluruhan saya memang berpuas hati dengan majlis akad nikah.. the flow, attires, food, sume la... walaupun ada part yang di plan mmg hancuss, saya redhakan je.. nak sempurna 100% memang tak dapat la kan.. sementelah, saya family kecik.. takde kakitangan nak dikerah sangat.. saya let go je.. takde nak ralat2 sangat eh.. yang penting happy.. kan.. 
    tu je kot yang nak direview untuk akad nikah, rasanya takde yang tertinggal dah..
    tunggu review untuk resepsi pulak ehh..
    tenkiu 4 reading.. muahh2.. :)

    p/s: b2b 2013, jangan lupa pakai korset time majlis korang nanti, even pakai baju kurung je pun.. benda yang penting tu, boleh bagi effect besar dlm gambar mahupun postur korang.. 

    >
    >

    November 6, 2012

    CSI Guestbook in Frame

    Versi soft copy CSI guestbook ni dah direveal dlm entry ni [SINI]
    sekarang dah siap berbingkai dah guestbook ni..
    err, maksudnya, kita dapat yang sekali dengan bingkai,
    bukan kita yang kena bingkaikan..
    guestbook ni ambil secara pick up.. 
    adik yang ketiga ambilkan sebab dia mmg kat area Selangor.. dekatla ngan KL kan..
    nak pos boleh, tapi takut patah, retak dsb...
    so taknak amik risiko..
    sori dik, susahkan.. hahaha, kecian dia, bawak benda alah yang beso ni naik LRT..
    terharu.. T____T
    so introducing
    my CSI guestbook
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -


    FOC frame yang kat tepi tu.. 
    yang ni frame yang dekat IKEA tu kan??
    akhirnya dapat juga.. hehehehe, 
    nak wat camno.. sini takdok IKEA..
    keciannn kan... melopong + nak meleleh2 air liur tengok barang2 kat IKEA yang comel dan unik tu haa.. 
    harap2, tetamu-tetamu nanti jangan segan2 tinggal cap jari..
    jangan bagi cap jari kaki sudehhh..
    :p

    >
    >

    October 16, 2012

    artwork CSI Guestbook..


    artwork untuk CSI guestbook dah finalize.. yeay!!
    err,  artwork sebenar, takde pun lambang love yang dibuat watermark tu, 
    tu kan logo rasmi blog ni.. hahaha konon-kononlah kan..
    apa itu CSI Guestbook?? nak tau baca kat [SINI
    sekarang, tunggu siap je...
    lepas tu, kita tengok sape jadik mangsa untuk amik benda ni.. hihihi :p

    p/s:  CSI guestbook ni sponsored by my angah.. hehehe, thanks to her.. lap u lah.. >_^


    >
    >

    October 14, 2012

    Frame Gambar

    Frame sudah dibeli..
    jeng! jeng! jeng!



    Apa mau buat dengan ini frame???
    heheheee, yang ni saya betul-betul nak cilok idea ex-b2b nora
    tang yang letak frame di meja makan beradap tu haaa..
    yang lain tak mampu nak tiru .. dah memang dasar pemalas pun.. hihihi..

    kredit pic:  http://norapurplebridez.blogspot.com
    cantik kan??
    errr..  tapi saya tak mampu nak wat secantik ni..
    saya olah ikut cara saya yang tak kreatip je la nanti...
    2 frame lagi ingat nak letak dekat guestbook corner/counter..
    jadi ke x, wait n see la.. 
    hohoho cuak weh!!

    >
    >

    September 23, 2012

    Colourful thumbprint & Guestbook

    Minggu lepas, adik-adik saya telah pergi hunting barang2 sambil jalan2...
    ada la jugak barang yang dicari untuk majlis kawin saya nanti..
    antaranya...
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -

    dorang telah belikan saya 
    ini!!



    THUMBPRINT!!!


    Nak buat ape thumbprint ni????


    Memprint cap jari guest2 sekalian yang hadir masa majlis kenduri nanti..
    =)
    adik2 dah buat keputusan veto, dorang taknak guestbook biasa yang tulis-tulis tu..
    tapi dorang nak guestbook CSI..

     
    Ini la contoh guestbook CSI... adore gila dengan kaler biru nih.. cantik!

    kredit pic: ceketfavor
    Disebabkan saya telah mengsubkontrakkan perihal guestbook ni kepada adik saya, 
    maka sy memang bg authoriti sepenuhnya kepada dorang untuk settle kan dari A-Z...
    saya cuma tanya progress je..
    sekarang ni, guestbook ni tak dapat tempah lagi.. sebab order hanya akan dapat dibuka awal oktober nanti..
    jadi ke x guestbook ni, sama -sama kita tunggu.... =)

    >
    >

    May 16, 2012

    cincin tunang Si Dia

    tengok ticker sebelah ni -------------------------->
    hwoaaaaa.. ada 1minggu 4 hari lagi sebelum E-day... perasaan?? kosong.. mungkin debarnya belum menjengah sanubari.. hehehe
    jom buat review cincin tunang dulu..  =))
    huhu, biasa orang lepas event baru buat review, tapi ini dah terbalik, review awal2.. sebelum cincin ni berpindah milik.. kehkehkeh..
    saya pernah cite pasal cincin dalam Entri Ni..
    cincin ni cincin paladium..
    pilihan terkini untuk lelaki selain silver..

    sebenarnya cincin ni saya tak berapa berkenan.. sebab memang terlalu simple.
    dan saya rasa korang mesti setuju kalau saya cakap cincin ni macam yang jual dekat pasar malam.. betul kan? sebab pernah ada yang bagitahu dan terkejut bila saya bagitau harga dia sebenar.. sebabnya dia ingat dalam harga rm50 je.. kwang3x.. sedangkan realitinya, harganya memang boleh tahan... jauh lebih mahal daripada cincin emas 916 yang beratnya 2g++.. itupun lepas less 20%.. so bolehla kuar kedai emas tu dengan muka senyum lagi waktu tu..
    tapi jangan salah faham bukan saya demand nak bagi semua orang bila tengok cincin tu secara auto tahu cincin tu mahal (dalam bahasa ringkas; menunjuk) cuma ralat sebab as for me, tak setimpal dengan harga design dia tu.. huhuhu.. kalau mahal buat cara design mahal, dan kalau murah pun atleast designnya biarlah tak menampakkan dia murah..
    value for money- ayat mudahnya..

    mungkin sebab dia kosong, itu yang jadi tidak menarik di mataku.. kalau ada satu batu, mungkin lagi cantik..
    tapi MBB nak dan berkenan yang ni.. sebab katanya simple (as i said) dan senang dia nak backhand budak tanpa risau budak cedera kena batu cincin (alasan tak boleh menahan)..
    takpela, den ikutkan jo.. dia yang nak pakai kan... 
    nanti karang dia tak suka, tak pakai, den pulak yang naek hanginnn...



    cincin tunang saya??
    saya dah tengok daaa..
    siap test pakai dah.. hihihi masa pergi cari kain untuk buat baju haritu..
    so memang tak surprise dahh.. T___T
    gambar dan cerita nanti upload kendian okey..
    stay dan keep supporting...
    =)))


    >


    >


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Ayra Arissa