LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

November 17, 2013

Bila Daddy Shopping









bila daddy shopping sendirian untuk anak dara dia.. hmmmm....
kalah mummy.. :p
>
>

November 16, 2013

hasil pumping


hasil pumping pukul 4 pg td.. 
sebelah kanan dapat dlm 3.5 oz
sebelah kiri dapat dlm 6 oz..
kira dah lumayan sangat dah ni kalau dpat banyak ni.. 
rezeki Ayra.. alhamdulillah


>
>

November 15, 2013

2nd Checkup

Second checkup Ayra on 13/11/13
resultnya:
berat: 4.5kg
panjang: 57cm
lilit kepala: 37cm

berat naik 1.1 kg.. wahhh.. ok la tu.. bulan lepas naik 500g je. hehe, dahla lahir kecik, naik pun ciput je.. so bila bulan ni naik banyak, mummy is very happylah.. :)
pun kena cucuk yang 5 serangkai tu..
kena cucuk nangis kejap je.. good girl..  :)
misi siap bekalkan ubat demam..
dan memang demam pun sikit hari tu.. 
tapi sikit je la.. siap meragam2, tapi dia meragam bukan nangis.. meragam taknak tido malam dan at the same time ajak orang main..
hai la anak.. macam2 kan.. :)
next checkup 11.12 lak.. kena cucuk lagi.. yeayy!!


>
>

November 14, 2013

Must Have Item: Ubat Sembelit

kredit pic SINI
Dearest mommy to be.. sila masukkan ubat sembelit ni dalam list barangan anda.. 
serius nih.. sebagai preparation.. kalau xsembelit takpe la. kalau kena?? 
masa tu takla menggagau sangat.. xrugi pun kalau beli..
sebab masa saya dalam pantang haritu, memang hazabbbb gila kena sembelit.. 
sorry to say, nak mengeluarkan t**k keras tu lagi angker dan seriau dr nak beranak..
dah rasa macam nak beranak kali kedua dah..
memang takde prepare ubat ni.. dah kena baru nak berkejar ke farmasi..
yg takutnya sebab takut tetas jahitan.. luka n jahitan episitomy sy pjng jgk.. huhu
trauma tuuu nak meneran.. cuma beza hasil yang kuar je.. kuikuikui..

Penyebab sembelit ni, rasanya disebabkan pemakanan dalam pantang.. 
bila surf tenet, memang rata2 ibu-ibu pantang memang akan kena la sembelit ni..
nak2 yang had terus xmakan buah n sayur.. kompomla kan... org-org tua xbg makan sayur n 
tapi errr, dalam pantang haritu, saya belasah je makan sayur n buah..
yerr.. memang betul sy makan je.. xpantang2.. walaupun ma menjeling je xpuas hati..
tapi tetap kena sembelit.. balasan xdengar cakap kot.. huhuhu..

seingat saya, dalam pantang tu, sempatla kena 2x sembelit..
sebab lepas tu, agak2 masuk hari kedua xmembuang lagi.. cepat2 makan ubat atau makan pisang..
so mommy2be, beli siap2 tau


>
>

November 13, 2013

Ayra's Playtime - Rattle & Foot Finder


garden bug foot finder & wrist rattle untuk Ayra..



Ayra seronok jugak main benda ni.. tapi takla seaktif main playmat 
mungkin sebab tak berayun gantung2 kan..
dia kena teroka sendiri dia punya kaki tangan..
tu yang sebabkan dia tak nampak especially yang kat kaki..
nak-nak dia tak pandai lagi nak angkat punggung dan pegang kaki..
tapi sebab ada bunyi (ada loceng) kat semua bugs tu, tu yang dia seronok gerakkan kaki dan tangan dia



>
>

November 12, 2013

1st Anniversary

momen bercinta masa study..
momen bercinta masa dah kerja
engaged..  :)
akad nikah 12.11.12
majlis 13.11.12
bertandang 17.11.12
pengantin baru.. kuikui
5 months pregnant
8 months pregnant
9 months preggy
9.9.13  newborn ayra, daddy & mummy..
ayra sebulan
ayra 2 bulan
My life transitions.. 
bujang-kahwin-isteri orang-mak orang sikit lagi nenek orang pulak.. InsyaALLAH..
How time flies fast..
sungguh, sekarang lagi terasa hambatan waktu kan..
dunia dah nak kiamat biasala tu.. agagaga, self reminder kpd diri sendiri lah kan..

2007-2013
6 years in relationship baru.. 1 year in marriage baru.. 
Sedar x sedar dh ada anak sorang pun.. :)
alhamdulillah.. rezeki kurniaan ALLAH..
masih jauh perjalanan kami..
doakan...

HAPPY ANNIVERSARY CAYANG MUHAMAD SYAFIK AZMI.. i love u very-very much.. :))





>
>

November 11, 2013

Praktis Meniarap?





apekah? apekah? apekah?
hehehe.. dah nak meniarap ke anak mummy ni?
ni dia yang buat sendiri 2hari lepas.. bukan saya yang tolong ke, atau mengiringkan dia..
Ayra praktis je dulu kot..
dah dua kali dah nampak dia dalam posisi camni..
cepat2 meniarap ye sayang.. :)


>
>

November 10, 2013

Ayra's Playtime - Playgym Mat


Kami belikan Ayra Playmat Gym minggu lepas.. 
sebagai first toy dia..
bagus untuk perkembangan sensorymotor, eye coordination dan problem solving skill
sesuaila dengan perkembangan bayi 0-3 bulan.. 
sebab mereka lebih tertarik kepada sounds n movement waktu ni
playmat ada teether, cermin dan mainan gantung2 kat benda alah ni..
yang gantung2 mmg hasilkan bunyi.. 


yang ikan tu kalau picit, bunyi macam hon eskrem.
resultnya, memang dia sangat sukakannya..
aktif kaki tangan dia gerak bagi kena dan sentuh sume toys tu
sampai termengah2..
lagi2 kalau picit ikan tu.. suka benar dia dengan bunyi-bunyian.
kadang2, sampai bangun kul 3 pagi pun nak main.. adoii...
sayang takleh bagi tengok..
 sebab tak leh nak upload video kat sini.. saiz besar sangat..



>

>

November 9, 2013

Ayra Arissa 2 bulan


menghampiri usia 2 bulan, Ayra dah pandai senyum bila orang agah-agah dia..
pantang usik2 badan, tangan, senyum meleret2..



dgn daddy


 kalau kena gaya, siap macam gelak2 lagi, siap bukak2 mulut..
hehehe..

>
>

November 8, 2013

Baby Carrier/Babywear


Pasni plan nak beli baby carrier/baby wearing lak pasni.. senang kalau nak g tempat-tempat yang sempit dan tak praktikal untuk stroller macam pasar malam.. hehehe.. 
dah ada satu carrier sebenarnya, brand Deuter.. kawan MBB bagi hadiah.. suka la MBB, sebab mmg dia dah aim brand tu sebelum ni.. hehe,

our Deuter carrier bag
mcm ni la rupa nya.. mcm beg hiking kan

tapi position baby kat blakang dan sesuai bila Ayra dah besar sikit.. 
lepas tu sporty sangat kalau saya yang nak pakai

baby dalam carrier deuter.. ala nomey3
Baby wearing skang mmg faymes kan?
dan memang senang nak bawak gi mana2 sebab jimat ruang menyimpan dan baby pun ada contact dengan kita..
Brand yang disurvey dan berkenan di hati setakat ni adalah ergobaby n boba..
any ideas lain x?


>
>

November 7, 2013

Carseat Ayra



Car seat pun dah beli... brand Fair World je.. 
lebih kurang cenggini la design dia, cuma bahagian bawah lain sikit dan kat tmpat duduk tu ada kartun Pooh..
boleh adjust 2 kedudukan je ni.. samada baring atau duduk..
sebab tu murah.. RM160 je..
yang mahal buleh adjust 3 kedudukan.. hrganya dalam RM300++
tak try lagi kat Ayra..  so tak boleh nak review banyak2.. nnti review lain ehh


   >
>

November 6, 2013

Stroller Ayra

Seriously tak pernah survey pun stroller sebelum beranak.. so masa pergi cari hari tu, saya dengan MBB blur.. xtau nak beli yang mana.. fungsi apa yang perlu ada, jenis yang mana yang bagus, ciri mana yang xpatut ada and so on.. jadinya lebih sejam setengah duk putar-putar dalam kedai barangan baby kat KB.. nasib baik 2 kedai baby tu berdepan je.. senang keje..

Last2 berkenan kat stroller-stroller yang ada kat Manjaku.. tapi stroller yang kami berkenan sume 1k ke atas.. wuwuuwuwu... tp akhirnya sepakat amik Sweet Cherry SCR10.. sbbnya berkenan dgn design dia..

Sweet Cherry - SCR10 HYDRA Chrome Stroller *BEST BUY*

features dia, boleh forward atau rearward facing, boleh pasang dengan car seat scr7, dan buleh adjust seat dia sampai jadi baby cot.. 

ayra dah try stroller tadi.. :)

Design cantikla..
cuma yang tak best, stroller ni agak bulky, amik space yang banyak dalam boot.. 
nasibla keta sedan, ok la kot... kemudian, dia berat.. dalam 10kg kot..  so kalau nak amik, memang katang la lengan2 i.. huhu.. tapi rasanya stroller ni takkan diguna kalau time sy ngan Ayra je.. 
masa ada MBB je baru guna.. ngeh3..




>
>

November 5, 2013

Breastpump Elektrik Spectra M1

Haritu pernah sy listkan breastpump elektrik yang menjadi idaman/wishlist kan.. klik SINI untuk entry tersebut.. Saya dah ada manual breastpump Avent, tapi nampaknya sy memang jenis malas nak guna manual pump, dan MBB pun setuju nak belikan pam letrik samaada Medela ataupun Avent.. 
tapi saya lak teragak2 sebab sangat pricy harga dua2.. jiwa memang sangat berkenan dengan Medela, gila tak berkenan kan.. idaman sume mommies kot..
sebab ada sume ciri2 yang saya nak, built in battery, handsfree, double pump... 
but at the same time, masih berkira2 lagi.. boleh lak dalam brbelah bahagi tu tiba2, terpandang satu brand yang juga ada dalam wish list dah keluarkan satu model baru yang kompak, buleh guna double pump, with built in battery.. bunyi pun senyap kalau nak dibandingkan dengan Freestyle.. boleh try search video kat youtube kalau tak caye.

So introducing Spectra M1 yang dah pun jadi hak milik saya.. yay!!!



Spectra M1, ringan. tak bulky macam model Spectra yang lain..


Ni la hasil belian haritu.. lumayan.. 
pic pam dalam kotak.. luar kotak tak amik-amik lagi.. malas.. hahaha..
saya amik package,
ada pam, extra breastshield set, autumnz posh cooler bag, 10pcs autumz storage bottle, 3pcs ice packs, free 5pcs autumz storage bags.. for the price RM560.. kalau untuk pam (untuk double pump) sahaja RM470..
berbaloi2 kan.. 
yang bestnya, saya dapat beli autumz breastmilk storage bags tu dapat RM20 untuk 3boxes.. sedangkan market price untuk satu boxes RM12.90.. murah gila..

Setakat guna ni, hasilnya sama macam guna pam manual.. sekali pam mampu dapat average 7oz. tapi kalau time lumayan, mampu dapat 10oz sekali pam.. hehe, kalau sehari tu, mampu la dapat dalam 21oz kalau time rajin, sebab 3sesi pumping.. tapi majoritinye buat 2sesi je..so dapat la 14oz sehari.. malas.. tak berapa rajin nak pam lagi even dah ada pam letrik.. wakkakaka... tapi bolehla wat stok pelan-pelan..
 Ayra kalau siang2 hari memang kuat menyusu.. kadang-kadang sampai sejam sekali dia menyusu; tu yang menyebabkan alahai, penatnya nak mengepam.. padahal bukan susah pun.. mengada je lebey..
 plus memang saya ni bukan jenis yang susunya meriah kot.. 
so, kena tingkatkan lagi konsep demand n supply pasni.. :)

Yang ketara guna pump letrik ni adalah jimat masa.. kalau masa guna manual dulu, kena spend atleast setengah jam baru siap2 dua2 breast, sekarang 15min, dah setel.. tangan pun tak lenguh.. hihihi..
function bateri ni memang sangat2 berguna.. especially yang built in.. sebabnya senang nak pam kat mana2 je.. tak payah susah payah nak cari plug atau duduk je dekat2 plug.. boleh je pam kat mana2 yang kita suka.. 

So, sape2 yang masih mencari2 breastpump, bolehla pertimbangkan Spectra M1 ni.. 
Lepas ni ingat nak beli handsfree bustier lak.. buleh buat cam Medela lak.. :)




>
>

November 4, 2013

First checkup Ayra Arissa

Ayra dah nak masuk sebulan pun.. baru ada masa nak update, ttp mau update sebb nanti buleh baca.. ehhe..
checkup pada 9/10/13 Ayra dah

berat: 3.4kg
panjang: 55 cm
lilit kepala: 35cm

berat naik 200g dari masa 20hari hari.. masa 20 hari ritu, berat dia dah 3.2kg.. masa lahir, panjang dan lilit kepala Ayra masing2 51cm dan 31cm..  milestone untuk umur satu bulan pun dah capai sebab dia dah terkejut tersentak2 kalau bunyi bising dan kerutkan mata kalau silau.. 


masa kena inject, memang nangis kuat2.. kesian lak tengok.. cepat2 mummy bagi susu.. baru diam. siap tersedu sedan.. tapi Ayra ni senang, sebab dia kalau naik keta je, memang terus tido.. so, bila masuk keta je, mmg tido even perjalanan dari klinik ke rumah tak sampai 5 minit..

berat mummy lak 61kg.. adoi.. baru turun 8kg.. lebih kurang 6kg lagi nak capai berat sebelum preggy.. tapi selera makan sekarang ni membuak2.. bila baca mmg betul, bf mom memang akan selalu lapar.. patutla... harap2, berat tak naik dah.. hb pun masih ok, 12.4.. alhamdulillah..

tunggu 13/11 pulak untuk checkup Ayra 2 bulan.. :)


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa