LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label petua. Show all posts
Showing posts with label petua. Show all posts

March 20, 2014

Bila Ayra Selsema

Mummy yang jangkitkan dekat Ayra.. 
huhu, biasala.. mummy pun dapat virus dari budak2 sekolah.. 
citernya hari jumaat mummy yang demam selsema then start sabtu ayra dah berair hidung, 
malamnya boleh tido lagi, cuma start pukul 10.00 malam, dah nangis2 tak dapat bernafas..
bila dapat tenangkan dan bagi susu, dia tido balik tapi tak lama.. dalam 45minit camtu dah bangun balik..
minum susu pun nangis2 kuat sebab tak dapat nak bernafas..
yela, baby mana tau bernafas kut mulut cam kita orang besar ni..
ikhtiar lagi dengan buat minyak bawang putih dan buat minyak kunyit..
minyak bawang putih tu sapu kat dada, minyak dengan kunyit sapu dekat hidung

so, kitaran tido setiap 45 minit ni berlaku sampaila pukul 3.30 pagi..
start 3.45 pagi, badan dia panas mendadak..
check suhu tengok dah 38.4 celcius..
dia pun dah start minum je muntahkan balik susu tu
kelakabut mummy baringkan, buang baju n seluar, pakai pampers je..
lap badan dan jelum kepala..
lepas tu suapkan pcm..
masa tu dah siap call jiran sebelah nak mintak tolong hantarkan ke klinik sebab suap ubat pun muntah jugak..
tapi nasib baik akak tu tak angkat..
sebab lepas tu check suhu balik dah turun 36.7 
okla kan.. 
tapi dake kecik tu taknak tido.. so layanla sampaila pukul 7.00 pagi..
lepas pada tu, mummy ngan Ayra qadha tido..
semalaman tak tido haaa..

hari Ahad tu, memang tak tinggal ubat ngan vicks baby tu..
pastu sembur hidung jugak pakai tonimer.. tuk keringkan hingus..
sebab risau takut malam ni tak boleh tido lagi, kesian dia..
malam tu, try ikhtiar lagi, buat stokin bawang putih pakaikan dekat kaki
dan asah kunyit dengan air letak hidung..
alhamdulillah, Ayra tido dengan nyenyak sampai pagi..
mati2 ingatkan nak CRK je.. kalau masih demam n selsema
tengok2 dah tak demam dah.. cuma berhingus jela..
okla kan.. sekurang2nya dia boleh bernafas takde la teruk sangat.
cuma sekarang ni ada la hingus tu..
ada petua tak cane nak hilangkan??

Photo: Slpas  semalaman xtdo, baru nak start aktif balik.. Get well soon dear..  #ayraarissa #day189 #flu

>
>

February 25, 2014

Ayra Sakit Mata


Balik petang semalam, dah start bertaik mata dia..
banyak gila.. kemudian merah2 dalam mata kat bahagian urat..
memang dah terdetik, sakit mata ni...
lama2 makin bengkak.. sah sakit mata..

So mummy dengan pantas n tuntasnya titikkan susu badan dalam mata Ayra..
tu petua orang dulu2 tu..
ngelat juga budak tu..
marah sebab tak selesa kot ada air dalam mata..
tapi kesian juga tengok dia garu2..
sakit mata kan akan rasa gatal kat mata tu..
nasib baikla malam tu  Ayra takde merengek ke ape..

Pagi tadi bawa gi klinik.. risau jugak kot2 ada penyakit lain 
walaupun saya memang 100% sure konjuntivitis..
MA pun cakap sakit mata.. 
so dapatla eye mo free.. huhuhu
tapi tak letak pun..

Tengok lepas balik sekolah tadi, alhamdulillah...
dah tak merah dalam mata, bengkak pun dah surut..
taik mata pun dah tak ada..
tinggal merah sikit bahagian luar mata kat kulit je..

So, sape-sape yang baby kena sakit mata, titikkan aje susu ibu/badan.. 
berkesan sangat2.. :)

budak bulat ni dah tido dah pukul 7.30ptg tadi.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa