LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

August 30, 2012

is crying out loud

Tak tahu kenapa hati ni sensitif gila hari ni.. many sad things happened today.. ni post ketiga pasal HIV TEST... korang bosan baca, saya lagiii bosan bila ingat sal benda ni... tadi MBB pergi klinik kesihatan kat Lawas, dan tanya pasal result untuk HIV test.. dan macam seperti yang kami taknak dan tak harap berlaku, result tu dapat dalam masa sebulan.. means that hujung bulan 9 baru dapat.. hanya awal seminggu daripada yang buat kat kelantan haritu. so memang tak ada guna saya pergi buat HIV test sampai biru2 lengan tadi sebab camana pun kena tunggu yang MBB jugak.

Bila dapat tau benda ni terus saya bad mood.. perasaan serabut datang tiba-tiba.. buntu kami fikir pasal benda ni... MBB siap tanya perlu ke dia balik buat kat semenanjung masa cuti hari Malaysia, tapi kalau time tu, tarikh result dia akan dapat sama macam dia buat kat Lawas sekarang... sebab dah burn 2minggu sebelum dia balik... 

Kalut bukan sebab ape, tapi kalau dapat result ujung bulan 9 / awal bulan 10, after that kena pos ke Kedah untuk family dia uruskan, lets say amik masa 4hari untuk pos even poslaju pun.. kemudian submit for processing kat pejabat agama lebih kurang seminggu, kemudian pos ke kelantan balik, 4hari, belum tolak yang hari weekends, total up paling awal 3minggu jugak proses tu.. paling-paling busuk pun 4 minggu jugak.. so kira-kira dalam awal bulan 11 saya baru dapat submit kat pejabat agama daerah saya.. 12hb dah nak kawen...persoalannya SEMPAT KE???? arghhhh sakit otak pikir...Sekarang ni harapan cuma satu je, harap2 betul la kit baru akan sampai tengah bulan 9 ni.. so result akan dapat on the spot macam selalu2.. tapi itu pun tak tentu, sebab kat sana semua benda lambat. ~__~

Seriously saya tak suka buat kerja yang rushing-rushing, kelam-kabut cenggini... perasaan rasa macam nak marah, sedih semua ada.. tapi saya nak marah sape? sebab bukan salah saya, mahupun MBB, salah timing sebab time ni la KIT HIV tu nak wat hal pun... masa lepas dapat tau, memang mood terus down, cakap dengan MBB pun ujung2 tekak je.. sendu dah bertakung dalam dada, takde hati dan perasaan memikirkan pasal hiv test dan borang kawin... 

macam ni la agaknya nangis tadi..  hukhukhuk.. ingat balik malu lak kat MBB.. 
Empangan air mata pecah sederas-derasnya bila MBB tanya, dah study KISSM?? masa tu terus teresak-esak yang sampai takleh nak bernafas, kena guna idung sambil urut dada.. padahal airmata sikit je pun.. nangis sungguh2 tu... macam kena pukul kat 10 orang.. rasa helpless sangat... memang time tu dah tak ada perasaan malu kat MBB dah.. tapi biasa memang orang yang jarang/susah nangis ni sesekali dia nangis memang haru la kan...

Kenapa sentimental sangat? yela, sedih memikirkan dugaan nak berkahwin + kena study sorang-sorang... sebenarnya dah plan nak study dengan MBB or atleast dia temankan saya thru phone, tapi tadi dia bagitau yang dia kena masuk dalam balik, sebab nanti ahad dia takde transport nak masuk kalau dia stay kat luar... T____T... dia bagitau tengahari tadi...sebelum dapat tau pasal yang HIV tu. masa tu tak ada la feeling-feeling sangats tapi lepas tu bila dapat tau, terus compile dua benda ni memang terus meletus la sebak yang ditahan-tahan tu kan.. bertimpa-timpa lak kan.. tu la kita hanya mampu merancang tapi segalanya tetap di tangan DIA.. doakan segalanya dipermudahkan..

p/s: masa entri ni ditulis pun tengah nangis lagi...sempat lagikan sambil taip, sambil kesat airmata.. sobsob.. T____T


>
>

HIV Test Done.

Pukul 7.15 pagi dah terpacak depan Klinik Kesihatan.. Bimbang takut ramai..
first cucuk, miss... misi cucuk tak kena urat...


cari urat lain, tapi dah separuh syringe dia tarik, darah tak nak kuar...
so dia pun menunggu la darah tu masuk dalam syringe sendiri..
sambil dia menggerakkan jarum syringe tu ke kiri dan ke kanan
hakuuu dengan redhanya tengok jarum itu diolekkan ke kiri dan ke kanan...
hasilnya...


biru.. 
huhuhu.. sekarang dah makin biru.. mungkin sebab tadi lepas ambil darah, terus buat kerja yang menggunakan tenaga tangan.. sebab hari ni ada majlis raya kat sekolah..  kesian lak kalau tak nolong.. even time slip sampai pukul 10.00, 8.30 dah terpacak kat sekolah.. ^__~
sudahnya balik sekolah, rasa sakit kat lengan.. huhuhu
kali pertama terselamat, kali kedua biru terus.. amek kaww...

>
>

August 28, 2012

Klinik Kesihatan Punya Cerita

           Sebelum ni dah cerita pasal HIV test yang makan masa 6minggu disebabkan Kit HIV test yang bermasalah sekarang ni.. gila lama kan.. agak-agak dalam 3hb Oktober onwards baru boleh collect result... itupun kalau SIAP on time...  masalah bila pergi buat kat klinik kesihatan dan sampel darah kena uji dekat makmal di hospital ibu negeri.. bukan di hospital daerah..  konfirm takes time kan... 

            Ikutkan sebelah saya tak ada masalah kalau collect time tu.. haritu kami buat sama-sama... tapi yang prob MBB la... sebab nak kena setelkan borang2 dia.. lulus di pejabat agama Kedah baru boleh proceed dengan Kelantan pula..  so memang kami dah decide jadikan yang tu sebagai backup.... masing2 balik negeri rantauan dan check kat sini lak...

              So semalam dengan sanggup dan gigih ke TI untuk tanya sal HIV test tu dengan harapan boleh buat terus... tanya front counter nurse, dengan sangat ramah dia bagitau, boleh buat, tapi biasa memang dorang amik waktu pagi sebab sebelah petang tu dia wat penghantaran sampel2 ke hospital.. waktu petang atau lebih tepat waktu masa saya cakap dengan dia tu pun boleh kalau nak buat, tapi lama la.. sambil senyum2.. (waktu tu jugak saya pandang belakang dan mula mengerti maksud senyuman dia... haha ramaiiiiii orang, tak sanggup nak tunggu...) atau dia nasihatkan datang jumaat pagi sebab jumaat tu khas untuk amik darah je.. tapi... jumaat kan kerja.. nak datang pagi2 mau gerak pukul 6.30 jugak.. last-last tanya kat BD buat x, dia bagitau semua klinik kesihatan memang buat (saje double check info untuk future reference).. which is nearer la.. sebelah umah ni je haaa.. ;) double thumbs up untuk kak misi yang melayan pertanyaan dengan sangat ramah dan senyuman..

             Dengan bersemangat wajanya, balik dari sekolah tadi, terus singgah ke klinik kesihatan dekat rumah ni.. layanan so-so je.. tapi cam biasa la.. perempuan kekwat sikit (tak semua, tapi mostly macam tu kan)... nurse tu tadi beria cakap macam tak boleh kat buat situ.. result lama la apela.. kena wat kat hospital la.. time tu la maklumat semalam yang dapat kat TI tu digunakan sepenuhnya... tak adala nampak cam kita tak buat homework dan main terjah je kan... orang nak tipu sikit2 pun pk banyak kali... dalam hati time tu toksah cite la.. doa banyak-banyak agar dapat buat kat situ.. tapi yang lelaki tu cakap boleh... ada gak tipu dorang sikit2.. hehehe.. cakap nak kawin awal bulan 10.. sebab staf lelaki tu cakap Kit HIV yang baru akan sampai pertengahan bulan 9.. rasa cam dah lambat je kalau nak tunggu yang tu.. tu yang tipu dorang tu.. yang pasal 6minggu tu semua yang betul punya..  last-last dapat nombor juga. itupun cik kak tu muka serius je... sebenarnya tak mengharapkan layanan first class pun, cuma atleast maniskan la muka tu sikit memandangkan dia kerja kat kaunter.. orang yang dah sakit, tambah sakit lagi tengok muka kelat tu..

             Sampai turn, masuk dalam bilik, jumpa MA, tetapkan appointment untuk amik darah hari khamis ni.. estimated time dapat result 14/9.. sebab result dapat dalam 7hari bekerja.. okla tu kan.. daripada 6minggu.. MA ni pun peramah.. siap cerita lagi yang saya rupenya org pertama buat HIV test kat situ.. patutla kelam kabut lain macam je cik kak tu... dia pun check tekanan darah sebab saya menyelit tanya sal sakit kepala  haritu.. tekanan darah tinggi sikit.. sikit je.. siap dia pun pelik betul ke tekanan darah saya.. dia pun cakap mungkin sakit kepala tu sebab stress yang boleh akibatkan migrain.. periodic migrain... dapat ubat migrain.. siap pesan berkali2 lagi makan hanya time sakit je dan kalau tak sesuai berenti makan.. sebab takut ubat tu terlalu kuat untuk saya.. okey, baik bos... lagipun saya ni bukan jenis rajin makan ubat pun.. hihihi...


             Tapi sebenarnya banyak benda yang kelakar yang saya buat. bila pikir balik, malu pun ada.. nampak sangatla taktau prosedur kat Klinik Kesihatan.. sebab memang jarang pergi... alhamdulillah dikurniakan kesihatan yang baik (errr sebenarnya liat nak g klinik even swasta pun kalau sakit..) last sekali pergi masa buat Medical Checkup.. siap boleh mintak surat pelepasan untuk amik darah hari khamis tu lagik... arggghhhhh malu wehhh.. tapi tak malu, tak tahu yang rupanya memang datang, lepas tu baru dia bagi.. hahahaha, tepuk dahi kuat2.... >___<

p/s: harap2 kat MBB pun result cepat... kalo x... hmmmm.. kena bekerja dan berusaha lebihhh la pasni...
>
>

fitting cancel

Tempohari pernah cerita nak pergi fitting baju bertandang masa 31.8 kan, tapi memandangkan  waktu dah dekat dengan KISSM, dan kebetulan singgah Kedah jumaat tu, terus pergi jela.. 
tapi... 
baju tu tailor tu tak jahit pun lagi.. hohoho, tak salahkan dia pun... sebab mak dia meninggal.. cina kan kalau berkabung kan lama.. so amik ukuran badan baru, tengok mengembang ke mengecut laa... nak-nak lepas raya ni.... sebab ukur haritu masa akhir bulan 4... and guess what happen???

sampai skang taktau body sendiri kat kategori yang mana..  ;p

oh no!!!! badan saya mengembang!!!! hehehe, tak banyak pun.. naik setengah inci kat  bahagian da** dan pungg***... hahahhaha.. kat situ jugak dia nak naik yeee... tak rasa gobar(kelamkabut, gemuruh) sangat sebab berat ambe tak naik.. hihihi.. maintain 52.5kg.. huhuhu, aim tahun lepas nak turun sampai 50kg tak tercapai-capai.. sungguh degil lemak-lemak ku.. T____T

p/s: harap2 buleh turun lagi @ maintain je berat ni sampai big day...


>
>

August 27, 2012

jom cari rezeki

back to the normal routine.. malas tapi bila baca ada satatus kat FB berbunyi 

"bila anda bangun tido dan terasa mls sgt nk g keje, itu adalah petanda anda layak utk menghantar surat letak jwtan". 

terus buang cepat2 rasa malas itu... hahahaha, tak keje, takde gaji, takleh kawin.. no no no!.. hehehe...


banyak kerja nak dikerjakan.. macammana lah budak2 kat skolah tu agaknya.. hohoho, saya belum study KISSM !!... yang ni betul2 malas.. sebab dah lama sangat tinggal zaman2 belajar (padahal baru 2tahun), exam, mengarang dan sebagainya..  rasa cam otak pun berlemak je.. tepu...
tapi yang syoknya, assignment dah siap awal2 lagi.. =)
jom pergi kerja..

>
>

August 26, 2012

sapa mau jadi bridesmaid saye?

ok, sekarang timbul krisis baru.. haritu dah offer my bff dan dia setuju.. tapi masa nak konfirmkan balik, dia xnak, takut katanya.. takkan nak paksa lak kan.. so sekarang ni memang takde calon sape bridesmaid.. for BOTH event.. resepsi dan bertandang... hukhukhuk... memang dalam kepala tak nampak sape calon sesuai.. semua kawan rapat, dah kawen dan ada kekangan... sobsob.. T__T...nak appoint adik boleh tu bolehla, tapi nanti banyak tugas lain yang dia kena assist...


saya tak bercita-cita nak ramai macam dalam gambar kat atas ni pun, usahkan ramai, satu calon pun takdek lagi.. camne?? kalau tak ada bridesmaid ni boleh tak??

 p/s: hihi... ada sape2 volunteer nak jadi pengapit saya?? 

>
>

August 24, 2012

aktiviti raya-jalan,HIV Test,Kenduri

pagi raya cam biasa.. amik gambar family.. aktiviti wajib



raya kedua, balik kampung...


raya ketiga, duduk rumah je...

raya keempat, pergi amik MBB kat KB, balik umah kejap, kemudian pergi hospital.. buat HIV test.. siot je.. orang kat kaunter bawah tu cakap 2 minggu je dapat result, bila naik atas, doktor tulis 6minggu.. gila lama... masalah dengan kit saringan hiv tu.. so kena hantar sampel darah ke hospital KB dulu.. sebab tu lama..
so, decide dengan MBB, nak buat yang ni sebagai backup je, nanti MBB try wat kat Lawas, saya try wat kat Perak..

kemudian terus gerak ke Terengganu.. Esoknya ada kenduri kawan.. gerak sehari awal sebab nak spend time sesama.. hihihi.. takdela.. sebenarnya taknak rushing sangat.. kalau gerak hari yang sama, balik pun hari yang sama, agak penat sebab kuala-krai ke kemaman tu makan masa dalam 5 setengah jam.. nanti habis masa 11jam je untuk perjalanan...

kami stay dekat Permai Hotel..



sempat la round2 bandar KT jap..
esoknya terus gerak g Kemaman..
pergi kenduri Fara dulu...


gorgeous sangat kan dia dalam purple shade,

kemudian gerak ke kenduri Nawa lak, nawa ni rakan satu maktab, tapi lain-lain kelas
mulanya ingat dah lewat nak gi sebab nak kena balik lagi, tapi sebab dah janji nak datang dan kesian enun yang sanggup tunggu nak pergi sekali, so, takpela, korbankan masa..




 

makeup nawa sangat cantik.. especially tang mata.. suke gila tengok...



sempat rasmi katil pengantin...



balik rumah pun dah pukul 9.. kemudian adik2 prepare BBQ.. so, makan-makan time...
lepas tu zZzZzZzzzZZzzz....



ps: pagi ni gerak ke Kedah... currently dekat umah MBB... ^___<.... esok, hantar MBB balik kat airport... T___T

>
>

August 19, 2012

~selamat hari raya kawan-kawan~


Selamat Hari Raya Aildilfitri diucapkan kepada semua rakan bloggers,
harap segala salah dan silap selama kita kenal online, walau tak bersua muka diampunkan..
almaklumlah, mungkin ada cara penulisan atau komen-komen saya yang membuatkan hati tersentuh, marah dan pelbagai perasaan tak enak yang lain lagi...
mohon dimaafkan...
semoaga lebaran ini membawa seribu pengertian..,
jangan dilupa pada yang kurang bernasib baik..
selamat hari raya!!

p/s: schedule post... tuan punye blog cuti dari 17- 26 hb... insyaALLAH, komen-komen anda tetap dalam perhatian dan akan direply... lepas raya saya pecut blog anda semula... okeyyy...
psssstttt.....ni raya last sebagai orang bujang yang dah tak available... tahun depan insyaALLAH beraya dengan status lain pula.. doakan.... =)


>
>

August 18, 2012

baju raya 2012

>
>



baju raya tahun ni.. beli siap2 dari bulan 4 lagi..
hehehe... semangat tul nak raya kan..
ada x yang sama kaler??

August 17, 2012

borang penting^^


dah ambik borang kawin..
tapi tak isi pun lagi.. ^^
tunggu MBB setelkan dia punya borang dulu...
kendian baru bleh proceed...
bila nak hantar pun taktau.. kena check balik kalendar untuk tengok cuti...
HIV test???
tunggu bulan 9 baru nak g buat..
harap2 boleh g buat sesama ngan MBB... hehehehhe,
gediks. ^^


>
>

August 16, 2012

yeahhhh!!!!

>
>


Akhirnya.. saya terpengaruh dengan hasutan cadangan korang.. hehehehe..  so pagi saya slow talk dengan ustaz sekolah untuk mintak pelepasan tak hadir program esok petang..  terangkan kondisi saya yang kena travel jauh.. balik untuk elak jam.. kesian saya... almaklumla, saya takde second driver.. 7jam perjalanan balik, 7jam la saya drive.. tu kalau 7jam, kalau 9-10 jam, tak lembik hakuuu??

Tengok tadi respon macam ok, tapi kalau ada timbul citer2 blakang taktau la kan.. biar jela.. tak ada daya saya nak menghalang... saya yang merasa, mata yang memandang tak merasa beban yang bahu memikul... kalau nak citer sal komitmen lak, saya rasa tak fair kalau hanya sebab satu majlis saya tak hadir, komitmen yang diberi sebelum-sebelum ni ke laut terus, terus dicop tak bagi komitmen... harap2 tak la kan.. nauzubillah.... jom berbaik sangka... =)

Kat sekolah, yang betul-betul pure orang luar cuma 3 orang je...
satu dari Kedah, satu Kelantan dan satu Johor..
tapi yang johor tu dia kawin dengan orang setempat.. so jarang-jarang balik..
ada seorang lagi, orang Perak tapi isterinya orang Terengganu..

Yang penting sekarang, mood raya is on!!!
hati-hati dalam perjalanan buat kawan2 blogger yang travel...
semoga selamat pergi dan balik..
balik kampung... oooo balik kampung..... ^____^

p/s: Ngan GB tak bagitau lagi... erkkkkk malam ni sebelum tido kena susun ayat baik punye.. hihihi... 

August 15, 2012

veil~~~


veil yang disiapkan sepenuhnya oleh saya... errrr setakat ni la.. veil ni dah selamat berada ni tangan isteri kawan.. nak jahit pearl lak... bagi bling2 skit..
jenuh, sakit tangan, semua ada... tapi puas hati sebab buat sendiri...
sendiri bikin maaaa, so kalau ada jahitan yang tak berapa nak kemas tu faham2 la.. tukang jahit instant nihh...
jahit pun once in a blue moon, time baju koyak, butang tercabut je.. hahahaha
tak sabar nak tunggu veil ni siap... ^^



>
>

August 14, 2012

bunga telur rojak


+


=
hasilnya???
rojak sudah.....


>
>

August 10, 2012

Tak Ada Makna Cuti Ituuu!!

Arghhhh!!! perasaan bercampur2, tensen+bengang... petang tadi dapat tau yang ada lagi cuti berganti diluluskan KPM... so sekarang, kalau sekolah nak, boleh mohon untuk cuti berganti hari Khamis dan Jumaat...  bengang sebab cuti khamis ke jumaat ke, tetap kena balik jumaat... nampaknya makan jem la nanti dalam keta... T___T


Kena balik Jumaat jugak sebab petang khamis tu ada program berbuka puasa peringkat sekolah anjuran PIBG.. Berbelah bahagi sebenarnya.. antara nak kesiankan orang lain dan diri sendiri... sebab kalau ikutkan dah 2 orang amik cuti dan konpom tak ada hari khamis tu.. so tenaga kerja dah short 2 orang.. tinggal la 7 orang.. kalau saya pun balik terus lepas sekolah tu.. tinggal la 6 orang kakitangan sekolah... tapi kalau tak balik terus dan join, diri sendiri lak kesian, terpaksa mengharungi jam dan entah berapa lama lak perjalanan balik... hukhukhuk...

Rasanya, kemungkinan besar GB tak ambil cuti berganti hari khamis tu... tapi kalau dia amik camana ehh?? kenapa la KPM tak plan cuti ni dari awal, sedangkan yang cuti Aidiladha haritu dah ganti awal2 bulan 4 lagi.. bila buat secara adhoc macam ni, perkataan menyusahkan+menganiaya tu sikit2 ada kebenaran.. bila tengok post cikgu2 kat seberang laut kat FB, kesian pun ada, memang patut mereka komplen.. contoh paling dekat, MBB.. cuti Khamis ke Jumaat ke, dia tetap akan balik Sabtu.. nak beli tiket, harganya memang confirm cekik darahnya..

Nanti mesti ada yang hentam cikgu, bagi cuti bising, tak bagi pun bising... bukan tak bersyukur kerajaan bagi cuti,  syukur sangat, walaupun berganti.. cuma rasanya baiklah dimaklumkan dan dirancangkan lebih awal.. itu sebaik-baiknya... Sabo je la kan... SYMP kannn.... >...< 

>
>

kad kawin yang real

merelease kan colour kad kawin sebenar... sebab design dah reveal dah dalam entri ni 



kad ni dapat di tangan pada 02 Julai lepas..
Ann owner IdeaGrafik hantar pada 30 Jun pada Fara.. tapi saya amik isnin almaklumla, jauh juga nak ke Teluk Intan tu...


p/s: sepatutnya time ni baru sibuk dengan tempahan kad, tapi saya punya dah settle awal-awal lagi, kalah orang nak kawin bulan 8, 9.. tapi sangat bersyukur sebab takde la berkejar sangat sebab banyak yang settle sikit-sikit... :))...  boleh dh kot nak tulis nama.. hikhikhik... sape nak, tinggal address.. :)

>





>

August 9, 2012

oh! my pupils....

Seriously sekarang rasa nak cuti yang sangat panjangggg.... kalau pergi sekolah tu, tertunggu-tunggu waktu nak balik je.. mesti korang rasa dan terdetik; tak baik kan seorang cikgu berperasaan macam tu... Xpe, saya tak marah pun, sebab saya pun rasa macam tu.. betapa tak baiknya saya, gaji dapat...sepatutnya kerja pun haruslah sepenuh hati la kan..  

Saya ikhlas mengajar (walaupun akan ada orang akan claim balik, ikhlas itu subjektif, tak dapat diukur dan sesuatu benda yang tak nampak di mata) tapi sejak masuk penggal kedua, saya rasa tak ada kepuasan dalam kerjaya.. kenapa?? entahla... banyak faktor.. cuma sikit ralat sebab paling ramai dalam sesebuah kelas saya ajar pun 6 orang murid je, opkos dorang dapat attention cikgu tapi kebanyakan murid macam takde motivasi untuk belajar?? ke saya yang tak cukup memberi diorang motivasi?? aduhhh, mana boleh salahkan murid, salah cikgunya la kan.. tak pandai mengajar.. sebab tu budak asik tak siap keje sekolah je.. tiga subjek ajar, tiga-tiga tak siap.. hari-hari lak tu.... seb baik 3, kalau sume enam-enam subjek tak siap, sedihh+pengsan cikgunya.... T_____T


Tension sebenarnya pikir macamana nak betulkan balik attitude murid-murid.. tak boleh nak lepas tangan walaupun mulut dah berbuih tahap nak sawan.. sebab dorang masih kanak-kanak yang tak dapat nak berfikir dengan baik.. macam-macam teori ngan kaedah mat salleh dah guna, tapi hampehhh.. cabaran sekolah rendah macam tu.. sek menengah lain pulak cabarannya kan.. 

Stop blogging sal kawin, jom brainstorm camana nak brainwash kanak2 riang kat skolah tu... adehhhhh... nanti PPD tanya, dia tak tanya masalah murid, dia tanya masalah cikgu.. huhuhu

p/s: budak2 yang dapat full support dari parents, ingatkan dan check homework dorang, memang sangat bermotivasi untuk belajar berbanding dari mak bapak yang lepas tangan fully pada cikgu.. kesian kalau kelas sampai 30-40 orang, peluang nak dapat personal attention guru tipis, balik rumah, parents pun tak hirau... dalam hal ni murid saya lagi bernasib baik tapi lain pulak masalahnya kan..

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa