LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label 2nd Pregnancy. Show all posts
Showing posts with label 2nd Pregnancy. Show all posts

June 27, 2015

Cara Aqid


Cara Aqid untuk tdo.. Hisap jari.. Dulu2 ingatkan dia lapar, tp bila offer breast dia xnk.. Lama2 br perasan dan tau cara dia tuk self soothe dan layan untuk tdo.. Comel betul dgn bunyi yg sampai luar bilik boleh dgr.. Hahaha..

June 24, 2015

Alkisah second delivery..

Jumaat, 10hb april: hari last kerja.. Balik kg hari yg sama jgk sebab dah buat app dengan doktor 12hb tuk induce.. Kenapa nak induce sedangkan tak ada pape masalah? Sebab sy nak MBB ada kat sisi waktu delivery. Perak-Kelantan dlm 6jam lebih dengan jalan corner gaung kiri knan yang mana sgt bhaya tuk drive dalam keadaan kelam kabut.. Itu pun klau dpt seru nk beranak siang hari, tp klau dpt seru malam lagila bahaya kan.. Pada masa yg sama gerun fikir nk beranak induce, walaupun ayra dulu doc masukkn pitocin jugak tuk cepatkan bukaan.. Jadi akternatif yang ada cuma pujuk baby supaya keluar on 12/4..
Malam tu memang kerap sangat buang air kecil.. Dlm pukul 3pg, mula rasa senak perut.. 

Sabtu, 11hb April: senak perut mula bertukar kepada rasa macam senggugut.. Masa tu mmg dah tau yang rasa sakit tu contraction.. Plan nak g terengganu cancel sbb takut pape jadi masa otw.. Sempat lgi tu plan nk g trg.. Hahaha..sbbnya xfikir pun akn beranak on date of appointment sekali lg.. Tu yg galak nk brjln.. Tp masa tu xmonitor pun contraction berapa jarak masa dia.. Tp sbb pasti yg bkn setiap 5 minit tu yg berthn lagi tu.. Bila bagitau MBB dia ajak g hpspital, tp sy yang taknak.. Sebab xmau terperuk kat hospital lama macam ayra haritu..
Petang tu ngajak MBB g pekan Kuala Krai, cari pad herba incase klau bersalin malam tu.. Balik tu sempat nyinggah pasar malam.. Gigih sangat ioll jalan dalam tahan contraction.. Bila cntraction dtg, berenti jalan jap, lpas dh reda baru sambung lg.. 
Mlm dlm pukul 8 check tengok dah ada cebisan darah so terus ajak MBB gi KBMC.. Yang kelakarnya, dua kali beranak, dua-dua prjalanan ke hospital ada roadblock.. Dlm pukul 10, daftar dan terus masuk labour room.. Psg ctg n check ve, baru 2cm dan admit ward dulu.. Masa tu sempat lg misi bagi nasihat, kalau sakit terus datang lainkali sebab ni dah second pregnancy, proses delivery memang dah cepat xmcm first.. Tp sy senyum jela. Sebab sy yakin yang memang xakan bersalin mlm ni, just trust your body.. Masuk wad, agak kecewa sikitla sbb bilik pakej tu sempit, masa ayra dulu trpksa upgrade sbb bilik xada yang kosong tp sbab sakit, xsempat nk pikur tuk upgrade, esokbya mnyesal.. Haha.. Mlm tu around 12.30am, request ubat tahan sakit sbab memang tak boleh tdo.. Tp ubat tu mcm xbagi effect pun.. Sakit berkurang sikit sangat n xtahan sampai 5-6 jam pun.. 

Ahad, 12hb April: By 3pm, dh kawad satu bilik sampaila ke pagi.. 6.30 pg bukaan baru 3cm.. Aduii semalaman pun baru naik 1cm.. Sakitnye tu mcm dh 5-6cm lak tu..
Pagi tu breakfast dan layan contraction yang sangat kuat.. sampaila pukul 9.30 camtu misi dtg check ve.. Siap tnya sakit ke x sbb xde pggil dorg pun.. Baru 4cm oii ingtkn dah 7-8 haha.. Masukla labour room dgn MBB.. Pasang ctg dan branula.. 



Tgk time masa tu ngam-ngam kul 10.30pg.. Time contraction dtg, mmg xtau nk tafsir mcm mana.. Mmg sangat sangat sangat sakit.. Sampai tgk bacaan mesin ctg pun nurse naik plik dan ingat mesin tu rosak.. Masa bukaan 5cm, mintak ubat tahan sakit lg tp mcm smlm xrasa ubat tu berguna pun.. Tahan jela kan, masa dalam 7cm camtu, air ketuban pecah dengan sendirinya.. Sampai bkaan dah 8 ke 9 cm xingat mmg dah xtahan, suh MBB panggil nurse dan doktor.. Doktor n nurse masuk, duduk dan amik tmpt masing2.. Masa ni mmg rasa mcm dlm drama..mcam robot pulak tgk msg2 amik tmpat.. Hihi.. Alhamdulillah 2x push, selamatla melahirkan Aqid Aryan Muhamad Syafik pada jam 1228 dengan pengalaman yang sgt berbeza dengan kelahiran Ayra Arissa.. 


Kalau nak buat perbandingan, Ayra dulu sebelum nk bersalin tu mmg masuk pitocin dan ketuban dipecahkn, sakit pun bearable sebab dia bertambah sikit demi sikit.. Tapi aqid, sakitnya memang terus datang kuat walaupun tempoh dlm labour room cuma 2jam je bnding dengan ayra 7jam.. Beranakkan Ayra mmg kna episiotomy tapi Aqid, dapat 1st degree tear.. Hihi... 2 pengalaman yg totally xsama kn.. 

Apapun Alhamdulillah dua2 selamat. Aqid pun sihat dan makin hari makin bambam.. 

2bln dah pkai bju 6-12 months nak oiii..,

April 15, 2015

The little pie




Alhamdulillah.. Selamat melahirkan Aqid Aryan bin Muhamad Syafik pada ahad 12/4/15... Tepat2 on 38w pregnancy sama mcm ayra dulu.. Hihi..  Klau ada kesempatan, kita story mory kisah bersalin plak ye.. 

April 8, 2015

37w update

tinggal 2 hari je lagi kerja sebelum mula cotiiiiiiiii..
yiiieehaaaaa.
xlarat da nak bawak perut..
this time amik cti 3 bulan..
memikirkan sebab nak handle 2 orang sekali..
plus puasa pun dah dekat kan..
nerves x nak beranak?
ahaaa, i have no answer for that question actually..

pic scan kat bawah ni sebenarnya masa 34w.. biasala peram memeram skrg dah jadi habit..
seyes mood ke laut nak update blog...










next update??
mungkin selepas bersalin nanti.. hihihi
take a good care ye friends
doakan saya supaya dipermudahkan...

>
>

February 21, 2015

scan 3d second baby

Hampir 2 bulan memencilkan diri... haha.. mood blogging ke laut uolls..
last post sal gender baby kan... 
memang betul tekaan anda semua..
kali ni insyaALLAH, adik Ayra, boboiboi lak..
Alhamdulillah...

Kali first scan 3d memang dah nampak, yang kat bawah ni dah 3rd scan dah.. 
tu yang jelas je bebird dia. hahahha...
kali ni checkup kat swasta je.. tp banyak drama betul kali ni.. citer lain kali la yer.. hihihi







amacam? sama x ngan Ayra??
hihihi....



>
>

December 7, 2014

Boboy ke gegurl?




Gegurl ke boboy? Ce teka.. :)

October 14, 2014

13weeks

Kalau counting ikut apps, mggu ni dah 13weeks of pregnancy, and yet, sy blum lg buka buku merah.. Kwang3x... Huhu.. Bukan xbersemangat dengan this pregnancy, tp kesibukan plus mcm-mcm hal membataskan keseronokan tu..

Belum campur mabuk yang lebih extreme banding past pregnancy.. Sekarang ni dah rasa ok sikit la.. Sebab dah entering the second trimester kan.. Alahan kali ni rasa teruk sikit sebab klau masa mengandungkan Ayra cuma tak boleh makan nasi dan start pening2 lalat mulai pukul 4ptg keatas je.. Kali ni memang langsung tak boleh masuk dapur, tak boleh bau busuk2 dan makan sebarangan benda.. Nasi boleh makan, tp kalau rasa tak lalu atau tak leh terima, janganla makan sebab pengakhirannya mesti dalam lubang toilet.. Huhu.. Tp plg pelik, benda-benda yang mengidam pun semua endingnya kat toilet.. Tak makan kang teringin.. Huhuhu... 
Still, start pukul 5 keatas akan start sesi mual dan adegan muntah-muntah.. 

So hampir 2 bulan ni, MBB la yang jadi mr chef.. And jaga ayra fully bila dah ptg sampaila dia tido waktu malam.. Plg seksa bila nak ke toilet, sebab kena lalu dapur.. Bersabar jela MBB melayankan perut bini dia yang xberapa nak ok ni..  Sekarang ni dah bole masuk dapur dan masak cuma bab makanan still kena jaga.. Kalau rasa xkena dengan selera memang sy takkan makan.. Nanti menyeksa diri je.. 

Ada dilema juga, nak buat routine checkup kat mana.. Samaada both swasta dgn govt, atau govt shj atau swasta shj..  Nk dekat mmg govt la.. Nak senang n cpt mmg swasta.. Or both lg puas hati.. Sy ok je ngan klinik govt, sblm ni pun fully checkup mmg kat sana.. Mmg puashati ngan kkia kt sini.. Cuma bila ada anak kecik, waiting time dia agak buat sy berfikir berkali-kali jugakla.. Even suami ada untuk jagakan.. Kena consider ketidakselesaan Ayra sama.. Kalau nak pergi time pagi kira macam dah buat kerja 2x, sebab rumah pengasuh Ayra dekat dengan sekolah, jadi saya kena pergi dan patah balik semula.. Dalam 30km juga tu perjlnn patah balik tu.. Dah buang masa, tenaga dan minyak kat situ.. Berkira-kira nak checkup kat swasta sebab biasa service cepat sikit la kan banding govt, lagipun, suami dah ada untuk hantarkan n temankan walaupun jauh sikit.. Cuma masih ragu-ragu sebab hospital private kat sini baru je buka.. So xde benchmark lg service dia macamana.. Huhuhu.. Pengalaman gi confirm pregnancy haritu pun xbest n xpuashati lgsg.. Tp mgkin ada silap sy jga kot.. will story bout that later... Haihlaaaa... Sebenarnya kdg2 benda tu bkn complicated sgt pun.. Diri sdr je yg suka buat benda2 ni rumit.. Hahaha... Kalau end of this week still xdapat keputusan, sy gi jela buka buku merah tu dulu.. Sebelum kena marah dengan misi sbb buka buku lmbat.. Tah- sekarang ni pun klau gi dah kena marah...Hihi.. Salah sendiri tadah telinga je laa..



August 25, 2014

Another one to pop out.. ALHAMDULILLAH..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa