LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

November 11, 2014

Terkena gangguan

Alkisahnya, lately Ayra memang meragam sangat.. Bila dah nangis, macam kena sawan tangis, tak berhenti dan lama lak tu.. TPi paling memuncak masa lepas balik KL haritu la.. Makin menjadi-jadi bila dah malam.. Hari selasa malam rabu tu dia dah ngantuk sangat2 tapi bila bawak masuk bilik untuk menyusu terus dia meraung2 nangis.. Dan xmau dengan orang lain.. Nak dukung, letak pun takmau.. Last2 decide, mesej ibu dia tanya area kampung tu sape yang pandai berubat.. Lepas dh tau, trus gi walaupun dah hmpir pukul 10.. Sebab takut malam tu melarat tak dapat tido nanti.. Dahla keje esoknya.. Kesian kat dia lagi tak berenti nangis..  Bila smpai tgk rumah dah gelap.. Bg salam pun xberjwab.. Bila nk teverse keta nak blik br dgr bunyi pintu buka.. Mayb sebab hujan, xdengar..

Ustaz tu bagi air yang dibacakan ayat.. Dan suruh sapu di sendi-sendi, renjis di bilik dan tempat tidur... Dia cakap biasala baby matanya blum dihijab.. Mungkin ada benda yang dia nampak dan ganggu dia.. Dan pesan, kalau xok lagi, nanti bawa garam ke rumah dia.. Malam tu, okla.. Cuma terbangun sekali dan ayra xmau lagi duduk bilik tu.. So tidur luar je.. Dengan tokma dia pun dah mau.. Sebelum ni memang taknak langsung... 

Agaknya, lepas ni memang nk kena panggil ustaz tu tengok-tengokkan rumah.. Korang pernah kena x?

November 7, 2014

Clinging Ayra

Sejak2 nak dapat adik ni, dia memang suka sungguh berkepit dengan mummy.. Dan always mintak dukung.. Kdang2 nk masuk toilet pun jadi masalah sebab memang tak boleh mummy xde dpn mata.. Maybe dia dapat rasa yang dia bakal jadi kakak kot... Kadang2 rimas juga, tp bila pikir2 balik, kesian dia... Tu jela cara dia nak bermanja dengan mummy dia.. Dahla sekarang dah kurang nak mnyusu... Adakah sebab sindrom yang sama????

Cendol Bakar Kuala Selangor

On the way balik dari Cheras haritu, singgah drivethru cendol bakar ni.. Dah 3x lalu xdapat merasa je.. Asyik ramai orang sebab masa weekend.. Balik haritu, isnin.. Orang keje, so memang takde orang langsung..


MBB amik cendol VVIP, ma amik cendol pulut tapai, abah amik cendol pulut durian.. Me? Xbeli sebab mmg xsuka makan cendol but at the end, menyesalllllll gilaaa... Cendol dia mmg sedap.. Rasa semua cukup.. Sampai Ayra pun hisap cendol daddy dia sampai tinggal serdak2 cendol dan pulut yang tak boleh masuk straw je.. Sentap daddy dia senan mummy & ayra yang minum banyak... Memang terbaikla cendol bakar ni... Recommended sangat2.. Padanla famous kan... Nanti nak datang lagi.. :)

November 5, 2014

Berat & line kuning

Okehh, seperti dijangka, next checkup smlm, berat Ayra dah jatuh ke line kuning graf.. Means termasuk dlm kategori kurang zat makanan.. Expected but unexpected..  Expected sebab dr instinct mmg rasa cam berat dia naik tp tak banyak.. Naik 100g je..  Unexpected sebab Ayra memang sangat suka makan.. Nasi pun bersenduk2, rasanya time tido je mulut dia tak mengunyah.. Yela, tido pun leh lagi bangun kul 3 pg nk makan.. So memang rasa pelik kenapa berat dia susah nak naik.. Nk kata bagi jajan atau mknn yg xberkhasiat, bnda tu kdg2 je.. Sbb dia mmg suka mkn buah, nasi, roti dan terbaru telur..

Tapi korang faham la bila gi KKIA, ape yang jadi kannn.. Gaya dorang judge tu macam seolah2 kami xbagi anak makan dan biar je anak tu.. Adoiiiilaaaa.. Susah bila explanation kita dorang tak mau dgr..  Macamla berat tu dalam kuasa kami nak kawal.. Dah explain da Ayra suka makan, tapi dia ni memang jenis aktif, Diamnya bila dia tido je.. Peringkat usia macam tu mmg la kan.. Melasak je keje.. Sampai sekarang ni, tidur pun sekali sehari je.. Waktu yang lain memang main.. Sebab tu rasanya makanan xsempat nak jadi lemak... Lagi satu sebab genetik pun ya, ikut daddy dia.. Jenis yang kurus cekeding je.. Bmi xpenah normal.. Haha.. Pun kna amik kira jugak kan.. 

Bila google pasal masalah ni, mmg bnyk juga kes mcm Ayra.. Lega sikit bila tau yg ada pakar yg gtau, as long as budak tu aktif, xdelay growth n perkembangan, jarang sakit, they should be ok.. Berat bukannya main indicator pun... Sama macam pendapat saya.. Sebab Ayra suka makan.. Kalau dia xsuka makan barula saya risau.. 

Paling sy tak boleh terima, siap suruh saya stop bf Ayra lagi..  Dan ganti dgn formula (plis, i don't judge moms yg bg formula, dont misunderstand, saya pun penah bagi Ayra formula)... Why??? Sbb dia ckp susu sy dah xleh tampung keperluan dia dan bahaya untuk saya nanti.. Tak boleh tampung tu mmgla sebab above 6months mmg dah kena ada mknn pelengkap juga.. Bukannya saya bagi susu semata pun.. Yang saya tau, bahaya tu if and only if ada pendarahan pada pregnancy, klau tak, it shud b ok to breastfeed.. Kalau nnt baby dah kuar, nk tandem nursing pun boleh kan., (correct me if i'm wrong) bila saya cakap macam tu, teragak2 pula nak explain.. Bukan sy xtry bg formula, sy ada try bekalkan, sbb sy stop pumping masa bulan 8 haritu lagi.. Tp masalah utamanya Ayra xmahu formula.. Mmg dia xminum lgsung ibu dia cakap.. Susu mummy dia sedap sangat kot.. Xkan nk paksa jolok2 suh minum lak kan.. Nanti feeding time dah jadi sesuatu yang ngeri lak kat dia.. Lagiiii susah.. Kadang2 rasa nak je suh dia try bagi sdr, baru dia tahu.. Ingt kita menipu gamaknya.. Pelik bila, polisi menyokong penyusuan susu ibu, tp the staffs sebaliknya.. 

Sejak semalam, memang dah nekad, pasni checkup Ayra wat kat swasta.. Kadang-kadang nyampah, bila soalan sama dan tuduhan sama macam pita kaset je duk main kt tlinga ni.. Please laa, advice tu perlu but dont judge.. bkn nmpk dan tgk yang luaran je.. Pertimbangkan la faktor2 lain.. Listen to the patient, bknnya patient je yg duk listen.. Sama-sama la.. Mak bapak mana yang taknak anak dia chubby oppss tapi bukan obes ye.. Bukannya kami xberusaha langsung pun, lebih daritu duk sumbat makanan hari2 kat Ayra tp dah berat dia xmau naik.. Yg ptg kami dah usaha..  Selebihnya memang ketentuanNYA.. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa