LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label DIY. Show all posts
Showing posts with label DIY. Show all posts

November 3, 2012

in progress.. packing doorgift

cuti hariraya aidiladha, atau lebih tepat hariraya tu sendiri dimanfaatkan dengan membungkus doorgift


terbahagi kepada 4 stesen..
stesen 1; achik n abah mengeluarkan tupperware dan letak penutup
my station; sesi tampal-menampal tag pada tupperware..
stesen 3: angah setting paperbag dan  adik lelaki buka bekas telur
stesen 4: ma masukkan tupperware, gula-gula dan bekas telur dalam paperbag
tak banyak pun.. dlam 400pcs je.. sebab nak settlekan yang ada tupperware dulu
lepas siap, sakit belakang.. kemudian masing2 terlentang, tido kepenatan..
 hohoho horlicks sungguh..


bila semua bangun petang tu.. sambung balik kerja..
kali ni bukak bekas telur yang berbaki 800++
bukak je, telurnya nanti 2hari sebelum majlis baru boleh masukkan..



Sebagai upah, bawak awok2 yang terlibat makan Kepsi.. kepsi je yang den mampu.. hahahha..

Esoknya, saya tiga beradik perempuan telah mendeco dan meletak barang hantaran dalam akuarium hijau putih saya tu..
pic mana???
nanti lepas usai majlis, saya review okehh??


si tabby pun menyibuk jugak.. muke tak puas hati takdek orang layan dia..


>
>

October 29, 2012

gubahan hantaran~~

pernah review projek ni  dalam entri ni [SINI]
gubahan hantaran buat sendiri je..
semuanya gara-gara kisah masa e-day.. citer penuh kat [SINI]
serik oiii...
plus, saya ni memang nak berjimat pun.. hohoho.. erkk,  cakap jela kedekut nak keluar duit kan.... :p
hehe, takla, bila buat sendiri seriously memang banyak jimat
daripada tempah.. betul3.. tak tipu pun..
berbanding dengan tempah haritu, tempah makan kos lebih rm4++ untuk 7 dulang...
manakala untuk 9 dulang buat sendiri..
habis around rm2++..
jimat kan??
hasilnya???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




hasilnya takde la meletup sangat pun..  sebab sedar diri bukan kreatif sangat pun.. T___T
tapi sebab buat sendiri, rasa puas hati gila-gila..
;)


>
>

October 14, 2012

Frame Gambar

Frame sudah dibeli..
jeng! jeng! jeng!



Apa mau buat dengan ini frame???
heheheee, yang ni saya betul-betul nak cilok idea ex-b2b nora
tang yang letak frame di meja makan beradap tu haaa..
yang lain tak mampu nak tiru .. dah memang dasar pemalas pun.. hihihi..

kredit pic:  http://norapurplebridez.blogspot.com
cantik kan??
errr..  tapi saya tak mampu nak wat secantik ni..
saya olah ikut cara saya yang tak kreatip je la nanti...
2 frame lagi ingat nak letak dekat guestbook corner/counter..
jadi ke x, wait n see la.. 
hohoho cuak weh!!

>
>

September 30, 2012

veil dah siap

veil pun dah siap dijahit manik..
cerita pasal veil [DISINI]
sama dapat dengan baju..
cuma baju sampai pagi,
malam tu plak kawan dengan isteri dia datang hantar veil..
tengok outcome dia,
memang puas hati sangat-sangat...
berbaloi rasa menghadap sampai muak veil tu tampal lace dia..
bila jahit manik, lagi la... errr walaupun bukan saya yang jahit... ;p

dari camni dah jadi.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
taraaaa!!!!


saya memang request guna pearl.. nak yang pelbagai saiz.. dan mintak akak tu main warna pearl tu..
yang lain saya serah pada dia nak buat macamana..
asal cantik..



selain pearl; akak tu jahit manik di sekeliling kain bahagian depan muka kain..
yang bahagian keliling tepi lain yang bentuk U tu, saya memang cakap tak payah jahit manik.. cukupla tu kan. nanti mabuk dengan manik je..
yang atas kepala ni pun dah berat gila..


upah akak tu amik 65 inggit..
 memang murah sangat... sebab saya budget rm70 ke atas..
hihihi.. rezeki... =)

>
>

September 24, 2012

Brown Paperbag

dalam entri INI
saya dah story pasal beg untuk doorgift ..
saya guna brown paper bag..
alkisahnya DIY la konon-kononnya kan.. hehehe


last2-last sangkut kat printer tu sebab brown paperbag ni tebal..  kalau yang putih rasanya nipis sikit... 
tapi yang ni memang keras.. dia tak boleh nak rolling kat besi paper fed..
mula-mula jumpa penyelesaian, iaitu kena sumbat kertas secara manual dari belakang printer.. tapi lambat.. nak kena buat satu-satu.. dan ada jugak paperbag yang rosak kalau salah masuk..
atas sebab-sebab diatas + taknak printer rosak,
makanya keputusan telah diambil untuk menyelesaikan saki baki paperbag yang belum diprint dengan cara
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 print atas kertas warna je ..
pastu tampal atas brown paperbag tu..
2x kerja.. tapi lagi kemas berbanding dengan printing
sebab kadang2 comot kena saki baki ink..
sekarang paper ni ada 2 jenis
satu printing direct
macam bawah ni


dan satu lagi cam bawah ni..

ni dah siap letak doorgift pun.. ngam2 kan.. =)
apa nak buat kan..
cempedak dah jadi nangka.. hihihi
pape jela.. dua2 comel.. [perasan] :p

>
>

September 11, 2012

inai




adore these henna designs..
irma hasmie punye...
cantik kan?
simple je..
 harap2 jadila nak wat pattern ni time kawen nanti.. :)


>
>

August 15, 2012

veil~~~


veil yang disiapkan sepenuhnya oleh saya... errrr setakat ni la.. veil ni dah selamat berada ni tangan isteri kawan.. nak jahit pearl lak... bagi bling2 skit..
jenuh, sakit tangan, semua ada... tapi puas hati sebab buat sendiri...
sendiri bikin maaaa, so kalau ada jahitan yang tak berapa nak kemas tu faham2 la.. tukang jahit instant nihh...
jahit pun once in a blue moon, time baju koyak, butang tercabut je.. hahahaha
tak sabar nak tunggu veil ni siap... ^^



>
>

July 13, 2012

Sneak peak veil brtandang..


1st phase siap.. Pttla mhl klau tmph.. Ssh n rumit sbnarnya nk buat.. Sblm ni mati2 ingtkn sng je..  Yela..  sebab jahit jelujur je kn...  Huhu bila dh buat sdri br tau senang ke susah.. 
bila la nak siap nehhh
><


Published with Blogger-droid v2.0.6

July 9, 2012

next project preview




apekahhh?? stay tune...




>


>

June 11, 2012

Projek DIY: teaser




my next project..DIY bekas hantaran..
buat sendiri la senang :p
adik-adik yang suggest, mulanya nak suruh dorang je buat sebagai aktiviti cuti sem, tapi tetiba je terexcited buat sendiri..
hehe, antara sebabnya; hantaran spoil masa E-Day + rasanya lagi jimat kalau buat sendiri...
dah 80% siap dikerjakan masa cuti berbaki 3 hari, hari tu.. untuk enam dulang/bekas.. 3 je lagi KIV sebab barang makanan. so kena hold dulu la
terpaksala mengkreatifkan diri sambil mencedok idea dari majalah..
asal cantik dimataku sudahhh.. hihihi
siap melecur tangan ngan kaki kena glue gun..



next project pun sama, ada kejadian disebaliknya yang membuatkan sy frust.. nantila citer dalam next entri (dah berapa kali next entri daaa.. sori, my bad.. kekangan waktu+mood swings ;p)
  so decide untuk DIY sendiri veil.. hahaha mampukah???



veil ni baru je proses menggunting kain supaya dapat bentuk ala-ala veil walaupun tak berapa nak veil.. hahaha, 
sanggup pergi Jakel ooo nak cari lace matching baju kawen dan kain untuk wat veil ni.. 
saya beli kain chiffon crepe.. pricy skett, rm48/meter... 
sebenarnya kalau ikutkan hati, nak je rembat yang chiffon rm15/meter.. 
hahaha, tapi advisor tak approve.. T__T..

hasilnya??
nantikan...


>






>

April 3, 2012

hasil makeover+DIY

okey, kelas saya hampir siap.. sebenarnya taktau hampir siap tu merujuk kepada berapa percent yang dah siap.. tapi langsir dah ada... hehehe.. DIY je sendiri je.. tak ada jahit-jahit.. potong, cucuh api, ikat pada kayu dengan cable tie, lepas tu gam bunga.. siappp!!..




alas meja pun DIY jugak.. takde jahit2.. cucuh api keliling kain, tembak dengan stapler gun.. kemudian letak renda dan bubuh plastik...
bunga tu pun gubahan saya sendiri.. hahahaha, kalo buruk gelak dalam hati je k... =p



untuk board kat depan ni, pun ada kisah disebaliknya.. sebab saya nak kain pink, teragak-agak mentor saya nak belikan.. hehehe... semua yang letak kat notice board ni buat sendiri tau.. nak-nak jadual waktu tu.. lenguh...




ni hasil kerja budak2 tahun 1... target dorang.. tak sempat lagi nak letak gambar dorang kat tengah2 tu.. cikgu bz.. haha..




border bahagian ni letak renda sebab kain tu tak cukup, atas bawah lompang..  satu pilihan yang bijak rasanya hitam+pink kan... sudut subjek ni tak siap lagi.. banyak kosong lagi...huhuhu, tak berapa rajin nak buatnya.. yang BI tu pun buat sementara je sebab nak tunggu cikgu sebenar isi bahan..  abaikan penyapu tu ye..



benda gantung-gantung dekat siling ni pun mak oi.. menguji kesabaran... sebenarnya ABC je.. tapi memang berdebu putih jugak muka dengan tudung hari pasang tu.. sebab cat putih dia tebal.. jadi dia tak lekat bila salotep.. kena kikis dulu... ni pun dah ada 2-3 yang cabut..




wording motivasi kat atas tu pun sakit tangan nak boleh siap  5 ayat... sepatutnya nak buat SAYA MURID BAIK, SAYA PATUH SURUHAN ALLAH, SAYA IKUT AJARAN NABI, SAYA SAYANG IBUBAPA, SAYA DENGAR PESAN GURU, tapi last-last sebab penat, saya tak buat perkataan SAYA kat depan empat ayat tadi, kecuali dekat yang SAYA MURID BAIK... hahaha.. lenguh tangan oiii potong styrofoam tu... hihihi


meja SEBELUM.....


tangga yang banyak menolong kerja2 memanjat dibelakang...

SELEPAS... 
pun guna stapler gun.. nanti ingat nak tambah renda kaler shocking pink.. hihihi.. tu pun tadi baru siap buat 3 meja... esok lagi 3 meja.. cahiyookkk




dah nampak macam kelas diraja dahhh.. langsir kuning, alas tepi meja pun kuning... =)


keseluruhan kos agaknya kalau kain sahaja dalam RM100.. bunga RM50.. lain-lain material macam styrofoam, eva foam, kertas etc dalam rm50..  agak berbaloi rasanya.. kalau upah jahit, lagi mahal kan.. kalau kelas saya berubah tahun depan, saya akan angkut kayu langsir dengan meja2 ni sekali.. hihihi,



last sekali... inilah madu dengan racun 1B.. hehehe... degil +buas.. nasib baik 6 orang je... tapi dorang nyanyi lagu besday kat saya semalam.. hehehe..

>






>

makeover+DIY

   


transformasi kelas tahun 1... nantikan hasilnya... =))








>



>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa