LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

February 29, 2012

semoga Hazreen selamat

memohon semua rakan-rakan yang mengenali Hazreen Ariffin, rakan PISMP IPG Dato' Razali Ismail supaya mendoakan kesihatan beliau yang sedang tenat di HUSM Kubang Kerian...


p/s: sangat terkejut dengar berita ni... langsung tak boleh buat apa-apa...speechless...  sesungguhnya ALLAH itu maha berkuasa... sekelip mata je boleh buat bila DIA berkehendakkan sesuatu tu terjadi...   

>
>

February 26, 2012

handbouquet: brooch atau kristal?

ohhhhh..i adore this...

this one pun cantik kaler dia....
this one also

kredit all brooch handbouquet pic: tassel brooch bouquet



Tengok yang ni pulak......

'
yang ni pun nak juga! 

 

kredit all crystal handbouquet pic: shajaratul design

haaaa... cantik kan..... mesti korang sume dah tau yang kat atas tu brooch handbouquet... memang unik dan cantik.. harganya pun 'wow'.... yang bawah ni handbouquet kristal..  rasanya harganya lebih kurang je dua2..
hati ini teringin sangat nak handbouquet brooch tu.. especially kaler pepel tu.. 
yang saya letak kat atas ni boleh sewa, pun boleh beli kalau nak, custom made pun boleh.. contact je the owner... =)   saya lak cane??? nak beli rasanya macam tak perlu sangat, apatah lagi nak suruh buat custom made.... huhuhu... kalau jadi, sewa je la... T_____T  jimat... 

tapi kalau tak dapat handbouquet brooch, dapat yang kristal pun ok gak kan.. berkenan dengan kaler pepel pink dan pepel silver tu...
hahaha sebenarnya semua saya berkenan.. sebab tu letak gambar semua.. kalau berkenan satu, letak gambar yang tu je.. =P...
kalau tau dekat MBB ni mesti dia geleng kepala.. hihihi... sabo jela dengan makwe dia ni kan... hahaha...
dah ada dah keputusan nak yang mana.. nantila reveal.. =)
kalau nak tempah atau sewa, korang klik aje link kat kredit pic tu ye... 
adios



p/s: ingat quote mana tah yang cakap "invest on the marriage not on the wedding day" true indeed right... 

>




>

February 25, 2012

photographer kedah

ok, miscommunication pertama dah terjadi antara saya dengan si DIA... huhuhu.. benda ni berkaitan dengan OP untuk majlis sebelah MBB... minggu lepas sebenarnya dah decide dah nak ambil OP mana.. jadi saya serahkan kepada MBB untuk deal dan settlekan.. saya namakan sebagai photog A ye.. sebab dalam cite ni banyak photog yang terlibat... hehe... tapi rupanya dia berfahaman yang setelah keputusan diambil, saya yang akan follow up.. adoi la.. tadi masa tanya baru tahu benda tu tergantung camtu je... bila tanya photog A  tersebut pasal tarikh available ke tak, memang dah ada orang book.. cuma A tu cakap dia boleh bagi senior photographer dalam team dia, dan dia akan edit gambar tu nanti..

Bila tanya keputusan MBB, dia cakap taknak sebab first hand picture tu yang penting, kalau raw material tak cantik, edit pun tak guna.. betul jugak kan... memang dalam satu company, tapi style dengan teknik sesorang tu berbeza, kalau A tu memang kami berkenan dengan cara dan style dia ambil gambar berdasarkan previous artwork dia.. hahah, pandai aje saya condemn padahal zero pasal photography.. ini komen berdasarkan mata  kasar yang buta photography yer, takleh amik kira seni photography.. so kalau ada photographer baca post ni, no offense k..


So satu pagi hari ni memang pulun survey photographer area utara... sambil on the phone dengan MBB.. susah juga bila nak cari yang kualiti gambar dia kena dengan budget yang ada.. yang cantik lebih budget lak.. dan yang murah pulak bukan tak cantik, cuma tak kena dengan taste kami style gambar yang diambil.. kemudian jumpa satu photographer B ni.. . kualiti menarik, under budget kami... tapi bila kami follow up, nak deal untuk book, respons nya tak berapa ok... setiap pertanyaan tu agak lambat untuk dilayan... masa tu memang dah sampai tahap nak mintak no akaun tapi si B ni langsung tak tanya nama kami pun.. huhu bayangkan...

Kebetulan ada satu photog C ni reply saya punya quotation price.. sebenarnya C ni memang first choice kami selepas A tak available masa godek2 dan survey tu.. cuma sebab taktau price lagi tu yang KIV dulu... lepas tau, walaupun agak atas budget, kualiti gambar yang diambil memang superb (bagi saya la).. i like the tone, like the angle and the mood.. sume2 la..sementelah MBB pun fedup dengan B.. so terus book dengan photog C... C pun terkejut sebab kami terus book dan bayar deposit lepas tanya sebut harga dan sedikit pertanyaan... sebab biasanya dia bagitau memang client tengok2 dulu dan bincang2 dulu... heheh sebenarnya kami takdela cerewet sangat. cerewet bertempat.. kalau dah jumpa yang berkenan di hati, proceed je...lagipun amik iktibar pasal photog A.. lewat sikit je terus tak available tarikh tu.. maklumla.. hari yang nak dibuat tu minggu cuti sekolah dan hujung minggu pulak.. harusla cepat.. so inilah OP kami untuk majlis di Kedah...
............introducing..........
OP majlis bertandang ialah
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


NUZULTAUFIQART

contoh hasil tembakan beliau


NuzulTaufiqPhotos

NuzulTaufiqPhotos

NuzulTaufiqPhotos
kredit pic: nuzultaufiqart.com

nak tengok lagi atau berhasrat menempah nuzul taufik sebagai OP

sila ke

website : NUZULTAUFIQART



>





>

February 23, 2012

ucapkan terima kasih walau untuk benda kecil

Just a second thought.. manusia atau lebih tepat lelaki, memang susah ke nak berterima kasih? walaupun benda tu remeh@kecil, tapi kalau dah somebody help us, harusla ucapkan terima kasih kan.. atau wanita je yang touching lebih2? saya rasa nilai terima kasih tak sama dengan nilai kemaafan yang sangat mahal.. kemaafan kalau selalu diucapkan dan dimaafkan, hilang nilai dan eksklusifnya.. tapi jika dibandingkan dengan terima kasih, lagi banyak kita berterima kasih, lagi bagus kan.. even untuk small matter dan benda yang langsung kita rasa tak ada apa... malah yang tolong kita tu pun akan rasa dihargai... tapi jangan la pulak pegi ucap sampai setiap minit atau berpuluh kali kan..atau pada benda yang tak patut diucapkan... agak-agak la kan...... so frens, be grateful dan give thanks to those worthy... janganla kedekut atau berat mulut sangat ye... pesanan untuk diri sendiri juga.. adios....



p/s:  pun baru nak give thanks pada yang sudi baca blog yang caca marba ni... keep reading and  commenting ya.... =p

>
>

kematian tragis

Tengah sedih.. sebab tadi ma bagitau yang anak kucing mati.. tragis lak tu dia punya kematian.. jatuh dalam toilet.. sebabnya gara-gara maknya letak anak kucing tu atas bumbung.. so maybe dia nak turun, terus terjatuh dan lebih sadis masuk dalam air lubang toilet.. saya memang pencinta haiwan.. lagi-lagi kucing... kalau kucing mati sebab kena penyakit biasa la kan.. tapi bila terpikir betapa seksanya dia sebelum mati memang rasa sedih sangat... nak-nak last sekali saya tengok memang dorang baby lagi.. baru 2-3 hari lepas tanya ma, ma cakap bulu dia dah kembang... makin comel langsung tak sempat nak tengok sekarang.. dia dah mati dulu.. T____T.....

Pun takde langsung gambar dia sebagai kenangan... sabo jela...  dahla nak pelihara kucing kat sini satu kekangan.. yela kalau saya pergi kursus ke, atau tak terus balik Kelantan, taktau macam mana nak letak kucing tu.. so terpaksa la pendam hasrat nak bela kucing di rumah sewa... orang yang saya kenal sekeliling pun semua tak gemar dengan kucing... cuma sesekali balik jela dapat bermanja dengan spesies ni.. memang saya rasa satu kehilangan besar kalau kucing tak ada... nak2 yang memang jenis mudah rapat dengan saya dan aktif.. yela kucing ni pun ada tuan-tuan yang dia lebih suka.. macam saya jarang2 balik, memang kadang2 kucing takut dengan saya, lepas beberapa hari baru ok.. nak bonding tu takes time.. sebenarnya masuk ni dah kali kedua..  yang first dulu waktu tahun lepas, anak kucing tu mati kena campak dekat kera.. beberapa hari je sebelum saya balik... yang tu langsung la tak penah tengok sejak lahir, cuma dapat tengok dalam mms je.. adik hantar... yang ni sempat tengok masa cuti maulud aritu kejap.. tapi tu pun ibunya marah sampai sorok2 anak2nya.. maklumla baby lagi.. huhu.. asyik takde rezeki je nak tengok kecomelan dan keletah mereka membesar.. sedihhhhhh......T____T

macam ni la rupenya cuma kaler kelabu... oh, JIHO...

>

>

February 19, 2012

hadapi dengan senyuman

Rasanya sepanjang posting, minggu ni la yang weekends rasanya paling pendek.. rasa macam semalam baru  
Jumaat... tuptup petang tadi dah melepaskan MBB masuk hutan.... sebabnya, jumaat petang tu memang burn tak dapek nak bermesra bermanja bagai sebab ada majlis PIBG dekat sekolah... kemudian malam tu tido lepas sembang2... hari sabtu bangun memang kami bangun awal... Selalunya kul 6 dah bangun.. tapi kali ni MBB yang kejut.. biasa saya yang kejut dia.. kemudian pergi basuh baju dan ambil parcel (ok, saya beli barang online lagi... =p), kemudian beli makan tengahari, tak larat nak masak.. lepas makan, guess what, saya tido.. dan hanya bangun pukul 8 MALAM!!!... nasib baikla bendera merah kan.. kalau tak, amikkk ko nak qadha 3 waktu...

Tapi kira memang syok la tido sampai tak sedar hampir 7jam tido... penat punye pasal.... kemudian bangun-bangun settle pasal bunting dengan MBB.. kemudian MBB lak tertido masa tengah bincang2 tu.. adoii laa.. nak marah kesian dia, demam+selsema+sakit tekak last2 terus tido jela tapi sempat jugak merajuk dengan dia... hehe....bangun-bangun, alih2 dah ahad.. tak sambung merajuk pun pagi tu sebab dia sakit.. cian dia.. hehehe..  tapi dalam tu sempat lagi saya terlelap 2 jam... exhausted tak abih lagi.. cuma nasib baik sikit je sebab dia masuk lambat juga petang ni... ok la sempat juga sembang2, lepas rindu dulu.. =))

ok dia dah masuk dalam, so back to bored routine life... masuk minggu ni ada 3 minggu lagi sebelum cuti bulan 3... tapi ada 2X Jumaat lagi.. weeehoooo.. asyik counting days je kan... minggu ni pun rasanya akan busy.. sebab program perkasa penandaan kertas tahun 6 tak habis lagi... so esok memang saya akan pergi untuk subjek BI, Sains dengan MT rasanya akan dijalankan minggu ni jugak.. so kalau saya kena pegi, minggu ni pun direct 3 hari sampai petang...  bagusnya, hari saya akan berlalu dengan cepatnya.. yang tak ok tak ada kot... walaupun sedar yang rutin minggu ni akan sama dengan minggu lepas, tapi what to say and do?? HADAPI DENGAN SENYUMAN je...

time do flies fast whenever i'm with him....

p/s: rindu dekat fam kat umah.. huhuhu

>

>

February 18, 2012

pilih bunting...







ok saya tau masih terlalu awal nak tempah bunting.. tapi skang syarikat ni ada promo.. rm25 per bunting.. murah tak?
sekarang pening taktau nak design yang mana.. tolong pilih dan suggestkan boleh??
=)))



>

>

getting married conflict

Yes, the answer is yes... =).... sebenarnya taktau nak kongsi ke tak benda ni dalam blog.. cuma kalau tulis dalam blog nanti seksok leh tengok balik dan jadikan kenangan indah kan... selagi blogger atau kita tak delete la kan...setakat ni tarikh dah ada berdasarkan perbincangan awal, cuma tak berani nak beritahu lagi sebab akan ada perjumpaan family lagi untuk reconfirm the date.. kalau bagitau awal2, kang tak jadi, malu wehhhh.... nanti pun tapi takdela nak review the whole preparation...  sebab majlis kami nanti biasa2 je.. tak grand pun.. hahaha.. 

Book OP pun based kepada tarikh yang sekarang ni.. harap2 tak ada la perubahan nya nanti.. kalau tak, takut bertindih dengan job yang dia dah ambil, naya je... kalau kosong tak apa... 
sebab kenapa book awal2 OP? sebab perhatikan trend rakan sebatch dan lain-lain.. memang ramai yang akan buat majlis tahun ni... lagi-lagi november so langkah selamat, book la awal2.. itupun tanya OP, memang dah ada yang book bulan tu, cuma nasib baik tarikh yang dipilih tu kosong lagi..
insyaALLAH, dah confirm nanti lepas majlis perjumpaan tu will announce the date... 

Sebenarnya saya takuttt bila nak kawen ni... banyak benda yang perlu saya settle awal-awal tuk preparation wedding ni...  sebabnya macam yang pernah saya bagitahu entri-entri lepas, MBB berada di kawasan yang luar coverage DiGi, Maxis, Happy, ataupun Celcom... hanya hujung minggu iaitu start daripada tengahhari Jumaat sampaila tengahari Ahad baru available sebab masa tu dia keluar hutan dan duduk di bandar... setiap minggu...

TAPI

Start bulan 6 nanti, dia hanya akan keluar 2minggu sekali... means 2X sebulan sahaja.. sebab fokus untuk UPSR, kena buat kelas tambahan pada hujung minggu...
maksudnya, sepanjang bulan Jun-September, saya akan hanya dapat berhubungan sebanyak ±8 kali sahaja.... so pape yang boleh buat awal, terus decide dan settle... sebab nak cover masa yang tak boleh berkomunikasi tu... 
huhu, tak mudah sebenarnya nak bincang semua secara jarak jauh,  apa-apa pun tetap paling senang dan berkesan, duduk bersama, bincang, pilih dan decide.....
inikan pulak melalui medium telefon, internet...  dan terpaksa tunggu hujung minggu lak tu... kesiann kami kan... T_____T

So sekarang tengah merangka semua plan supaya walaupun dia out of coverage, saya boleh bertindak tanpa perlu lagi mendapat green light MBB... sebab nak tunggu dia respons tu satu masalah lagi.. takes time sebelum dapat sesuatu keputusan.. yela, nak pilih OP pun, makan masa lebih 3 minggu tau.. sebab bila dia keluar sekalipun, kalau dekat rumah sewa dia tak dapat internet, macamana dia nak tengok dan decide kan... ada teknologi pun tetap terbatas penggunaannya..
itu cabaran kami... dan saya percaya semua yang kawen tu pun melaluinya walaupun cabaranya dalam bentuk yang berbeza.. kan..kan.. kan...bukan senang nak kawen, lagi bukan senang nak pertahankan sesuatu perkahwinan tu... =)))


p/s: tetiba rasa macam tak yakin boleh buat semua sorang-sorang... hmmmm.. hohoho... takut memikirkan satu 'perjalanan'....


>
>

February 17, 2012

weeehooooo, it's friday

Another hectic day to go through.... harini mesyuarat PIBG sekolah dan saya MC nya.. T__T... harap-harap takdela buat salah dan bang ang macam hari tu... tetamu harini pun dari PPD.. huhuhu.. sibuk sampai sungguh tak sedar hari ni dah hari jumaat..  yela overtime direct 4hari sampai petang straight minggu ni... bila sibuk macam ni memang langsung tak terasa yang masa tu berjalan.. tup-tup dah jumaat..


Minggu depan pun rasanya rutin tetap sama.. sebab ada program perkasa penandaan kertas tahun 6.. walaupun tak mengajar tahun 6, memang dah lazim sekolah kecik, lagipun memang ada 2, paling maksimum pun 3 orang guru je yang mengaja satu-satu subjek tu... kalau BI tu memang for sure la saya kena pergi sebab memang 2 orang je ngaja.. Sains pun 2 orang, sahla2 kena kan.. Matematik tak konfirm lagi sebab ada 3 orang mengaja, tapi rasa macam kena pergi je...

Tapi seronok jugak.. sebab dapat pendedahan.. memang la sekarang tak mengaja tahun 6 lagi.. tapi takkan selamanya  tak mengajar tahun 6 kan?? =))) cuma kalau orang bagi sekarang, bukan takut menerima cabaran tapi rasanya belum bersedia sepenuhnya sebab tak cukup ilmu didada dan bersedia menerima tanggungjawab berat dan besar tu..

harap2 badan masih energetic dan mampu bertahan.. susah juga kalau sakit... sorang-sorang lak tu kan... semoga ALLAH kurniakan kesihatan berpanjangan agar mampu melaksanakan amanah yang diberikan.. AMIN.....

>

>

February 15, 2012

decided

OP decided and booked... =)  saya  pilih JA ISMAIL, survey punya survey, saya puas hati berdasarkan hasil2 yang pernah beliau ambil dan  harga pakej yang dikenakan memang sesuai dengan budget saya..  sebab a.ja ni dia tak kenakan cas kalau kita buat akad nikah dan resepsi hari berlainan..  so sesapa yang mencari photographer di kelantan boleh contact Ja Ismail...  orangnya pun baik.. pesanan untuk diri sendiri lak, ok deposit dah bayar...once decided, tak payah dah gatal-gatal nak tengok hasil photog lain.. karang mulala datang perangai buruk...  tambah sorang lagi phorographer... huhuhu...

kredit pic: FB Ja Ismail

>



>

jadi wonderwoman

ok, bedak ni sudah dijumpai
lokasi: dalam drawer baju
kronologi kehilangan: tidak dapat dikenalpasti bagaimana boleh berada di dalam drawer... huhuhu...

beria bagai cari sampai sanggup alih drawer yang penuh baju tu.. last2 tadi masa amik baju nak g sukan.. dia duduk atas lipatan baju dalam drawer tu.. heran sungguh... ke ada mistik2 sume? nauzubillah...  saya salah letak kot, sebab mungkin lepas ambil baju terus letak kat situ.. bersangka baik ye...

hari ni bizi sangat2... sebab ada sukan peringkat kelompok dan saya jadi penjaga masa + kerja tambahan tukang ukur lompat jauh.. tolong2 sebab tak ada orang...  lepas tu pergi hantar budak balik...

sekarang ni saya lapar... sebb baru saya sedar saya tak makan pape pun lagi hari ni.. kecuali kueytiaw yang dapat free tadi.. huhuhu... 
tetiba rasa kagum dengan diri sendiri.. sebab mampu bergerak ke sana ke mari dari pagi sampaila pukul 4.30 berbekalkan secawan nescafe sahaja... wonderwoman rupanya.. =p

sebenarnya nak citer benda lain.. tapi pent.. lenkali la yer....


p/s: cuti bulan 3, 2 minggu je lagi... hehe.. saya mau jumpa MBB.. =))
>

>

February 14, 2012

Bang Ang!

Seyes taktau nak update blog dengan entri ape.. ada astro pun, astro kat umah ni cuma display je.. sebab jarang tengok.. alah kalau bukak  cite yang sama diulang tayang.. bosan! ahahah,sebab rasa days through ni macam tak ada apa yang beshh.. dengan same routine hari-hari.. i guess my life will be busy in 4 months afterwards.. *wink wink* macam yeye je kan...

Cuma harini hidup memang tunggang terbalik.. adoiiii...  macam-macam hal.. pagi2 lagi sedar yang bedak ronasutra ku hilang.. lewat pergi sekolah sebab cari menda alah tu dulu..  untuk makluman, saya memang macam tu kalau hilang benda, saya akan cari dan selagi tak jumpa, selagi tu lah akan teringat2... padahal bedak tu ada satu lagi.. tapi memang dah jadi tabiat pelik.. sekarang ni pun tengah fikir lagi mana la saya letak@pergi bedak tu.. aiyyyaaa....

Dan pagi tadi juga, besi penyankut semua baju-bajuku tumbang. patah ok! memang tak diherankan pun, sebab dah overload.. tak padan dengan muatan dan had besi tu dah.. lagipun besi sebatang je.. besi ni pun masa time duduk rumah sewa lagi, =p MBB punya sebab saya punya pun dah patah masa tu.. gara2 masalah sama, overloaded baju.. hihihi

memang patuh patah pun kan...

Mana tak overload, kain dan baju kurung sentiasa jahit dan beli.. yang lama tak berkurang pun... terbang duitku rm38.. beli besi penyangkut yang baru seperti gambar di bawah...


Memang syok lagila menggantung baju... malas nak beli almari, takut nanti pindah, banyak sangat barang.. satu lagi penyakit pelik, saya biasanya takkan tinggal barang saya, semua sekali saya akan angkut.. hehe.. ke masuk kategori kedekut nak sedekah?? takdela sampai macam tu, rasa sayang sebab barang kita jaga dengan elok... rasanya kalau simpan rumah sendiri lagi banyak guna..

Tadi pun sempena mencari bedak ronasutra, memang buat keje 3in1... pasang rak ni sekali dan bagi nafas baru pada bilik.. ubah susunatur sebab kedudukan rak baru ni tak matching dengan kedudukan yang lama... siap! memang puas hati dekorasi baru... (dekorasi la sangat kan! hakhakhak)
tapi bedak tak jumpa pun... T__T

bilik selepas di makeover, hahaha, semak dengan baju2 n tudung yang banyaaakkkk... tapi puas hati..  sebelum ni penyangkut  lama duduk tepi drawer tu.. tapi guna yang baru ni tak sesuai lak kan letak situ... 

Dahla harini banyak betul benda 'bang ang' yang saya wat.. first sekali buat silap masa jadi MC dekat Program Perkasa Menanda Kertas BM... boleh pulak nak sebut guru cemerlang, pegi sebut guru besar.. adoi, satu bilik gelak kat saya... takdela dorang gelak beriya, tapi cukup membuat saya tersipu2 malu.. aduh....

Lepas tu boleh terlupa silentkan telepon... sedangkan masa orang tengah berbengkel saya melepak dekat luar dan handbag saya tinggal dalam bilik bengkel... YA ALLAH... dan hp tu berbunyi.. pejabat pos telepon... dan-dan je kan nak bunyi.. biasa nye takde yang nak tepon sebab weekdays kan... patutla tetiba tertengok penceramah tu macam nak kuar kejap tapi bila sampai dekat pintu, pusing balik. mungkin waktu tu tepon dah stop berbunyi...  masa check tepon tu, rasa macam nak ketuk-ketuk je kepala... careless sangat sampai mengganggu majlis...

Kemudian lupa pesanan GB, supaya ambil gambar sepanjang majlis.. sebab seronok bersembang.. padan muka, ambik! huhuhu

Kemudian masa beli rak tu, singgah kedai sebelah beli topi untuk sukan esok.. perkara 'bang ang' yang sy buat adalah waktu nak terima baki.. boleh saya lupa yang saya bagi duit rm10 dan nak bagi balik duit rm 5 kepada auntie tu. sebab saya ingat saya bagi duit rm5.. topi harga rm3.50.. so dalam ingatan mestila baki rm1.50... kemudian baru tersedar ke alam nyata dan termalu dengan sendiri..

Ooohhh.. really my bad day la kan... bila ingat semua ni rasa macam nak korek tanah sorok muka dalam tu..
SERIUSS!!
>


>

February 9, 2012

alkisahnya pensil

Aritu ada sorang anak murid nampak susah gila nak menulis+tulisan tak terang, lepas tu baru 
perasan rupanya dia guna pensil ni.. padanlah susah kemain nak grip dan pudar je tulisannya.. 
guna pensil penanda kayu rupenye... haha... sakit perut saya gelak sambil dia slow2 simpan 
pensel tu... mungkin dia tengok pensil tu unik kot sebab bentuk dia segiempat berbanding pensel 
biasa bulat... sabo jela dengan budak2 ni.. ada jugak sisi comel mereka... kan2..=))


bukan pensil sebenar.. tak sempat nak snap sebab budak tu dah simpan dulu..
>

>

bukak FB, poket rabak!

aduss.. nafsu2.. memang terbukti saya suka shopping! hoyeh3... kala gaji lambat lagi, balik rumah cuti haritu, sempat merembat tudung instant 4helai.. kemudian boleh lagi men'spend' sejumlah almost rm200 untuk shopping online sahaja.. yela sekarang zaman moden, kat FB sekarang dah jadi lubuk duit.. semua barang yang korang nak, dihujung jari je... bukak FB sekarang bukan bertujuan semata-mata tambah friends, tau perkembangan je malah dah memang jadi business networking.. aku pun mula la tak ingat dunia.. online2 je dah terpampang kat wall semua2 yang menarik perhatian... lalu tangan pun gatal la membuat pesanan dan mentransfer duit... cuma alhamdulillah la setakat ni tak penah kena tipu lagi dengan transaction online ni..  bukak FB lagi, tengok ada lagi, view lagi dan beli lagi... lagi dan lagi.. dahla time period antara gaji jan ke feb tu 5 minggu, KOPAK, RABAK, semua ada, tapi ada saya insaf?? hah, tak jugak.. langsung tak.. nak kata duit gaji banyak, terlebih, memang takla kan, gaji govt servant banyak manala sangat kan lepas tolak loan keta, sewa umah, bil2 utiliti semua.. nak2 saya memang duduk sorang, fully payment atas saya, takde kongsi2..  alamak2!! camana nak kawen ni kalau boros cenggini...  advise me please... hehehe....


in luv with animal prints macam ni.. pantang jumpa mesti beli huhuhuhu..  padan muka duit abeh!
p/s: duit saya dah abes wat shopping online, korang tolong2 la click iklan nuffnang tu yer... buleh saya wat beli jajan! hihihi   =)))

>


>

February 7, 2012

calling all the readers... help2

Selamat sampai ke Perak... mood lepas cuti biasa la.. penyakit M! hahaha...  sekarang ni menghitung hari untuk cuti bulan 3 pulak... boleh?? kikiki... start minggu ni akan bz terutama minggu depan sebab ada kejohanan olahraga kelompok minggu depan.. 2 hari pada rabu dan khamis.. jadik pegawai..  topi comel tahun lepas pun rosak dah, tak beli pun lagi.. kena bersedia untuk men'tan'kan kulit nih.... kemudian jumaat ada mesyuarat agung PIBG sekolah.. ditauliahkan sebagai MC sekali lagi tahun ni... huhu, tak reti sungguh nak berlelucon masa handle majlis.. memang formal seformalnya lah kalau jadik MC, nasibla kan... takde bakat semulajadi.. oh ye, sebelum mengundur diri, nak mintak tolong readers yang tau any photographer, kalau area KELANTAN lagi dialu-alukan, yang kualiti gambar dia sangat cantik with reasonable price...  kalau ada suggestion, bleh tggalkan dekat komen yer ... tq very2 much.. =)))


>

>

February 5, 2012

girls' outing...

cuti maulidur rasul yang bersambung dengan thaipusam membolehkan daku pulang ke KELATE yang tercinta.. maklumla raya cina aritu tak balik... sampai dengar khabar abah rindu.. padahal baru sebulan tak balik.. hihi terharu rasa sebab abah memang tak pernah tunjuk perasaan dekat anak2..
haha, adik2 pun nak jumpa sebab kalau tak lambat lagi baru buleh jumpa..  cuti kami dah tak sama...so balik jela kan.. lagipun ada  urusan yang perlu disettlekan jugak..
aktiviti dekat rumah, ape lagi, berjalan+makan.. aktiviti wajib kami.. layankan jela..

sementara menunggu ma menyelesaikan urusan, posing dulu!

sorang yang kat nelakang marah sebab muka dia tak masuk frame tadi.. kikiki

muke excited dapat makan ABC.. ini merupakan seorang yg ABC freak... asik mau makan ABC je

dengan ma, hihi.. walaupun dah xgirls, tapi suke mengikut jejak langkah kami sebelum malamnya mengaku kaki penat n lenguh.. haha

seronok sebb makanan saya sampai dulu..

bosan menunggu keta dibasuh, posing dulu... cantik kan pemandangan...

suke pepatung yang interframe tu.. =)

budak tak senonoh! hahha, tapi seyes aiskrim ni best..


muka terliur, tapi nak makan takde sudu... scene menunggu keretapi melintas... 

and guess what, kami dapat tengok ni...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

keretapi harimau malaya.. ataupun blue train.. keluar dalam majalah 3 semalam..  hadiah kerajaan Jepun kepada KTMB.. cantik...

February 1, 2012

korang geli saya malu....

entri pasal beauty secret  sebelum ni saya ada mention kan pasal penyakit hiperhidrosis..
korang pernah dengar tentang penyakit tu? sayalah manusia 1% yang 'bertuah' sebab dapat penyakit ni.. huhuhu

hiperhidrosis ni sebenarnya penyakit perpeluhan melampau.. maksudnya peluh yang akan keluar tanpa mengira masa.. bunyik macam kotor gila kan.. yakkss!! tapi sebenarnya tak adala sampai macam tu sekali.. lagipun benda ni bukan saya mintak nak kena pun.. 

masa sekolah rendah lagi saya detect yang saya ni pelik sikit. tapi masa tu masalah ni tak adala ketara sangat. sebab dulu masa tu, setakat berpeluh paling kuat pun kat hidung.. dan biasanya orang tua-tua akan cakap orang yang kuat berpeluh dekat hidung ni kuat cemburu.. so saya ingat benda tu tak ada apa..

cuma bila naik sekolah menengah, saya perasan masalah tu makin teruk, merebak ke tangan dan  kadang2 hampir seluruh muka. dalam kes saya, kalau tangan hampir sepanjang masa, dan muka tu dia ikut suka mak nenek dia nak kuar bila.. dan percaya atau tak, kadang2 tak boleh nak jangka bila saya akan heavily sweating.. sebab kalau panas terik, tak semestinya saya akan berpeluh dan menakjubkan saya boleh berpeluh dalam aircond! tapi yang semestinya berpeluh kalau nervous, wajib!

saat kemuncak yang saya tau saya ada masalah ni bila nak exam PMR dan SPM.. kertas jawapan saya basah dan nampak lusuh(betul ke perkataan ni?). ingat lagi, waktu tu, pegang pensel jauh2 dari kertas sebab taknak kena peluh.. tiap2 10 minit mesti kena kesat tangan dekat baju(kes tak bawak tisu, sapu tangan). tapi disebabkan penyakit ni terpencil, so memang tak dapat nak kesan apa sebenarnya real problem..

ni bukan tangan saya, tapi tangan saya takdela sampai nampak berair macam ni..

saya dapat tau nama penyakit ni pun masa kat IPG, sebab keluar dalam paper yang sudut kesihatan setiap ahad tu..  hahaha, kemudian nekad nak g jumpa doktor.. sebab sebenarnya penyakit ni memang mengganggu kehidupan seharian saya.. contohnya macam kat atas tu.. cuma saya bernasib baik sebab ianya tak sampai menimbulkan bau badan..  tapi sedikit sebanyak ia mengurangkan keyakinan diri especially bila nak bersalam dengan orang, rasa malu je nak hulur tangan sebab takut nanti orang geli dengan peluh kita.. selalu mistaken sebagai nervous atau takut bila orang nampak peluh dekat muka padahal tak takut atau nervous pun.. menghadapi masalah bila buat sesuatu antaranya menulis dengan kapur sebab kapur tu selalunya cepat rosak kena peluh, pernah masa kawad pengisytiharan maktab ke IPG, peluh saya dekat tangan menitik2 sampai boleh nampak atas jalan tar tu... bila tang makeup memang perlu sangat memilih produk kalau tak mmg berbelak.. huhuhu..

paling kelakar bila pergi jumpa doktor kat hospital, bila cerita masalah kat dia, dia bukak buku perubatan nak cari penyakit saya.. saya plak yang bagitau  nama penyakit saya dekat dia.. dia suruh saya dapatkan treatment dekat pakar kulit di Hospital Sultanah Nur Zahirah memandangkan saya belajar kat IPG masa tu.. lagi senang dan dekat katanya.. tapi saya tak pergi pun, sebab saya ingatkan dia nak wat reference letter ke tapi nan ado.. kena pergi sana Q balik.. malas la... sebab tu hospital negeri.. bukan daerah.. ramai kot...
masa tu dia bagi ubat tuk kurangkan perpeluhan. nak tau ape? 


dia bagi alkohol yang kepekatannya 90%++ tak ingat exact percent... sebab alkohol kan memang bersifat mengeringkan, sampai orang yang bagi ubat tu terkejut sebab dipreskripsikan dengan alkohol yang pekat.. siap tanya sakit apa dan call doktor yang bagi slip tu.. kemudian berkali-kali pesan supaya guna bila perlu je..
bila guna tu tangan rasa kering tapi memang kering sangat2 sampai kasar dan terpaksa apply lotion... last2 renyah sebab sentiasa kena sapu.. short term punya penyelesaian last2 tak pakai, ada lagi ubat tu sampai sekarang.. hihihi

dulu kira nekad la nak settle kan prob ni sampai sanggup nak buat pembedahan potong saraf sympatetik tu untuk kesan kekal hentikan penyakit ni bila dah kerja nanti.. bila tanya sekarang, memang ada perasaan nak lepas dari belenggu penyakit ni, boleh hidup dan buat aktiviti dengan normal tanpa rasa terganggu macam orang lain.. bila bagitau MBB, dia cakap watpe nak bedah, dia tak kisah pun penyakit saya ni.. huhuhu.. haha kan dah berbelah bahagi hati tu... 

tempat yang akan dibedah... kat ketiak.. wuwuwuwu

tinggal parut cenggini la nanti kalau bedah


nak tau lebih lanjut boleh baca kat sini dan sini

ada bukak page kelab hyperhidrosis malaysia tapi tak dapat lak nak join forum, page error.. huhuhu... 
menarik baca kisah LEE SHIAO EEK.. true story that best describe situation person with hyperhidrosis have to undergo in daily life..  to read click here


p/s: perlu ke saya undergo surgery? plish2 share ur opinion.. =))



>

>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa