LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow
Showing posts with label E-day. Show all posts
Showing posts with label E-day. Show all posts

July 22, 2012

E- day Ring


Haritu ada janji dalam entri cincin tunang MBB untuk review cincin tunang saya pulak kan.. sorii sebab malas nak update.. (budget ramai orang bace blog, kwang3).. lagipun rasa cam entri basii.. tapi sebab berjanji, kena la kuarkan jugak entri sal cincin tunang... 



Inilah cincin tunang saya dan MBB.. nampak jari yang memang tak berapa nak runcing tu... opkos la saiz cincin pun gedabak kan.. range jari saya pakai cincin sebenarnya start dengan saiz 16 untuk cincin belah rotan (maksudnya kalau cincin berbatu saiz 15) tapi saya memang sengaja pakai saiz 17 (saiz 16 untuk ada batu) tu untuk cincin belah rotan sebab saya memang tak suka cincin yang ngam2.... suka yang boleh bergerak2 gitu...

                           
Cincin ni lak, masa first try sarung dekat umah MBB memang bukan setakat bergerak2, tapi memang longgar sampai dia sangkut dekat tulang tengah jari yang besar ni, kalau tak memang melurut jatuh.. mama MBB beli saiz 18.. dua saiz besar.. dah salah saiz sebab sepatutnya saiz 16 sebab kena kecil satu saiz dari cincin belah rotan.  masa tu memang redha je sebab cincin ni memang kami sepakat serahkan pada mama MBB untuk pilih dan belikan.. kami memang 100% out dan tak terlibat langsung.. tiba-tiba seminggu sebelum majlis, mama MBB call, tanya nak kecikkan saiz cincin jadi saiz berapa.. hehehe.... saya mintak kecikkan jadi saiz 17 je.. satu saiz.. risau takut mengembang masa depan nanti (nauzubillah, harap2 leh maintain saiz sekarang)

Cincin ni memang tak ada permata macam cincin tunang yang biasa2 orang lain pakai.. lebih kurang macam cincin belah rotan.. ada chrome kat bahagian tengah2.. like it sebab design yang simple... :))... cuma cincin ni walaupun telah dikecilkan tetapi masih bersaiz 17, satu saiz besar dari saiz saya biasa pakai.. dan longgar sangat2.. mungkin sebab bentuk dia lonjong, jadi ada banyak ruang kosong pada jari.. so waktu mandi atau bergelumang dengan sabun memang kena beringat gila-gila... kalau nak g kecilkan, memang tak la jawabnya...pakai je... jangan banyak songeh... ngeh3...


>



&gt

June 15, 2012

e-day disaster!!

seperti yang dijanjikan.. :p akhirnya ada jugak entri ni walaupun kemalasan melanda.. 
sebenarnya masa E-day haritu, hanya melibatkan dua benda je  yang spoilt..  HANTARAN dan CUPCAKE... yang lain, ALHAMDULILLAH...

1. HANTARAN
Rekaletak bunga tak macam yang saya nak.. walaupun saya dah tukar dan bagitau kakak tu supaya ubah bunga supaya kedudukan bunga penuh di bawah cengkerang.. sebab kalau tak nanti nampak polisterene yang jadi alas kerang tu... TAPI, akak tu buat bunga hanya pada sisi sahaja.. so, memang kat bawah tu nampak terbongkang( betul ke tak perkataan nih..:P) luas polisterene tu.. aduh, tu takpe lagi sebab cantikla jugak tengok dari atas..
Yang membuatkan hati panas, sebab akak tu pergi GAM SAMPIN SONGKET yang mahal tu dengan glue gun untuk lekatkan riben.. adoiiii.. memang hati panas... sebab benda tu pricy... dan memang takde keperluan untuk dia gunakan gam sebab boleh je guna pin jarum.. sambil membebel2 sambil buang gam tu.. tapi tak semua boleh buang sebab kena benang tekat tu.. so, sy buang riben tu letak kat kasut, dan ubah susunan sampin tu letak menyenget.. masih bernasib baik sebab masa hantar sampin tu, sampin tu dalam keadaan terbalik, so yang kena gam tu bahagian dalam..
sejuk la sikit walaupun hanginnn...



kemudian cas yang dikenakan untuk bunga telur untuk pulut sangatla tak reasonable.. sebab dia cas rm25 untuk lebih kurang 10-12 batang bunga telur tu.. sy taktau sama ada uitu harga standard atau tak tapi masa ke satu kedai ni, saya jumpa yang jual dalam kotak pun 29.90 untuk 30-50 batang bunga, depends pada kualiti la.. kalau liplap banyak, ada 30 je, yang biasa2 adala dalam 50 batang... uiiiii.. memang tepuk dahi la kan.. 25hinggit untuk 10 batang(kalau tak silap) tanpa ada extra hiasan.... 


sebab tu la yang membuatkan diri sendiri dan adik bagi cadangan DIY je hantaran.. serik jugak la.. sebab bayar mahal, tapi kena touch up dan make over sendiri lagi.. T___T



2. CUPCAKE
Cupcake pulak kaler ungu.. huhuhu.. nasib baik sedap.. tapi memang bengang jugak la sebab masa nak pergi collect haritu, cupcake tak siap! dushhhhh, tarikh saya bertunang kan awal sehari dari tarikh yang dirancang, so lepas pergi tempah cupcake tu, saya pergi balik bakeri tu untuk ejas balik tarikh collect, sebelum ni cakap nak collect 27hb, tapi nak tukar 26hb.. dan suruh dorang ubah pada resit simpanan dorang dan saya.. tapi pekerja melayu kat situ, cakap takpe tak ubah pun sebab biasa memang dorang siapkan sehari awal pun... so tak tulis pun takpe.. saya cakap kalau confirm takpela, jangan nanti blame saya sudah.. dia bagi jaminan memang boleh ambil sehari awal.. masa tu memang rasa tak sedap hati dah...
26hb tu tepat seperti yang dijangka, kek cawan saya tak siap! dan boleh pulak dia blame pihak saya dan tanya balik masa bagitau tarikh tu bagitau bila.. sebab stated kami nak ambil tu 27hb bukan 26hb.. memang rasa darah menyirap kat kepala... nasib masa tu adik yang pergi...bukan saya.. kalau tak memang saya cari pekerja yang taknak betulkan date kat resit dan siap bagi jaminan lagi tu.. saya suruh adik pergi balik kedai tu dan tanya bila boleh siap sebab janji haritu lain.. memang sengaja saya tak pergi sebab tau kalau tak memang kena maki free pekerja tu.. huhuhu, takdela kan, sebab memang bukan salah kita. bukan kita tak pergi dan mintak betulkan pun... kalau cakap kerja cam **** marah, tapi service kelas ketiga.. 
masa kali kedua adik pergi kedai tu, tokey dia, cina mintak maaf dan janji dia cuba buat hari tu jugak kalau tak sempat, siap paling lambat pun pukul 9 pagi esok.. 
dapat2, shock sebab kaler purple.. hahaha, takpela, purple pun purple janji dulang tu berisi..


Syukur sebab yang spoil pun benda small matter je.. adatla tu kan.. tak semua sempurna... yang lain alhamdulillah lancar semuanya... benda-benda yang spoil ni pun takdela sampai buatkan saya ralat ke sudah.. habis majlis, habis... cuma pengajarannya, memang kena sentiasa keep update dan pantau vendor2.. tak boleh nak lepas tangan dan follow dorang punya suka hati je... saya taknak jadi customer yang cerewet dan suka mengarah2.. sebab tu jarang sangat sy nak tanya2, calling2 sebab saya dah bagitau dengan detail macamana saya nak sesuatu benda tu.. nanti cakap kita ni tak percaya la apela, yela, sape nak deal dengan orang cerewet.. tapi lepas ni, memang have to be fussy la.. sorry vendor2 sume yer.. 
xmau pisang berbuah dua kali :p

>

>

June 2, 2012

pict e-day ^^


alhamdulillah.. semua selamat dan berjalan dengan lancar walaupun ada satu dua benda spoil.. yg tu next entri la cite..
kekangan internet menjadikan entri ni sebenarnya basi.. sebb baru nk hapdett.. kat umah guna broadband yang super lembab.. 
oh yer.. gambar yg hilang haritu dapat recover.. ngeh3 gembira!!!
ada sesetengah gambar ni mmg dah ada dekat FB...
dan semuanya dari my cam..
tgh tggu pict dari butik ngan MBB..
layankan dulu..
tatata...


selamat jd tunanganku... ngeh3
ngan family sy
wif both families
                                     

yeay!! we're engaged
running girl for the day.. tenkiu...

running man for the day
hi mr syafik! i'm ur fiancee.. hehehe
                                       
                                                 

wif my bff...
                                         

ngan baby irfan..

first time pkai jubah.. pergi jmpa MBB lepas mjlis sbb dia dah nak blik

>





>

May 28, 2012

Gambar Bertunang Hilang!! T___T

joke?? NO!!! betul2 punye.. takde rezeki agaknya..  taktau samaada file corrupt atau kena virus.. selesai majlis tu, dengan excitednya membuka kamera sebab nak transfer file gambar, tiba2 tengok KOSONG!!!... memang sangat terkezuttt... mula2 positif lagi sebab ingatkan adik dah transfer.. akhirnya... hampa jua... memang betul2 kosong.. hilang... langsung takde satu pun.. T__T

sedihhh sangat tapi lepas berfikiran rasional, benda dah jadi pun, marah2 pun tak guna.. tunggu gambar dari MBB dan dari butik tu jela... cuma sayangkan gambar2 gedik kami selepas MBB balik tu je... sebab banyak juga  gambar2  aksi kami adik beradik dan my BFF yang "comel" dan gediks... mungkin ada hikmah disebaliknya.. =))


>

>

May 27, 2012

alhamdulillah.. i'm engaged.. yeay.. ^^

saat anda menatap post ini, saya telah selamat bergelar tunangan orang.. weeee...



status telah bertukar...  gile excited... hahah, takdela.. walaupun bukan memikul tanggungjawab lagi.. tapi telah memasuki satu fasa yang orang kata sangat mencabar..  alam pertunangan..
apapun, doakan yang terbaik untuk kami berdua
saya dan MBB... semoga segalanya baik-baik sahaja sehingga la walimaturus dan berlanjutan sampai ke syurga.. amin....


>
>

May 16, 2012

cincin tunang Si Dia

tengok ticker sebelah ni -------------------------->
hwoaaaaa.. ada 1minggu 4 hari lagi sebelum E-day... perasaan?? kosong.. mungkin debarnya belum menjengah sanubari.. hehehe
jom buat review cincin tunang dulu..  =))
huhu, biasa orang lepas event baru buat review, tapi ini dah terbalik, review awal2.. sebelum cincin ni berpindah milik.. kehkehkeh..
saya pernah cite pasal cincin dalam Entri Ni..
cincin ni cincin paladium..
pilihan terkini untuk lelaki selain silver..

sebenarnya cincin ni saya tak berapa berkenan.. sebab memang terlalu simple.
dan saya rasa korang mesti setuju kalau saya cakap cincin ni macam yang jual dekat pasar malam.. betul kan? sebab pernah ada yang bagitahu dan terkejut bila saya bagitau harga dia sebenar.. sebabnya dia ingat dalam harga rm50 je.. kwang3x.. sedangkan realitinya, harganya memang boleh tahan... jauh lebih mahal daripada cincin emas 916 yang beratnya 2g++.. itupun lepas less 20%.. so bolehla kuar kedai emas tu dengan muka senyum lagi waktu tu..
tapi jangan salah faham bukan saya demand nak bagi semua orang bila tengok cincin tu secara auto tahu cincin tu mahal (dalam bahasa ringkas; menunjuk) cuma ralat sebab as for me, tak setimpal dengan harga design dia tu.. huhuhu.. kalau mahal buat cara design mahal, dan kalau murah pun atleast designnya biarlah tak menampakkan dia murah..
value for money- ayat mudahnya..

mungkin sebab dia kosong, itu yang jadi tidak menarik di mataku.. kalau ada satu batu, mungkin lagi cantik..
tapi MBB nak dan berkenan yang ni.. sebab katanya simple (as i said) dan senang dia nak backhand budak tanpa risau budak cedera kena batu cincin (alasan tak boleh menahan)..
takpela, den ikutkan jo.. dia yang nak pakai kan... 
nanti karang dia tak suka, tak pakai, den pulak yang naek hanginnn...



cincin tunang saya??
saya dah tengok daaa..
siap test pakai dah.. hihihi masa pergi cari kain untuk buat baju haritu..
so memang tak surprise dahh.. T___T
gambar dan cerita nanti upload kendian okey..
stay dan keep supporting...
=)))


>


>


March 27, 2012

counting to the...... E-day

AMARAN ENTRI PANJANG... =P

kalau korang perasan ada 3 ticker kat blog ni.. satu dekat header untuk anniversary kami, satu yang kat bawah sekali untuk kawen dan satu dekat sidebar untuk hari pertunangan kami.. saje tak tulis kat situ sebab ingat nak diam2 je.. poyo je kan... hahaha, atas request miss sunshine, saya usahakan satu entry pasal persiapan engagement..  tengok ticker harini rasa tatotttt, sebab 2 bulan je lagi... lambat lagiii?? oh tidak... sebab memang dah takde kesempatan nak balik rumah... huhuhu.. tak rajin nak balik sebenarnya...
so 8 minggu tu memang saya rasa kejap je tambah2 lagi dengan kesibukan di sekolah..
tapi alhamdulillah, hampir 70% dah selesai kott persiapan... err kalau tak silap la...

sebenarnya tak berapa seronok nak citer sebab banyak sangat benda yang jadi di sebalik persiapan.. dugaan betul.. tapi adatla tu kan.. takkan semua smooth je... dengan tarikh yang asyik tertunda je, bila melibatkan family dan kaum kerabat macam tu la... kena tunggu tarikh semua orang on baru boleh proceed.. huhuhu..  

bila dah decide tarikh, perkara pertama yang saya buat adalah book bridal.. hahahaha, mula2 ingat nak tempah makeup je.. sebab baju nak pakai pada E-day dah dibeli tu.. siap 2 pasang lagi sebab bila dah beli yang first rasa macam tak cantik lak... so beli satu lagi yang lain..  
baju yang dibeli kali kedua, simple je kan...tapi saya suka kaler dia   =)
cuma ingat nak tambah detailing lagi pada baju.. tapi ma suruh  amik pakej, mini pelamin+baju+makeup+gambar.. sekali seumur hidup katanya... lagipun member dia... dapatla kurang sikit... iyolahh, anak yang baik menurut je.. excited sebab anak sulung kot... tema nanti adalah Pink+Cream...

kemudian pergi tempah hantaran... T__T uwaaaa... rasa menyesal pun ada.. huhu, sebabnya dekat rm500 habis untuk gubahan hantaran sahaja... adoiiii..  sebab nya berlaku misunderstanding antara saya dengan kakak tu.. saya ingatkan upah+bekas+bunga harga rm45 satu dulang.. rupanya rm45 tu harga bekas nak letak gubahan je... total up upah+bekas+bunga rm100 per dulang... itupun dia amik harga upah dia gubah rm5 je.. biasa dia ambil rm15...  ini pun kawan ma.. sebab tu kot dapat harga upah murah.. lepas dah settle booking, sampai umah, menyesal.. sebab bayar banyak sangat.. tunang je punnnnn... haiyyaaa... harap2 akak tu buat cantik2 la... setakat ni bincang nak buat 7 dulang balas 5.. antara barang yang akan dikasi kepada MBB adalah

1. Sampin (beli kat terengganu haritu)
2. Sireh Junjung+Cincin (errr, betul ke orang letak cincin sekali dengan sireh junjung, tolong2 sape yang tau, inform me plesss)
3. Cupcake
4. Set Dompet dan Tali Pinggang (beli kat Penang haritu dengan MBB)
5. Pulut Kuning
6. Coklat (MBB akan beli di Labuan)
7. Buah-buahan

Masa balik cuti bulan 3 hari tu pergi setelkan dengan bridal, pilih baju... tapi sebab pergi musim orang kawin, takde pilihan baju.. nak banyak pilihan kena tunggu yang kawin pulangkan baju dulu, tapi kalau tak pilih waktu tu, memang nak harap balik hujung minggu memang rasanya tak sanggup.. yang ada kaler shocking2.. saya tak nak baju masa E-day dah macam baju sanding/kawin sampai orang pun konfius ni tunang ke kawin.. so saya pilih baju yang seadanya je.. bila pikir dua kali nampak baju tu cam okey, tengok2 tak okey lak.. hahha, lantakla, asalkan berbaju haritu, tak puas hati kalo tak cantik, jawabnya saya sarung baju kat atas je.. kikiki... tudung pun terus pergi cari time tu jugak.. nasib baik owner pinjamkan baju.. dapatla cari dengan lebih tepat.. yoyo je kan.. masa tu jugak setelkan bayaran dan tempah untuk wedding terus.. 

mula2 ingat nak tunggu setel tunang sebab nak tengok service dia macamana, kalau tak ok memang nak cari bridal lain, tapi pikir punya pikir, tahun ni ramai yang kawin dan kekangan masa, takpela, lagipun sebab kawan ma, harap2 dia wat keje okeyla sebab member kan... 
kalut sebab terpaksa buat 2 preparation pada satu masa.. jadi macam yang E-day ni terabai..  lebih utamakan yang kawinn.. takpe2.. pelan-pelan kayuh... =)

kaler pink belacan.. okey x okey?? tak okey pun memang dah setuju pun.. redhooo....
lepas tu pergi setelkan dengan gubahan hantaran.. bayar full dan modify sikit dia punya rekaletak bunga... harusla bagi puas hati dengan design.. bayar mahallll tuuuuu... and then pergi tempah cupcake.. ralat sebab dia punya kotak muat 20 biji je.. tak boleh nak letak nama... huhuhu.. nama panjang sangat.... 

Cuma nanti kena buat kerahan tenaga mintak tolong adik untuk hantar barang ni pada akak tu nanti sebab saya memang hanya akan balik cuti bulan 5 nanti sahaja.. kek nanti ambil masa sebelum atau lepas makeup.. pulut ma yang buat dan buah-buahan saya beli nanti lepas selamat sampai rumah tercinta..  Par/dulang hantaran pun dah tempah, menu makan nanti pun ma yang settle...  jurucakap aka penterjemah pun dah ada.. almaklumla, lain negeri, lain loghat, kalo tak, jadi itik dengan ayam nanti..

Homestay untuk family MBB pun dah settle selepas berhempas pulas mencari.. hari tu kira dah setuju satu rumah 2 tingkat, kira memang cantik la.. tapi macam saya cakap, tahun ni memang ramai orang kawen.. so nak tunggu dua bulan @ sebulan baru nak tempah memang melepas la, nak tempah masa 3 bulan pun tak lepas... 2-3 hari jugak hunting homestay sebabnya keutamaan pada homestay yang ada banyak bilik.. masa dah frust sebab semua fully book dan  dah macam orang gila sebab masuk round taman2 dan berenti amik no tepon homestay tepi jalan, dan hampir buat keputusan nak book hotel, akhirnya jumpa satu homestay 2 tingkat, Bahagia Homestay. Alhamdulillah.. dipermudahkan jugak...

Ingat nanti nak pergi cari baju melayu untuk MBB pakai pada hari tu sebab ma taknak dia datang pakai t-shirt.. hahaha, demand...  ada pape lagi tak yang korang rasa saya terlepas pandang?? help2...kalau ada, komen anda sangat2lah diperlukan dan dihargai..  =)

>
>

March 19, 2012

trip kelam-kabut penang-terengganu PART 1

Bertolak pukul 4.30 pagi lagi tapi hanya smpai pukul 9.15 pagi di penang... lewat sikit sebab ada dua accident dekat Juru... MBB sampai lebih kurang pukul 11... sempat hai hai bye2 je dengan Sob.. dia sama flight dengan Kodiang dan MBB.. tapi tak jumpa pun Kodiang.. lepas tu ingat nak g Domino's.. tapi jalan jam.. masa tu pun dah pukul 12 lebih so batalkan hasrat, terus naik feri bertolak ke Terengganu... sampai di Gerik pun pukul 2 lebih, berhenti kejap untuk makan... selebihnya berhenti di Jabi, Besut untuk solat..

Sampai KualaTerengganu pun dah  kul 8 lebih.. pun jam... rupanya ada lawan bola dengan hotfm big jam... nak-nak pulak pergi hotel, semua full... Sumai, Tanjung Villa even Grand Continental pun... adoii..memang kepala pun panas jee... kami memang, suka wat keje last minit.. ambikkk ko!! last2 MBB frust, masa try tanya Permai Inn, nasib baik ada kosong.. itupun dia yang suh saya tanyakan sebab dah kecewa sangat... rate 168++ untuk bilik standard.. tapi saya punya dapat yang 2 katil single.. MBB dapat satu katil besar .. bilik yang kami dapat ni dekat bangunan lama, okla bilik dia.. selesa dan padan la dengan harga walaupun agak mahal sikit untuk harga bilik standard...... kalau tak, jawabnya pusing Batu Rakit balik la.. g cari chalet dekat sana..  memandangkan banyak urusan di bandar, sebolehnya memang nak hotel yang dalam bandar la.. senang.. lepas check in ape lagi... zZZZZzzzzzZZZzz...

esoknya balun makan sepuas hati dekat hotel sebab bayar mahal.. hihihi... lepas tu pergi kedai pasar payang cari sampin untuk MBB dan juga baju batik tuk mama dan abah MBB... selepas tawaf beberapa kali, jumpa satu kedai, Sukaramai Batik... servis tiptop, kami dapat sampin yang harga asal rm600++, kalau tak silap sebab dia guna benang satu, kalau bukan satu, tiga la tu... lupa yang mana lebih mahal. haha,  memang tak expert sal tenunan songket ni....mula-mula dia nak bagi rm400 macam kedai2 lain.. last-last dapat kurang rm50 lagi.. so beli dengan harga rm350.. dan upah jahit free... lupa nak snap gambar sampin tu.. MBB amik base hitam, dengan benang silver.. tapi cara tenunan ke ape tah jadikan dia nampak colourful.. menurut penjual kat situ, itu yang membezakan  sampin mahal dengan yang murah.. sebenarnya saya prefer sampin kaler putih.. huhu takpela, MBB yang nak pakai.. layankan jela... cari baju batik pulak tak jumpa sebab susah nak jumpa kaler oren...  nak cari yang kain lelaki satu hal sebab kalau baju siap banyakla... tapi terhad warnanya... dan biasa memang kena cari yang lelaki dulu baru boleh matchingkan dengan perempuan punya...  bila jam pukul 11.30, terus balik ke hotel sebab nak checkout... g cari hotel lain pulak...

Kami pilih menginap di Hotel Mingstar, rate harga 126 untuk bilik standard.. keluasan lebih kurang Tune Hotel, tapi complete aircond, pemanas, iron dan tv set lagi... tak macam yang tu la kan semua kena add on.. hihi.. sementara nak tunggu check in, pergi buat lawatan ziarah ke Mydin Mall.. hihihi.. niat nak g cari cincin kawen dan tunang sebenarnya... hehehe, apelagi, laju je langkah ke Habib Jewels.. dan dah beli pun cincin kawen.. =))... tapi Habib Jewels KT tak banyak sangat stock.. ingat nak beli dekat KB sebab dia ada satu kedai sendiri, atleast besar skit dari KT, tapi hambatan masa, menyebabkan hajat tu dikuburkan, bersyukur dengan masa yang diberi...


kemudian kaki dipanjangkan ke Giant.. hehe feveret place kami dating ni.. tempat wajib.. survey cincin MBB pulak, dekat kedai emas kat situ.. alhamdulillah, dapat diskaun lagi.. beli cincin palladium sebab saya taknak silver.. nampak cantik dan up sikit dari silver.. palladium ni pun rank dia lepas emas.. nak beli platinum memang tak mampu la...hehhe... harga, boleh tahan la... tapi masih low lagila brbanding harga cincin saya..
 
 


hukhuk..  huhu, lepas tu menuju ke hotel untuk check in.. haha, baru nak check in sebab pukul 3 baru boleh masuk... so rilek-rilek dulu sebelum meneruskan kembara lagi...  pencarian yang belum berkesudahan... next entri sambung... penat den menaip belum kira penat korang baca kan... hihihi..

TO BE CONTINUED.....




>




>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa