LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

August 31, 2013

another 9 days to go...

Salam Merdeka.. cuti hari ni dimanfaatkan dengan menyelesaikan saki baki tugas sebelum maternity leave bermula minggu depan... hari khamis haritu dah siapkan Sasaran Kerja Tahunan..  kena buat awal2 sebab SKT tu kena submit end of OKT/ early NOV..  xkan mau ke Perak semata-mata nak serahkan SKT nanti ye dok???
harini mengadap benda alah SKPM ni pulak..
settlekan bab HEM.. nasib baik sikit je..


sape nak buat kerja kita oii... kalau datang cikgu ganti pun, belum tentu dia boleh buat benda ni..
sebab benda ni lebih kepada pentadbiran sikit.. bukan kerja2 dalam kelas..
so mau tak mau, buat siap2..
tak sedap nak cuti kalau tinggal macam tu je.. lepas tu bebankan orang lain lak..
ohhh, tak nak.. tak nak...
so jomla kita study benda ni dulu.. n lengkapkan skor n instrumen dia..
lepas tu baru berehat2..

tadi pun dah settle process last batch napkin, baby bib dengan blanket yang jemur haritu..
baru berkesempatan....


almaklumlah.. bizi yang amat..
minggu lepas straight kursus petang 2 hari..
minggu ni pun... aihhh.. seb baik dah nak cuti..
kalo x terberanak kat tempat kursus je.. :p



p/s: another 9 days left.. sebelum admit ward.. can't wait.. tapi nervousssss.....

>
>

August 29, 2013

Multi Function Sterilizer+Warmer

Melengkapkan lagi item untuk breastfeed baby nanti, mestila kena ada sterilizer dan warmer kan..
untuk sterilizer dengan warmer, sy pilih yang multifunction je..
tak beli yang asing2 pun..
amik yang 3in1 je terus..
beli brand my dear


sterilizer
bottle warmer
dan food warmer


satu alat, buleh pakai untuk 3 kegunaan sekaligus...
menjimatkan duit, tapi kekurangan dia tentulah buleh guna satu function pada satu-satu masa je..
kalau ada 2 benda berbeza, buleh on dua2 serentak kan kalau masa tu nak steril dan panaskan susu pada masa yang sama..

tapi berbaloi dengan harga la..
sy beli dengan price rm69.90 untuk 3 fungsi di atas ni..
kalau survey harga standard warmer+sterilizer, kebanyakannya  mencecah rm120 ke rm350..
makin branded opkos la makin mahal kan..
tapi yang ni brand biasa2 je..
asal buleh berfungsi je udah la.. :p

jom godek2 parts benda ni

dalam kotak 

Untuk fungsi Sterilizer 

heater base untuk semua proses; sterile,  bootle warmer & food warmer
proses pemasangan
yang ni kalau nak steril wide neck bottle.. buleh muat 5 botol wide neck 
ni pula untuk standard bottle.. muat 8 biji
siap dipasang..


Untuk fungsi Bottle Warmer

masih guna heating base yang sama, cuma masukkan steamer bowl.
kemudian letakkan steamer cover..  dah jadi pun.. buleh la letak botol kat tengah2 tu


Untuk fungsi Food Warmer

sama je macam bottle warmer.. cuma letakkan makanan dalam steamer cover dan tutup guna cover lid tu..

didatangkan sekali dengan thongs dan measuring cup..
abaikan la background yang tak berapa cantik tu eh.. hehehe


haa, yang ni cantik sikit dia punya penerangan  dan item details.. :p

Tak try guna pun lagi.. malas lagi nak godek2 sume botol susu tu.. nanti cuti nanti la, kalau rajin.. hahaha.. xpun nanti nak wat stok baru steril sume..
Sebenarnya tak ada benda alah ni pun takpe, buleh guna cara tradisional..
nak sterilize, rebus je botol2 susu baby
dan kalau nak panaskan  susu, rendamkan dalam air panas..
benda ni  bukan must have item pun.. sebab memang ada alternatif lain lagi.. :)


p/s: ingat nak beli satu lagi warmer.. sebab nak bagi dekat pengasuh pulak..


>
>

August 28, 2013

checkup 36weeks

Okey, harini checkup 36weeks, macam biasa la prosedurnya, check berat, air kencing, dan check perut..
keputusannya

Berat: 68.2 kg 
Urine;  Albumin: Nil
         Gula: Blue
B.Pressure: 121/74
Tinggi Rahim: 36cm
Fetal Heart Rate: 142/m

Alhamdulillah semua normal.. even berat naik pun tak over... naik 700g je walaupun terlebih 200g.. hihihi... okla kan... nak wat camne, asik lapo je memanjang..  tapi misi tu tak tulis dengan pen merah pun.. so kira tak pe la kan.. 

Kemudian yang paling penting, masa checkup kali ni, misi tu check breast.. dia nak tengok nipple sama ada inverted ke tak..  alhamdulillah, condition breast ok.. check benda ni penting untuk breastfeed.. supaya kita tau, kalau keadaan kita inverted nipples ni apa yang perlu kita buat dan teknik nak susukan baby, if u plan to breastfeed ur baby la.. tapi don't worry, bukanlah maksudnya kalau nipple anda jenis yang inverted, anda tak boleh susukan baby dengan baik atau penamat dunia.. bukan.. bukan... malah kadang2 mereka-mereka ni jauh lagi berjaya dalam breastfeeding journey.. cuma kena tau awal2 la masalah kita untuk take early action.. 2 je...

Masa check perut tu, misi cakap, baby dah kat bawah.. maksudnya dia punya kepala dah turun..  cuak tak cuak tak? mestila cuak kan..


tapi alhamdulillah sebab tak breech.. tu pun dah satu nikmat kan kalau kira..

Kemudian misi pun cerita pasal tanda-tanda awal bersalin.. 
sama je macam yang kita google je..
mesti ada bloody show (lendir + darah) , sakit perut (kontraksi) dan pecah ketuban...
dan kalau baby kurang gerak even tak ada tanda di atas pun kena terus pergi hospital sebab takut baby lemas.. 
sebab dah hujung-hujung stage kandungan kan.. lagila kena kira beria-ria gerakan baby..

Kemudian masuk jumpa doktor pulak...
tapi takde pe pun..
doktor cuma tanya sihat ke tak, kemudian check mata, check tangan, guna stateskop; tarik nafas hembus nafas, tanya nak bersalin kat mana, conteng2 kat buku pink dan dah siap...
hohoho, ingatkan nakla dia scan ke.. ape ke kan.. kot2 la nak tau berat baby dah bape kg.. hahhaa
hancur harapan ku.. kikiki..
takpelah, nanti kita gi scan kat KBMC lak ye baby.. :))
next TCA kat KKIA adalah 03/09.. lepas tu weehoooo.. cuti dan balik kg.. :))




>
>

August 27, 2013

a mom must have item: termometer

kalau tengok senarai checklist persediaan nak menyambut baby,
mesti mom2be perasan antara benda yang mesti ada adalah termometer/jangka suhu..


penting untuk monitor suhu badan baby sama ada demam atau x...
ataupun masa dah kena demam, untuk pantau kenaikan/penurunan suhu..

so, termometer ni antara yang kami carila.. sebenarnya, memang dah ada satu.. tapi tu kegunaan daddy n mummy baby.. hehe..
so cari lain untuk baby..
dan hasilnya kami dapat ni..



nipple termometer..
macam pacifier kan...


fungsi dia pun cam pacifier bila nak guna termometer ni..
sumbat je dalam mulut baby bila nak sukat suhu..
bila dah bunyi beep, baru keluarkan..


kami beli sebab comel je..
hahaha... MBB yang jumpa..


tapi janganla tiru kami ye.. beli sebab rupa luaran.. :p
sebab sebenarnya kalau nak beli termometer, untuk baby; ear termometer adalah sangat2 advisable..
dan pastikan termometer tu buleh sukat suhu sehingga bacaan dua titik perpuluhan...
tu antara kriteria utama dan tips nak beli termometer untuk baby...
hehehe, tgk termometer ni berkhidmat dengan bagus tak nanti..
kalau tak, kita kasi tukar sama dia...
ngeh3

>
>

August 26, 2013

laundry baju baby




baju-baju, mitten & booties, napkin, sapu tangan, towel, blanket dan bonnet yang telah siap di proses  & laundry masa 28weeks pregnancy ritu.. cuma harini je baru nak share.. hahaha...
rasa seronok tengok baju-baju tecik2 kiut miut ni bergantungan kat depan umah.. feeling heaven.. :p
tapi tu kisah beberapa bulan lepas, hari ni?
haha, tengokla sendiri....


mentang2 dah second round laundry kan...
dan yang nak dibasuh pun plain napkin je, bukan yang printed comey2 tu, baby bip dengan satu blanket je..
gantung pun dalam rumah je..
hihihi..
sebenarnya bukanla pilih kasih pun.. cuma baru tersedar masih ada saki baki yang tak dibasuh.. 
sebab barang ni transit kat umah Kedah ritu.. raya haritu baru ambik..
tadi balik dari sekolah, cepat2 keluarkan dan basuh.. 
tawakkal je guna breeze sebab pureen ABD tu dah siap hantar kat rumah Kelantan..
lepas siap mesin (yer, sy guna mesin, tak basuh tangan pun) tengok2 dah pukul 4ptg..
xkanla beria nak gantung kat luar/depan rumah lak kan.. dah time orang angkat kain, baru terhegeh2 nak jemur.. 
so jemur jela indoor.. 

 yang first2 laundry dulu pun guna mesin basuh juga.. 
reason; xlarat nak mencangkung dan bertenggek basuh semua2 pakaian yang banyakkkk tu..
so rasanya takpe kot pakai mesin.. programkan kepada mode baby care..
mungkin tak advisable pakai mesin sebab takut fabrik baju bayi rosak je..
almaklumla, baju bayi kan comel2 kecik2 je, kemudian lembut je materialnya..
tapi taktaula kan kot2 ada sebab musabab yang lain..
yg pastinya, sume baju baby dah siap dibasuh.. yeay!!!!


>
>

August 25, 2013

entering 36weeks

Am entering 36weeks pregnancy in few hours... tambah tolak, ada 4weeks je menghampiri EDD... tapi since kami chose for induce, sebenarnya ada tambah tolak 2weeks jela lagi.. KALAU tak terberanak awal.. 

Bila dah last2 stage ni rasa cam, "whoaaa, time flies fast... rasa cam unbelievable je dah carry the baby for 9months.. suffer the sickness for the 3weeks earlier in 1st tri, swollen feet, and not  forget to mention; all kinds of pregnancy pain la... but still, alhamdulillah, because setakat ni, terselamat dari kena GDM (diabetes semasa mengandung) harap2 not to occur in few weeks more of pregnancy la kan.. preclampsia or anemia yang teruk.. bila dah last2 tri ni, hb makin cantik bacaan dia.. syukur kepada ALLAH.. :)

Cuma, ada satu benda yang menghantui kepala.. saya rasa macam perut dah jatuh.. camana saya perasan? saya perasan sebab selalunya perut akan besar ke hadapan/tinggi terutama bahagian pusat.. tapi tadi, bila baring nampak cam meleper dan sebab tak puas hati, saya berdiri dan tilik-tilik perut.. pun sama.. perut nampak macam dah kecik sikit... ke perasaan sy je taktau la kan.. lazimnya orang tua2 cakap, antara petanda awal nak bersalin ni, nampak perut cam jatuh.. dan biasanya petanda ni akan muncul dalam jangkamasa 2minggu sebelum kelahiran...


Alamakkkk.. sebabkan cuak, terus google.. dan hasil carian memang cakap biasanya perut jatuh/turun berlaku 2minggu sebelum kelahiran.. perut jatuh/turun sebab baby dah engage dan masuk ke laluan kelahiran.. bila godek blog mummy-mummy, memang tengok average perut dorang jatuh adalah masa 35weeks... aiyokkk, kalau betullah perut ini sudah terun, by the end of weeks 37 memang kena berjaga sangat2 dah..

Bila cerita kat MBB, dia pun gelabah, siap cakap lagi janganla beranak lagi.. tunggu dia balik dulu..see baby, daddy suruh tggu dia balik dulu.. so baby jangan keluar dulu.. keluar nanti daddy ada ehhh.. :)) 

Siap pesan suruh gi klinik check.. tapi kalau gi pun, mana ada yang nak layan selagi tak ada bloody show kan.. buang masa je.. lepas explain kat dia, yang petanda tu menunjukkan dalam masa 2minggu lagi plg awal  baru beranak baru ok sikit.. bukan sekarang atau 2-3 hari lagi... lagipun tu self check.. bukan orang lain yang tgk, dan tegur.. tapi sebab diri sendiri perasan tu yang lebih cuak sebenarnya but i keep it to myself only la.. xmau merisaukan MBB.. tu pun siap remind lagi ada pape nanti cepat2 msg dia kat FB.. sbb dia risau juga sebab line internet kat dia bukan ok sangat skrg ni.. generator letrik pulak selalu buat hal... macam minggu lepas dua hari dapat msg kat FB.. lepas tu terus tak ada khabar.. 

Harap2 sempatla tunggu MBB balik.. xmau beranak kat Perak. sorang-sorang lak tu... huhuhu...  sabar ye baby.. 2minggu je lagi.. lepas tu baby bulehla keluar jumpa mummy dan daddy.. keluar dengan elok-elok dan senang2 ye baby.. aminnnnn.. mummy dan daddy tak sabar nak tengok dan jumpa baby.. :)))


>
>

August 23, 2013

set bersalin luaran


satu parcel lagi yang saya war-warkan dalam previous entry sebenarnya adalah

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




set bersalin je.. tapi ni bukan full set pun..
set bersalin luaran Sari Ayu Martha Tilaar..
yang ni sebenarnya set untuk pakai luaran.. takde yang makan-makan.. 
pil ke jamu ke takde..
yang ada cuma Param, Krim Tapel, Pilis dan Minyak Telon..
sume dah ready made.. tinggal pakai je.. tak payah nak bancuh2 ke ape ke dulu..
Macam nampak pada kotak tu, dapat percuma kain bengkung sekali..
harga pun dah ada state kat situ kan..
murah je, RM 46.00

kenapa tak amik full set/pakej bersalin??
sebabnya nak monitor keadaan baby dulu..
almaklumla, jamu ke pil2 yang kita makan akan mempengaruhi susu badan kan...
kadang2 pil tu leh sebabkan/menambahkan lagi kuning baby..
rugila kalau beli mahal2 tapi tak dapat makan...
MIL pun cakap dan advise, beli set yang makan2 tu lepas baby dah stabil..
dia dulu lepas sebulan baru start makan jamu2 tu sume..
sebagai anak menantu yang baeekkkk, sy menurut perintah.. :))
pun dah ada few set bersalin yang berkenan di hati..
tunggu time nak order je..
frens, beli set bersalin ape? atau ada any suggestion untuk set bersalin dalaman yang bagus?
share la.. :))




>
>

August 22, 2013

Breastpump Manual

Sebelum ni saya dah citer pasal breastpump pilihan hati dalam entri INI.. sy jugak bercadang nak beli pam manual sebagai contigency plan.. yela, pam manual senang dan handy nak bawak ke mana-mana kan..  xde plug point pun still masih buleh guna.. Hasrat nak memiliki UniMom Mezzo tak tercapai sebab sy jumpa breastpump manual yang memang terkenal dengan better review dengan harga berbaloi2.. hehehe...

Presenting my manual breastpump


Phillips Avent Manual Breastpump..
Model SCF310/20

Kandungan dalam kotak macam kat dalam pic..
ada spare parts sekali untuk valve, diaphragm..


Tadi dah godek2 bukak dan try pasang balik.. easy to assemble.. 
try guna je belum... ngeh3... yang tu kena tunggu baby keluar dulu la kan...

Price? sangat murah.. RM120 je.. plus postage RM5 total up RM125.. 
kenapa murah sangat??? sebab retail price dalam RM150-200 
huhu, ntahla, tak reti nak menjawabnya.. 
Packaging dia ada chinese character.. mungkin untuk pasaran China la kot..
 tapi seller cakap 100% authentic original..
dan made in England..
mungkin sebab beli kat Lelong.Com.My kot
kat situ memang banyak barang yang harganya way too cheap than retail price.. :)


xkisahla kan.. untuk pasaran mana pun.. yang penting hasil mesti tiptop dan berfungsi dengan baik..
InsyaALLAH.. harap2 lumayan la nanti hasilnya.. :))
sekarang ni kerja membaca review pasal breastpump letrik pulak...
ingat nak beli lepas bersalin nanti..
mau cari yang affordable price + hospital grade pump
 sebab nak guna untuk buat stok kan..
so, motor dia kena tahan lasak.. xbuleh yang manja2..
kalau mahal, famous brand tapi motor dia tak tahan tak boleh juga..
dah ada few brands dalam kepala.. kali ni dah tak sama choice dengan entri lepas..
nanti dah konfirm dan beli, sy share ehhhh...

sebenarnya ada dua package yang sampai harini... satu lagi ape? next entri okey.. :)

>
>

August 21, 2013

checkup 35weeks

semalam, 20/8 checkup untuk 35weeks..
result for the checkup

berat: 67.9kg (+3kg)
urine: normal
tinggi rahim: 34cm
hb: 12.9

berat i naik sampai 3kg untuk 2minggu.. extra 1kg terlebih... 
hahaha.. raya punya pasal.. makan, makan, dan makan...
kemudian duduk riba perut jela cuti 2minggu.. 
kalau keluar gi jalan-jalan pun gi makan jugak.. 
MBB lagila, semua yang sy nak makan, sume dikasiknya.. cane tak naik.. 
darah kena amik dua kali.. mula2 kat lengan, inject.. 
tapi last2 kena amik yang cucuk kat jari sebab mesin tuk proses darah dalam tabung rosak..
sia2 je darah ai.. 

misi pulak suruh control diet..
nak monitor weight supaya tak naik banyak..
so harusla kurangkan makan pasni.. xbuleh nak ikut nafsu sangat..
walaupun perut asik lapar je.. sob sob sob..
sabar ye baby.. bape minggu je lagi...
nanti kalau baby besar sangat, susah pulak baby nak kuar dari perut mummy..  ;)

tadi pun kena amik sampel kahak..
dah seminggu lebih selsema+batuk berkahak..
selsema gara2 keluar masuk tempat sejuk..
gara-gara marathon tengok wayang
Percy Jackson  Sea Of Monsters dengan The Smurfs 2 la..

  

badan tak tahan.. siap demam2 lagi lepas tu.. kemudian baru kena selsema dan batuk..
esok pun kena hantar 2 sampel lagi..
harap2 takde masalah lain la kan.. aminnn...

next checkup minggu depan lak.. 28/08... 36weeks..
sebab dah entering 9months, kena jumpa doktor sekali...
dan checkup2 lepas ni dah seminggu sekali..
oh maiiii.. tu yang tak berapa nak rajin.. :p


>
>

August 20, 2013

Our Birthplan..

Lama tak mencoret kat blog.. hampir 3minggu jugakla tak termasuk scheduled post.. cuti raya 2minggu.. raya cam biasa la... meningkat usia, mmg tak terasa best cam kanak2.. tapi ni raya pertama sebagai suami isteri.. bestt... feelingnya lain macam.. nak2 ada baby dalam perut... perasaan memang sukar digambarkan.. tahun depan insyaALLAH, raya bertiga.. aminnn... :)

Sy raya kat kelantan tahun ni.. sapa yang baca post lepas2 confirmla tau kan.. hehe.. cuti sekolah start 3hb Ogos.. malamnya pickup MBB kat stesen KTM Sungkai.. Sabtu 4hb gerak ke Ipoh dulu.. stay satu malam kat sana.. jalan2 cari baju raya.. lebih tepat lagi cari baju tshirt untuk MBB.. ahad baru gerak balik Kelantan.. jalan, alhamdulillah.. tak jam pun..

me n MBB.. 33weeks pregnant.. :)
Isninnya, kami ke KBMC.. cadangnya nak book dan buat checkup sekali dan tanya pendapat doktor tentang masalah kami dan pasal dilema maternity leave.. sy dah citer dlm post INI.. checkup dengan doktor Lily.. tanya doktor buleh tak beranak awal.. huhuhu, maksudnya induce la.. Doktor check2 semua, dan best part opkosla scan.. sy tak nampak sangat sebab monitor tala kat MBB.. tapi MBB siap perli sy cakap muka baby bulat cam sy.. huhuhu... Lepas scan, doktor cakap tak ada problem... then bagi tarikh suruh kami decide bila nak admit wad.. antara 8-10 September.. dah 38weeks time tu.. decide dengan MBB, MBB pilih tarikh 9.9 untuk admit ke ward.. kalau tak terberanak awal sebelum tu la... alhamdulillah.. settle satu problem kami..

Mungkin akan ada yang mempertikaikan keputusan birthplan kami, tapi harapannya semoga ini akan menjadi yang terbaik dalam keadaan kami sekarang... yela, sape taknak bersalin secara normal, tak perlu induce, tunggu je sakit secara normal tu datang bila dah sampai waktunya kan, tapi keadaan tak memihak kepada kami.. bersalin normal tanpa kehadiran suami, dan bersalin induce dengan kehadiran suami; saya pilih pilihan kedua..  namapun birthplan kan.. kita hanya mampu merancang yang menetapkan tetap ALLAH juga..  semoga segalanya-galanya akan baik2 saja.. aminnnn...

p/s: CRK pun dah mintak dengan GB.. alhamdulillah, GB memahami masalah kami suami isteri.. so kalau tak ada apa aral, 7/9 nanti sy start bercuti dan balik kg... :)


>
>

August 8, 2013

selamat hari raya


Selamat Hari Raya kepada sahabat bloggers sekalian..
Ampun dan maaf jika ada coretan yang terkasar bahasa dan tersinggung perasaan kalian..
Semoga idulfitri kali ini membawa seribu rahmat dan keberkatan pada kita semua..
Aminnnn..



>
>

August 3, 2013

Surat Kepada Ibu Bapa

Kepada : Ibu Bapa

Ke hadapan Tuan/Puan,

Kami telah mendapat banyak aduan di dalam menyuarat PIBG tentang bagaimana kami mendidik anak tuan/puan. Terlebih dahulu kami memohon maaf atas pemasalahan yang timbul. Walaubagaimanapun, kamu sebagai guru mempunyai batas-batas kuasa yang kami akan suluhkan kepada tuan/puan.

Kami bukan ibu bapa. Kami adalah ahli akademik. Kami mempunyai set tanggungjawab, dan didikan peribadi bukanlah sebahagian dari tanggungjawab kami. Kami bertanggungjawab menunjukkan peribadi elok sebagai contoh, tapi tugas mengajar adab merupakan tanggungjawab tuan/puan. Bagaimana perangai mereka di rumah, jika menjadi kurang ajar, sama sekali bukan salah kami.

Terkadang kami terkejut ketika melihat tingkah laku anak anda ketika hadir mengambil kad repot. Anak tuan/puan yang hyperaktif di sekolah sungguh senyap di depan tuan/puan. Adakah tuan kenal anak tuan sebetulnya? Tahukah tuan/puan anak puan yang hadir ke sekolah bukanlah anak tuan/puan yang tuan/puan kenali di rumah?

Dan apabila hukuman dijalankan, apakah hak tuan/puan untuk mengatakan "saya kenal anak saya. dia bukan macam tu." di hadapan kami? Anda tiada di sekolah, dan anda sebenarnya tidak mengenal anak sendiri. Anak anda selesa di sekolah bersama kawan-kawan sehingga berasa selesa untuk berbuat salah dan kami hukumkan. Nampak benar dia tak berasa selesa untuk membuat salah di depan anda kerana tuan/puan mungkin sekali bukan spesis manusia membina, tapi menjatuhkan.

Peraturan sekolah diciptakan bersebab. Dan sebetulnya, memang hukuman diciptakan untuk menyakitkan, memalukan, dan menyusahkan.

Adalah tanggungjawab ibu bapa untuk mengajar sakit yang tidak seberapa itu adalah lumrah dunia, malu itu seharusnya bertempat, dan yang menyusahkan itu selalunya benda yang perlukan usaha. Atau benda-benda yang sewaktu dengannya. Itu tanggungjawab anda, jangan lepaskan itu semua pada kami. Adakah benda asas seperti ini pun perlu kami ajari?

Kami di sekolah sebagai HANYA GURU. Tapi hakikatnya, kami tahu terlampau banyak mengenai keluarga murid. Jika tuan/puan sangkakan apa yang berlaku di rumah hanya tinggal di rumah, tuan/puan silap. Kami guru yang terdidik, melihat pada pelakuan, banyak benda yang kami tahu. Itu tidak termasuk apa yang diberitahu.

Anak-anak tuan/puan akan cuba untuk menjadi apa yang mereka tidak boleh jadi di depan tuan/puan. Tuan/puan merupakan kuasa autoriti terbesar buat mereka. Jadi apa yang mereka buat di sekolah adalah cermin untuk apa yang berlaku/tidak berlaku di rumah.

Jika anda mahukan kami mendidik dengan sepatutnya, kami perlu kuasa autoriti yang lebih besar. Kalau kerana hanya satu garisan dari sebatan rotan menyebabkan kami dipenjarakan, ketahuilah oleh tuan/puan yang kami sebenarnya langsung tak mahu bersangkut paut dengan kehidupan anak tuan/puan, apatah lagi isu rumah tangga tuan/puan.

Hanya kerana anak tuan tak pernah mengadu mereka terbuat kesilapan, jangan menyangka anak tuan/puan sangat baik. Anak yang bijak/pandai selalu eksperimen dan selalu berbuat silap, dan mereka tidak mahu imej buruk atau keburukan mereka sampai kepada tuan/puan jadi mereka berahsia. Adalah terpulang kepada ibu bapa sama ada anak mereka berahsia atau tidak.

Nasihat kami untuk tuan/puan :

Setiap anak melaku kesilapan. Jangan berdiri lantang untuk mereka dengan melampau. Mereka harus diajar erti tanggungjawab, dan bertanggungjawab bagi setiap tingkah laku. Kami tak perlukan anda untuk berdiri bagi pihak anak anda hanya kerana anak anda menumbuk seorang kanak-kanak lain. Itu sebahagian dari proses pemantapan fizikan dan mental. Menyekat pengalaman bermaksud anda menyekat kebolehan otak anak anda berkembang.

Mendidik kanak-kanak itu tidak susah. Tapi yang menyusahkan selalunya ibu bapa. Kerana mereka selalu ingin menyelesaikan masalah anak-anak bagi pihak mereka, menolak hak mereka mempunyai autoriti yang sepatutnya. Akhirnya mereka cuma boneka yang diberi skrip. Mereka bukan lagi makhluk tuhan yang diberi kehidupan.

Kami tahu apa beza seorang murid tingkatan tiga mampu buat dan seorang pelajar jurusan kejuruteraan mampu buat. Jangan buat kerja sekolah mereka untuk mereka. Mereka perlu berbuat silap untuk belajar. Jika anda menjadikan mereka sedemikian bodoh, jangan salahkan kami semasa datang ambil kad repot.

Jika seorang pelajar dihantar kepada kami kerana kesalahan tingkah laku, kami tidak akan menghukum mereka serta merta. Kami akan memberi masa mereka bersendiri memikirkan apa yang baru mereka lakukan, dan memberi respon bergantung pada respon mereka setelah mereka lebih tenang dan setelah mereka mempunyai masa berfikir. Mungkin tuan/puan juga boleh cuba cara yang sama. Mungkin tuan/puan sendiri lupa zaman tuan/puan kanak-kanak kerana tuan/puan kini sudah dewasa, betapa gementarnya kanak-kanak yang berbuat silap.

Ekonomi yang teruk masa kini menyebabkan ramai ibu bapa bekerja lewat masa dan mempunyai masa yang sedikit untuk memahami atau bersama anak mereka. Menyangka anda boleh menebus kesalahan dengan berdiri bagi pihak mereka di depan guru adalah tindakan yang salah.

Jika anda mahukan proses pendidikan ini bersifat dua-hala, bersikap adillah dengan kami.

Atau jika tidak, abaikan sahaja kewujudan kami dalam proses pemanusiaan. Kerana kami sendiri mempunyai hal sendiri untuk dijaga dari menjaga anak orang.

Yang Benar,
Guru.


kredit to FB Suara Mahasiswa

p/s: susulan kepada post kelmarin.. haha, rasa nak tergelak pun ada baca wall post ni.. tapi well said.. tahniah pada yang mengarangnya..


>
>

August 2, 2013

tq encik suami..

MBB dah belikan peti ais baru. did i mention yang peti ais saya rosak baru-baru ni?? tak kan.. hehe.. kecuaian sdr..plus keje b***h. tak pernah stuck dengan ayam yang dihentak2 tak mau jugak keluar, kemudian gi gatal2 cucuk dengan pisau.. sebelum ni tak penah pun wat gitu.. memang benda nak jadi dan nak rugi.. or, peti ais tu sebenarnya merajuk sebab dah dengar yang sy berkira2 mau menukarnya??.. kwang2.. 

Peti ais tu pun kecik je sebenarnya.. satu pintu je.. yang harganya rm5++ je.. beli masa mula2 kerja dulu.. sebab duduk sorang je kan... sistem penyejukan nya pun tak berapa nak elok sangat.. cepat je sayur atau buah2 rosak... pendek kata, peti ais, jenama S***p, memang sy takkan beli dah.. serikkk...sy berkira2 mau tukar ke dua pintu sebab nanti nak simpan stok susu bila fully breastfeed baby nanti (Moga diizinkan ALLAH, aminnn)..mungkin sebab tu kot peti ais tu rosak.. merajuk sebab tau nak kena tukar lain..

Dua-dua barang ni beli kat Senheng.. MBB ada membership.. Peti SejukPanasonic ni harga dia RM 949.. tapi sebabkan ada members day dari 1/7-31/8 ni, dapat redeem point dan guna untuk reduce price jadi hanya bayar RM 799 je.. peti sejuk i xmeriah pun.. kecik je... nanti dah stabil nanti aim untuk peti sejuk yang besar gedabak macam dalam cite korea tu.. yang ada pintu kecik buleh amik air sejuk tanpa bukak pintu besar dan ada ice dispenser.. ngeh3.. saje survey2 ritu, harga yang paling mahal 13K.. omaiiii...yg pasti impian tu cuma boleh dilaksanakan bila dah ada rumah sendiri.. sekarang ni berangan jela dulu..

Panasonic Refridgerator  PSN-NRBJ226SN

Dia jugak belikan mesin basuh.. kesian tengok sy basuh baju dengan tangan katanya..  
nak-nak dengan perut ke depan sekarang ni susah nak duduk bangun.. sebenarnya awal-awal dulu sy rasa mesin basuh tu tak penting sangat sebab tu tak beli2... sekarang ni pun rasa cam tak perlu sangat..(dasar kede***, tak sanggup nak mengata diri sendiri) sebab duduk sorang je kan.. bukanla banyak sangat pun baju yang nak dibasuh.. ingat nak beli bila baby dah kuar nanti.. baju2 dia mesti banyak kan.. tapi since MBB nak belikan sekarang, i terima dengan hati ria je.. :p bagus jugak.. dah ringan satu tugas.. campak2 dan on je mesin tu..  badan dah berat, keje asyik nak rehat, tido dan baring je la... 

Pun beli brand Panasonic jugak.. load 7kg for the price rm669.. okla kan.. spend tak sampai 1.5K pun dari bajet asal untuk dua2 appliances ni..  rezeki baby...


Eeerr.. gadjet atau mesin yang boleh sidaikan pakaian ada takk?? or yang boleh lipatkan baju2 sekali?? hahhaha..
>
>

August 1, 2013

untung budak zaman sekarang

untung budak2 sekarang.

zaman aku sekolah dulu--
kalau tak buat kerja sekolah--
memang kena tampor ustazah.

kena setepek "pemalas" depan kelas. depan budak2 lelaki dalam bilik darjah. kena sound "simpan2 la 
bodoh tu, pakai hari lain", "punyalah banyak untung jadi orang pandai, kenapa awak masih nak pilih jadi budak main2?"

untung budak sekarang.

tak buat kerja sekolah--

kena halau keluar kelas--
anak balik ngadu kat mak bapak--
mak bapak tolong saman cikgu.

pergh
untung budak sekarang.
untung gila.

hmm

sekarang aku faham kenapew budark2 sekawang tak tawu ejew.
pemalas. 

dah lah pemalas nak buat kerja sekolah;
pastu pemalas reka alasan--
otak termati--
tak kreatif.


pendidikan percuma sampai phd pun tak guna kalau ada mak bapak yang hantar anak pergi sekolah
HANYA sebab tak mampu bayar orang gaji jagakan anak2 mereka.

SEBAB bagi mak bapak jenis begini--
cikgu itu babysitter.
tukang jaga anak dia masa dia tak ada.
pengganti ibubapa--
pemegang amanah mereka dalam mendidik anak2 mereka.


eleh

pemegang amanah konon.
dalam bahasa tersirat--
tempat tuding.
itu sebenarnya.

anak perangai bangsat--
salah kawan2 anak. 
anak bodoh--
salah cikgu.
anak kurang ajar--
salah persekitaran.

salah semua orang.
kecuali mak bapak hebat semua ini tadi.

hish

marah.
rasa marah pada jenis ibubapa begini.

terima kasih abah,
sebab bantai sebat aku macam aku rekrut askar dia.
walau jiran2 suruh guna psikologi jadah,
abah aku tetap dengan cara dia.

balik sekolah--
spot check buku
.seminggu sekali--
spot check kat cikgu.
aku pernah remaja.

aku pun pernah poyo menggelabah benci abah sebab abah aku tak macam mak bapak orang lain yang guna 
kekdah berborak dari hati ke hati jenis jadi bespren dengan anak.
siapa tak nak mak abah cool?
kan?

tapi sekarang ini aku sedar--
kalau abah buat gitu--
memang aku tak jadi manusia.
kemungkinan aku jadi laknat tu ada.

aku berterima kasih untuk setiap birat badan aku yang menjadikan aku manusia.
betullah kata orang--

if your child hates you at their adolescent years--

be calm;
you are doing it right.
dear parents,

nak jadi bestpren anak--

ada cara.

enabling mistakes they make--
is NOT one of them.


credit to FB Fynn Jamal



p/s: isu pasal guru banyak sangat naik sekarang ni kan.. my 2cents; guru pun manusia.. bukan malaikat... kami layan/ajar/urus satu kelas; plg sikit, 30 orang murid dengan 30 perangai yang berbeza.. yang kadangkala, murid2 ni sikapnya amat berlainan daripada di rumah..depan mak bapak ya ampun, pijak semut tak mati.. rasanya cikgu; melainkan gila takkan pukul murid saja2 melainkan kalau dia dah buat kesalahan yang sama berkali-kali.. to parents, syg anak berpada-pada.. kalau zaman kita dulu, yang sy sangat pasti zaman yang mana kalau mengadu cikgu pukul atau sewaktu dengannya bila balik rumah akan dapat 'hadiah tambahan' lagi, mak bapak kita tak pernah menangkan kita, kenapa bila kita jadi parents, kita lebih percaya anak 100% berbanding dengan turun padang, siasat apa yang berlaku sebenarnya.. it's better banding dengan upload kat FB, saman cikgu, report polis etc.. cikgu kalau benda2 tu jadi pun, paling2 pun kena ditukarkan (except kes jenayah la kan) tapi kesan pada murid tu, sy percaya konpom lepas tu dah tak ada guru yang mahu ambil berat atau ambil tahu lagi (melainkan kalau betul silap guru).. belum lagi kira bab keberkatan..  hohoho.. sedih sungguh tgk profesion guru sekarang.. macam melukut di tepi gantang je.. last2 konsep sebenar sistem dah tak tercapai.. guru hanya mengajar, bukan lagi mendidik.. sighhhhh

>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa