LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

January 24, 2014

Second pregnancy test

Apekahhhh????
Alkisahnya, saya dah start period balik bulan 12 haritu. ngam2 3 bulan lepas bersalin.. 
terkejut jugak kan sebab biasa kalau fully breastfeed, period BIASANYA lambat datang balik..
Tetttttttt.. nampaknya saya yang diluar kebiasaan.. sebab dah period kan walaupun exclusively BF.... 
So, supposedly, 14 Jan haritu, sepatutnya hari first tuk cycle period seterusnya.. 
Dan jeng3...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ayra going to be elder sister ke??
Hmmm... semangatla kan buat pregnancy test.. sebab dah delay period more than a week kan..

 yang mana satu ni result???
ce teka ce teka..

yang ni


atau yang ni? 


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ngeh3...  akhirnya, result sebenarnya NEGATIF... 
yakni pic kedua la kan..
kalau korang perasan, yang pic pertama tu pregnancy test masa tau preggykan Ayra...
berdebar3 jugak masa wat test ni.. perasaan dalam dua jugakla.. 
kalau positif, alhamdulillah, kami terima rezeki anak dengan tangan terbuka.. 
dan sebab dah resultnya NEGATIF, pun kami anggap peluang untuk besarkan Ayra dengan lebih baik dan secukupnya sebelum ada adik2 beliau.. hehehe..

sebab period x datang, xtahulah secara detailnya kenapa kan.. 
tapi rasanya sebab BF kot, yang jadikan period masih delay kali ni..
yang haritu datang acane lak?? boleh sape2 clarify kan??



>
>

January 12, 2014

Nipple Confuse

Okey, start masuk 2 bulan haritu, sindrom nipple confuse melanda Ayra.. walaupun dia dah di train minum botol waktu menyusu malam hari-hari.. dia dah dapat kenal yang mana original n mana tiruan nampaknya.. maka susah hati la mummynya.. bila bagi botol je, konfirm meraung-raung.. macam mana nak pergi keje bulan 1 nanti walaupun masih berbaki cuti 2 bulan lagi kan..

Start la bottle hunting.. tommee tippee yang dulunya dia nak sangat yang pertama dia reject.. seterusnya Avent.. beli pigeon yang peristaltic+ pun dia mau kejap je.. lepas tu taknak langsung..  Mimijumi yang mahal tu pun tak berguna hokehhh.. putus asa maknya, maka biar camtu je.. banyak juga petua-petua yang ada tenet kami ikut tapi sume tak jalan.. nak yang ori juga.. haihhh..

Bila dah start cuti, balik Kedah, mak mertua pulak try nak bagi.. last2 dia pun surrender.. si Ayra menangis sakan.. dengan saya-saya sekali nangis bila tengok dia menangis sampai keluar air hidung semua.. kecik hati gamaknya maknya ada tapi dibagi botol.. last2 kami decide biarkan je la dulu.. kesian bila tengok dia dalam keadaan camtu..

Peningla pk.. sambil2 tu, kami try n error bagi botol.. tengok botol mana yang dia nak.. MAM- reject, NUK- so-so.. tapi menjelang masuk 3 bulan, Ayra dah tak meraung bila bagi botol.. dia cuma akan gigit2 je puting tu, bila keluar susu, dia akan luah dan telan sikit2..  masa tu mummy dia pun redha jela.. dah pikir siap2 nak bekalkan infant cup ngan picagari incase kalau dia tak mahu botol jugak...

Cari pengasuh pun area sekolah je.. sebab dah dia tak mahu botol, kena la maknya ni pergi susukan kalau ada waktu free kan.. siap sebelum balik Perak haritu, jumpa bidan untuk dia buatkan bagi Ayra terbuka selera dengan botol n bf.. bagi dia ikhtiar supaya nak dua2.. yela, kenala usaha kan.. kemudian baru tawakkal..

Masa hari first tinggal dengan pengasuh, saya memang langsung tak gi jenguk pun.. sebab fikir, memangla boleh nak g susukan dia time free periods, tapi sampai bila? kalau time kena gi taklimat n kursus payah juga.. PPD 45km jauhnya.. memang takde la nak susukan dia kalau kena ke sana.. kalau tak ajar tinggal memang dia takkan pandai minum botol sampai bila2.. memang tak senang duduk dibuatnya haritu.. yela, mmg dah tau dia camtu kan..

Tapiiiii, yang miracle nya,  dia langsung tak nangis...... good girl la Ayra.. BS dia cakap, nangis kejap je, mintak dukung... bila tanya dia hisap ke x botol, BS dia gitau, hisap tapi gigit2 dan main2 la.. waktu tu pun habis sebotol je... tapi sekarang dah nak masuk minggu ke 3 hantar, nampaknya dia dah semakin pandai hisap botol balik, walaupun dia hisap tak banyak.. tengok pattern dia hisap sekadar tak nak bagi dia lapar dan kebulur je.. senang hati mummy nak tinggal gi kerja.. So sebelum hantar n pickup Ayra, memang saya bf dia puas2.. sebab saya dah janji dengan Ayra, dia akan hisap botol dengan BS/ orang lain je.. bila dengan saya memang direct feeding je..

Baby ni sebenarnya pandai, dia memang takkan biarkan diri mereka berlapar.. dan kalau ada bau mak dorang macam kes Ayra ni memang dia takkan hisap botol elok2.. main2 je.. sebab dia tau maknya ada.. hehehe.. so kalau baby korang mengalami simptom nipple confuse, jangan risau la ye.. nak tau magic botol Ayra??

NUK classic latex bottle teat...  

Haaaa...  nampaknya dia selesa dengan puting yang unik dari NUK ni.. rasanya sebab lembut dan tak besar sangat.. : )

oh ye, ada satu brand lagi yang korang boleh pertimbangkan..
botol susu Breastflow dari thefirstyears pun ok
sebab tengok dia punya teats pun lain.. dia punye nipple pendek je.. macam yang original kann.. :) tak macam teats yang lain, sume panjang-panjang..

slogan dia pun dah menarik; ideal for breastfeeding moms!

so mommies out there, boleh la pertimbangkan, just sharing based on my experience.. :)


>
>

January 11, 2014

Baucar DiskaunTudung di Tudung 2U untuk pembaca saya!!

Kalau korang pembaca blog ni kan, mesti korang tau kan yang saya ni shopper online yang tegar.. ngeh3.. memang suka beli semua barang online.. masa persediaan nak sambut baby haritu pun, mostly barang memmang beli online.. :) kalau dulu zaman2 awal kemunculan shawl, memang alamatnya selang 2 hari akan sampai parcel ke rumah.. 

Nak-nak lagi kalau suatu benda tu ada diskaun kan... lagilaaaa.. yang nak beli sepasang pun beli berpasang2.. senang.. klik, klik, klik.. 2hari sampaila rumah.. tak payah bersesak bagai.. jimat masa, tenaga dan wang anda.. hujung jari je sekarang ni benda2 pun..  lagi pun sape x suka diskaun oiiii...

Korang2 sume penah dengar tak tudung2u.com.my?  Tudung2U ni salah satu antara gedung tudung online yang terbesar kat Malaysia ni..  cantik2 dan murah2 tudung kat sini.. Antaranya...

TUDUNG BAWAL

Dania Bawal Humaira
RM18


Bawal Adawiah
RM18


Fina Melinna  Tudung Bawal Kelantan Sulam
RM38


Airis Assyura Tudung Bawal Kelantan
Rm38

SHAWL


Nana's Collection Umairah Shawl Labuh
Rm20


Anggun Exclusive Saliza Shawl Halfmoon 
RM38 (cantikkkkk!!!! sume tudung siri ni cantik2 sume)

Ada banyak jenis lagi, ni baru sikit tau.. Tudung Bawal ni korang boleh pilih nak beli yang bawal kelantan ke bawal Jepun.. takpun kalau pening, beli dua2 pun takpe.. hehehe


TUDUNG SEGI EMPAT

Fina Mellina
RM18

Nana Collection
RM18


Fina Amani
RM15

TUDUNG AWNING


Anggun Exclusive Maya
Rm38


Hawa
Rm24


Arni
RM28

ANAK TUDUNG


Anggun Exclusive 
RM15

Anggun Exclusive Sofia
RM19


Anis Anak Tudung Ninja
RM6

dan bayak jenis lagi anak tudung.. turban pun ada tauuu..

KERONGSANG


Kerongsang Diamond
RM12


Kerongsang Bunga
RM12


Kerongsang Merah
RM22

Menarik kan?? Kalau ada diskaun mesti lagi best kan?? So, ada baucar diskaun nak bagi kat korang.. Korang boleh beli semua item dengan DISKAUN 15%.. special sebab korang pembaca blog ni.. :)
Korang cuma perlu masukkan Kod Baucar

ANY2013

masa korang buat pembelian.. senang je kan..
 tapi baucar ni valid sampai 31 JAN 2014 je tau....

so ape tunggu lagi..
jom online shopping kat 

TUDUNG 2U sekarang.. :))



>
>

January 5, 2014

Ayra's Holiday: Langkawi

Cuti sekolah start 16 Nov, kami balik Kedah, 19hb.. giliran duk Kedah lak kan.. sebab dah lama duk Kelantan.. bagi can org Kedah tengok Ayra lak.. sepanjang perjalanan Klntn-Kedah, Ayra tido je.. bangun sebab nak susu dan jaga masa kami berenti makan kat Kedai Kari Kepala Ikan Salim tu je.. Alhamdulillah la.. kalau x, haru jugak..


Yer, kami mmg angkut toto.. senang, kalau nak makan, baringkan je dia.. kalau dia behave n tak meragam la.. kalau tak.. jawabnya makan ikut turn jugak..

Lepas seminggu kat kedah, 26hb tu kami ke langkawi..amboii Ayra, umor 2 bulan dah ke Langkawi... Mummy umor 15thn baru sampai Langkawi tauuu... hukhukhuk...tak plan pun sebenarnya.. tapi memandangkan MIL ada kursus kat sana, alang2 join sekali.. naik feri masa pergi memang Ayra tido je.. sampai check in hotel sume, pergi shopping coklat kat HIG dan balik hotel balik..

Tapi start malam tu je, dia dah start batuk2.. so xkeluar la makan kami malam tu.. tengok tanda-tanda demam pun dah ada.. so letak coolfever dan makan ubat yang nurse bagi cucuk haritu.. musim agaknya sebab tengok kat status FB majoriti baby demam time tu..

Esoknya makin teruk, tapi demam on off.. abeh je kesan ubat, demam balik.. tapi kami sempat lagi gi bawak jenjalan..

kat kolam air panas
kat marina mana tah...
oriental village
underwater world
makan ubat timeee!!

Muka ayra demam+batuk+selsema.. malam kedua, memang teruk dia batuk.. sampai kami bawak dia gi Hospital Langkawi pukul 3 pagi.  doktor prescribe ubat demam, cair kahak dan ubat selsema titik hidung..


Atas ni pic sebelum check out... rupanya lepas tu batuk dia makin teruk.. sepanjang perjalanan dalam feri, dia nangis tak berhenti.. dia tak selesa+marah sebab batuk.. bagi susu pun tak mahu.. felt sorry for the other passengers, tapi kami pun tak leh nak buat ape.. MBB la yang dukung sepanjang sejam setengah tu kehulu ke hilir. ilang kejap mabuk dia.. untuk passenger yang "buat muka" kami ignore kan aje.. tunggu la korang dapat anak dan anak korang sakit dan meragam, barula korang tau camana perasaan helpless nya.. xkena kat korang bolehla buat muka konon-konon cam kami xpandai jaga anak.. xperlu kot nak tunjuk muka annoying tu.. bukan kami mintak pun baby nangis n meragam kat public..biasala kan budak kecik, kalau dia xselesa memang nangis jela makanan dia.. at least kalau tak boleh empati or simpati sekalipun, buat muka biasa je dahla.. huhuhu..

Tapi tak semua, rata-rata sume tunjuk muka simpati.. ada pekerja tu siap tolong dukung Ayra lagi.. malah ada auntie cina tu siap tepuk bahu MBB cakap kagum dengan MBB.. hehhehe.. yang lain siap bagi laluan masa nak keluarkan stroller sebab dorang gurau cakap mesti penat dengan anak nangis.. hahahaha..


Ni muka budak gedik lepas sampai rumah.. buat muka comel dan sengih2 macam tak sakit dan tak ada apa berlaku.. haha, memujuk mummy n daddy la kononnya la kan lepas buat perangai.. haihhhh, anak ooo anak... :p


>
>

January 4, 2014

Checkup 3 bulan

Checkup Ayra ke 3 bulan masa 11.12.13.. cantik tarikh kan.. kalau sebelum ni checkup kat Kelantan, kali ni checkup kat Kedah lak...


berat : 5.3kg
panjang: 61cm
lilit kepala: 41cm

Cucuk yang 5 serangkai lagi.. macam biasa nangis.. tapi dah tau dah cara.. lepas kena cucuk, bila nangis, kena bagi orang lain dulu pegangkan.. baru senyap.. haaa, pasni nak mintak tolong sape la pegangkan kan bila kat Perak nanti.. mintak tolong misi boleh x?? hahaha...



Lepas checkup, gerak g kenduri kat Kodiang.. tertidur anak dara ni.. teciannnn... mabuk vaksin ye Ayra.. :p
Baru nak update, padahal mggu depan dah nak checkup 4 bulan.. hahaha.. rabu depan kita checkup kat Perak pulak ye Ayra... :)


>
>

January 2, 2014

welcome 2014

Heloo 2014.. it's been 2 month since my last entry kan.. hmmm.. kekangan masa la kononnya jaga baby Ayra.. hahaha.. too much things i wanna share, tapi satu-satu la yer.. 

Lama bercuti, almost 4 bulan.. memang lemauuuu giler... mmmmm.. kami still PJJ.. MBB still xdapek pindah.. so berkelana la sorg di Perak, sorang di Sarawak..  dan a baby menemankan maknya disini..  sedehh tauuu masa nak hantar MBB naik ETS.. selalu MBB xpenah nanges tinggal bini.. tapi dengan anak, bergenang jugak.. siap xleh tido lagi hari nak balik tu.. maknya?? opkosla banjir...T__T tu tak yah tanye.. huhu..

Hari 1st dengan Ayra alone, sy langsung tak sempat nak makan nasi.. lepas balik Sungkai terus bergegas ke sekolah meeting... nasiblakat skolah orang jamu kek lapis sarawak dengan nangka.. lepas tu ambik Ayra dengan pengasuh dia, then balik rumah melayan dia sampai malam siap tertidur2... hahhaa.. sedar2 bunyi mercun new year.. sudahnya seharian tak makan... redha jela..

Perangai baru Ayra sekarang ni nak masuk 4bulan, memang tak boleh hilang maknya ni dari mata dia.. mula la dia merengek2 nangis..nak g mana2 kena dukung dia.. aduii manja betul.. dah tu camne nak masak. dahla berat.... nak duk dapur sama, bahaya kot... sudahnya, solution pasni.. kita tapau kedai jela ye...

dengan baju busuk daddy.. pengubat rindu..
Harini first kerja, xla kelam kabut sangat sebab bangun awal nak tengok dan set timing.. kul 5.45 pagi dah bangun.. hahhaa.. mandi2 dulu, lepas mandi tengok dah bulat mata si tembun ni.. siap2 pakai baju sume, siap bag dan EBM, breastfeed Ayra dan gerak pukul 6.45am.. Lepas hantar ke rumah Ibu (pengasuh) patah balik ke sekolah.. ngam2 sampai pukul 7.07am.. so esok leh pling2 lewat gerak kul 7.00am.. hehehe..

Alhamdulillah, Ayra good girl dengan Ibu dia.. setakat ni dah 3x hantar, xde buat perangai sangat (doa sampai bila2 dia akan camtu, kalau nak buat perangai, buat perangai time dengan mummy takpe)...banyak dugaan dan kebimbangan sebenarnya masa nak hantar Ayra ke pengasuh (bukan masalah dengan pengasuh).. nanti citer lain.. tapi Alhamdulillah, setakat ni everything went smoothly.. Ayra paham kot mummy dia susah, duduk sorang2 je jaga dia.. 

Cuma kalau ditanya perasaan saya sekarang, i want to be with MBB ASAP.... bila dah ada anak ni tiap kali tengok muka dia, especially masa dia tido, rasa cam kesian dan bersalah sangat sebab dia tak dapat kasih sayang yang sepatutnya dari daddy dia... nak jaga Ayra sorang2 tak susah tapi pada masa yang sama tak senang.. tu belum kira kalau time anak sakit... memang tak boleh bayang.. rasa cam time2 ni jugak nak isi EGTUKAR.. pepun, benda tu paling cepat pun boleh isi bulan 4 nanti.. sementara tu, mmg kena doa banyak2 semoga segalanya dipermudahkan untuk kami.. doa jugak ye friends.. :))


>
>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa