LEARN from yesterday, LIVE for today & HOPE for tomorrow

May 27, 2011

CH, WCY here we come...

Hahahah, sori tak ada modal nak update.. dah mood bercuti... lalalalala, cuma nak bagitau apa aktiviti hari ini dan  esok... hari ni mau pergi amik adik kat stesen bas petang ni. Dorang datang sini sebab mau temankan saya balik kampung. sebenarnya diorang tu ada udang di sebalik mee, huhuhu, dorang dah bodek2 kakak mereka yang sangat baik hati ni tuk singgah ke Cameron Highlands..

alang-alang katanya.. kalau ikutkan memang akaknya mahu terus balik pas kelas hari ni.. tapi kesian pulak kat adik2... bila lagi nak bawak mereka jalan-jalan kan... hihihi, tau  sangat tujuan dorang tu.. nak masuk petik2 strawberry dan tengok ladang teh..

lokasi serangan 

so fikir punya fikir, decide balik esok... sebab kalau nak menyinggah lama-lama kat Cameron tuh, takut tak sempat... nanti gelap kat Lojing, Gua Musang, naya je... kalau esok ok la, bolehla dorang camwhore sepuas hati... baik tak? baik tak? hihihi...  cuti ni memenuhi masa terluang dengan attend kenduri kahwin dan shopping kain kat cikgu sekolah... banyak jugak dorang order ni... ingat kalau jadi nak pergi Wakaf Che Yeh la..

kain 4 pasang Rm50
boleh cuci-cuci mata sambil memborong sekali.. mau rabak poket nanti, balik Perak, miskin.. jangan boros, jangan boros.. nanti nak pindah... nak guna banyak duit.. T_T
rasanya 2 minggu ni mungkin tak update blog, dan mungkin berlanjutan ke angka 3 minggu sebab nak tunggu  internet masuk.. hmm ada potensi cakap dengan dinding nih.. =p
buat semua kawan-kawan, have an enjoyable holiday...  semoga selamat pergi dan selamat kembali... jom kita cuti2 Malaysia..
 Gambar : Google

May 26, 2011

kisah cakap dengan bulan

ini la lirik lagu Bruno Mars - Talking To The Moon yang ada dalam entri sebelum ni..
bila hayati lagu dengan lirik sekali memang sejibik2 kena kat diri sendiri.. sendiri di perantauan.. tempat mengadu pun pada blog tercinta ni je.. dan2 je aktif berblogging kembali.. huahuahua... sedeyhhh... T_T
best jugak kan kalau bulan tu buleh sampaikan pesanan kepada orang-orang yang tak dapat dihubungi melalui capaian telefon dan internet... takperlu dah nak feling2 layan lagu nih.. adehh... mengarut meraban dah.. tata.. layankan


Talking To The Moon


I know you're somewhere out there

Somewhere far away

I want you back

I want you back
My neighbors think
I'm crazy
But they don't understand
You're all I have
You're all I have
Chorus:
At night when the stars

light up my room

I sit by myself

Talking to the Moon

Trying to get to You

In hopes you're on

the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon



I'm feeling like I'm famous

The talk of the town

They say

I've gone mad
Yeah
I've gone mad
But they don't know
what I know

Cause when the

sun goes down

someone's talking back

Yeah
They're talking back
Chorus:

At night when the stars

light up my room

I sit by myself

Talking to the Moon
Trying to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon



Do you ever hear me calling?

Cause every night 

I'm talking to the moon

Still trying to get to you

In hopes you're on

the other side

Talking to me too

Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon



I know you're somewhere out there

Somewhere far away

Emosi Dia, Emosi Saya

Jom kita review lagu la plak sementara tengah layan ni..... sebenarnya memang diri sendiri sangat suka dengar lagu, seorang yang boleh dikategorikan bawah audio visual kalau dekat multiple intelligence.. tapi rasa cam tak layak nak duduk bawah kategori tu bila dengar perkataan "intelligence" tu.. kenapa suka dengar lagu?? sebab rasa kagum, dengan hanya berbekalkan 12 not(rasanya not, tapi kalau salah info, ampunnn), orang boleh cipta beratus juta lagu, tanpa ada satu pun yang sama..pernah terbaca info ni suatu masa dahulu, sebab tu ingat2 lupa fakta sebenar.. dan sehingga sekarang dan masa depan, penciptaan lagu tu sentiasa akan berkembang... hebat kan...
selain itu, suka dengar lagu kerana lagu tu boleh mewakili perasaan kita.. orang lain taktau la kan, tapi ada sesetengah lagu, memang sangat kena dan tak keterlaluan hampir tepat mengenai batang hidung kita.. selalu sangat rasa nak jadi cam komposer2 dan penulis lirik tu, sebab teringin nak transformkan perasaan yang membelenggu tu kepada lagu.. tapi nasib baik sedar diri tak ada bakat.. hahahaha.. kalau tak, hancurrrr.... sebab kan tak ada bakat, so, carila lagu2 yang boleh mewakili perasaan kita masa tu.. itu lebih bagus dari cipta sendiri.. =p

cakap pasal citarasa muzik, i'm more to english song... kedua lagu korea dan barula ranking seterusnya malay dan indon.. bukan nak kata jiwa barat, tapi rasanya lagu diorang lagi puitis, dan tepat kena dengan sesuatu situasi jika nak banding dengan lagu melayu dan indon... sebab tu pendapat  mengatakan barat gunakan muzik sebagai salah satu alat mereka tuk sesatkan kita.. as for me, as long as kita setakat dengar lagu, tak ikut fahaman, cara hidup dan dakyah yang dibawakan mereka, we're safe..nak sesat tak tunggu lagu apa pun kan.. tu semua pada diri sendiri..cuma kena ingat tu salah satu cara mereka guna tuk sesatkan umat Muhammad. pastu kenala pilih jugak kan.. tengok lirik, kalau ada yang sebut sal agama diorang, father, jesus, tak payahla.. sebab tu pentingnya lagu asing ni, kita tengok lirik dulu,, bukan sekadar nyanyi.. sebab bahaya... tak kirala lagu inggeris, hindi ke.. just a friendly reminder sebab dulu penah ada orang cakap tak boleh nyanyi lagu inggeris, tapi dia nyanyi elok ke lagu hindi tak pe pulak kan... sedangkan kalau pikir logik, inggeris kita boleh translate hodoh2 sedangkan hindi? pikir sendiri...

MBB lak lebih kepada jiwa oldies.. aduhh, lagu2 60an inggeris yang dia suka... taktahan... kontra betul.. saya suka uptodate muzik, dan cenderung pilih lagu ikut mood, maksudnya kalau jiwa tengah bunga2, konpom pilih lagu jiwang dan cintan, kalau tengah merajuk, sedih, sentimental jadi pilihan, kalau tengah marah, atau gembira, tentula fast song..
MBB pulak, lagu2 era carpenters, wet wet wet, frank sinatra, beatles, neil sedaka, etc...so tak hairan la kalau dulu masa2 dia tengah2 mengorat, pas dia format laptop saja dia letak lagu Wet Wet Wet - Love Is All Around kat desktop, tapi sayang sebab diri sendiri tak penah dengar lagu tu.. so ingat tu system file yang come in package after format laptop(haha, bangang gile kot). so delete jela.. tak pernah dengar sekali pon.. tapi masa tu pelik sebab asal format laptop ngan dia mesti ada lagu tu.. bila dah date, baru tau rupanya dia tujukan lagu tu tuk sy. tapi sayangnya orang yang dituju tu siap delete lagi.. hahaha..sebab memang tak familiar dengan lagu tu.. sorila cayang.. =p

Bila bercinta, tak dinafikan saya memang suka tujukan lagu dekat dia.. asal ada lagu yang matching dengan apa yang saya rasa, confirm saya bagi dekat dia...contohnya macam lagu Auburn-Perfect Two, dan banyak lagi... tak terkira,.. hehehe
tapi saya setuju dengan pendapat lelaki ni jarang nak tunjuk perasaan maksudnya apa yang dia rasa kat dalam hati dia secara detail.. sebabnya sepanjang 4 tahun ni, hanya tiga lagu je dia pernah bagi/dedicate dekat saya.. lagu apa? salah satunya lagu Wet Wet Wet - Love Is All Around yang diberi sebelum kami date. kemudian lagu Nickelback - Far Away pada tahun pertama kami bersama dan Neil Sedaka - You Mean Everything to Me pada semester terakhir kami di IPG.  perasaan bila dapat lagu-lagu ni tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata.. rasa macam dapat tahu apa yang dia cuba nak sampaikan pada kita.. btullah tu, kalau kita tak pandai nak berkata-kata, menyusun ayat, let the song conveys the message kan...

Skang tengah syok dengar lagu Bruno Mars- Talking To The Moon..

ensem jugak mamat ni kan.. =p
i think this song fits my situation the best now... 
saya jauh dengan MBB
tapi tetap kongsi bulan yang sama..
so,
cakap dengan bulan jela... ;) 


p/s: nak dengar lagu-lagu dalam post ni, download kat sini

Saya dah buat keputusan.....


Yay, i've made up my mind.. dan saya nak pindah...  I'm moving to a new house... 
naik cuti ni insyaALLAH tak ada aral, saya akan berpindah..
thanks to Miss Sunshine for the advice... really appreciate it.. =)))... Dah tak pening2 nak pk pasal rumah..

May 24, 2011

tolong caye!! tolong caye!!!


uhuhuhu, sakit kepala memikirkan samaada nak pindah atau tak...
sekarang duduk kuarters guru sekolah lain.
dengan cikgu sekolah tu. kira potongan rumah atas nama dia cuma nanti bulan-bulan bayar kat dia jela..
aritu pernah housemate ajak cari rumah
sebab dia sedar potongan duit tu banyak jugak,
yela bila duduk rumah kerajaan, elaun perumahan memang tak dapat, campur ngan potong COLA separuh..
lagipun kuarters sekarang ni tandas rosak, kalau nak membuang, memang menonong ke tandas sekolah yang jaraknya hampir 50 m. 50m pun kalau dalam keadaan genting memang mau berterabur jugak sementara nak sampai tu kan.. =p
kat sini memang susah nak cari umah sewa...
kemudian ada yang bagitau ada kekosongan rumah, 
pergila survey rumah tu, dan resultnya:
keadaan dia memang sangat tak ok, lagi teruk dari kuarters kami duduk tu.. so tak jadi la masa tu pindah.. so habisla ceritanya kat situ...
alkisahnya, semalam ada ustazah kat sekolah offerkan rumah dia tuk disewa..
sebab orang yang duduk umah tu skang dapat offer jadi warden..
RM 250 sebulan, tapi condition rumah tu tak tahu macam mana.... tapi mengikut tuan rumah yakni ustazah tu, okla, tile flooring.. ade 3 bilik, 2 bilik air dan grill depan..
memang berminat bila dengar sebab rumah sekarang ni memang tak ada tandas kan.. so agak seksa sikit bila nak buang tu nak kena kuar rumah dan menuju ke sekolah... sebab tu kalau rasa sikit2 je nak buang, tahan je la, sebab malas.. heheh, tau bahaya tuk badan tapi lecehhh...
masalahnya memang teringin nak pindah, tapi bila tanya housemate, 
sekarang nampak dia macam tak berminat pulak..
aisehhh, katanya lagi senang dia duduk kat skolah ni sebab dia penyelaras pss..
susah nak berulang...
bila macam tu rasa cam berbelah bahagi pulak nak tinggalkan dia...
tapi rasa cam nak sewa rumah tu.. sebab susah nak dapat rumah perumahan area ni kalau tak grab chance ni.. pastu terpikir jugak, sampai bila nak duduk kuarters ni, kalau tetiba housemate kawin atau tukar ke tempat lain, mana pulak nak cari rumah lepas tu.. takkan nak duduk kat kuarters ni sorang-sorang dengan begitu banyak nilai potongan duit.... duit tu bukanla masalah besar sangat tapi rasa macam tak berbaloi bayar hampir Rm 350, tapi tandas tak boleh pakai..

sekarang memang condong nak amik rumah sewa tu... kalau akak tu taknak join, tak kejam kan kalau nak sewa sorang2? rasa2 kan mampu ke nak bayar rm250 sorang+bil air +bil api(harap dapat yang free tu.. =p)?
pastu pikir mesti kena masuk tenet sebab dah takdapat internet free.. kat kuarters ni takpela dapat schoolnet..
kemudian setan-setan ni duk racun2 lagi buatkan terfikir malas nak angkut2, kemas2 barang kalau nak pindah... tapiiii.... kalau tak sewa rumah tu, rasanyaa memang takkan dapat dah rumah sewa sampai la bertukar nanti........ adoi...... camana nihhh...


terkena penangan

tiap2 hari isnin sampai khamis pukul 7-8 sure tercongok depan tv
tengok apa lagi kan..
tengok cite NORA ELENA la.. =)


cite yang diadaptasikan daripada novel meen zulaikha; kasih yang suci..


rasanya pernah baca novel ni dulu
sebab tu cam familiar dengan storyline dia...
siti saleha sebagai nora elena
ada bakat ganti pelakon-pelakon drama skang ni cam fasha dan tiz zaqyah..
aaron aziz sebagai seth tan; cam biasa, macho... hensem sudah tentu.. =p
arini punya episod, seth dengan elena kahwin dah..
so sape-sape yang nak kawin tu bulehla ambil insprasi baju yang elena pakai tu.. 
cantik kan... 




May 23, 2011

sila tgk, kalau tak rugiiii...


yess, dah pergi tengok citer NUR KASIH THE MOVIE....
masa sabtu hari tu, kat BIG cinemas.. amik tayangan kul 1.45..
sama dengan fara, murni, mardhati dan ana...(gambar tak ada, rushing kejar waktu)
seronok sangat.... citer dia best... bagi mark 4.5/5..
sinematografi filem memang cantik... macam dalam drama...
dalam filem ni, memang Tiz Zaqyah tu nampak natural je lakonan dia.. menghayati watak betul2... memang sangat2 terkesan dengan lakonan dia... 
Remy Ishak, as always.. macho man... hensem kan dia...
Fizz Fairuz, still cool... banyak part dia sedih2 kali ni..
Mia Sara betul2 menceriakan filem ni sebab part dia yang suntik elemen humor dalam movie ni
dan Ilyas(taktau nama sebenar dia) bawak kita selami isi hati kanak-kanak yang hilang mak waktu kecil dan pada masa yang sama mahu protect ayah dia yang kehilangan.. pandai budak ni berlakon...
kawan2 cakap, dorang cuma tak suka nur amina waktu tua je.. hihi taktaula mungkin dorang cakap tak sesuai, but it;s ok for me.. ok sebab kalau nak amik pelakon yang veteren cun, tak logik, sebab Tiz kan rendah je.. so dorang amik afida es macam sesuai la dengan bentuk muka, hidung, dan ketinggian Tiz..
banyak jugak scene2 yang membuatkan jantung terkejut. hehehe, sebab sound tu kuat sangat dalam pawagam tu..
overallnya, memang filem ni wajib tonton. tak macam filem lain, yang bila kita habis tengok, rasa cam 'nothing' je.. tapi lepas tengok filem ni, seriously memang rasa padan dan berbaloi sangat.. rasa puas...
lupakan komen2 atau review kat paper yang cakap CGI dia tak real sangat atau luka kat muka nur amina yang tak konsisten, sebab benda tu memang langsung tak mengganggu jalan cerita...setakat lari konti jela kan..
kalau betul2 layan, memang nanges.. sume lime sekawan tu memang banjir.. cuma yang tertumpah dari kolam atau tak je... 
me? opkos la control macho... =p



May 21, 2011

burung hantu


comey kan burung hantu nih...
tapi tidak bagi rupa manusia yang yang memburung hantukan diri..
waaaaa.... saat orang lain tido, apa yang ku buat ni.... T_T

May 20, 2011

Last Resort











ni bukan lagu papa roach tu...
ini cerita bikin sikit panas.. sikit je. tak banyak pun..
cuma hati terkesan dengan sikap-sikap mereka sekeliling..
someone called friend.. but honestly, does she really qualifies to be called so?

penat sebenarnya nak melayan kerenah mereka yang hanya tahu cari kita saat mereka dalam kesusahan.. saat kita susah?? bukan mahu mengharapkan balasan.. tetapi kitaran hidup bukan selalunya kita di atas.. sekurangnya kalau tidak dapat menolong, bertanya khabar pun tak mengapa, tapi khayalan je la semua tu kan..
bila dipinggirkan kawan-kawan(yang lebih "kawan" pada dia), barulah nak mesej kita tanya boleh tak nak join sekali. sebelum ni tak pernah pun kurang-kurangnya tanya kita nak pergi ke tak tempat tu.. kenapa? sebab masa tu dah plan baik punya dengan kawan baik... alih-alih real friend pulak buat hal.. rancang nak pergi satu kereta je, langsung tak fikir pun pasal dia... memang terkena atas batang hidung la kan.. bila kawan yang dianggap kawan boleh tinggalkan macam tu aje... tak patut, memang terdetik dan rasa kesian pun ada, tapi untuk ajak pergi sekali, tak kot... dah banyak terkena.. sejak zaman belajar lagi.. ada orang kata kejam, pentingkan diri tapi mereka taktahu kisah disebaliknya.. mata mereka melihat luaran, yang tersirat?? asyik kita jadi last resort, bila dah buntu, tak ada pilihan, baru nampak kita, sedar kewujudan kita.. mungkin ada yang tak kisah jadi last choice, sekali dua mungkin tak kisah lagi,, tapi kalau dah sentiasa jadi last choice, tak rasa dipergunakan? diambil kesempatan? i'm not saying i'm kind-hearted, no. infact, people tend to judge me as bad, tapi ada aku kesah? kebaikan tak perlu ditunjuk, biar orang lain discover, baru betul... masa tu tak perlu kita cari true friends, mereka yang akan cari kita..

sebab tu kalau ada pape, i rather turn to MBB, sebab saya tahu dia sentiasa ada untuk saya.. bukan sebab dia kekasih saya, bukan juga sebab dia orang tersayang..dari dulu semasa jadi kawan biasa, kawan bergaduh, dia sentiasa dengar masalah saya, walaupun tak dapat menolong... pada satu ketika satu maktab pandang saya sebagai 'jahat', 'kaki gaduh', dia tetap tak berpaling dengan dengan saya, tak menilai saya, terima saya seadanya... memang kalau kenang balik, selalu menitis air mata mengingatkan kebaikan dia pada saya..pada dia sahaja la saya meluah perasaan..mungkin orang akan kata, yela dah ada hati, memangla sentiasa dengar, tapi masa tu dia bukan sesiapa pada saya, begitu juga saya bukan sesiapa pada dia...

ok. stop touching-touching... dah lewat dah.. sebab tu merepek...  daaaa... mau tido.. bye2.. =))))

May 18, 2011

sleeping disorder kah???

lately memang selalu tidur yang sangat lama..


bila balik skolah, around pukul 3 tido kemudian selagi tak pukul 7 memang tak akan bangun, bukan tak nak bangun, tapi memang tak sedar la.. kaw2 punye tido.. padahal bilik sebelah padang je.. petang memang riuh dengan suara budak2 datang main, tapi tu pun memang tak mampu nak sedar diri dari tidur... 
cuti hari wesak tu lagi best.. tido around kul 2, bangun kul 8.. gila tahap gaban kan.. 6 jam straight tido...
sebenarnya memang hantu tido pun tapi tu dulu la.. kalau badan tak penat pun bleh tido dengan jayanya, tapi sekarang mungkin exhausted, badan letih kerja, otak letih memikirkan pasal macam-macam... sebab tu tido tak ingat dunia.. dulu-dulu zaman belajar, letih tu lain, zaman skang, letihnya sangat-sangat la lain... sebab tu rasa kalau badan penat sangat, dan tak dapat tido petang, memang kena make sure paling-paling busuk pun, kul 10.00 malam dah kena tido dah.. kalau tak, memang akan rasa tido tak cukup dan badan letih je... 
2 minggu lepas dan sebelumnya,  memang tak tido petang, so automatik malam tu awal la tido. bila tido petang lak skang ni, kul 1 paling awal baru tido... sama aje rasanya kalau fikir2 balik.. kurang kat situ, tambah tempat lain.. tak tido petang, malam tido awal, tido petang, malam tido lambat..


tapi alhamdullillah.. setakat posting ni, tak pernah lagi terpaksa berjaga malam siapkan kerja at the same time tak dapat tido petang... nikmat kurniaan ALLAH tu... rasanya tak adala sampai sleeping disorder kan.. cuma kena adjust timing tido tu balik je... hihihi, jangan insomnia je sudah.. karang ada yang jadik zombie.... 
huhuhu, agaknya kalau ada yang tahu aku tido kul 2 bangun kul 8, ada ke yang nak wat menantu eh? kikikikiki....

May 17, 2011

1st teacher's day celebration

fast update pasal sambutan hari guru kat sekolah...
meriah walaupun sekolah kecik..
ada sukaneka, walaupun kebenaran diberikan hanya untuk baca perutusan sahaja.. tak syokla kan kalau tak ada acara main2 sebab hari tu hari kita diraikan ataupun hari guru SYOK sendiri sebab sume plan sendiri... hehe, syok sendiri pon takpela, janji seronok.



kami pon ada perarakan masuk ke dewan, tak sangka walaupun hanya dengan muzik kompang sahaja.. okla tu kan... kemudian aktiviti wajib setiap hari guru.. nyanyian lagu rasmi, ucapan wakil guru, wakil pelajar, nyanyian lagu GURU MALAYSIA yang kurindui (nyesal lak slalu ngelat nyanyi masa kat IPG), lagu tema GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA yang tak best, dan lagu PELANGI... kemudian baca perutusan... tahun ni, memang dikenakan oleh cikgu2 lain, kena baca perutusan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, KPM. Satu pengalaman baru, sampai semput2 sebab teks panjang sangat..


kemudian barula start main2... acara pertama adalah kupas buah oren sunkist dengan tangan.. menang!!..sebab memang dah terrer kupas buah tu tanpa guna pisau masa kat asrama dulu.. =p




kemudian acara cari barang ikut list yang diberi. kena cari 3 batang pen biru dan 5 jenis daun lain saiz... acara ni ramai yang main ngelat.. 


huhuhu,  kemudian acara murid tahap satu, cari gula2 dalam tepung. apalagi kan, sorang-sorang muka disalut tepung lah...

diikuti acara lawn bowl tuk tahap dua.. paling best pastu acara cikgu main lempar dan sambut belon berisi air serentak.. ni acara paling lama tuk cari pemenang.. tapi bangga sebab dapat ke final dan dapat no 2, compete dengan 2 orang cikgu laki.. haruslah bangga sebab dorang pakai seluar, senang nak lari dan tangkap belon tu.. kita lak pakai kain yang susun depan, dengan high heels lagi.. heeee... malu la kan kalau cikgu pj tapi nak sambut pn tak reti sedangkan kita mengajar cara menyambut yang betul. jadik ironi lak kat situ. =p


sempat pose walaupun tengah compete sambut belon.. huahuahua...

kemudian acara baling dart, yang ni memang surrender awal2, tak reti, sume tak mengena  markah.. 0 terus.. acara ni dimenangi cikgu lelaki dua2...

acara seterusnya adalah acara tarik teh, tengok sapa buih paling tinggi... yang ni pon memang cikgu laki yang menang.. buih yang ku tarik hanya mampu mencapai 3cm sahaja, yang menang tu 7 cm.. tuk yang nak petua buat teh tarik banyak buih, pastikan susu tu banyak yer...



kemudian acara dewan, makan2 yang best!!, kemudian potong kek hari guru, penyampaian hadiah sambil makan kek, dan cabut undi untuk hadiah sesama guru dan staf..



memang sangat best walaupun hadiah masa jadi guru sebenar tak sebanyak semasa menjadi guru praktikum... dapat 4 hadiah je dari murid2.. dan 1 kad daripada YB Dato' Zahid Hamidi. pun dapat sms daripada MB Perak, Dato' Zambry Abd Kadir.. yang lain2 hadiah acara permainan dan tukar2 adiah sesama guru..

paling best for sure la menyertai setiap acara yang memang menyeronokkan.. memang rasa hari tu kita punya betul2.. pepun, SAYA BANGGA MENJADI GURU...

May 16, 2011

10 peoples that annoys me the most!!

1. Orang yang suka meludah di merata-rata tempat- yucks!! geli betul dengan orang yang tak ada kesedaran sivik nih.. biasanya orang camni dia suka meludah dekat kawasan laluan orang.. tadi hampir terpijak, wekkk!! dia ingat air liur dia tu menyelerakan kot.. eeee.....

2.Ketam yang mengajar anaknya berjalan betul- betul-betul menjengkelkan bila seseorang tu cuba membetulkan kesilapan/memberi nasihat kepada kita sedangkan kesilapan yang sama turut dilakukan oleh dia.. maksudnya dia pun sedang dan masih melakukan benda tu... kalau dah menyesal atau dah tak commit tu lain citer la kan.. terpikir apa motif dia?? memang diakui berpesan-pesan sesama manusia tu dianjurkan Islam, tapi rasanya kalau dia boleh nasihatkan orang, kenapa tak perbetulkan diri tu dulu, atau biasanya orang macam ni memang nampak salah orang semata2?

3.Anorexia yang perasan diri gemuk- nervosa? bulimia? mungkin ada kaitan dengan sejarah silam, tapi kalau asyik merungut dan mengadu kat orang, agak-agak2 ar kan... kalau dah badan macam isteri popeye pun masih cakap gemuk, mengada taknak makan nasi, dan sampai tahap bazirkan makanan.. memang jenis yang totally annoy la.. taktau la nak cakap ada masalah mata ke mental... tapi memang kajian cakap anorexia ada kaitan dengan masalah psikologi sket.. huhuhu, nak kenakan orang macam ni senang je, bagitau yang dorang dah gemuk, confirm tak lena tido malam.. =p

4.Selalu mungkir janji/Penipu- ouch, type ni memang bleh datangkan angin taufan... yela, manusia dipegang pada janji kan.. janji pandai tapi nak laksanakan liat bukan main...bila dah banyak kali mungkir janji transform jadi penipu pulak... tak baik kan buat orang macam tu..lainla kalau ada kecemasan dan tak dapat elak.. tapi kalau tiap2 kali kena macam tu.. u'r the annoying one lah kan..

5.Mereka yang perasan diri sentiasa jadi perhatian lelaki- penyakit yang banyak sekali melanda kaum perempuan... biasanya mereka2 ni, selalu perasaan muka macam miss world.. terlalu mudah syok sendiri bila dapat reaksi lelaki padahal lelaki tu tak bermaksud  apa2... kemudian hebahkan satu dunia.. last2 malu sendiri... 

6.Makan chewing gum kemudian buang merata-rata- makan boleh tapi nak buang elok-elok dalam tong sampah tak boleh.. memang seksa gila kalau kena chewing gum yang dibuang merata-rata ni.. yela, nak2 kena baju.. buang macam mana pun memang akan tertinggal kesan kat baju tu kan.. dah rasa nak menyumpah-nyumpah sapa yang makan tu..

7.Pentingkan diri- pengalaman berdepan dengan orang yang pentingkan diri; jangan lembut hati.. petuanya hanya dengan bersikap pentingkan diri juga.. kerana orang macam ni, macam melepaskan anjing tersepit. Dia hanya akan fikirkan diri sendiri sahaja atau terlebih dahulu tanpa peduli apa yang jadi kepada orang lain walaupun kawan baik sendiri.. 

8.Degil dan tidak makan nasihat-beria datang mintak nasihat dan pandangan kita, tanya berkali-kali, beberapa orang lak tuh, tapi last2 dia pakai idea lapuk dia jugak... bukan maksudnya nak suruh dia terima semua idea kita, tapi memang annoying lah kalau tanya pendapat kita tapi at the same time, pertikaikan apa yang kita dah share dengan dia.. baik kita tak bagitau dan dia tak payah tanya.. cakap dengan orang macam ni hanya macam curah air dekat daun keladi dan masuk telinga kanan, kuar telinga kiri je....habis air liur kita je..



9.Bermuka-muka/Backstabberhahaha, type ni memang paling tak boleh blah... paling bahaya.. orang macam ni selalu putarbelitkan kenyataan kita dan manipulasikan sesuatu cerita atau situasi tu agar nampak sentiasa berpihak pada dia.. orang macam ni akan pandai manis muka depan kita dan pandai berkata2 dan sebaliknya kutuk macam2 dekat belakang... jangan tertipu dengan perwatakan baik dan sopan santun yang ditunjukkan kerana modus operandi mereka memang sebolehnya menampilkan watak baik dan suci je.. sampai orang takkan tau dan percaya sikap sebenar dia kalaupun ada yang bagitau.. sebab teknik penyamaran terlalu berkesan..

10.Pemalas- hmmm, do i need to explain? Seriously, i'm not the type of hardworking girl..  i admit that.. tapi my laziness jenis yang bertempat dan tak membabitkan orang lain, diri sendiri je yang terlibat.. =p... malas yang mengjengkelkan adalah bila hidup berkomuniti, dia akan biarkan aje sesuatu kerja tu orang lain buat, macam pahat dengan penukul la... tak suruh, tak buat... dah tetapkan memang tugas dia, tapi sengaja tak buat sebab malas sehingga terpaksa orang lain yang buat.. memang melampau...  


To sum up; i'm not being jugdemental... cuma kadang2 insan2 ni yang seakan memberikan kita nilaian diri mereka sendiri, and yes, semua ini daripada own experience, bukan direka-reka..iNi pun salah satu refleksi kendiri, agar diri tak bersikap serupa dengan apa yang kita tak suka pada orang lain... 
To err is human right?? tapi apa tindakan kita lepas dapat kenalpasti kekurangan dan kelemahan kita tu yang penting... bukannya berterusan dalam kelemahan dan do nothing about that...=))

40, 1


Selamat Hari Guru yang ke-40 kepada semua insan bergelar pendidik...
rakan2 MT1, rakan2 IPGKDRIans first batch, guru2 SKC, guru2 SMKKK, SKTP, SKPR dan sekolah sekarang SK SUPER...
untuk diri sendiri, Selamat Hari Guru yang pertama kalinya sebagai pendidik.. =)))

May 14, 2011

EUREKA REEE

cuti hujung minggu ni dimanfaatkan sepenuhnya dengan mengikhlaskan diri menjadi guru pengiring aka jurulatih kedua tuk pertandingan EUREKA REEE... bagi yang tak tau, EUREKA ni pertandingan merekacipta berdasarkan konsep sains dan ada sikit-sikit elemen kemahiran hidup diterapkan ke dalamnya.. REEE tu pulak kira tema nya la, merujuk kepada RENEWABLE ENERGY & ENERGY EFFICIENT.
untuk pertandingan tahun ni, aku dimaklumkan masih seperti beberapa tahun lepas, peserta dikehendaki membina energy efficient beach house... rumah pantai yang cekap tenaga.. kira bagaimana nak design rumah yang guna tenaga diperbaharui seperti tenaga solar, angin, biomass dan memanfaatkan kedudukan berdepan dengan laut, kedudukan matahari dan pergerakan bayu..  kalau ikutkan GPK taknak masuk dah.. tapi   memang PPD arahkan suruh masuk jugak.. sebab pernah dulu pergi ke peringkat negeri.. so hantar jela kan..


haritu, merasa la kejap jadi GPK, hehe, sebab menghadiri mesyuarat pelarasan EUREKA mewakili kelompok 8.. segan ooo sebab yang datang sume GPK je.. tetiba kau sorang je cikgu baru... nasib baik sume ok je... dapat pengalaman lagik.. =)
kat perak ni memang panggil kelompok untuk mememecahkan sesuatu sekolah dalam PPD yang sama.. kalau kat Kelantan, dalam satu PPD, dipecahkan mengikut zon, macam skolah rendah dulu, sekolah aku tergolong dalam zon 1. Ikut pentadbiran masing-masing la kan....

ok, back to the track, start melatih budak hanya pada hari isnin, 9hb. Tu pun curi-curi masa sebab minggu tu ujian pertengahan tahun dijalankan.... hihihi, walaupun taklimat telah diberikan pada hujung bulan 4.. nak buat camana kan, kena la ikut bigboss, sebab seriously cakap, memang aku taktau pape, setakat nak wat model rumah tu bolehla.. sebab dulu, amik lukisan kejuruteraan dan joint pertandingan buat model rumah peringkat negeri.. tapi jangan salah sangka, tak menang pon.. T_T... pengetahuan bab-bab lukis pelan rumah, pandangan-atas, kiri, kanan, depan belakang, dan transfer lukisan kepada model 3D bolehlah digunakan... tapi tak cukup sebab tak pandai konsep-konsep sains.. ngeh3... sungguh tak reti sains dan tak minat sains, tapi karma menentukan terpaksa mengajar sains... itupun kadang-kadang terpaksa merujuk buku sebab banyak benda tertukar dan tidak tahu serta terkeliru... @_@... tapi tak apa la. jadi cikgu memang kena serba boleh... cuma in future, jangan bagi mengajar BM suda... tak sanggup..... bagi subjek lain tak apa...

so, kepakaran aku hanya digunakan pada bab-bab teknikal rumah sahaja.. rekabentuk, litar semua cikgu GPK yang buat...okla kan, bolehla belajar dulu, tengok-tengok... sesi latihan amik masa 5 hari tuk siapkan rumah complete dengan litar.. sebab takes time 1/2-1jam sehari je.. itu pun puas berperang dengan budak yang taknak hafal pelan lantai... masa pertandingan nanti dorang diperuntukkan masa 3 jam tuk buat rumah.. tu pun tengok gaya masa latihan memang dah agak, memang chances nak menang tu tipis... sebab memang budaya murid sekolah aku memang budaknya malas dan degil.. kata lah apa saja pun, bukan nak didengarnya.. memang diakui cikgu-cikgu senior.. dan sedikit sebanyak, selama 4 bulan disitu, memang terserlah sikap negatif mereka tu... huhuhu, macam boleh dijadikan kajian tindakan kan... hihihi, cuma tak rajin je nak membuatnya...

bumbung siap!!
so, arini pergila bertandingnya.... takperlu la nak cerita pasal sepanjang pertandingan tu camana sebab lebih teruk daripada jangkaan aku.. T_T.. ada sekolah lagi cantik dan kemas... kalau diorang buleh buat macam masa latihan tempoh hari tu pun dah cukup menggembirakan aku...  rasanya ada pengajaran yang diorang bleh ambil daripada pertandingan ni supaya tak malas dan ambil ringan tentang sesuatu perkara... tapi terdetik juga, sebenarnya, pertandingan buat model rumah ni tak sesuai dengan aras sekolah rendah... bukan senang nak deal dengan mounting board tuh, siap ada yang terhiris jari.. cuak jugak aku.. nasib baik tak teruk, tu pun, pening-pening sebab mungkin darah kuar banyak. kemudian  pertandingan ni dah jadi macam pertandingan antara cikgu-cikgu... sebab yang buat semua, yang perah idea memang cikgu.. kemudian kerah budak hafal design, hafal pelan... objektif kat situ memang tak tercapai... yela, kalau aku pergi bertanding buat model rumah tu pun semasa sekolah menengah, memang boleh agak la macamana performance dorang kan.. .
tengok dari depan ok, sisi? =p
sisi yang senget benget dindingnya
Pencapaian tak penting, lebih bernilai pengalaman mereka menyertai pertandingan sebegitu... sekurang-kurangnya tak adala rasa kerdil sangat sebab sekolah SKM yang kadang-kadang orang tak kenal pun mana letaknya sekolah kami....

skolah ni cantik jugak..




my fav team to win the competition.. kemas dan cantik.

kami balik lepas dapat sijil.. tak tunggu keputusan pun.. sebab lambat lagi acara penyampaian hadiah.. kena tunggu upacara penutup semua.. so bila tanya budak-budak, dorang nak balik, so balik la.. hahaha, kalau menang, bonus la tu.. nanti sampai la hadiah dekat sekolah.. =p
tapi sebelum tu, pegi makan dulu... hihi, perut berkeroncong tahan dari pagi lagi... cian budak-budak...

lapar sangat dorang, siap ada makan 2 pinggan..

untuk diri sendiri, memang pengalaman baru jadik guru pengiring... independent pulak tu.. pergi sorang-sorang je... tapi bagusla kan, kat sana belajar nak interact dengan cikgu-cikgu sekolah lain... bina jaringan sosial... sbg preparation, sebab nanti kalau kena pergi kursus sorang-sorang jugak kan... =)))

taching2 memalam buta...

hari ibu dah lepas, hari nurse pon dah hampir nak lepas,, 2 minit je lagi nak abis(masa entri ni ditulis)... 

soon datang pulak hari guru.. yeyeyeyeye.... excited terlebih... sebab sebelum ni tak penah sambut hari guru sebagai the real teacher.. kalau sebelum ni pon, sambut sebagai guru pelatih je.. tu pn most of the praktikum abis sebelum teachers day.. tapi sebab masa praktikum 3 bulan last tu kena ganti sebab ada mc 2 hari, so berpeluang sambut hari guru sebagai guru pelatih kat SK Padang Kemunting... perasaan memang la best.. ade sukaneka, dapt adiah.. walaupun kita yang bayar tuk hadiah tu.. dah namanya guru yang ganti praktikum 2 hari je, konpom la takde adiah dari budak2.. tapi tu bukan main agenda... perasaan yang penting..

Gambar-gambar sekitar sambutan hari guru SK Padang Kemunting 2010

sesi baca perutusan dan bagi kad dan adiah tuk cikgu!!
ramai jugak yang kena ganti praktikum ritu.. salah sorangnya kak nisah.. siap satu grup lagi nih...


ari nih, cikgu je main, budak tengok je.. =p


sesi persembahan murid


tadaaa.... dapat adiah jugak tau...  satu pihak sekolah bg, dan dua  lagi dapat sebab main game.. =))


acara paling ku suka.. serang!!!!


sekarang tinggal beberapa hari je lagi nak sambut hari guru... tak expect sangat hari guru yang meriah bagai sebab sekolah kecik je kan.. guru pon berapa kerat je.... tapi nak gambarkan perasaan menjelang hari guru tu memang sangat lain.. sebab dah jadi cikgu sebenar.. malam ni layan lagu GURUKU TERSAYANG.. memang betul, lirik lagu memang menyentuh jiwa.... kalau la anak murid sendiri yang nyanyi rasa memang nangis tak berlagu nih... tapi mampu ke aku nak jadi cikgu tersayang tuh? rasa cam mustahil je.. sebab aku ni garang ngan budak2.. mungkin dorang pon takut ngan aku dan senang cite bukan cikgu favourite la.... tapi kalau tak garang, dan buat baik semata-mata tuk budak sayang, tapi budak tu zero dalam belajar nak wat apa kan.. takpela dorang tak sayang pun, yang penting dorang dapat apa yang diajar.. budak2 ni kalau wat baik sangat, mula la tak buat keje dan pijak kepala... 

teringat pesanan seorang pensyarah kat IPG dulu, katanya, biasanya guru baik memang disukai murid sebab semua tak apa, yang garang memang tak digemari, tapi biasanya murid bila dah besar, dia akan lebih ingat nama cikgu yang garang berbanding cikgu yang baik.... betul tak? based on my own experience, betul la tu.. since cikgu aku masa tahun 1(amik paling lama sekali) aku ingat 2 orang, memang dua2 ni garang.. teacher Ruhil ngan cikgu Bainun..yang lain tak ingat dah... yang hebat, cikgu Bainun tu tak mengajar aku pon, tapi disebabkan kebengisan dia... memang power sebb sampai skang bleh ingat dia...


sebagai seorang guru, tak ada hadiah lain yang diharapkan selain daripada agar murid tu dapat faham, buat dan jawab soalan dengan betul... rasa macam segala penat lelah dibayar dengan suatu kepuasan tak terhingga.... alhamdulillah, untuk ujian pertengahan tahun ni, sume permata hati tahun 2 seramai 6 orang tu berjaya lulus ujian matematik, PKSR 1 satu aritu, 3 orang fail.. T_T... walaupun cikgu marah2 korang, cikgu hepi bila korang sume lulus.. tggu tgk ujian english dan science lak arini.. (sejam lebih tulis entri ni sambil wat keje lain+laptop hang).. harap2 tak ada dah yang fail... 

untuk hari guru tahun ni, berazam untuk lebih baik dalam segala hal dalam profesion dan  peribadi... moga dipermudahkan segalanya... amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayra Arissa